Η
μεταμoσχευση μαλλιων στην εποχή μας είναι μια μέθοδος που κερδίζει έδαφος διαρκώς. Η απώλεια μαλλιών έχει προβληματίσει πολλούς άνδρες και γυναίκες από την αρχαιότητα ακόμα και είναι πηγή ψυχολογικών προβλημάτων, ειδικά στη σημερινή απαιτητική εποχή. Στις μέρες μας, η μεταμoσχευση μαλλιων είναι η πιο διαδεδομένη αισθητική επέμβαση στους άνδρες στο Δυτικό κόσμο. Ο τομέας αυτός εξελίσσεται καθημερινά με γρήγορο ρυθμό και με εντυπωσιακά & φυσικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery), ο αριθμός μεταμοσχεύσεων μαλλιών που διενεργούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο, αυξάνει με ρυθμό περίπου 18-20% ανά έτος, με μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης να καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας (Κίνα, Ινδία) και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, αυξάνονται συνεχώς και οι περιπτώσεις μεταμόσχευσης μαλλιών για αποκατάσταση φρυδιών ή τριχών του προσώπου.

Τα τελευταία χρόνια, η επέκταση της σύγχρονης μεθόδου μεταμόσχευσης μαλλιών FUE, που καθιστά δυνατή την αποκατάσταση του τριχωτού χωρίς να δημιουργούνται μόνιμα σημάδια ή ουλές στη δότρια χώρα, όπως με την παλαιότερη τεχνική FUT ή strip, σε συνδυασμό με τη φυσικότητα του αποτελέσματος που μπορεί να επιτευχθεί, έχουν συμβάλλει στην ακόμη μεγαλύτερη δημοφιλία της μεταμόσχευσης μαλλιών και στην υποχώρηση παλαιότερων, μη ιατρικών τεχνικών κάλυψης του τριχωτού, όπως τα πρόσθετα ή περούκες, που η χρήση τους περιορίζεται διαρκώς.

Εκτός από τις συντηρητικές θεραπείες, η τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, με την μεταμoσχευση μαλλιωνη οποία απευθύνεται σε όσους δεν έχουν προλάβει την εξέλιξη της τριχόπτωσης και επιθυμούν οριστική λύση στο πρόβλημά τους. Καλό είναι η αποκατάσταση του τριχωτού να συνδυάζεται παράλληλα και με φαρμακευτική αγωγή κατά της τριχόπτωσης για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με συνδυασμό της φύτρωσης των νέων μαλλιών και διατήρησης των υπαρχόντων. Σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, όπως η χρήση του PRP (Platelet Rich Plasma), έχουν συμβάλλει στην ακόμη καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου της τριχόπτωσης, ενώ η ιατρική έρευνα συνεχίζεται εντατικά, ώστε στο μέλλον να είναι δυνατή η χρήση των βλαστοκυττάρων (stem cells) κατά της τριχόπτωσης ή η κλωνοποίηση των τριχών στο εργαστήριο (Hair Duplication, Hair Cloning).

Επιπλέον, στο πεδίο της μεταμόσχευσης μαλλιών, πέρα από την επικράτηση της νέας τεχνικής FUE (Follicular Unit Extraction) ή τεχνικής εξαγωγής μεμονωμένων τριχοθυλακίων, έχουν εμφανιστεί και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η ρομποτική μεταμοσχευση μαλλιων (robotic hair transplantation), οι οποίες, αν και δεν έχουν τελειοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, είναι πολλά υποσχόμενες εφόσον εξελιχθούν περαιτέρω.

Η Ιστορία της Μεταμοσχευσης Μαλλιων

Η απώλεια μαλλιών πάντα απασχολούσε και προβλημάτιζε τους ανθρώπους και αναζητούσαν τρόπους αποκατάστασης. Η εμφύτευση μαλλιών, βέβαια με την χρήση δικών μας τριχών, ήταν τότε κάτι το εξωπραγματικό.

