Η
τριχόπτωση γυναικών αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τις γυναίκες σε οποία ηλικία και αν εμφανίζεται. Υπολογίζεται ότι όλες οι γυναίκες θα εμφανίσουν κάποιου βαθμού γυναικεία τριχόπτωση σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Ο κύκλος ζωής της τρίχας αποτελείται από την αναγενή, καταγενή και τελογενή φάση. Η γυναικεία τριχόπτωση εμφανίζεται όταν υπάρχει γρήγορη μετάπτωση από την αναγενή στην καταγενή και τελογενή φάση. Στο τριχωτό της κεφαλής, το 95%των τριχών βρίσκεται στην αναγενή φάση, η οποία διαρκεί αρκετά χρόνια, ενώ η καταγενής και τελογενης λίγους μήνες. Σε ορισμένες μορφές γυναικείας τριχόπτωσης, η αναγενής φάση διαρκεί μόλις λίγους μήνες.

Φυσιολογική κατάσταση τριχωτού

Ποσοστό τριχών σε Αναγενή φάση

Ποσοστό τριχών σε Τελογενή φάση

Φυσιολογική καθημερινή απώλεια τριχών    Μια ημερήσια απώλεια της τάξης των 100-150 τριχών είναι φυσιολογική και δεν συνιστά γυναικεία τριχόπτωση. Η απώλεια των καταγενών αυτων τριχών συμβαίνει κυρίως κατά το λούσιμο και το χτένισμα και δεν μαρτυρούν απαραίτητα γυναικεία τριχόπτωση. Αν όμως μια γυναίκα χάνει πάνω από 150 τρίχες την ημέρα, πάσχει από γυναικεία τριχόπτωση και θα πρέπει να αναζητήσει θεραπεία.

Τριχόπτωση Γυναικών – Αίτια

woman-without-hair-lossΟι συχνότερες ηλικίες εμφάνισης τριχόπτωσης γυναικών είναι: η εφηβεία, η περίοδος μετά τον τοκετό και η εμμηνόπαυση. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις το ψυχολογικό στρες της γυναικείας τριχόπτωσης είναι έντονο, καθώς ανέκαθεν τα μαλλιά ήταν σημαντικό στοιχείο θηλυκότητας και ομορφιάς. Τα αίτια της γυναικείας τριχόπτωσης ποικίλλουν και μπορεί να είναι φυσιολογικά και παθολογικά. Φυσιολογική τριχόπτωση είναι η εποχιακή, κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες, όπου η απώλεια μαλλιών είναι αυξημένη. Ορμονικοί λόγοι ευθύνονται επίσης για τη τριχόπτωση γυναικών (γυναικεία τριχόπτωση) όπως:

 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Εδώ η τριχόπτωση συνυπάρχει συνήθως με ακμή, παχυσαρκία και διαταραχές του κύκλου.
 • Θυρεοειδοπάθειες
 • Παθήσεις παραθυρεοειδούς
 • Σύνδρομο Cushing ή υπερκορτιζολαιμία
 • Χρόνια λήψη κορτικοστεροειδών
 • Αδενώματα της υπόφυσης όπως το προλακτίνωμα
 • Υπερανδρογοναιμία, όπως σε νεοπλασίες επινεφριδίων και ωοθηκών
 • Λήψη αντισυλληπτικών


Σε όλες της παραπάνω περιπτώσεις η γυναικεία τριχόπτωση είναι συνήθως διάχυτη, δηλαδή υπάρχει διάχυτη αραίωση και λέπτυνση των τριχών συμμετρικά σε όλο το τριχωτό. Άλλες αιτίες διάχυτης γυναικείας τριχόπτωσης είναι:

 • Κακή διατροφή (χαμηλή σε σίδηρο, πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία)
 • Σιδηροπενική αναιμία (κοινότατη αιτία γυναικείας τριχόπτωσης και εμφανίζεται κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας, συνήθως σε περιπτώσεις μηνομητρορραγίας και κατά την εγκυμοσύνη)
 • Στρες (μια από τις συχνότερες αιτίες γυναικείας τριχόπτωσης)
 • Η χρήση πολλών χημικών και προϊόντων styling στα μαλλιά
 • το δυνατό τράβηγμα και χτένισμα προς τα πίσω οδηγεί με βεβαιότητα σε γυναικεία τριχόπτωση
 • το συχνό ίσιωμα και χτένισμα στο κομμωτήριο που οδηγεί σε γυναικεία τριχόπτωση από έλξη
 • Η χωρίς προστασία και χρήση καπέλου έκθεση στον ήλιο βλάπτει το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, το λεπταίνει και μέσω της ανοσοκαταστολής που προκαλεί οι θύλακοι των τριχών εκφυλίζονται και επιτείνονται όλες οι μορφές γυναικείας τριχόπτωσης.


