Θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη​

Η μινοξιδίλη είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα ενάντια στην αραίωση μαλλιών. Η θεραπεία της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη επιτυγχάνεται μέσω της πρόκλησης αγγειοδιαστολής και αύξησης της αιματικής ροής στο τριχωτό της κεφαλής και χρησιμοποιείται σε άνδρες και γυναίκες με ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια. Εγκεκριμένη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η μινοξιδίλη χρησιμοποιείται με τη μορφή λοσιόν σε συγκεντρώσεις 2% και 5% μία έως δύο φορές την ημέρα και έχει πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στην ανδρική και γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, όσο και σε άλλες μορφές αλωπεκιών.

Μινοξιδίλη για Μαλλιά: Οφέλη, Παρενέργειες

Εκτός από την ανδρογενετική αλωπεκία, η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με τη μινοξιδίλη είναι εφικτή και σε άλλες μορφές τριχόπτωσης όπως η φυσιολογική εποχιακή, η τελογενής, η οφειλόμενη σε ενδοκρινικές και ορμονικές διαταραχές, καθώς και η γυροειδής αλωπεκία. Η μινοξιδίλη αποτελεί απαραίτητη θεραπεία τριχόπτωσης πριν και μετά από εμφύτευση μαλλιών, είτε με τη μέθοδο FUE είτε με τη μέθοδο FUT ή Strip, για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.

Επιπλέον, μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών η μινοξιδίλη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συντήρηση των υπαρχουσών τριχών στη λήπτρια περιοχή και στην αποφυγή του φαινομένου της απόπτωσης (shock loss).

ΠΩΣ ΔΡΑ

Καταπολέμηση τριχόπτωσης με μινοξιδίλη

Η δράση της μινοξιδίλης επιτυγχάνεται μέσω της πρόκλησης αγγειοδιαστολής και αύξησης της αιματικής ροής στο τριχωτό της κεφαλής, ενεργοποιώντας και παρατείνοντας έτσι την αναγενή φάση (anagen phase) της τρίχας. Μετά από 2-3 μήνες θεραπείας, μειώνεται αισθητά ο ρυθμός απώλειας των μαλλιών, ενώ παρατηρείται επαναφύτρωση ορισμένων τριχών που πρόσφατα είχαν περάσει στην τελογενή φάση (telogen phase).

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη, σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, έχει αποδειχτεί αποτελεσματική σε ποσοστό άνω του 90-95% των ασθενών που τη χρησιμοποιούσαν. Αυτό αναφέρεται σε περίπου 60-65% των ασθενών που παρατήρησαν ανάπτυξη της τριχοφυΐας και μείωση του φαλακρού μέρους του κεφαλιού και σε περίπου 35-40% των ασθενών που παρατήρησαν σταθεροποίηση της φαλακρής περιοχής και μείωση της απώλειας τριχών.

Εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για άντρες και γυναίκες

Οι νεότεροι σε ηλικία ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, καθώς και αυτοί που βρίσκονται σε αρχικά στάδια αραίωσης μαλλιών, που ξεκινούν θεραπεία με μινοξιδίλη φαίνεται να εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς με εγκατεστημένη φαλάκρα για αρκετά χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και συχνότερος ο συνδυασμός της χρόνιας αγωγής με μινοξιδίλη 5% και της εφαρμογής της αυτόλογης μεσοθεραπείας μαλλιών για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Συχνές Ερωτήσεις