 • Η πρώτη μαρτυρία αντιμετώπισης της τριχόπτωσης χρονολογείται περίπου από το 1550 π.Χ.
 • Στους παπύρους Ebers από την Αρχαία Αίγυπτο υπάρχουν οι πρώτες γραπτές αναφορές για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.
 • Στην Παλαιά Διαθήκη, υπάρχουν αναφορές στην τριχόπτωση και στη σημασία των μαλλιών για τους άνδρες. Είναι πασίγνωστη η ιστορία του Σαμψών και της Δαλιδάς, όπου η δύναμη του άνδρα είναι ταυτισμένη με τα μακριά μαλλιά. Αναφορά υπάρχει και στο βιβλίο Β΄ Βασιλέων, στον προφήτη Ελισσαίο, ο οποίος ήταν φαλακρός
 • Στην Αρχαία Ελλάδα το 400 π.Χ., ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής Ιπποκράτης καταγράφει για πρώτη φορά την παρατήρηση ότι οι ευνούχοι, εφόσον ευνουχιστούν πριν την εφηβεία, δεν παρουσιάζουν ανδρογενετική αλωπεκία, τεκμηριώνοντας έτσι τη σχέση της φαλάκρας με τη δράση ρων ανδρικών ορμονών μετά την εφηβεία. Παράλληλα, προτείνει μεθόδους θεραπείας με βότανα της εποχής.
 • Στην Αρχαία Ρώμη αναφέρεται ότι ο Ιούλιος Καίσαρας χρησιμοποιούσε αιγυπτιακές συνταγές κατά της τριχόπτωσης.
 • Στον Μεσαίωνα, στην προσπάθεια μείωσης της απώλειας μαλλιών, ως φάρμακο εκλογής θεωρούνταν το σάλιο της αγελάδας, μια δοξασία που επέζησε ως τις μέρες μας. Αργότερα, κατά το 17ο-18ο αιώνα, κυρίως στην Ευρώπη, καθιερώθηκαν τα πρόσθετα και οι περούκες ως μέσο κάλυψης της φαλάκρας στην υψηλή κοινωνική τάξη.
 • Η πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση μαλλιών αναφέρεται ότι έλαβε χώρα το 1822 στο Wurzburg από τον Γερμανό ιατρό Dr Dieffenbach.
 • Η σύγχρονη εποχή της μεταμόσχευσης μαλλιών ξεκινά to 1939 στην Ιαπωνία με τον δερματολόγο Dr Okuda, ο οποίος προέβη σε εμφύτευση μαλλιών με μοσχεύματα δέρματος και δημοσίευσε τα αποτελέσματά του σε 200 περιπτώσεις ασθενών, σε Ιαπωνική ιατρική επιθεώρηση. Δυστυχώς, λόγω του φραγμού στην κατανόηση της Ιαπωνικής γλώσσας και της μεσολάβησης του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η δουλειά του Dr Okuda παρέμεινε άγνωστη για περισσότερα από 20 έτη.
 • Η καθιέρωση της χειρουργικής αποκατάστασης του τριχωτού της κεφαλής ως θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας έγινε από τον Dr Norman Orentreich κατά το 1960 στην Αμερική. Αυτός μελέτησε τις περιοχές που μπορεί να γίνει εξαγωγή και τοποθέτηση των τριχοθυλακίων και απέδειξε πως όταν τα μαλλιά λαμβάνονται από την ινιακή χώρα (πίσω μέρος της κεφαλής) δεν πέφτουν μετά την τοποθέτησή τους, καθιερώνοντας έτσι για πρώτη φορά τις έννοιες της “δότριας” και της “λήπτριας” χώρας του τριχωτού της κεφαλής.

