Ανδρογενετική αλωπεκία: Αίτια, Διάγνωση & Θεραπεία

Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί τη συχνότερη μορφή αλωπεκίας στους άνδρες και μία από τις συχνότερες στις γυναίκες. Επιπλέον, μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά και εφήβους.

Οι ψυχολογικές, επαγγελματικές και κοινωνικές επιπτώσεις της ανδρογενετικής αλωπεκίας μπορεί να είναι σημαντικές και στα δύο φύλα, ενώ η ηλικία που ξεκινά μπορεί να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον πάσχοντα. Στους άνδρες, που τα πυκνά και δυνατά μαλλιά σχετίζονταν ανέκαθεν με τη νεότητα, τον δυναμισμό και τον ανδρισμό, η πρόωρη φαλάκρα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σχετίζονται με το άλλο φύλο, ακόμη και το πώς αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους στο επαγγελματικό πεδίο. Αλλά και στις γυναίκες, στις οποίες τα πλούσια και δυνατά μαλλιά θεωρούνταν πάντα ως ένα στοιχείο θηλυκότητας και ομορφιάς, η εμφανής αραίωση του τριχωτού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθηση και την κοινωνικοποίησή τους καθώς και τη συναναστροφή τους με το άλλο φύλο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της κατάλληλης θεραπείας για την αλωπεκία που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και μόνιμα το πρόβλημα.

Ανδρογενετική αλωπεκία: Αίτια, Διάγνωση & Θεραπεία

Θεραπευτικές επιλογές

Η θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας διακρίνεται σε 4 βασικές επιλογές:

  1. Μη ορμονική
  2. Ορμονική
  3. Χειρουργική
  4. Μη επεμβατική

ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Χαρακτηριστικά & τρόποι διάγνωσης

Διάγνωση στους άντρες

Η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες χαρακτηρίζεται από απώλεια των τριχών στους κροτάφους, αραίωση των τριχών στην κορυφή και σταδιακή υποχώρηση του hairline. Μία λωρίδα φυσιολογικής πυκνότητας παραμένει στις πλάγιες κροταφικές χώρες και το οπίσθιο τμήμα του τριχωτού.

Διάγνωση στις γυναίκες

Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες συνήθως εμφανίζεται με διάχυτη λέπτυνση των τριχών, χωρίς υποχώρηση του hairline και εντονότερη αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του τριχωτού. Αντίθετα με τους άνδρες, στις γυναίκες σπάνια οδηγεί σε ολική απώλεια των μαλλιών στην πάσχουσα περιοχή.

Βασική εξέταση

Το φωτοτριχοριζόγραμμα είναι η πιο εξελιγμένη μέθοδος διάγνωσης της αλωπεκίας σε άντρες και γυναίκες και πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικής ψηφιακής μικροκάμερας. Ο ιατρός χρησιμοποιεί το λογισμικό Follysis και προχωρά σε ψηφιακή ανάλυση φωτογραφιών από την περιοχή της αλωπεκίας αλλά και από την υγιή περιοχή του τριχωτού, προσδιορίζοντας την έκταση της πάσχουσας περιοχής, τον αριθμό των τριχοθυλακίων και το μέσο αριθμό τριχών ανά τριχοθυλάκιο, καθώς και τη διάμετρο της τρίχας, συγκριτικά με τιμές αναφοράς από την υγιή περιοχή του τριχωτού. Η ελάττωση της διαμέτρου της τρίχας αποτελεί ένα πρώιμο διαγνωστικό σημείο εμφάνισης ή εξέλιξης της αλωπεκίας στην εξεταζόμενη περιοχή.

Ταξινόμηση του βαθμού & της βαρύτητας της αλωπεκίας

Για την ταξινόμηση του βαθμού και της βαρύτητας της ανδρογενετικής αλωπεκίας χρησιμοποιείται η κλίμακα Norwood – Hamilton για την ανδρική ανδρογενετική αλωπεκία και η κλίμακα Ludwig για την γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία.

Υπολογίζεται ότι το 70% των ανδρών και το 40% των γυναικών θα την εμφανίσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ενώ ένας στους δύο άνδρες θα πάσχει από αυτή στην ηλικία των 50 ετών.

Συχνές Ερωτήσεις