Η τριχόπτωση μπορεί να επηρεάσει μόνο το τριχωτό της κεφαλής σας ή ολόκληρο το σώμα σας με προσωρινά ή μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε πως δημιουργείται, ποια είναι τα αίτια, οι παθολογικές μορφές της, οι τρόποι διάγνωσης, αντιμετώπισης και θεραπείας και τι να κάνετε.
Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν δεν αναπτύσσονται νέα μαλλιά για να αντικαταστήσουν αυτά που έχουν πέσει. Ένας μέσος άνθρωπος χάνει συνήθως 50 έως 100 τρίχες την ημέρα. Αυτό όμως δεν γίνεται αντιληπτό γιατί ταυτόχρονα μεγαλώνουν νέες τρίχες. Ο καθένας μας μπορεί να χάσει τρίχες στο κεφάλι του, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Η φαλάκρα αναφέρεται συνήθως στην υπερβολική τριχόπτωση από το τριχωτό της κεφαλής σας. Η κληρονομική τριχόπτωση είναι η πιο συνηθισμένη αιτία φαλάκρας. Κάποιοι επιλέγουν να αφήνουν την τριχόπτωση τους να εξελίσσεται χωρίς θεραπεία και χωρίς να κρύβεται. Άλλοι προσπαθούν να την καλύψουν με χτενίσματα, καπέλα ή περούκες. Οι περισσότεροι επιλέγουν μία από τις διαθέσιμες θεραπείες για την πρόληψη περαιτέρω τριχόπτωσης ή την αποκατάσταση της ανάπτυξης των τριχών.
Κάποιοι επιλέγουν να αφήνουν την τριχόπτωση τους να εξελίσσεται χωρίς θεραπεία και χωρίς να κρύβεται. Άλλοι προσπαθούν να την καλύψουν με χτενίσματα, καπέλα ή περούκες. Οι περισσότεροι επιλέγουν μία από τις διαθέσιμες θεραπείες για την πρόληψη περαιτέρω τριχόπτωσης ή την αποκατάσταση της ανάπτυξης των μαλλιών.
Ο κύκλος ζωής της τρίχας

Το να πέφτουν τα μαλλιά είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Κάθε τριχοθυλάκιο έχει τον δικό του κύκλο ζωής που μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, τις ασθένειες και μια μεγάλη ποικιλία άλλων παραγόντων. Ο κύκλος ζωής της τρίχας διαρκεί από 2 έως και 7 έτη και χωρίζεται στις παρακάτω φάσεις.
- Αναγενής (φάση ανάπτυξης). Αυτή είναι η ενεργή φάση της ανάπτυξης των μαλλιών. Έως και το 80-90% των τριχών της κεφαλής μεγαλώνουν ανά πάσα στιγμή.
- Καταγενής (φάση μετάβασης). Κατά τη διάρκεια μερικών εβδομάδων, η ανάπτυξη των μαλλιών επιβραδύνεται καθώς οι θύλακες συρρικνώνονται και η τρίχα σταματά να αυξάνεται. Περίπου το 3% όλων των τριχών βρίσκονται σε αυτή τη φάση ανά πάσα στιγμή.
- Τελογενής (φάση ανάπαυσης). Ο θύλακας της τρίχας βρίσκεται σε πλήρη ανάπαυση και δεν αναπτύσσεται πλέον. Περίπου το 6%-8% όλων των τριχών βρίσκεται σε ανάπαυση ανά πάσα στιγμή και αυτή η φάση συνήθως διαρκεί 2 - 4 μήνες.
Στο τέλος της τελογενούς φάσης, οι τρίχες σταδιακά θα αποκολληθούν από τον θύλακα και θα πέσουν. Αυτό το στάδιο αποκαλείται εξωγενής φάση ή φάση απόρριψης. Αυτός είναι ο λόγος που ο μέσος άνθρωπος χάνει από 50 - 100 τρίχες καθημερινά.
Μετά την τελογενή φάση, η τρίχα που έπεσε αντικαθίσταται με μια νέα τρίχα στη φάση ανάπτυξης και έτσι ο κύκλος ξεκινά ξανά από την αρχή. Οποιεσδήποτε διαταραχές στον κύκλο ζωής της τρίχας μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.