Παλαιές και Νέες Τεχνικές στη μεταμοσχευση μαλλιων

Οι πρώτες επεμβάσεις εμφύτευσης μαλλιών που άρχισαν να εφαρμόζονται τη δεκαετία του 1960 και συνεχίστηκαν για περίπου 40 χρόνια, χαρακτηριζόταν από τον εξαιρετικά επεμβατικό, επώδυνο και αιματηρό χαρακτήρα τους και από τα πολύ φτωχά αισθητικά αποτελέσματα:

Μεταφορά Αγγειούμενων Δερματικών Κρημνών - Flap Surgery
Ιατρικό Tattoo - Scalp Micropigmentation
Τεχνική Punch Grafting
Σήμερα, οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι αποκατάστασης του τριχωτού είναι 2:
FUT - Follicular Unit Transplantation
FUE - Follicular Unit Extraction
Στην Advanced Hair Clinics υπάρχει τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση στην χρήση της FUE μεθόδου ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται η τεχνική Advanced FUE που περιλαμβάνει την εξαγωγή μεμονωμένων τριχοθυλακίων με αυτόματο εξαγωγέα (FUE Direct) και την εμφύτευση των τριχοθυλακίων με χρήση συσκευής εμφύτευσης (implanting device) σε ένα στάδιο (One-step implantation), χωρίς τη δημιουργία υποδοχών-οπών στο δέρμα της λήπτριας περιοχής, που μειώνει σημαντικά, την αιμορραγία, τον τραυματισμό, το οίδημα και τα μετεγχειρητικό πόνο μετά το τέλος μιας συνεδρίας FUE.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλά υποσχόμενα συστήματα ρομποτικής μεταμόσχευσης μαλλιών (Robotic Hair Transplatation ή ARTAS® Robotic Hair Transplant), τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια έμπειρη ομάδα μεταμόσχευσης μαλλιών FUE καθώς δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή, αλλά η βελτίωση της τεχνολογίας στο μέλλον ίσως επιτρέψει τη γενικευμένη χρήση τους.

Άλλες Τεχνικές Κάλυψης της Αλωπεκίας

Εκτός από τη μεταμοσχευση μαλλιων, που αποτελεί τον μόνο μέχρι σήμερα επιστημονικό τρόπο μόνιμης αποκατάστασης της τριχοφυίας στο φαλακρό μέρος του τριχωτού της κεφαλής, έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί ή χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα και άλλοι, μη επεμβατικοί ή μη ιατρικοί τρόποι κάλυψης των φαλακρών σημείων.

Προσθετική Μαλλιών
Ιατρικό Tattoo - Scalp Micropigmentation
Mικροϊνίδια Κερατίνης

Σε ποιούς γίνεται η μεταμοσχευση μαλλιων

Η μεταμοσχευση μαλλιων είναι σήμερα η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία στην οποία προβαίνουν οι άνδρες και δεν αποτελεί πλέον διαδικασία για λίγους. Οι ασθενείς δεν διστάζουν να επισκεφτούν για το πρόβλημα αυτό Δερματολόγους και Πλαστικούς Χειρουργούς, που είναι οι μόνοι εξειδικευμένοι ιατροί για τη διάγνωση και τη θεραπεία της τριχόπτωσης. Η μεταμοσχευση μαλλιων έχει 3 σημαντικούς στόχους:

 • Ομοιόμορφη και πλήρης κάλυψη, χωρίς μόνιμο τραυματισμό της δότριας και λήπτριας χώρας και σχηματισμό μόνιμων ουλών.
 • Φυσικό αποτέλεσμα με σωστή κατανομή των τριχών και φυσικό hairline. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση λεπτών, μονότριχων τριχοθυλακίων στη γραμμή του μετώπου σε διάταξη κυματιστή ή ζιγκ ζαγκ.
 • Επίτευξη της μέγιστης δυνατής πυκνότητας, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Γενικά θεωρούνται αποδεκτές πυκνότητες από 50-70 τρίχες/cm², όταν όμως υπάρχει καλή δότρια, το πρόβλημα είναι περιορισμένης έκτασης και η πυκνότητα των νέων μαλλιών είναι το ζητούμενο, μπορούν να επιτευχθούν πυκνότητες μεγαλύτερες από 120 τρίχες/cm².

