Ποιες βιταμίνες βοηθούν στην τριχόπτωση για να μην πέφτουν τα μαλλιά σας.

Ποιες βιταμίνες βοηθούν στην τριχόπτωση για να μην πέφτουν τα μαλλιά σας.

Οι 5 βιταμίνες που δρουν κατά της τριχόπτωσης και σας βοηθούν να δυναμώσετε τα μαλλιά σας σε περίπτωση που είναι αδύναμα ή πέφτουν είναι οι D, B7, B12, E και C. Ωστόσο, η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής που περιέχει και τις 13 απαραίτητες βιταμίνες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού και κατά συνέπεια των μαλλιών.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η μεμονωμένη λήψη κάποιων βιταμινών μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά να αναπτυχθούν γρηγορότερα, οι ελλείψεις σε συγκεκριμένες βιταμίνες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών ή σε λεπτά, εύθραυστα μαλλιά. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας από κάθε βιταμίνη στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών.

Ένα άτομο μπορεί να διατηρήσει την υγεία των μαλλιών τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή. Οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει μελέτες για το πώς οι τροφές που περιλαμβάνουν τις ακόλουθες βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών:

 • βιταμίνες D
 • βιταμίνη Ε
 • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Παραθέτουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτές και άλλες βιταμίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε δυνατά, υγιή μαλλιά. Ωστόσο, να έχετε υπόψη ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμινών (υπερβιταμίνωση) μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, όχι μόνο για την υγεία των μαλλιών, αλλά και συνολικά για την υγεία σας.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά η έλλειψη της μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι άλλο πράγμα η αναγέννηση των μαλλιών και άλλο η διατήρηση της υγείας τους.

Μια μελέτη του 2019 βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και της γυροειδούς αλωπεκίας, η οποία μπορεί να μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια μαλλιών. Επίσης πολλές μελέτες διαπιστώνουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε άτομα με γυροειδή αλωπεκία. Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα συμπτώματα της γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί να είναι πιο σοβαρά σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Ωστόσο, αν και έχει διαπιστωθεί ο συσχετισμός έλλειψης της βιταμίνης με την γυροειδή αλωπεκία, υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε αναγέννηση των μαλλιών. Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα πιθανά οφέλη της βιταμίνης D στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Επιπλέον, μια έρευνα του 2016 διαπιστώνει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται επίσης με τη γυναικεία τριχόπτωση, που είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης στις γυναίκες.

Η βιταμίνη D διεγείρει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων.

Επαρκής λήψη βιταμίνης D

Μπορείτε να μάθετε τα επίπεδα βιταμίνης D που έχετε στον οργανισμό σας και να δείτε εάν έχετε έλλειψη ή όχι ζητώντας από το γιατρό σας μια εξέταση αίματος.Λίγα τρόφιμα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D, αλλά οι ακόλουθες τροφές αποτελούν την καλύτερη πηγή:

 • ψάρια, όπως ο σολομός ή ο ξιφίας
 • μανιτάρια
 • κρόκοι αυγών
 • ενισχυμένο χυμό πορτοκαλιού
 • εμπλουτισμένο γάλα

Η έκθεση στον ήλιο είναι επίσης απαραίτητη, καθώς επιτρέπει στο σώμα να παράγει βιταμίνη D. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό, ωστόσο, καθώς η υπερβολική έκθεση στον ήλιο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες του δέρματος.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι σχετικά ασφαλή και η τοξικότητα είναι εξαιρετικά σπάνια. Ωστόσο, η λήψη βιταμίνης D σε πολύ υψηλές δόσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε τοξικότητα που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Μια υπερβολικά υψηλή δόση θα ήταν πάνω από 50.000 IUT ή όταν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα είναι μεγαλύτερα από 150 ng/ml.

Οι περιπτώσεις τοξικότητας της βιταμίνης D συνήθως σχετίζονται με ακατάλληλη δοσολογία. Για την αποφυγή προβλημάτων, πρέπει να ζητήσετε από το γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα βιταμίνης D και να σας προτείνει την κατάλληλη δόση.

Η λήψη βιταμίνης D με ένα γεύμα που περιέχει λίπος αυξάνει την απορρόφηση αυτής της βιταμίνης από τον οργανισμό.

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη διατήρηση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Πολλοί ιστότοποι και κέντρα ομορφιάς ισχυρίζονται επίσης ότι οι δημοφιλείς βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β12, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση και την περιποίηση των μαλλιών. Παρακάτω θα εξετάσουμε τι λέει η επιστημονική έρευνα.