Αίτια τριχόπτωσης

Διάφορες αιτίες, όπως ασθένειες, κακή διατροφή, ορμονικές διαταραχές ή υπερβολικό άγχος μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κληρονομικότητας ή απλά να αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της διαδικασίας γήρανσης.
Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με αραιά μαλλιά ή φαλάκρα, ο δερματολόγος σας πρέπει να εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος για να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία.
Κληρονομικότητα
Η απώλεια μαλλιών εξαιτίας κληρονομικότητας είναι η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης. Δεν πρόκειται πραγματικά για μια ασθένεια, αλλά για μια φυσική κατάσταση που προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικής, επιπέδων ορμονών και της διαδικασίας γήρανσης.
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ότι φταίει το καπελάκι που φοράτε ή το σαμπουάν ή η νέα βαφή μαλλιών που αγοράσατε, τα γονίδια των γονέων σας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και μπορεί να ευθύνονται για την αραίωση των μαλλιών σας. Αυτά τα γονίδια σε συνδυασμό με τις ορμόνες σας και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες είναι που θέτουν τη βάση για πιθανή τριχόπτωση και δημιουργία φαλάκρας.
Ωστόσο, είναι ακόμα ασαφής ο ακριβής τρόπος κληρονομικότητας και η σχετική σημασία κάθε γονέα. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εμφανίζουν αυτό το είδος τριχόπτωσης, που είναι η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης παγκοσμίως.
- Στους άνδρες, ονομάζεται ανδρική τριχόπτωση.
- Οι γυναίκες παθαίνουν γυναικεία τριχόπτωση.
Ανεξάρτητα από το αν αναπτύσσεται σε άνδρες ή σε γυναίκες, ο ιατρικός όρος είναι ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία είναι επίσης γνωστή ως MPB (male-pattern baldness).
Άσχετα από τον όρο που χρησιμοποιείτε, τα γονίδια που κληρονομήσατε προκαλούν συρρίκνωση των τριχοθυλακίων σας, στα οποία αναπτύσσεται η τρίχα, και τελικά σταματά η ανάπτυξη τριχών. Η συρρίκνωση μπορεί να αρχίσει ήδη από την εφηβεία σας, αλλά συνήθως ξεκινά σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία.
Όταν ένας άνδρας έχει κληρονομική τριχόπτωση, το πρώτο σημάδι είναι συχνά μια υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών στο εμπρόσθιο μέρος της κεφαλής ή φαλακρό σημείο στην κορυφή της.
Στις γυναίκες, το πρώτο σημάδι κληρονομικής τριχόπτωσης είναι συνήθως η ολική αραίωση ή η διεύρυνση της χωρίστρας.
Ιατρικές ασθένειες
Ορισμένες ασθένειες μπορεί επίσης να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών, όπως διατροφικές διαταραχές, σιδηροπενική αναιμία, διαβήτης, αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος και η γυροειδής αλωπεκία (alopecia areata), καθώς και δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και η δερματίτιδα.
Άλλες περιπτώσεις οφείλονται σε παθήσεις του τριχωτού όπως π.χ. μυκητιάσεις, θυλακίτιδες και άλλες φλεγμονές.
Εάν αντιμετωπίζετε απώλεια μαλλιών, μιλήστε με το γιατρό σας για να αποκλείσετε την υπαιτιότητα τέτοιων ασθενειών.
Φάρμακα
Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την ακμή, τον καρκίνο, την αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα, τα καρδιακά προβλήματα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την κατάθλιψη. Επίσης εάν γυμνάζεστε, τυχόν λήψη αναβολικών στεροειδών μπορεί να σας κάνει να χάσετε περισσότερα μαλλιά.
Η σοβαρότητα της τριχόπτωσης εξαρτάται από τον τύπο του φαρμάκου και τη δοσολογία, καθώς και από την ευαισθησία σας σε αυτό το φάρμακο.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη μόλις σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο.
Τριχόπτωση εμφανίζεται επίσης μετά από χημειοθεραπεία, θεραπεία με ακτινοβολίες και φαρμακευτικές αγωγές, καθώς και σε χρόνιες παθήσεις.