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, το 2010 παρατηρήθηκε ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ των επεμβάσεων εμφύτευσης μαλλιών σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Έκτοτε, οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών παγκοσμίως αυξάνουν κατά 20% περίπου σε ετήσια βάση. Η εμφύτευση μαλλιών μπορεί να γίνει σε:

 • Άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία
 • Άνδρες και γυναίκες με ουλωτικές μορφές τριχόπτωσης
 • Σε περιπτώσεις αραίωσης των τριχών των φρυδιών
 • Σε περιπτώσεις αραίωσης των τριχών του προσώπου
 • Σε περιπτώσεις κάλυψης ουλών από την τεχνική FUT (STRIP) ή ουλές μετατραυματικής ή μετεγκαυματικής αιτιολογίας
 • Σε περιπτώσεις που κάποιος επιθυμεί να κατεβάσει τη γραμμή του hairline στο μέτωπο

Σε μεταμοσχευση μαλλιων μπορούν να υποβληθούν άνδρες ή γυναίκες, οποιασδήποτε ηλικίας από 18 ετών και άνω. Λόγω της ελάχιστα επεμβατικής φύσης της σύγχρονης τεχνικής εμφύτευσης μαλλιών FUE, που γίνεται υπό τοπική αναισθησία, μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν πρακτικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με την εξαίρεση ασθενών με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή καταστάσεις σοβαρής ανοσοκαταστολής.

Ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως π.χ. ασθενείς με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, διαβητικοί, ασθενείς με διαταραχές πηκτικότητας, ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς κλπ, μπορούν άφοβα να υποβληθούν σε μεταμοσχευση μαλλιων, υπό την προυπόθεση της πρότερης συνεννόησης του χειρουργού μαλλιών με τον θεράποντα ιατρό τους και την ανάλογη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν.

Με την εξαίρεση ασθενών που πάσχουν από πολύ σοβαρά παθολογικά προβλήματα (πχ σοβαρές καρδιοπάθειες, βαριά ανοσοκαταστολή κλπ), όλοι οι ενήλικοι άνδρες και γυναίκες μπορούν να αποτελούν υποψηφίους για μεταμοσχευση μαλλιων. Ιδανικότεροι υποψήφιοι είναι οι ασθενείς με σχετικά περιορισμένο και καλά αφορισμένο πρόβλημα αλωπεκίας, βαθμίδας Norwood I-IV, με πολύ καλή δότρια περιοχή και με σταθεροποιημένο σχετικά το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Ακόμη και περιπτώσεις μικρών ουλών, σταθερών στο χρόνο, μπορούν να αντιμετωπιστούν εξίσου αποτελεσματικά.

Στον αντίποδα, δεν αποτελούν καλούς υποψηφίους για μεταμοσχευση μαλλιων άνδρες με μεγάλου βαθμού αραίωση, βαθμίδος Norwood V-VII, με μικρή ή αραιή δότρια, καθώς και γυναίκες με διάχυτου τύπου αραίωση μαλλιών, όπου είτε οι αποστάσεις μεταξύ των μαλλιών στη λήπτρια χώρα δεν είναι αρκετές ώστε να τοποθετηθούν με ασφάλεια νέα τριχοθυλάκια, είτε η δότρια χώρα είναι εξίσου αραιή και αδύναμη. Γενικά θεωρείται ότι δότρια χώρα στο τριχωτό της κεφαλής με πυκνότητα μικρότερη από 90 τρίχες/cm², είναι ακατάλληλη για μεταμόσχευση.