Η έλλειψη βιταμινών Β μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των βιταμινών του συμπλέγματος Β και της τριχόπτωσης, αλλά δεν έχουν ακόμη πλήρως διευκρινίσει τη σχέση.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι:

 • Β1 ή θειαμίνη
 • Β2, ή ριβοφλαβίνη
 • Β3 ή νιασίνη
 • Β5, ή παντοθενικό οξύ
 • Β6, ή πυριδοξίνη
 • Β7 ή βιοτίνη
 • Β9 ή φυλλικό οξύ
 • Β12 ή κοβαλαμίνη

Είναι προτιμότερο να καταναλώνετε βιταμίνες μέσω της διατροφής. Ορισμένες πηγές τροφίμων βιταμινών του συμπλέγματος Β περιλαμβάνουν:

 • τροφές ολικής αλέσεως
 • λαχανικά
 • κρέας
 • ψάρι
 • ολόκληρα αυγά
 • όσπρια
 • ξηροί καρποί
 • αβοκάντο

Οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να τις αποθηκεύσει. Το σώμα αποβάλλει ό,τι δεν χρησιμοποιεί με τα ούρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες σε καθημερινή βάση.

Αν και οι διατροφικές πηγές μπορεί να είναι οι καλύτερες, πολλοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν ένα συμπλήρωμα συμπλέγματος Β για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Παράγοντες που μπορούν να κάνουν απαραίτητη τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών περιλαμβάνουν:

 • μεγαλύτερη ηλικία
 • παρουσία καταστάσεων που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα
 • χορτοφαγία (vegetarians)
 • εγκυμοσύνη
 • χρήση ορισμένων φαρμάκων

Τα άτομα με οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια σε ορισμένες βιταμίνες Β.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 μπορεί να παίζει ρόλο στην υγεία των μαλλιών. Ορισμένες πηγές στο διαδίκτυο προτείνουν ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να παίζει ρόλο στην υγεία των μαλλιών. Ωστόσο, αρκετές μελέτες που αναφέρονται σε μια ανασκόπηση του 2019 δεν βρήκαν στοιχεία για σχέση μεταξύ των αλλαγών στα επίπεδα Β12 και της τριχόπτωσης.

Η επιστημονική έρευνα διαπιστώνει ότι μια ανεπάρκεια σε Β12 μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Παρόλα αυτά, δεν έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα που δεν έχουν ανεπάρκεια μπορούν να βελτιώσουν την ανάπτυξη των μαλλιών τους χρησιμοποιώντας ένα συμπλήρωμα.

Ωστόσο, η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης Β12 είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία. Καλές πηγές βιταμίνης Β12 θα βρείτε στο κρέας, τα γαλακτοκομικά και άλλες ζωικές τροφές.

Τα συμπτώματα μιας ανεπάρκειας Β12 περιλαμβάνουν αναιμία και κόπωση. Εάν ανήκετε στην τρίτη ηλικία ή είστε έγκυος ή θηλάζετε μπορεί, μετά από εξέταση, ο ιατρός να συνταγογραφήσει κάποια αύξηση στη δοσολογία της βιταμίνης.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Βιταμίνη Β7

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β7, ή βιοτίνης, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών.

Μια μελέτη του 2016 σε 541 γυναίκες βρήκε ανεπάρκεια βιοτίνης στο 38% των συμμετεχόντων που παρουσίαζαν τριχόπτωση.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα συμπληρώματα βιοτίνης μπορεί να είναι ευεργετικά για την ανάπτυξη των μαλλιών σε άτομα που έχουν έλλειψη αυτής της βιταμίνης, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων βιοτίνης για την ανάπτυξη των μαλλιών σε άτομα με υγιή επίπεδα βιοτίνης.

Μία από τις πιο γνωστές βιταμίνες για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι η βιταμίνη Β7 που ονομάζεται βιοτίνη.

Βιταμίνη Ε

Οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει ορισμένες μελέτες για τη βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) και την τοκοτριενόλη. Όπως και με τη βιταμίνη Ε, οι τοκοτριενόλες χωρίζονται σε άλφα-, βήτα- γάμμα- και δέλτα τοκοτριενόλη. Οι τοκοτριενόλες είναι πολύ παρόμοιες στη δομή με τις τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) και οι κύριες πηγές τους είναι το πίτουρο του ρυζιού, το φοινικέλαιο και ο καρπός του αφρικανικού φοίνικα. Η βιταμίνη Ε είναι ένα θρεπτικό συστατικό που δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στον οργανισμό.

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι τα άτομα με γυροειδή αλωπεκία είχαν σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε στο αίμα τους από εκείνα που δεν είχαν την πάθηση. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνουν όλες οι μελέτες αυτά τα ευρήματα, σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2019.