Εάν αυτή τη στιγμή παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα και διαπιστώνετε ότι έχετε απώλεια μαλλιών, να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας. Θυμηθείτε, μην σταματήσετε ποτέ να παίρνετε ένα φάρμακο πριν το συζητήσετε με τον ιατρό σας.
Ορμονικές αλλαγές
Ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός, δηλαδή η παραγωγή μεγαλύτερης ή μικρότερης ποσότητας ορμονών από το κανονικό μπορεί να προκαλέσουν ορμονική ανισορροπία. Οι ορμόνες που προέρχονται από τον θυρεοειδή αδένα βοηθούν στη ρύθμιση σχεδόν όλων των λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της τριχοφυΐας.
Ο υπερπαραθυρεοειδισμός που είναι η παθολογική κατάσταση που προκαλείται από την υπερδραστηριότητα ενός ή περισσοτέρων από τους 4 παραθυρεοειδείς αδένες.
Ο έλεγχος οποιασδήποτε από αυτές τις παθήσεις του θυρεοειδούς με τη σωστή θεραπεία μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τις ορμόνες, να αποτρέψει την τριχόπτωση και να αποκαταστήσει την ανάπτυξη των μαλλιών.
Εγκυμοσύνη
Ειδικά στις γυναίκες, μεγάλες ορμονολογικές αλλαγές, όπως η εγκυμοσύνη, η γαλουχία, οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η εμμηνόπαυση, μπορούν να προκαλέσουν έντονη τριχόπτωση, η οποία είναι αναστρέψιμη στις περισσότερες περιπτώσεις..
Ορμονικές ανισορροπίες που συμβαίνουν μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Χρειάζεται λίγος χρόνος μετά την εγκυμοσύνη για να επανέλθουν τα επίπεδα των ορμονών στα φυσιολογικά επίπεδα, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο για τις μητέρες να παρατηρούν αραιά μαλλιά ή ακόμα και φαλάκρα μετά τον τοκετό. Αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου 3 μήνες μετά τη γέννηση του μωρού. Μην ανησυχείτε, καθώς το υπόλοιπο σώμα σας ανακάμπτει, θα ανακάμψουν και οι θύλακες των τριχών σας. Η τριχόπτωση είναι μόνο προσωρινή και τα μαλλιά σας θα μεγαλώσουν ξανά.
Τεστοστερόνη και διυδροτεστοστερόνη
Χωρίς τεστοστερόνη και διυδροτεστοστερόνη (DHT), δεν θα είχατε κανένα από τα ανδρικά χαρακτηριστικά σας, αλλά δυστυχώς αυτές οι ορμόνες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανδρογενετική αλωπεκία.
Στο σώμα, η τεστοστερόνη μετατρέπεται στην πιο “δραστική” μορφή της, τη διυδροτεστοστερόνη, με τη βοήθεια ενός ενζύμου που ονομάζεται 5-άλφα αναγωγάση. Η διυδροτεστοστερόνη δρα σε διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των τριχοθυλακίων. Το ένζυμο 5-α αναγωγάση είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη 3 φορές περισσότερο στη μετωπιαία, απ’ ότι στην ινιακή περιοχή.
Δεν είναι η ίδια η παραγωγή διυδροτεστοστερόνης που προκαλεί τριχόπτωση, αλλά η κληρονομική ευαισθησία σε αυτή. Οι άνδρες με γενετικά υψηλή ευαισθησία στην διυδροτεστοστερόνη θα εμφανίσουν πιο νωρίς εξασθένηση στους θύλακες των τριχών τους.
Ουσιαστικά, η διυδροτεστοστερόνη συρρικνώνει τα τριχοθυλάκια και συντομεύει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας. Αυτό κάνει τα μαλλιά να μεγαλώνουν και να δείχνουν πιο λεπτά και εύθραυστα, καθώς και να πέφτουν πιο γρήγορα. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη νέων τριχών στους θύλακες όταν πέσουν οι παλιές τρίχες.
