ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Τριχόπτωση​

Η τριχόπτωση μπορεί να επηρεάσει μόνο το τριχωτό της κεφαλής σας ή ολόκληρο το σώμα σας με προσωρινά ή μόνιμα αποτελέσματα.

Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν δεν αναπτύσσονται νέα μαλλιά για να αντικαταστήσουν αυτά που έχουν πέσει. Ένας μέσος άνθρωπος χάνει συνήθως 50 έως 100 τρίχες την ημέρα, αυτό όμως δεν γίνεται αντιληπτό γιατί ταυτόχρονα μεγαλώνουν νέες τρίχες, ακολουθώντας τον προκαθορισμένο κύκλο ζωής της τρίχας.

Παρότι ο καθένας μας μπορεί να παρουσιάσει τριχόπτωση, η κατάσταση είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες παρά στις γυναίκες, στις οποίες γίνεται πιο συχνή με το πέρασμα του χρόνου και τη διαφοροποίηση στις ορμόνες, όπως για παράδειγμα μετά την εμμηνόπαυση.

Τριχόπτωση Τι Είναι, Αίτια, Τύποι, Αντιμετώπιση & Θεραπεία
 • Μην υποτιμάτε τη συντηρητική αγωγή!

  Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, expert στην FUE μεταμόσχευση μαλλιών, ξεκαθαρίζει τον ρόλο της συντηρητικής αγωγής στην τριχόπτωση και μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών.
 • Επηρεάζει η αγωγή για την τριχόπτωση τη λίμπιντο;

  Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής ξεκαθαρίζει τις αλήθειες από τα μυθεύματα σχετικά με την επίδραση της αγωγή για την τριχόπτωση στην ερωτική ζωή του ασθενούς.

Αντιμετώπιση και θεραπεία τριχόπτωσης

Φάρμακα για τη θεραπεία της τριχόπτωσης

Τα φάρμακα, καθώς και κάποια στοχευμένα προϊόντα για τη φροντίδα των μαλλιών, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επιβράδυνση ή την πρόληψη της τριχόπτωσης.

Η μινοξιδίλη, η οποία παρατείνει την αναγενή φάση της τρίχας, έχει αποδειχθεί ως μια από τις πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές ουσίες ενάντια στην τριχόπτωση. Tοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδών στο τριχωτό της κεφαλής με στόχο την καταπολέμηση της φλεγμονής που προκαλεί τον εκφυλισμό των τριχοθυλακίων. Η μη ειδική αγωγή εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις τριχόπτωσης ασαφούς αιτιολογίας, όπου δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία, όπως πχ σε περιπτώσεις διάχυτης, ουλωτικής ή γυροειδούς αλωπεκίας.

Άλλες συντηρητικές θεραπείες

 • Αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών, ή θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, είναι μία αποτελεσματική θεραπεία που βασίζεται στην εκμετάλλευση των ίδιων δυνάμεων επούλωσης και ανάπτυξης του πλάσματος του αίματος του ασθενούς.
 • Προϊόντα κατά της τριχόπτωσης, όπως σαμπουάν, λοσιόν, conditioner, serum με δραστικές ουσίες και φυσικά εκχυλίσματα βοτάνων τα οποία είναι δερματολογικά ελεγμένα.
YouTube video

Χειρουργική θεραπεία

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η χειρουργική διαδικασία εμφύτευσης που λύνει μια για πάντα το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Η πλέον σύγχρονη μέθοδος εμφύτευσης μαλλιών FUE εγγυάται μόνιμη λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης με τέλεια φυσικά αισθητικά αποτελέσματα.

Συμπληρώματα διατροφής κατά της τριχόπτωσης

Υποστηρικτικά στη συντηρητική αγωγή κατά της τριχόπτωσης χρησιμοποιείται πλήθος προϊόντων, κατά κύριο λόγο σαμπουάν, λοσιόν ή αμπούλες με θρεπτικά συστατικά, συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα κ.λπ.

Γενικά, η αποτελεσματικότητα αυτών των μέσων στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι αμφιλεγόμενη, όμως θεωρείται ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες κυρίως της ομάδας Β, ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και φυσικά προϊόντα όπως η αλόη, συμβάλλουν στη σωστή θρέψη και υγεία των μαλλιών.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Αίτια τριχόπτωσης

Διάφορες αιτίες, όπως ασθένειες, κακή διατροφή, ορμονικές διαταραχές ή υπερβολικό άγχος μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Επίσης, η τριχόπτωση μπορεί να σχετίζεται με κληρονομικότητας ή απλά να αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της διαδικασίας γήρανσης.

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με αραιά μαλλιά ή φαλάκρα, ο δερματολόγος σας πρέπει να εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος για να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία.