Η Τεχνική FUE στη μεταμοσχευση μαλλιων

Η τεχνική FUE (Follicular Unit Extraction) ή μέθοδος εμφύτευσης μαλλιών με μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων, εφαρμόζεται από το 2003. Είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών και τείνει να επικρατήσει παγκοσμίως, καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική. Για την εφαρμογή της διαδικασίας μεταμοσχευση μαλλιων με τη μέθοδο FUE, απαιτείται μακρά και εξειδικευμένη εκπαίδευση από τον Πλαστικό Χειρουργό καθώς είναι πολύ λεπτομερής και δύσκολη τεχνική, με συνέπεια να θεωρείται εξαιρετικά απαιτητική. Οι συνεδρίες FUE είναι συνήθως πολύωρες, καθώς κάθε τριχοθυλάκιο εξάγεται και τοποθετείται ξεχωριστά υπό μεγέθυνση. Η εξοικείωση με την τεχνική FUE και η καμπύλη εκμάθησης της τεχνικής αυτής, απαιτούν την παρακολούθηση και διενέργεια εκατοντάδων επεμβάσεων, μέχρι ο χειρουργός να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο ταχύτητας και ποιότητας, τόσο κατά την εξαγωγή, όσο και κατά την τοποθέτηση των τριχοθυλακίων.

Ελάχιστοι ιατροί είναι σήμερα εξειδικευμένοι ειδικά στην τεχνική FUE. Ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής είναι μεταξύ των πλέον αναγνωρισμένων με εμπειρία χιλιάδων επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο πλαστικός Χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής έχει εκπαιδεύσει πολλούς Έλληνες και ξένους ιατρούς και έχει ιδρύσει πολλές κλινικές αποκατάστασης του τριχωτού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Στη μέθοδο FUE, ο ιατρός σχεδιάζει την περιοχή από όπου θα ληφθούν τα μοσχεύματα. Κατόπιν αναισθητοποιεί τοπικά την περιοχή με διάλυμα λιδοκαίνης – αδρεναλίνης. Μονάδες θυλάκων τριχών αφαιρούνται με ειδική αυτοματοποιημένη συσκευή, εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα και διατηρούνται σε υγρό περιβάλλον στους 3-4°C. Στη συνέχεια προσδιορίζεται η περιοχή τοποθέτησης των μοσχευμάτων και υπό τοπική αναισθησία ο ιατρός προχωρά στην επέμβαση. Η εμφύτευση των τριχών γίνεται μία προς μία με τη χρήση ειδικής συσκευής και χωρίς να προηγείται η δημιουργία οπών (υποδοχών) στην περιοχή εμφύτευσης (One-step implantation, FUE Direct). Επομένως, ελαχιστοποιείται το τραύμα στην λήπτρια περιοχή και το αποτέλεσμα είναι απολύτως φυσικό.

Στην Advanced Hair Clinics ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής μετά από πολυετή εμπειρία και έρευνα ανέπτυξε την τεχνική αποκατάστασης του τριχωτού One Step Implantation ή Advanced FUE, κατά την οποία τα μοσχεύματα εμφυτεύονται άμεσα με τη σωστή φορά στην πάσχουσα περιοχή χωρίς την δημιουργία οπών και τραυμάτων στο δέρμα.

Η φύτρωση μετά από τη τεχνική FUE κυμαίνεται στο 95-98%. Οι περισσότερες τρίχες διατηρούνται από την αρχή, ενώ κάποιες μπορεί να πέσουν τους πρώτους δύο μήνες και σταδιακά επαναφυτρώνουν με το τελικό αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται σε ποσοστό 70-80% σε 4-6 μήνες και σε ποσοστό 95-100% σε 12 μήνες. Κατά κανόνα, η φύτρωση των νέων μαλλιών ολοκληρώνεται ταχύτερα στη μετωπιαία χώρα του τριχωτού της κεφαλής, ενώ μπορεί να καθυστερήσει κατά μερικούς μήνες στην περιοχή της κορυφής. Τα νέα μαλλιά συμπεριφέρονται φυσιολογικά, μεγαλώνουν, κουρεύονται όπως τα κανονικά μαλλιά.