Ορισμένες συνήθειες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα διυδροτεστοστερόνης. Μερικές φορές η επιθυμία να δυναμώσετε στο γυμναστήριο λειτουργεί ενάντια σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην ανδρογενετική αλωπεκία. Η ενασχόληση με συμπεριφορές που αυξάνουν την παραγωγή διυδροτεστοστερόνης, όπως η λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης, η άσκηση με βάρη, ή η λήψη αναβολικών στεροειδών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την απώλεια μαλλιών.
Μια άλλη κοινή αιτία ορμονικής ανισορροπίας που προκαλεί τριχόπτωση είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) που δημιουργεί κύστεις στις ωοθήκες μιας γυναίκας. Αυτές οι κύστες, παρόλο που δεν είναι επικίνδυνες, περιορίζουν την παραγωγή οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται στον γυναικείο οργανισμό τα επίπεδα της τεστοστερόνης, αυξάνοντας τα επίπεδα των ανδρογόνων.
Η διακοπή ορισμένων τύπων αντισυλληπτικών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ορμονική ανισορροπία. Οι γυναίκες που αναπτύσσουν μια ορμονική ανισορροπία μπορούν να εμφανίσουν αραίωση μαλλιών (ή απώλεια μαλλιών) στο τριχωτό της κεφαλής τους.
Άγχος
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το παρατεταμένο άγχος μπορεί να συμβάλλει σε κάποιες καταστάσεις τριχόπτωσης.
Όταν ο οργανισμός υφίσταται σοβαρό σωματικό στρες, όπως σε σοβαρό ατύχημα, χειρουργική επέμβαση, εγκαύματα ή βαριά ασθένεια, μπορεί να προκληθεί σοκ στα τριχοθυλάκια. Ο φυσικός κύκλος της τριχοφυΐας μπορεί να διαταραχθεί, με αποτέλεσμα την τριχόπτωση, συχνά στο αρχικό στάδιο με τη μορφή αραίωσης των μαλλιών. Τέτοιου είδους στρες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έως και το 75% των μαλλιών να πέσουν, κάποιες φορές λίγους μήνες μετά το γεγονός.
Επίσης το συναισθηματικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Όταν αντιμετωπίζουμε ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή μας, όπως ψυχολογικό άγχος για ένα διαζύγιο ή χωρισμό ή κακές συνθήκες συμβίωσης με το ταίρι μας, ανεργία ή άλλα οικονομικά προβλήματα, απώλεια σπιτιού, σοβαρή ασθένεια ή θάνατος αγαπημένου προσώπου ή κατάθλιψη, το μεγάλο συναισθηματικό στρες μπορεί να διαταράξει τον κανονικό κύκλο τριχοφυΐας.
Σημαντικοί συναισθηματικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια μαλλιών, αλλά μόλις τεθεί υπό έλεγχο το στρες, η φυσιολογική ανάπτυξη των μαλλιών συνήθως αποκαθίσταται.
Υπάρχουν πολλές μακροχρόνιες παρατηρήσεις και στατιστικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα αποκωδικοποιήσει πλήρως τον βιολογικό μηχανισμό με τον οποίο το χρόνιο στρες βλάπτει τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Harvard University, το άγχος προκαλεί διαταραχές στις ορμόνες που συνδέονται με το στρες, και ειδικά την αύξηση των επιπέδων της στρεσογόνου ορμόνης κορτιζόλης. Η κορτιζόλη παρατείνει τη φάση ανάπαυσης των τριχοθυλακίων ή ακόμα και επαναφέρει τα τριχοθυλάκια σε αυτή τη φάση. Ως αποτέλεσμα, οι τρίχες χαλαρώνουν από τη θέση τους και πέφτουν.
Τραύματα ή Εγκαύματα
Εντοπισμένη τριχόπτωση με μόνιμο τις περισσότερες φορές χαρακτήρα, μπορεί να εμφανιστεί σε περιπτώσεις τραυματικής αλωπεκίας, ως συνέπεια τραύματος ή εγκαύματος του τριχωτού της κεφαλής, του προσώπου ή του σώματος.
Στην κατηγορία της τριχόπτωσης από τραυματική αλωπεκία κατατάσσονται επίσης η τριχόπτωση εξ' έλξεως και η τριχοτιλλομανία.