Τα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης του 2010 διαπίστωσαν επίσης ότι η χρήση συμπληρωμάτων τοκοτριενόλης βελτίωσε την υγεία των μαλλιών των ατόμων με αλωπεκία. Αυτά τα συμπληρώματα βοήθησαν επίσης στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

Ένα άτομο μπορεί να ενσωματώσει τη βιταμίνη Ε στη διατροφή του τρώγοντας φύτρο σιταριού, σπανάκι, ψάρι και αμύγδαλα.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να τρίψουν λάδι βιταμίνης Ε απευθείας στο δέρμα ή στο τριχωτό της κεφαλής τους, πιστεύοντας ότι θα επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν ακόμη αυτή την άποψη.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερβολική συμπλήρωση με τη λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών αξιόπιστης πηγής καθώς και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών.

Άλλες απαραίτητες βιταμίνες

Έχουν γίνει λίγες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις των βιταμινών B, D και E στα μαλλιά, και ακόμη λιγότερες έχουν εξετάσει τα οφέλη για την ανάπτυξη των μαλλιών άλλων απαραίτητων βιταμινών.

Η παρακάτω λίστα εξετάζει μερικές άλλες απαραίτητες βιταμίνες και πώς μπορεί να επηρεάσουν τα μαλλιά:

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων ότι μπορεί να αποτρέψει την τριχόπτωση. Οι κόκκινες πιπεριές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εσπεριδοειδή παρέχουν όλα βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C προάγει την υγεία των μαλλιών, μειώνει την τριχόπτωση και βελτιώνει την ανάπτυξη τους.

Βιταμίνη Α

Γνωστή και ως ρετινόλη, η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών. Υποστηρίζει την έκκριση σμήγματος, που είναι μια ουσία που εμποδίζει το σπάσιμο των μαλλιών. Αλλά, η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Έχει διαπιστωθεί ότι 15.000 έως 25.000 μονάδες (IU) βιταμίνης Α την ημέρα για τους ενήλικες και περισσότερο από 2.000 IU για τα παιδιά μπορούν να επιφέρουν τριχόπτωση, καθώς και να προκαλέσουν άλλες σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

H βιταμίνη Α υποστηρίζει την έκκριση σμήγματος, που είναι μια ουσία που εμποδίζει τη θραύση των μαλλιών.

Πολυβιταμίνες

Ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών μπορεί να συμπληρώσει τις διατροφικές πηγές όλων των απαραίτητων βιταμινών. Η λήψη μιας καλής ποσότητας βιταμινών θα ενισχύσει τη συνολική υγεία και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Ωστόσο, η πρόληψη του ενδεχομένου κινδύνου υπερβιταμίνωσης είναι σημαντική για την υγεία σας. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιεσδήποτε βιταμίνες.

Οι πολυβιταμίνες είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν διάφορες βιταμίνες και μέταλλα.

Συμβουλές

Η διατήρηση της ισορροπίας των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και η συμπλήρωση γνωστών διατροφικών ελλείψεων είναι οι καλύτεροι τρόποι για την υποστήριξη της υγείας των μαλλιών.

Σας συμβουλεύουμε να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν πάρετε ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής για να διασφαλίσετε την αναγκαιότητα και την ασφάλεια.

Εκτός από τις βιταμίνες, αρκετά συμπληρώματα και τοπικά τζελ μπορεί να βοηθήσουν στη διακοπή ή την επιβράδυνση της τριχόπτωσης. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να είναι ωφέλιμα για τη θεραπεία της τριχόπτωσης, υπάρχουν όμως λίγα στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα μαλλιά θα συνεχίσουν να δυναμώνουν αφού ένα άτομο σταματήσει να χρησιμοποιεί το προϊόν.

Είναι πάντα προτιμότερο να λαμβάνετε θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής σας. Αν και πολλά συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων μπορεί να είναι χρήσιμα για ορισμένα άτομα, είναι σημαντικό να αγοράζετε αυτά τα προϊόντα από αξιόπιστες εταιρείες που έχουν δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα για να είστε σίγουροι για την ποιότητα τους. Υψηλής ποιότητας προϊόντα μαλλιών ενάντια στην τριχόπτωση μπορείτε να βρείτε στην Adv Cosmetics.

Εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα που αφορά τα μαλλιά σας, ελάτε στην Advanced Hair Clinics. Η πολυβραβευμένη από ελληνικούς και διεθνείς φορείς κλινική μας διαθέτει αποδεδειγμένα την εμπειρία και το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό μας αποτελεί εγγύηση για τη θεραπεία της τριχόπτωσης σας. Επικοινωνήστε μαζί μας!

Δωρεάν Ενημερωτικό Ραντεβού

Κλείστε τώρα ραντεβού στην ADVANCED HAIR CLINICS και βρείτε απάντηση στα ερωτήματα που σας απασχολούν για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

Με ενδιαφέρει!