 • Στην Advanced Hair Clinics υπάρχει τεράστια εμπειρία, καθώς ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής και η ομάδα του έχουν φέρει εις πέρας πλήθος περιστατικών σε Ελλάδα και εξωτερικό με απόλυτη επιτυχία.
 • Όλες τις επεμβάσεις αποκατάστασης του τριχωτού πραγματοποιεί ή επιβλέπει ο διεθνούς φήμης πλαστικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, γεγονός που εγγυάται τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.
 • Ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής μετεκπαιδεύτηκε στο Kyonpook University, στην Κορέα, πλάι στον διάσημο ερευνητή στο πεδίο της τριχόπτωσης Dr. Kim. Ο Δρ. Βεκρής ήταν ο πρώτος που εισήγαγε και εξέλιξε την μέθοδο εμφύτευσης μαλλιών Advanced FUE και One Step Implantation με τη χρήση ειδικής αυτοματοποιημένης συσκευής εξαγωγής τριχών και εμφύτευσης αυτών χωρίς υποδοχές και τραυματισμούς (Direct FUE).
 • Ο πλαστικός Χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής έχει εκπαιδεύσει τους περισσότερους ιατρούς που ασχολούνται σήμερα με τη μεταμοσχευση μαλλιων στην Ελλάδα και πλήθος ιατρών και νοσηλευτών στο εξωτερικό. Έχει ιδρύσει αρκετές κλινικές αποκατάστασης μαλλιών σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, στις οποίες έχει σήμερα συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο.
 • Στην Advanced Hair Clinics πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες, με διαφορά, συνεδρίες μεταμόσχευσης μαλλιών FUE στην Ελλάδα, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα των ασθενών.
 • Οι ομάδες μεταμόσχευσης της Advanced Hair Clinics είναι οι πλέον εξειδικευμένες στη χρήση της τεχνικής FUE για την αντιμετώπιση ειδικών ή σπάνιων περιστατικών, όπως μεταμόσχευση φρυδιών, μεταμόσχευση γενιών, αποκατάσταση ουλών από FUT (strip), μεταφορά τριχοθυλακίων από το πρόσωπο (facial hair) ή από το σώμα (body hair).