Τριχόπτωση εξ' έλξεως (Traction Alopecia) παρουσιάζεται σε περιπτώσεις όπου γίνεται υπερβολικό τράβηγμα των μαλλιών σε διάφορα στυλ χτενίσματος και επιβαρυντικές διεργασίες κομμωτικής, όπως αλογοουρά, σφιχτός κότσος, τρέσες, extensions κλπ.
Η τριχοτιλλομανία είναι η κατάσταση όπου κάποιοι άνθρωποι τραβούν ή και μαδούν τα μαλλιά τους, χωρίς να το συνειδητοποιούν. Η κύρια αιτία της τριχοτιλλομανίας είναι το άγχος και το στρες. Αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία και μπορεί να διαρκέσει για αρκετούς μήνες ή πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι τραβούν τα μαλλιά της κεφαλής, αλλά κάποιοι τραβούν επίσης τις τρίχες από τα γένια, τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες.
Διατροφή και δίαιτα
Η κακή διατροφή ή μια εξαντλητική δίαιτα εντείνουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Η έλλειψη πρωτεϊνών, βιταμινών, λιπαρών οξέων και ιχνοστοιχείων – μετάλλων όπως ο ο ψευδάργυρος ή ο σίδηρος, ειδικά εάν συνεχίζεται σε μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, μπορεί να οδηγήσει σε διάχυτη αλωπεκία. Ευτυχώς αυτή η κατάσταση είναι γενικά αναστρέψιμη και η υιοθέτηση πιο υγιεινών, λιγότερο περιοριστικών διατροφικών συνηθειών θα επιτρέψει στα μαλλιά σας να αναπτυχθούν ξανά. Εάν τα μαλλιά σας πέφτουν δείτε εδώ ποιες βιταμίνες βοηθούν ενάντια στην τριχόπτωση.
Περιβαλλοντολογικές συνθήκες
Οι σύγχρονες περιβαλλοντολογικές συνθήκες ζωής δύνανται να επιταχύνουν την τριχόπτωση. Η έκθεση σε περιβάλλον επιβαρυμένο με σκόνη και ρύπανση, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η συχνή επαφή με το θαλασσινό ή το χλωριωμένο νερό ή ακόμη και με το όξινο νερό της βροχής μπορεί να οδηγήσουν σε αραίωση μαλλιών.
Η γήρανση
Είτε έχετε ανδρογενετική αλωπεκία είτε όχι, η αραίωση και η απώλεια μαλλιών είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης για όλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσετε όλα τα μαλλιά σας ως αποτέλεσμα της γήρανσης. Όμως, καθώς οι ορμόνες στο σώμα αλλάζουν με την ηλικία, ο φυσικός ρυθμός ανάπτυξης των μαλλιών επιβραδύνεται και ο αριθμός των τριχών στο κεφάλι σας θα μειωθεί.
Το βιώνουν και οι γυναίκες και είναι ένας λόγος που θα παρατηρήσετε πολλές ηλικιωμένες γυναίκες με αραιά μαλλιά, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.
Παθολογικές μορφές τριχόπτωσης
- Ανδρογενετική αλωπεκία (Androgenetic alopecia): Είναι ο πιο συνήθης τύπος τριχόπτωσης και προκαλείται από ορμονικές διαταραχές και γενετική προδιάθεση.
- Γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata): Αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, καθιστώντας τους ανενεργούς.
- Διάχυτη Αλωπεκία (Telogen effluvium): Αιφνίδια, συνήθως προσωρινή απώλεια μαλλιών που μπορεί να προκληθεί από σωματικό στρες ή ψυχολογικά αίτια.
- Ουλωτική αλωπεκία (Scarring alopecia): Οφείλεται σε ενδογενή αίτια και η πιο συχνή μορφή της είναι ο θυλακικός λειχήνας. Οφείλεται όμως και σε εξωγενείς παράγοντες όπως εγκαύματα, τραυματισμούς ή φλεγμονές.
Αντιμετώπιση και θεραπεία τριχόπτωσης
Η θεραπεία τριχόπτωσης μπορεί να χωριστεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στη συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και στη χειρουργική.

Φάρμακα για τη θεραπεία της τριχόπτωσης
Τα φάρμακα, καθώς και κάποια προϊόντα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επιβράδυνση ή την πρόληψη της τριχόπτωσης.