Οι αιτίες και οι τρόποι διάγνωσης της τριχόπτωσης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Ο κύκλος της ζωής της τρίχας

Τα μαλλιά πέφτουν και αυτό είναι φυσιολογικό! Κάθε τριχοθυλάκιο έχει τον δικό του κύκλο ζωής που μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, τυχόν ασθένειες και μια μεγάλη ποικιλία άλλων παραγόντων. Σε γενικές γραμμές, ο κύκλος ζωής της τρίχας διαρκεί από 2 έως και 7 έτη και χωρίζεται στις παρακάτω φάσεις.

 • Αναγενής (φάση ανάπτυξης). Είναι η ενεργή φάση της ανάπτυξης των μαλλιών. Έως και το 80-90% των τριχών στο κεφάλι μας μεγαλώνουν ανά πάσα στιγμή.
 • Καταγενής (φάση μετάβασης). Κατά τη διάρκεια μερικών εβδομάδων, η ανάπτυξη των μαλλιών επιβραδύνεται καθώς οι θύλακες συρρικνώνονται και η τρίχα σταματά να μεγαλώνει. Περίπου το 3% όλων των τριχών στο κεφάλι μας βρίσκονται σε αυτή τη φάση ανά πάσα στιγμή.
 • Τελογενής (φάση ανάπαυσης). Ο θύλακας της τρίχας βρίσκεται σε πλήρη ανάπαυση και δεν αναπτύσσεται πλέον. Περίπου το 6%-8% των τριχών το κεφάλι μας βρίσκεται σε ανάπαυση ανά πάσα στιγμή και αυτή η φάση συνήθως διαρκεί 2 – 4 μήνες.

Στο τέλος της τελογενούς φάσης, η τρίχα αποκολλάται σταδιακά από τον θύλακα και πέφτει. Η φάση αυτή είναι γνωστή ως φάση της τριχόπτωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο μέσος άνθρωπος χάνει μεταξύ 50 και 100 τρίχες την ημέρα. Μετά την τελογενή φάση, η πεσμένη τρίχα αντικαθίσταται από μια νέα τρίχα στη φάση της ανάπτυξης και ο κύκλος αρχίζει ξανά. Οποιαδήποτε διαταραχή στον κύκλο ζωής των μαλλιών μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Διάγνωση τριχόπτωσης

Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο στην τριχόπτωση δερματολόγο. Η τριχόπτωση έχει πολλές αιτίες, αλλά η σωστή διάγνωση θα αποκαλύψει αυτό που προκαλεί την απώλεια των μαλλιών σας και να διαπιστώσει εάν τα μαλλιά σας:

 • Πέφτουν σταδιακά ή απότομα
 • Είναι αδύναμα
 • Μπορεί να αναγεννηθούν από μόνα τους
 • Απαιτείται θεραπεία για να αναπτυχθούν ξανά
 • Χρειάζεστε άμεση φροντίδα για πρόληψη της μόνιμης τριχόπτωσης

Πριν προχωρήσει σε διάγνωση, ο δερματολόγος θα σας κάνει φυσική εξέταση και θα ρωτήσει για τη διατροφή σας, το ιατρικό και οικογενειακό σας ιστορικό και τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας. Στη συνέχεια, μπορεί να σας υποβάλλει σε εξετάσεις, όπως οι παρακάτω.

YouTube video

Πρόληψη της τριχόπτωσης

Η σωστή περιποίηση των μαλλιών σας θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Να αποφεύγετε το τράβηγμα κατά το βούρτσισμα και το χτένισμα, ειδικά όταν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα. Μια χτένα με φαρδιά δόντια μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του τραβήγματος των μαλλιών. Αποφύγετε το εντατικό styling καθώς και την υπερχρήση εξαρτημάτων όπως πρέσα ή σίδερο για τα μαλλιά και μειώστε όσο γίνεται τη χρήση αξεσουάρ όπως λαστιχάκια ή τσιμπιδάκια.

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Επίσης ρωτήστε τον για τις θεραπείες που υπάρχουν, όπως μινοξιδίλη ή αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών. Προστατέψτε τα μαλλιά σας από το ηλιακό φως και άλλες πηγές υπεριώδους φωτός. Σταματήστε το κάπνισμα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και της φαλάκρας στους άνδρες.

Επίσης, σε άτομα με ευαίσθητα, λεπτά και αδύναμα μαλλιά με κληρονομικό ιστορικό τριχόπτωσης, συνιστάται γενικά η χρήση ήπιων σαμπουάν, με ουδέτερο pH, κατάλληλων για καθημερινό λούσιμο.

H Advanced Hair Clinics είναι μία από τις πιο εξειδικευμένες κλινικές όπου η διάγνωση και θεραπεία της τριχόπτωσης αποτελεί μια απόλυτα εξατομικευμένη διαδικασία. Με 5 διεθνή βραβεία για τις υπηρεσίες μας και χιλιάδες ικανοποιημένους ασθενείς από όλο τον κόσμο, εδώ και πολλά χρόνια φροντίζουμε να παρέχουμε με ασφάλεια και με συνέπεια τις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες αντιμετώπισης της τριχόπτωσης. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης, επικοινωνήστε μαζί μας.