Γυροειδής Αλωπεκία​ (Τριχοφάγος)

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μία παθολογική, αυτοάνοση κατάσταση που προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή όλων των τριχών, συνήθως από το τριχωτό της κεφαλής, τα γένια, τα φρύδια ή και το σώμα. Η γυροειδής αλωπεκία είναι επίσης γνωστή και ως τριχοφάγος.

Συνήθως, η γυροειδής αλωπεκία εντοπίζεται στα μαλλιά και τις τρίχες στα γένια και τα φρύδια, αλλά πρακτικά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα υπάρχουν τρίχες. Τα νύχια πάσχουν επίσης κατά τη γυροειδή αλωπεκία και εμφανίζουν εμβυθύνσεις (βοθρία) ή γραμμώσεις. Η νόσος μπορεί να υποχωρήσει μόνη της ή να παραμένει σταθερή με τη μορφή της χρόνιας ενεργού γυροειδούς αλωπεκίας. Για την αποτελεσματική θεραπεία είναι πολύ σημαντική η σωστή διάγνωση.

Γυροειδής αλωπεκία (Τριχοφάγος): Αίτια και Θεραπεία

ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Συμπτώματα

Ένα βασικό σύμπτωμα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι ότι οι τρίχες χάνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου ο ασθενής χάνει όλα τα μαλλιά του σε μία νύχτα. Αυτή η αυτοάνοση πάθηση προσβάλει και τα δύο φύλα με την ίδια συχνότητα, ενώ συνηθέστερη είναι η εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας σε παιδιά και εφήβους.

Τυπικά, τα πρώτα συμπτώματα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι μικρές αποψιλωτικές πλάκες στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος. Οι πλάκες της γυροειδούς αλωπεκίας είναι συνήθως ασυμπτωματικές, αν και μπορεί να παρουσιάζουν κνησμό ή να είναι ελαφρώς επώδυνες.

Το δέρμα γύρω από το σημείο της αλωπεκίας είναι φυσιολογικό και δεν παρουσιάζει ουλές ή άλλα σημάδια.

Κατά την κλινική εξέταση, οι τρίχες κοντά στην πλάκα γυροειδούς αλωπεκίας είναι λεπτές και μοιάζουν με «θαυμαστικό», καθώς λεπταίνουν περισσότερο κοντά στη ρίζα τους. Σε ενεργό γυροειδή αλωπεκία οι τρίχες αποκολλώνται εύκολα κατά την έλξη, ενώ κατά την επανέκφυσή τους οι τρίχες είναι συνήθως λευκές.

Γυροειδής αλωπεκία στα γένια.

Θεραπείες για τη γυροειδή αλωπεκία

Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι πολύ σημαντική και δεν θα πρέπει να καθυστερεί, καθώς τα συμπτώματα της νόσου προκαλούν έντονο στρες και επιβαρύνουν ψυχολογικά τους ασθενείς, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Με τις αποτελεσματικές θεραπείες που είναι πλέον διαθέσιμες, οι ασθενείς βελτιώνεται η ποιότητα ζωή τους και φυσικά η εικόνα τους. Στην περίπτωση που η γυροειδής αλωπεκία περιορίζεται σε μικρές βλάβες, η θεραπεία περιορίζεται σε απλή παρακολούθηση του προβλήματος, καθώς συχνά το πρόβλημα αποκαθίσταται μόνο του και οι τρίχες ξαναφυτρώνουν αποκαθιστώντας την φυσιολογική τριχοφυία.

YouTube video

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Μαλλιών PRP

Η τελευταία προσθήκη στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι η πολλά υποσχόμενη αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών PRP ή θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια στην αντιμετώπιση τραυμάτων, εγκαυμάτων και χρόνιων ελκών, επιταχύνοντας σημαντικά την επούλωση και βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα της ουλής. Τα τελευταία χρόνια, έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, τόσο σε επίπεδο συντηρητικής αγωγής, όσο και επικουρικά σε συνδυασμό με τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Κατά τη θεραπεία PRP, λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος του ασθενούς. Το αίμα φυγοκεντρίζεται και απομονώνεται το πλάσμα. Στη συνέχεια, το διάλυμα ενεργοποιείται με την προσθήκη ιόντων χλωριούχου ασβεστίου με αποτέλεσμα την έκκριση σημαντικής ποσότητας αυξητικών παραγόντων (growth factors). Οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν την επουλωτική δύναμη του οργανισμού σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία της επούλωσης και τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος και των εξαρτημάτων του.

Ενοπισμένη αλωπεκία στο οπίσθιο μέρος της κεφαλής.

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών είναι πρακτικά ανώδυνη, καθώς γίνεται με τη χρήση μικροβελόνης 30G, ενώ δεν απαιτείται τοπική αναισθησίαΗ συνεδρία διαρκεί 30-40 λεπτά και δεν προκαλεί ερεθισμό του δέρματος. Τα σύγχρονα πρωτόκολλα θεραπείας προτείνουν την εφαρμογή 3-4 συνεδριών με χρονική απόσταση ενός μηνός ανάμεσα στις συνεδρίες, ενώ συνιστάται η διενέργεια επαναληπτικής συνεδρίας ανά 3-6 μήνες.