- Η Mινοξιδίλη, η οποία παρατείνει την αναγενή φάση της τρίχας, έχει αποδειχθεί ως μια από τις πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές ουσίες ενάντια στην τριχόπτωση.
- Τοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδών στο τριχωτό της κεφαλής με στόχο την καταπολέμηση της φλεγμονής που προκαλεί τον εκφυλισμό των τριχοθυλακίων. Η μη ειδική αγωγή εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις τριχόπτωσης ασαφούς αιτιολογίας, όπου δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία, όπως πχ σε περιπτώσεις διάχυτης, ουλωτικής ή γυροειδούς αλωπεκίας.
- Προϊόντα κατά της τριχόπτωσης, όπως σαμπουάν, λοσιόν, conditioner, serum με δραστικές ουσίες και φυσικά εκχυλίσματα βοτάνων τα οποία είναι δερματολογικά ελεγμένα.

Άλλες συντηρητικές θεραπείες
- Αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών, η λεγόμενη και ως θεραπεία τριχόπτωσης με "αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες", είναι μια νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπεία που βασίζεται στην εκμετάλλευση των ίδιων δυνάμεων επούλωσης και ανάπτυξης του οργανισμού του ασθενούς.
- Θεραπεία τριχόπτωσης με laser LLLT μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε περιπτώσεις αρχόμενης ή ενδιάμεσης ανδρογενετικής αλωπεκίας, καθώς και σε περιπτώσεις διάχυτης αλωπεκίας. Λειτουργεί μέσω της βελτίωσης της τοπικής αιμάτωσης του τριχωτού της κεφαλής και μέσω της αυξημένης παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του θυλάκου της τρίχας, με αποτέλεσμα την καλύτερη θρέψη της τρίχας.
Χειρουργική θεραπεία
- Μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια χειρουργική διαδικασία εμφύτευσης που λύνει μια για πάντα το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Η πλέον σύγχρονη μέθοδος εμφύτευσης μαλλιών FUE εγγυάται μόνιμη λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης με τέλεια φυσικά αισθητικά αποτελέσματα.
Συμπληρώματα διατροφής κατά της τριχόπτωσης
Υποστηρικτικά στη συντηρητική αγωγή κατά της τριχόπτωσης χρησιμοποιείται πλήθος προϊόντων, κατά κύριο λόγο σαμπουάν, λοσιόν ή αμπούλες με θρεπτικά συστατικά, συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα κ.λπ.
Γενικά, η αποτελεσματικότητα αυτών των μέσων στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι αμφιλεγόμενη, όμως θεωρείται ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες κυρίως της ομάδας Β, ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και φυσικά προϊόντα όπως η αλόη, συμβάλλουν στη σωστή θρέψη και υγεία των μαλλιών.
Διάγνωση τριχόπτωσης
Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο στην τριχόπτωση δερματολόγο. Η τριχόπτωση έχει πολλές αιτίες, αλλά η σωστή διάγνωση θα αποκαλύψει αυτό που προκαλεί την απώλεια των μαλλιών σας και να διαπιστώσει εάν τα μαλλιά σας:
- Πέφτουν σταδιακά ή απότομα
- Είναι αδύναμα
- Μπορεί να αναγεννηθούν από μόνα τους
- Απαιτείται θεραπεία για να αναπτυχθούν ξανά
- Χρειάζεστε άμεση φροντίδα για πρόληψη της μόνιμης τριχόπτωσης
Πριν προχωρήσει σε διάγνωση, ο δερματολόγος θα σας κάνει μια φυσική εξέταση και θα σας ρωτήσει για τη διατροφή σας, το ιατρικό και οικογενειακό σας ιστορικό και τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας. Στη συνέχεια, μπορεί να σας υποβάλλει σε εξετάσεις, όπως οι παρακάτω:

Εξέταση αίματος. Βοηθά στην αποκάλυψη ιατρικών παθήσεων ή έλλειψη βιταμινών ή άλλων συστατικών που μπορεί να συμβάλλουν στην τριχόπτωση.