Η τελογενής γυναικεία τριχόπτωση οφείλεται σε παράγοντες που οδηγούν γρήγορα την τρίχα στην τελογενή φάση:

 • ενδοκρινικά, μεταβολικά νοσήματα
 • κακή διατροφή
 • τοκετός
 • βαρύ χειρουργείο
 • χρόνια νόσος
 • καρκίνος
 • λήψη ορισμένων φαρμάκων
 • βαρέα μέταλλα
 • βλαπτικοί παράγοντες του περιβάλλοντος


Οι συνηθέστερες αιτίες κατά πλάκας γυναικείας τριχόπτωσης είναι:

 • γυροειδής αλωπεκία
 • μυκητιάσεις
 • τραυματισμοί
 • καρκινώματα
 • θυλακίτιδες
 • φλεγμονές
 • ο ομαλός λειχήνας
 • δερματικός ερυθηματώδης λύκος


Στις περιπτώσεις αυτές η γυναικεία τριχόπτωση δεν είναι διάχυτη, αλλά κατά τόπους.

young-woman-with-alopecia-areata    Η γυροειδής αλωπεκία αποτελεί συχνή αυτοάνοση αιτία εξίσου ανδρικής, αλλά και γυναικείας τριχόπτωσης. Διακρίνεται σε μονήρη, πολλαπλή, περιγεγραμμένη, διάχυτη, οφίαση, ολική και καθολική. Συχνά συνυπάρχουν και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως θυρεοειδίτιδες. Η διάγνωση αυτής της μορφής γίνεται κλινικά ή με βιοψία. Η τριχόπτωση γυναικών στη γυροειδή αλωπεκία έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις που με τη σειρά τους επιδεινώνουν το πρόβλημα. Η θεραπεία συνίσταται σε τοπικά κορτικοστεροειδή, διηθήσεις στεροειδών, μινοξιδίλη, αναστολείς καλσινευρίνης, τοπικες ευαισθητοποιές ουσίες και PUVA.

    Σημαντική κατηγορία γυναικείας τριχόπτωσης είναι η ανδρικού τύπου ή ανδρογενετική αλωπεκία. Η μορφή αυτή κληρονομείται και η αιτιολογία της είναι πολυγονιδιακή. Τα υπεύθυνα γονίδια σε αυτόν τον τύπο γυναικείας τριχόπτωσης κληρονομούνται με τον αυτοσωμικό ή φυλοσύνδετο υπολειπόμενο χαρακτήρα, σε αντίθεση με τον άνδρα. Για τον λόγο αυτό η γυναικεία τριχόπτωση του τύπου αυτού είναι σπανιότερη, καθώς για να εμφανιστεί πρέπει να πάσχουν και οι δυο γονείς. Η κλινική εικόνα της μορφής αυτής γυναικείας τριχόπτωσης διαφέρει σε σχέση με τους άνδρες, καθώς είναι διάχυτη και σπάνια οδηγεί σε φαλάκρα. Συνήθως υπάρχει προδιάθεση, αλλά εκδηλώνεται στην εμμηνόπαυση. Η κλίμακα Ludwig κατατάσσει την ανδρικού τύπου γυναικεία τριχόπτωση σε στάδια ανάλογα με τη βαρύτητά της. Το χαρακτηριστικό είναι ότι στη γυναικεία τριχόπτωση διατηρείται η μετωπιαία γραμμή των μαλλιών και η αραίωση εντοπίζεται κυρίως στην κορυφή της κεφαλής.

    Η μυκητιασικής αιτιολογίας γυναικεία τριχόπτωση οφείλεται σε δερματόφυτα και τριχόφυτα με κύριο εκπρόσωπο τον άχωρα. Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια και η θεραπεία με αντιμυκητιασικά. Η γυναικεία τριχόπτωση που οφείλεται σε μικροβιακές λοιμώξεις εμφανίζεται με τη μορφή θυλακίτιδας στο τριχωτό. Από τα φλυκταινίδια μπορεί να εκρέει πύο και η περιοχή οδηγείται σε ουλοποίηση και απώλεια μαλλιών. Δεν αποτελεί αποκλειστικά γυναικεία τριχόπτωση, αλλά εμφανίζεται και σε άνδρες και σε παιδιά και η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά.

happy-couple-found-cure-for-hair-loss    Ο ομαλός λειχήνας είναι η συνηθέστερη μορφή ουλωτικής γυναικείας τριχόπτωσης. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει δέρμα, τρίχες και βλεννογόνους. Η ουλωτική αλωπεκία που προκαλεί εμφανίζεται με τη μορφή λείων στιλπνών πλακών, με υπερκεράτωση στα στόμια των θυλάκων. Η γυναικεία τριχόπτωση αυτού του τύπου έχει πολύ άσχημη αισθητικά κλινική εικόνα, υπάρχουν ουλές, τα μαλλιά ομοιάζουν με μαλλιά κούκλας (doll hair) και είναι μη αναστρέψιμη. Η θεραπεία γίνεται με υδροξυχλωροκίνη, μινοξιδίλη και κορτικοστεροειδή.