Τα ποσοστά επιτυχίας στη Μεταμοσχευση Μαλλιων

Πολλοί ιατροί ασχολούνται με μεταμοσχευση μαλλιων, λίγοι όμως έχουν απόλυτη επιτυχία και φυσικότητα στο αποτέλεσμα. Τα προσόντα και η πείρα του πλαστικού χειρουργού είναι ο κυριότερος παράγοντας επιτυχίας. Η ακριβής τήρηση ενός λεπτομερούς διεγχειρητικού και μετεγχειρητικού πρωτοκόλλου αποτελούν απαραίτητο παράγοντα για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας συνεδρίας εμφύτευσης μαλλιών. Στα χέρια έμπειρης ομάδας μεταμόσχευσης, η μέθοδος FUE μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα φύτρωσης που ξεπερνούν το 95-98% στους 12 μήνες μετά τη μεταμοσχευση μαλλιων. Υπάρχουν περιπτώσεις που η τελική φύτρωση μπορεί να ξεπεράσει και το 100% για το λόγο ότι κατά την τοποθέτηση των τριχοθυλακίων με την τεχνική One-step implantation, Direct FUE), δεν γίνεται καμία επεξεργασία των τριχοθυλακίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεταφυτεύονται και τριχοθυλάκια που περιλαμβάνουν μερικώς κομμένες τρίχες (partially transected hair). Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ακόμη και οι μερικώς κομμένες τρίχες μπορούν να αναπτυχθούν, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30-70% ανάλογα με το μήκος τους, λόγω του γεγονότος ότι και οι κομμένες τρίχες φέρουν βλαστοκύτταρα (stem cells) που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων τριχών, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο κατάλληλη ηλικία για να κάνει κάποιος την πρώτη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών. Η κλινική έκφραση της ανδρογενετικής αλωπεκίας ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεαροί άνδρες, ακόμη και κάτω των 20 ετών, με πολύ εκτεταμένη απώλεια μαλλιών, σε επίπεδο Norwood V και πάνω. Αντίθετα, μπορεί να υπάρχουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών με πολύ μικρής έκτασης αραίωση, επιπέδου Norwood II-III. Η ηλικία επομένως της πρώτης συνεδρίας προσδιορίζεται από την κλινική εικόνα κάθε ασθενούς και κυρίως από τον ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει η τριχόπτωση στον συγκεκριμένο ασθενή. Άρα, κατάλληλη ηλικία για μεταμοσχευση μαλλιων είναι αυτή όπου η αραίωση είναι πλέον εμφανής και επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του ασθενούς. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσει κανείς την πρώτη συνεδρία εμφύτευσης μαλλιών σε μικρή ηλικία πριν χάσει όλα του τα μαλλιά και να επαναλάβει μερικά χρόνια αργότερα. Η επιτυχία μιας μεταμόσχευσης μαλλιών κρίνεται πάντα από την επιτυχή ενσωμάτωση των μεταμοσχευμένων μαλλιών με φυσικό τρόπο ανάμεσα στα υπάρχοντα μαλλιά και από την εφαρμογή κατάλληλης συντηρητικής θεραπείας, συνήθως με μινοξιδίλη 5% και PRP (Platelet Rich Plasma) για τη διατήρηση των υπαρχόντων μαλλιών.

Δεδομένου ότι η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια σταδιακά εξελισσόμενη κατάσταση που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη δράση των ανδρογόνων στον οργανισμό, η τριχόπτωση και η σταδιακή αραίωση που αυτή προκαλεί, συνοδεύουν τον ασθενή σε όλη τη ζωή του μετά την εφηβεία. Ιδιαίτερα όμως, μεταξύ 20-40 ετών το φαινόμενο της τριχόπτωσης είναι αρκετά έντονο. Όταν η πρώτη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών γίνει σε νεαρή ηλικία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο και πρέπει να ενημερωθεί ο ασθενής, ότι πιθανότατα θα χρειαστεί και δεύτερη επέμβαση στο μέλλον, λόγω της συνεχιζόμενης τριχόπτωσης.

Καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχία της μεταμόσχευσης μαλλιών και στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος, παίζει και η έκταση του προβλήματος και ο βαθμός της αραίωσης. Εντοπισμένες αλωπεκίες στη μετωπιαία χώρα ή στην κορυφή, μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά ακόμη και σε μια συνεδρία, με εξαιρετική πυκνότητα. Αντίθετα, περιπτώσεις εκτεταμένης φαλάκρας, επιπέδου Norwood V-VII, χρειάζονται συνήθως 2-3 συνεδρίες προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική κάλυψη, εφόσον υπάρχει επαρκής δότρια χώρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια της δότριας χώρας σε συνδυασμό με τη μεγάλη έκταση του προβλήματος της φαλάκρας, μπορεί να οδηγήσουν ή σε αναγκαστική επιλογή συγκεκριμένης περιοχής που θα καλυφθεί (πχ μετωπιαία ζώνη), ή σε πιο αραιή τοποθέτηση σε όλη τη φαλακρή περιοχή, που οδηγεί σε πτωχότερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ενδιαφερόμενου για μεταμοσχευση μαλλιων αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Πρέπει να εξηγηθεί από το γιατρό και να γίνει κατανοητό από τον ασθενή, ότι η μεταμοσχευση μαλλιων είναι ιατρική μέθοδος αποκατάστασης της αλωπεκίας και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φύση ή να αναστρέψει τη διαδικασία της τριχόπτωσης, επαναφέροντας τον ασθενή στην κατάσταση προ της εφηβείας. Επίσης, σε περιπτώσεις πολύ εκτεταμένης αλωπεκίας, πρέπει να γίνει κατανοητό από τον ασθενή ότι δεν είναι εφικτή η πλήρης αποκατάσταση του τριχωτού της κεφαλής. Ακόμη, σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως η μεταμόσχευση φρυδιών, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι καινούριες τρίχες έχουν την τάση να μεγαλώνουν και θα πρέπει να ψαλιδίζονται κατά διαστήματα. Η σωστή ενημέρωση εκ μέρους του γιατρού εξασφαλίζει την επιλογή των κατάλληλων υποψήφιων για μεταμοσχευση μαλλιων και την κατανόηση εκ μέρους των ασθενών ότι η μεταμοσχευση μαλλιων είναι μια ιατρική μέθοδος με ενδείξεις αλλά και με περιορισμούς.

