Διάχυτη Αλωπεκία
Η διάχυτη αλωπεκία χαρακτηρίζεται από αισθητή αραίωση στα μαλλιά και συχνότερα αφορά στις γυναίκες και λιγότερο τους άνδρες.
Παρότι η ελάττωση της πυκνότητας της τριχοφυΐας μπορεί να προκαλέσει άγχος, μείωση αυτοπεποίθησης και να επηρεάσει την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να χαρίσουν ξανά υγιή και πλούσια μαλλιά.
ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ
Αποτελεσματικές θεραπείες
Με αυξητικούς παράγοντες – PRP
Η αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών PRP με αυξητικούς παράγοντες, έχει δοκιμαστεί σε περιπτώσεις διάχυτης αλωπεκίας και χρησιμοποιείται σήμερα με εξαιρετικά αποτελέσματα μαζί με την υποστηρικτική ή φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά μήνα μέχρι να αποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η τριχοφυία της πάσχουσας περιοχής. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά και δεν απαιτεί τοπική αναισθησία.
Mε μινοξιδίλη
Η μινοξιδίλη σε διάλυμα 2% ή 5% τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής δύο φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει κυρίως στη χρόνια διάχυτη αλωπεκία και έχει πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στην ανδρική όσο και στη γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία.
H θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη είναι από τις λίγες φαρμακευτικές θεραπείες με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην τριχόπτωση και αραίωση μαλλιών και χρησιμοποιείται με ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Θεραπείες τριχόπτωσης & Μεταμόσχευση Μαλλιών
Τύποι διάχυτης αλωπεκίας
ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Ο κύκλος ζωής της τρίχας
Ο κύκλος ζωής της τρίχας αποτελείται από την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή φάση. Η γυναικεία τριχόπτωση εμφανίζεται όταν υπάρχει γρήγορη μετάπτωση από την αναγενή στην καταγενή και έπειτα στην τελογενή φάση.
Στο τριχωτό της κεφαλής, το 95% των τριχών βρίσκεται στην αναγενή φάση, η οποία διαρκεί αρκετά χρόνια, ενώ η καταγενής και τελογενης λίγους μήνες. Σε ορισμένες μορφές γυναικείας τριχόπτωσης, η αναγενής φάση διαρκεί μόλις λίγους μήνες. Μια ημερήσια απώλεια της τάξης των 100-150 τριχών είναι φυσιολογική και δεν συνιστά γυναικεία τριχόπτωση.
Η απώλεια των καταγενών αυτών τριχών συμβαίνει κυρίως κατά το λούσιμο και το χτένισμα και δεν μαρτυρούν απαραίτητα γυναικεία τριχόπτωση. Mια γυναίκα πρέπει να αναζητήσει θεραπεία τριχόπτωσης εάν χάνει περισσότερες από 150 τρίχες καθημερινά.
-
1. Αναγενής Φάση
-
2. Καταγενής Φάση
-
3. Τελογενής Φάση
ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ
Τα πιθανά αίτια
Τελογενής αλωπεκία
Όπου τα μαλλιά μπαίνουν στην τελογενή φάση (τελευταίο στάδιο ζωής) πρόωρα και αιφνίδια, ενώ φυσιολογικά βρίσκονται συνήθως στην αναγενή τους φάση, και παραμένουν σε αυτή για περίπου 3 μήνες, μέχρι να γίνει ανάπτυξη νέων και απόπτωσή τους.
Αναγενής ή Δυστροφική Αλωπεκία
Όπου εμφανίζεται έντονη απόπτωση των τριχών (μέχρι και το 90% αυτών) εξαιτίας της επίδρασης κάποιου χημικού ή τοξικού παράγοντα (π.χ. χημειοθεραπείες) ή ακτινοβολίας και η τριχοφυΐα επανέρχεται μετά το πέρας της έκθεσης στον παράγοντα αυτό.
Μικτή αλωπεκία
Oι παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την αλωπεκία, επιδρούν με διαφορετικό τρόπο στα τριχοθυλάκια. Αυτό συνεπάγεται ότι σε κάποια τριχοθυλάκια λήγει πρόωρα η αναγενής φάση ενώ σε άλλα διακόπτεται η περαιτέρω ανάπτυξη κατά την αναγενή φάση.