Μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες

Η απώλεια μαλλιών επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό  του γυναικείου πληθυσμού, με το 40% να βιώνουν τριχόπτωση μέχρι τα 40 τους χρόνια και το 50% να εμφανίζουν ορατή απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές μετά την εμμηνόπαυση.

Για πολλά χρόνια, τα κοινωνικά ταμπού και οι επεμβατικές τεχνικές του παρελθόντος όπως η FUT λειτουργούσαν αποτρεπτικά για μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες.

Σήμερα, ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν τη χειρουργική αποκατάσταση μαλλιών. Με την εξέλιξη της σύγχρονης τεχνικής FUE οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών, ακόμα και όταν υπάρχει διάχυτη αραίωση στο τριχωτό, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκής αριθμός υγιών τριχοθυλακίων στη δότρια περιοχή και δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που να αποτρέπουν την επέμβαση.

Μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες

Αίτια και επιπτώσεις της απώλειας μαλλιών στις γυναίκες

Η πιο συχνή αιτία είναι η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς λόγους, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως εξαντλητικές δίαιτες, τοκετός, ψυχολογικό στρες, κατάθλιψη, άγχος, styling μαλλιών, νόσος του θυρεοειδούς ή και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια πάθηση που οδηγεί σε υπερπαραγωγή ανδρικών ορμονών, όπως η τεστοστερόνη. Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα στρες έχουν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τριχόπτωση.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι η απώλεια μαλλιών στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει σοβαρή συναισθηματική επιβάρυνση. Το 29% των γυναικών με τριχόπτωση εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, το 40% αναφέρουν προβλήματα στο γάμο τους λόγω τριχόπτωσης και το 63% λένε ότι η καριέρα τους έχει επηρεαστεί. Η τριχόπτωση αποτελεί ένα κοινωνικό και ιατρικό ζήτημα με πολλαπλές επιπτώσεις, που μπορεί να επηρεάσει δραματικά την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία μιας γυναίκας.

YouTube video

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά η μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών προσφέρει στις γυναίκες μια σειρά από εξατομικευμένες λύσεις:

  • Αποκατάσταση χωρίστρας: Διόρθωση της αραίωσης κατά μήκος της χωρίστρας ή και της ευρύτερης περιοχής, με αποκατάσταση της πυκνότητας των μαλλιών.
  • Αποκατάσταση hairline: Αποκατάσταση μαλλιών όταν σημειώνεται  υποχώρηση ή ασυμμετρία στην εμπρόσθια γραμμή των μαλλιών.
  • Μεταμόσχευση φρυδιών: Χρησιμοποιώντας τρίχες από τη δότρια περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, αποκαθίσταται η πυκνότητα και το περίγραμμα των φρυδιών.
  • Αποκατάσταση ουλών: Τραυματισμοί, εγκαύματα ή αλωπεκία από έλξη που προκλήθηκε από διάφορα χτενίσματα όπως η αλογοουρά, μπορεί να δημιουργήσουν ουλές και απώλεια μαλλιών που αποκαθίστανται με χειρουργική επέμβαση.

Οι τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών για γυναίκες

Η FUT (Follicular Unit Transplantation) και η FUE (Follicular Unit Extraction) είναι οι δύο κύριες μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών. Ωστόσο, η FUT θεωρείται πλέον ξεπερασμένη καθώς αφήνει μια αντιαισθητική γραμμική ουλή στο οπίσθιο μέρος της κεφαλής.

Η FUE (Follicular Unit Excision) είναι η πιο σύγχρονη και πιο δημοφιλής μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών και περιλαμβάνει τη λήψη μεμονωμένων τριχοθυλακίων από το πίσω και πλάγιο μέρος του τριχωτού της κεφαλής (δότριες περιοχές). Στη συνέχεια, τα τριχοθυλάκια εμφυτεύονται με στρατηγική τοποθέτηση στην περιοχή αραίωσης μαλλιών (λήπτρια χώρα), συνήθως στην περιοχή της χωρίστρας ή το hairline, όπου πιο συχνά από άλλες περιοχές του τριχωτού εκδηλώνεται η γυναικεία τριχόπτωση.