Τεστ έλξης. Ο δερματολόγος τραβάει απαλά αρκετές δεκάδες τρίχες για να δει πόσες βγαίνουν. Αυτό βοηθά στον προσδιορισμό του σταδίου της τριχόπτωσης.
Βιοψία. Λήψη δειγμάτων από το δέρμα ή τριχών που αφαιρούνται από το τριχωτό της κεφαλής, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν κάποια λοίμωξη προκαλεί απώλεια μαλλιών.
Μικροσκοπική εξέταση (Τριχοριζόγραμμα). Εξέταση με ειδικό μικροσκόπιο για τον εντοπισμό πιθανών διαταραχών του στελέχους της τρίχας.
Φωτοτριχοριζόγραμμα. Η πλέον σύγχρονη διαγνωστική μέθοδος με μικροκάμερα και ειδικό λογισμικό υπολογιστή για την παρακολούθηση ανταπόκρισης στη θεραπευτική αγωγή και ακριβή μέτρηση της πυκνότητας και της διαμέτρου των τριχών.
Γονιδιακός έλεγχος. Η εξέταση γίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί η παρουσία γονιδίων στο DNA του ασθενούς, τα οποία σχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Πρόληψη τριχόπτωσης
Η σωστή περιποίηση των μαλλιών σας θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Να αποφεύγετε το τράβηγμα κατά το βούρτσισμα και το χτένισμα, ειδικά όταν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα. Μια χτένα με φαρδιά δόντια μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του τραβήγματος των μαλλιών. Αποφύγετε ζεστά ρολά ή σίδερα για μπούκλες. Περιορίστε την ένταση στα μαλλιά από καλλωπιστικά αξεσουάρ, όπως λαστιχάκια ή πλεξούδες.
Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Επίσης ρωτήστε τον για τις θεραπείες που υπάρχουν, όπως μινοξιδίλη ή αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών. Προστατέψτε τα μαλλιά σας από το ηλιακό φως και άλλες πηγές υπεριώδους φωτός. Σταματήστε το κάπνισμα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και της φαλάκρας στους άνδρες.
Επίσης, σε άτομα με ευαίσθητα, λεπτά και αδύναμα μαλλιά με κληρονομικό ιστορικό τριχόπτωσης, συνιστάται γενικά η χρήση ήπιων σαμπουάν, με ουδέτερο pH, κατάλληλων για καθημερινό λούσιμο.
H Advanced Hair Clinics είναι μία από τις πιο εξειδικευμένες κλινικές όπου η διάγνωση και θεραπεία της τριχόπτωσης αποτελεί μια απόλυτα εξατομικευμένη διαδικασία. Με 5 διεθνή βραβεία για τις υπηρεσίες μας και χιλιάδες ικανοποιημένους ασθενείς από όλο τον κόσμο, εδώ και πολλά χρόνια φροντίζουμε να παρέχουμε με ασφάλεια και με συνέπεια τις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες αντιμετώπισης της τριχόπτωσης. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης, επικοινωνήστε μαζί μας.
Βιβλιογραφία
Ελέγχθηκε από την δερματολόγο της Κλινικής Advanced Hair Clinics Δρ Αμαλία Τσιατούρα στις 12/10/2022.
- American Academy of Dermatology: Causes of hair loss (https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/18-causes)
- American Academy of Dermatology: Hair Loss (https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss)
- American Society of Plastic Surgeons: Hair Replacement (http://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/hair-replacement.html)
- Everyday Health: 10 Causes of Hair Loss and Baldness (https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty-pictures/ten-causes-of-hair-loss.aspx)
- Health Line: Everything You Need to Know About Hair Loss (https://www.healthline.com/health/hair-loss)
- Health Navigator: Hereditary hair loss (https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/h/hair-loss-normal-or-hereditary/)
- Med Star: Most Hair Loss Is Treatable (https://www.medstarhealth.org/blog/hair-loss-and-treatment)
- Medical Press: Studies uncover new approaches to combat hair loss in men and women (https://medicalxpress.com/news/2019-06-uncover-approaches-combat-hair-loss.html)
- Mosh: Hair Loss Treatment (https://www.getmosh.com.au/hair-loss-treatment)
- Wiley Online Library: Low-level laser therapy as a treatment for androgenetic alopecia (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/lsm.22512)