Η ανταπόκριση που έχει κάθε ασθενής στη θεραπεία ποικίλει, καθώς μπορεί να εμφανιστούν τα πρώτα αποτελέσματα άμεσα, ακόμη και μετά την πρώτη συνεδρία, συχνότερα όμως τα αποτελέσματα γίνονται ορατά μετά τις πρώτες 2-3 συνεδρίες.

Αυτόλογη μεσοθεραπεία για την ενίσχυση της  τριχοφυΐας.

Αυτόλογη μεσοθεραπεία για αντιμετώπιση γυροειδούς αλωπεκίαςς

  • Εμποδίζει την περαιτέρω απώλεια μαλλιών

  • Ενισχύει την ανάπτυξη τριχοθυλακίων

  • Ενδυναμώνει τα υπάρχοντα μαλλιά

Στην Advanced Hair Clinics, η αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών έχει εφαρμοστεί και συνεχίζει να εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις τριχόπτωσης και σε αλωπεκίες διαφόρων αιτιολογιών, κυρίως σε περιπτώσεις ανδρογενετικής ή διάχυτης αλωπεκίας, σε άνδρες και σε γυναίκες. Έχει επίσης εφαρμοστεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας, ακόμη και σε περιπτώσεις καθολικής και γενικευμένης γυροειδούς αλωπεκίας, όπου συνήθως τα αποτελέσματα των κλασικών συντηρητικών θεραπειών είναι περιορισμένα.

Με τη θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία και έχουν εμφανίσει εξαιρετική επαναφύτρωση τριχών ακόμη και περιπτώσεις καθολικής γυροειδούς αλωπεκίας σε νεαρά άτομα με μακρό ιστορικό της νόσου, άνω των 5 ετών, χωρίς καμία προηγούμενη ανταπόκριση σε άλλες μορφές θεραπείας.

Άλλες αποτελεσματικές θεραπείες για τη γυροειδή αλωπεκία

ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών θεωρείται ότι δεν έχει γενικευμένη εφαρμογή στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καθολικής γυροειδούς αλωπεκίας όπου η δότρια χώρα του τριχωτού της κεφαλής δεν είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE σε επιλεγμένες περιπτώσεις εντοπισμένης γυροειδούς αλωπεκίας.

Η μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE σε ασθενή με γυροειδή αλωπεκία πρέπει πάντα να πραγματοποιείται μετά την πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση του ασθενούς για τη φύση της γυροειδούς αλωπεκίας και κυρίως για το γεγονός ότι η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επανεμφανιστεί στο μέλλον, στην ίδια ή άλλη περιοχή, κατά τρόπο απρόβλεπτο ως προς τη χρονική διάρκεια, την εξέλιξη, το μέγεθος ή τον εντοπισμό του φαινομένου.

Επομένως, ο ασθενής με γυροειδή αλωπεκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE είναι σταθερά και μόνιμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και στις άλλες μορφές αλωπεκιών, υπό την προϋπόθεση της σταθερότητας των βλαβών και της μη επανεμφάνισης της νόσου στο μέλλον.

Ως κατάλληλοι για μεταμόσχευση μαλλιών σε αυτή την περίπτωση είναι κυρίως ασθενείς με μικρές, εντοπισμένες και καλά ορισμένες περιοχές γυροειδούς αλωπεκίας, οι οποίοι εμφανίζουν σταθερότητα στην εξέλιξη της βλάβης και υπάρχει ιστορικό εμφάνισης της νόσου επί αρκετό διάστημα, άνω του ενός έτους, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα αυτόματης επαναφύτρωσης τριχών στην περιοχή της βλάβης, με μια σχετική βεβαιότητα. Στην περίπτωση αυτή, λαμβάνονται τριχοθυλάκια με τη μέθοδο FUE από τη δότρια χώρα στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής και μεταφέρονται στην περιοχή της βλάβης. Η φύτρωση των τριχών στη νέα τους θέση ολοκληρώνεται σταδιακά μέχρι και 10-12 μήνες μετά τη συνεδρία και τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης είναι εξαιρετικά.

Ιδιαίτερη περίπτωση μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE στη γυροειδή αλωπεκία, αποτελεί η μεταμόσχευση στα φρύδια, που είναι μια συνήθης εντόπιση της νόσου, πολύ συχνά χωρίς να έχουν προσβληθεί άλλες περιοχές του τριχωτού. Τα αποτελέσματα της εμφύτευσης φρυδιών και σε αυτήν την περίπτωση είναι εξαιρετικά και πολύ σημαντικά για την ψυχολογία του ασθενούς, καθώς η απώλεια των φρυδιών επιβαρύνει πολύ την αυτοπεποίθησή τους.

Τα δύο φύλα προσβάλλονται με την ίδια συχνότητα, ενώ συνηθέστερη είναι η εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας σε παιδιά και εφήβους.

Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός Επιστημονικός Διευθυντής Advanced Hair Clinics
Πλαστικός Χειρουργός Δρ Αναστάσιος Βεκρής

Συχνές Ερωτήσεις