H αλωπεκία ή κοινώς φαλάκρα είναι η νόσος εκείνη η οποία προέρχεται από την γενικευμένη ή κατά τόπους απώλεια τριχών της κεφαλής. Η διάγνωση της αλωπεκίας είναι το πιο σημαντικό βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση της.
Αλωπεκία - Κλινική Εικόνα
Η αλωπεκία, γνωστή ως φαλάκρα, χαρακτηρίζεται από την έλλειψη μαλλιών από τις περιοχές του δέρματος όπου υπάρχουν φυσιολογικά. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει απώλεια των τριχών, δερματικές βλάβες και πιθανώς ουλές. Η απώλεια των τριχών συμβαίνει σταδιακά και συνήθως, η παρατήρηση μιας περιοχής που πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία, αναδεικνύει μια λέπτυνση των τριχών, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό σε τελογενή φάση και με κάθε νέο κύκλο ζωής χάνουν τη δυναμική της ανάπτυξης και σταδιακά εκφυλίζονται.
Ακολουθούν μια μακρά πορεία λέπτυνσης και εκφυλισμού που ονομάζεται miniaturization, μέχρι να φτάσουν στο σημείο τελικής εκφύλισης της τρίχας και εξαφάνισης του τριχοθυλακίου, όπου οι τρίχες που έχουν απομείνει φαίνονται σαν διάφανο, λεπτό χνούδι (terminal hair, velus hair).
Το πρόβλημα έχει σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ασθενείς, καθώς τα πλούσια μαλλιά ανέκαθεν αποτελούσαν σημαντικό χαρακτηριστικό ομορφιάς και στα δύο φύλα.
Τρόποι Διάγνωσης - Εξετάσεις
Δοκιμασία έλξης (Pull Test)

Με τη δοκιμασία αυτή ο ιατρός αξιολογεί πόσες τρίχες μένουν στο χέρι του μετά από ήπια έλξη. Οι τρίχες αυτές εξετάζονται κατόπιν στο μικροσκόπιο. Πρόκειται για την κλασσική διαγνωστική μέθοδο του τριχοριζογράμματος.
Βιοψία

Η λήψη βιοψίας δέρματος τριχωτού κεφαλής συμβάλλει στην σωστή διάγνωση όταν υπάρχει διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις ασαφούς κλινικής εικόνας, γυροειδούς ή ουλωτικής αλωπεκίας.
Τριχοριζόγραμμα

Με το κλασικό τριχοριζόγραμμα βγαίνουν συμπεράσματα για τον αριθμό και την αναλογία των τριχών που βρίσκονται στην αναγενή και τελογενή φάση, προσδιορίζοντας έτσι αν έχει ανατραπεί η ισορροπία μεταξύ των φάσεων ανάπτυξης της τρίχας. Μπορεί επίσης να διακρίνει εάν υπάρχουν δυστροφικές τρίχες που δεν αναπτύσσονται σωστά, καθώς και αν υπάρχουν βλάβες στο βολβό ή το στέλεχος της τρίχας που προκαλούν την αλωπεκία.
Φωτοτριχοριζόγραμμα

H πιο μοντέρνα μέθοδος προσδιορισμού είναι το φωτοτριχοριζόγραμμα με τη χρήση ειδικής ψηφιακής μικροκάμερας. Στην κλινική Advanced Hair Clinics χρησιμοποιούμε τη μέθοδο αυτή για την αξιολόγηση και την κατάλληλη επιλογή θεραπείας.
Ειδικότερα, με τη χρήση του ειδικού software Follysis, γίνεται ψηφιακή ανάλυση φωτογραφιών από την περιοχή της αλωπεκίας αλλά και από την υγιή περιοχή του τριχωτού, προσδιορίζοντας την έκταση της πάσχουσας περιοχής, τον αριθμό των τριχοθυλακίων και το μέσο αριθμό τριχών ανά τριχοθυλάκιο, καθώς και τη διάμετρο της τρίχας, συγκριτικά με τιμές αναφοράς από την υγιή περιοχή του τριχωτού.
Η ελάττωση της διαμέτρου της τρίχας αποτελεί ένα πρώιμο διαγνωστικό σημείο εμφάνισης ή εξέλιξης της αλωπεκίας στην εξεταζόμενη περιοχή.

Η δερματολόγος και ο πλαστικός χειρουργός της κλινικής αφού διαγνώσουν τη μορφή αλωπεκίας, από κοινού αποφασίζουν για το είδος της θεραπείας που θα επιλεγεί. Η Advanced Hair Clinics αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης αλωπεκιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής είναι ένας από τους πρωτοπόρους στο πεδίο της χειρουργικής αποκατάστασης των αλωπεκιών.
Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός Επιστημονικός Διευθυντής Advanced Hair Clinics