Αλωπεκία: Τι είναι, Αίτια, Μορφές, Διάγνωση και Θεραπεία

H αλωπεκία ή κοινώς φαλάκρα είναι η νόσος εκείνη η οποία προέρχεται από την γενικευμένη ή κατά τόπους απώλεια τριχών της κεφαλής.

Η αλωπεκία μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές εμφάνισης και διαφορετικά αίτια και μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα. Σήμερα υπάρχουν πολλές θεραπείες για την αλωπεκία που, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Ωστόσο, το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για τη σωστή αντιμετώπιση είναι η αξιόπιστη διάγνωση της αλωπεκίας.

Αλωπεκία: Τι είναι, Αίτια, Μορφές, Διάγνωση και Θεραπεία

ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Κλινική εικόνα

Η αλωπεκία, γνωστή ως φαλάκρα, χαρακτηρίζεται από την έλλειψη μαλλιών στα σημεία όπου φυσιολογικά υπάρχει τριχοφυΐα. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει απώλεια των τριχών, δερματικές βλάβες και πιθανώς ουλές. Η απώλεια των τριχών συμβαίνει σταδιακά και συνήθως, η ιατρική εξέταση μιας περιοχής που πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία, αναδεικνύει τη λέπτυνση των τριχών, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό σε τελογενή φάση και με κάθε νέο κύκλο ζωής χάνουν τη δυναμική της ανάπτυξης και σταδιακά εκφυλίζονται.

Σε αυτή την περίπτωση, ακολουθείται μια μακρά πορεία λέπτυνσης και εκφυλισμού που ονομάζεται miniaturization, μέχρι που οι τρίχες φτάνουν στο σημείο τελικής εκφύλισης και στην εξαφάνιση του τριχοθυλακίου, όπου οι τρίχες που έχουν απομείνει φαίνονται σαν διάφανο, λεπτό χνούδι (terminal hair, velus hair).

Η αλωπεκία είναι ένα πρόβλημα του τριχωτού με σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ασθενείς, καθώς τα πλούσια μαλλιά ανέκαθεν αποτελούσαν σημαντικό χαρακτηριστικό ομορφιάς και στα δύο φύλα.

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ – ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Δοκιμασία έλξης (Pull Test)

Με τη δοκιμασία αυτή ο ιατρός αξιολογεί πόσες τρίχες μένουν στο χέρι του μετά από ήπια έλξη. Με αυτή την εξέταση ο ιατρός μπορεί να αξιολογήσει το στάδιο της τριχόπτωσης, ενώ για ακριβέστερη διάγνωση μπορεί να χρησιμοποιήσει συνδυαστικές μεθόδους όπως το φωτοτριχοριζόγραμμα.

Διάγνωση αλωπεκίας με τη μέθοδο της έλξης

Βιοψία

Η λήψη βιοψίας δέρματος τριχωτού κεφαλής συμβάλλει στην σωστή διάγνωση όταν οι εξετάσεις και η κλινική εξέταση δεν μπορούν να δώσουν απόλυτη απάντηση. Η βιοψία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις που η κλινική εικόνα παραπέμπει, χωρίς να είναι όμως βέβαιο,  σε γυροειδή ή ουλωτική αλωπεκία.

Διάγνωση αλωπεκίας μέσω βιοψίας

Φωτοτριχοριζόγραμμα

H πιο σύγχρονη και εξελιγμένη μέθοδος εξέτασης για τριχόπτωση είναι το φωτοτριχοριζόγραμμα με τη χρήση ειδικής ψηφιακής μικροκάμερας. Στην κλινική Advanced Hair Clinics χρησιμοποιούμε τη μέθοδο αυτή για την αξιολόγηση και την κατάλληλη επιλογή θεραπείας.

Ειδικότερα, με τη χρήση του ειδικού software Follysis, γίνεται ψηφιακή ανάλυση φωτογραφιών από την περιοχή της αλωπεκίας αλλά και από την υγιή περιοχή του τριχωτού, προσδιορίζοντας την έκταση της πάσχουσας περιοχής, τον αριθμό των τριχοθυλακίων και το μέσο αριθμό τριχών ανά τριχοθυλάκιο, καθώς και τη διάμετρο της τρίχας, συγκριτικά με τιμές αναφοράς από την υγιή περιοχή του τριχωτού. Η ελάττωση της διαμέτρου της τρίχας αποτελεί ένα πρώιμο διαγνωστικό σημείο εμφάνισης ή εξέλιξης της αλωπεκίας στην εξεταζόμενη περιοχή.

Διάγνωση αλωπεκίας μέσω φωτοτριχοριζογράμματος

Η δερματολόγος και ο πλαστικός χειρουργός της κλινικής αφού διαγνώσουν τη μορφή αλωπεκίας, από κοινού αποφασίζουν για το είδος της θεραπείας που θα επιλεγεί. Η Advanced Hair Clinics αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης αλωπεκιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής είναι ένας από τους πρωτοπόρους στο πεδίο της χειρουργικής αποκατάστασης των αλωπεκιών.

Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός Επιστημονικός Διευθυντής Advanced Hair Clinics
Πλαστικός Χειρουργός Δρ Αναστάσιος Βεκρής

Συχνές Ερωτήσεις