    Η γυναικεία τριχόπτωση του δισκοειδούς λύκου είναι η δεύτερη σε συχνότητα ουλωτική αλωπεκία αυτοάνοσης αιτιολογίας. Οφείλεται σε μια νόσο που ονομάζεται ερυθηματώδης λύκος, που μεταξύ των άλλων προσβάλλει το δέρμα και το τριχωτό. Ερυθηματώδεις, φλεγμονώδεις πλάκες που καταλείπουν ατροφικές ουλές με απώλεια μαλλιών είναι το χαρακτηριστικό της μορφής αυτής γυναικείας τριχόπτωσης. Η διάγνωση γίνεται με βιοψία και ανοσοφθορισμό, ενώ η θεραπεία της γυναικείας τριχόπτωσης του λύκου γίνεται με στεροειδή και ανοσοκατασταλτικά.

    Ουλωτική γυναικεία τριχόπτωση προκαλείται επίσης από τραύματα, εγκαύματα, ατυχήματα που οδηγούν σε καταστροφή του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής, καθώς και καρκινώματα όπως το βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Η θεραπεία στην περίπτωση αυτή γίνεται με μεταμόσχευση μαλλιών. Η διάγνωση της γυναικείας τριχόπτωσης ξεκινά από τη λήψη ιστορικού, τη διενέργεια αιματολογικών και ορμονικών εξετάσεων, το φωτοτριχοροζόγραμμα, έως και τη βιοψία δέρματος, ανάλογα με το είδος της γυναικείας τριχόπτωσης.

Τριχόπτωση Γυναικών – Θεραπεία

    Η πρόγνωση της γυναικείας τριχόπτωσης εξαρτάται από τον τύπο αυτής. Γενικά σε διάχυτη γυναικεία τριχόπτωση σε αναπαραγωγικές ηλικίες η πρόγνωση είναι καλύτερη από την αντρική τριχόπτωση, καθώς οι γυναικείες ορμόνες δρουν προστατευτικά. Σε γυναικεία τριχόπτωση που οφείλεται σε υποκείμενα αίτια, αρκεί η άρση των αιτίων για να διορθωθεί το πρόβλημα, όπως λήψη σιδήρου, βελτίωση της διατροφής, αποφυγή stress.

    Οι κυρίες φαρμακευτικές ουσίες που βοηθούν τη γυναικεία τριχόπτωση είναι η μινοξιδίλη (συνήθως 2%) και η φιναστερίδη. Η πρώτη δίνεται σε μορφή λοσιόν 1 έως 2 φορές την ημέρα. Αυξάνει την αιμάτωση στο τριχωτό της κεφαλής και βοηθά στην επαναφύτρωση κάποιων τριχών. Οι κυρίες παρενέργειές της στη γυναικεία τριχοπτωση είναι ο ερεθισμός της κεφαλής, ερύθημα, λιπαρότητα και απολέπιση, που λύνονται κατόπιν προσαρμογής της δόσης. Φιναστερίδη θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε γυναικεία τριχόπτωση κατά την εμμηνόπαυση. Πρόκειται για αντιανδρογόνο και δίνεται σε δόση 1mg την ημέρα για τη γυναικεία τριχόπτωση.

Χορήγηση Μινοξιδίλης

Χορήγηση Φιναστερίδης

Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

Unshaven FUE


    Σήμερα, η μεταμόσχευση μαλλιών δίνει λύση σε πολλές περιπτώσεις γυναικείας τριχόπτωσης. Εφαρμόζεται στην ανδρογενετική αλωπεκία καθώς και σε άλλες μορφές διάχυτης ή ουλωτικής γυναικείας τριχόπτωσης. Εφαρμόζεται η μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών FUE που δεν αφήνει ουλές, δεν έχει πόνο και ράμματα και έχει απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Στη γυναικεία τριχόπτωση συχνά εφαρμόζεται η μέθοδος unshaven FUE, κατά την οποία δεν ξυρίζεται καθόλου το τριχωτό, δεν υπάρχει τίποτα που να μαρτυρά ότι η γυναίκα έκανε μεταμόσχευση αμέσως μετά και η γυναίκα επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητες της.

Στην Advanced Hair Clinics, η κάθε περίπτωση γυναικείας τριχόπτωσης αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα ξεκινώντας από τη σωστή διάγνωση και καταλήγοντας στην κατάλληλη θεραπεία που είναι διαφορετική για τον καθένα. Η κλινική μας είναι μία από τις πιο εξειδικευμένες κλινικές αντιμετώπισης της γυναικείας τριχόπτωσης με εμπειρία χιλιάδων περιστατικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από την Ευρώπη έως τη μέση Ανατολή.