Πριν από την επέμβαση, χορηγείται τοπική αναισθησία. O ασθενής δεν αισθάνεται κανένα πόνο και είναι ξύπνιος κατά τη διάρκεια χειρουργείου. Η εξαγωγή των τριχοθυλακίων από τις δότριες περιοχές γίνεται με τελευταίας τεχνολογίας μικρο-εργαλεία υψηλής ακριβείας, που δεν προκαλούν ουλές, σημάδια ή βλάβες στους ιστούς.

Με το υψηλό επίπεδο ασφάλειας και την ταχεία ανάρρωση, η FUE είναι η ιδανική επιλογή για γυναίκες που επιθυμούν γρήγορη αποκατάσταση με ελάχιστη παρεμβολή στην καθημερινότητά τους.

Αποκατάσταση υποχώρησης μαλλιών με εμφύτευση σε γυναίκα.

Η διαδικασία μεταμόσχευσης μαλλιών στις γυναίκες

Η μεταμόσχευση αποτελεί μόνιμη λύση για την απώλεια μαλλιών που προκαλείται από ανδρογενετική αλωπεκία ή άλλες μορφές τριχόπτωσης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, επειδή η αλωπεκία εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες, οι περιοχές στις οποίες απαιτείται μεταμόσχευση μαλλιών είναι διαφορετικές στα δύο φύλα.

Ενώ η δότρια περιοχή στους άνδρες εντοπίζεται συνήθως στο οπίσθιο μέρος της κεφαλής, στις γυναίκες επιλέγονται υγιή τριχοθυλάκια και από άλλες περιοχές ανάπτυξης μαλλιών που δεν έχουν επηρεαστεί από απώλεια μαλλιών. Σε αντίθεση με τη μεταμόσχευση μαλλιών στους άνδρες, η λήψη των μοσχευμάτων στις γυναίκες γίνεται συνήθως χωρίς ξύρισμα της δότριας περιοχής. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να κάνουν μεταμόσχευση με μακριά μαλλιά.

Στους άνδρες, τα μοσχεύματα μαλλιών εμφυτεύονται σε περιοχές όπου υπάρχει αραιή ή καθόλου υπάρχουσα τριχοφυΐα. Όμως επειδή η γυναικεία αλωπεκία προκαλεί διάχυτη αραίωση μαλλιών στο τριχωτό, τα μοσχεύματα εμφυτεύονται ανάμεσα στις υπάρχουσες τρίχες. Αυτό απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο, δεξιοτεχνία και εμπειρία από τον χειρουργό. Επιπλέον, ο χειρουργός πρέπει να λάβει υπόψη την κατεύθυνση της υπάρχουσας τριχοφυΐας και να μεταμοσχεύσει τα τριχοθυλάκια στη σωστή γωνία ώστε να δημιουργηθεί ένα φυσικό αποτέλεσμα χωρίς να προκαλέσει βλάβη στα γειτονικά τριχοθυλάκια.

Απεικόνιση των βαθμίδων τριχόπτωσης στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Πώς γίνεται η ακούρευτη μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες

Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη εξέλιξη της τεχνικής FUE, η οποία κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ των γυναικών που επιθυμούν αποκατάσταση μαλλιών. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή FUE, η ακούρευτη FUE δεν απαιτεί το ξύρισμα των τριχών από τη δότρια περιοχή. Αντ’ αυτού, ο χειρουργός εξάγει τα τριχοθυλάκια απευθείας από το τριχωτό της κεφαλής χωρίς να ξυρίσει ή να κουρέψει τις τρίχες, γι’ αυτό αποκαλείται και μεταμόσχευση με μακριά μαλλιά. Η Advanced Hair Clinics συγκαταλέγεται στις ελάχιστες κλινικές παγκοσμίως που διαθέτουν την τεχνογνωσία, τον εξοπλισμό και την εμπειρία της χειρουργικής ομάδας για την πραγματοποίηση αυτής της επέμβασης.

Συχνές Ερωτήσεις