Τα αποτελέσματα μετά τη μεταμοσχευση μαλλιων

Τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE είναι σταθερά και μόνιμα. Αρχίζουν να φαίνονται ήδη από την πρώτη εβδομάδα μετά τη εμφύτευση. Η φύτρωση των τριχών εξελίσσεται σταδιακά και παρατηρείται μια φάση τριχόπτωσης μεταξύ δεύτερης και όγδοης μετεγχειρητικής εβδομάδας. Η επαναφύτρωση των τριχών που έχουν αποπέσει ξαναρχίζει στο τέλος του δεύτερου μήνα μετά τη μεταμόσχευση και ολοκληρώνεται σταδιακά μέσα σε ένα δωδεκάμηνο. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα αποτελέσματα μιας αποκατάστασης του τριχωτού μπορεί να ενισχυθούν ακόμα και δεκαοκτώ μήνες μετά την επέμβαση σε ένα 5% των ασθενών. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σταδιακά σε βάθος  δωδεκαμήνου, υπάρχουν όμως περιπτώσεις ασθενών που τα αποτελέσματα της εμφύτευσης μπορεί να ενισχυθούν ακόμα και 18 μήνες μετά τη μεταμόσχευση.

Το ποσοστό της επαναφύτρωσης των τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύθηκαν με τη μέθοδο Advanced FUE ξεπερνά το 95% και πολλές φορές φτάνει το 100%. Τα αποτελέσματα της εμφύτευσης μαλλιών μετά από συνεδρία μεταφοράς τριχοθυλακίων από τα γένια επίσης εμφανίζουν παρόμοια ποσοστά επιτυχίας. Στις περιπτώσεις αποκατάστασης του τριχωτού με μεταφορά τριχοθυλακίων από το στήθος ή άλλα μέρη του σώματος τα ποσοστά της επαναφύτρωσης μπορεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερα δηλαδή 60-70%, ενώ μπορεί να είναι βραδύτερη και η εξέλιξη επαναφύτρωσης των τριχοθυλακίων. Επίσης σε περιπτώσεις εμφύτευσης μαλλιών σε ουλές μετατραυματικές ή παθολογικής αιτιολογίας τα ποσοστά φύτρωσης μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 60-90% των τριχοθυλακίων που έχουν μεταμοσχευθεί. Το ποσοστό φύτρωσης εξαρτάται από την ποιότητα της ουλής (αν είναι μαλακή ή σκληρή), την αιμάτωσή της και από άλλους παράγοντες.

Σε ότι αφορά τη φυσικότητα, τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών εξαρτώνται από την εμπειρία της χειρουργικής ομάδας και του γιατρού που εκτελεί την επέμβαση καθώς ιδανικά θα πρέπει να έχει προγραμματιστεί ο σωστός σχεδιασμός του hairline– εφόσον αυτό απαιτείται- ούτως ώστε να συμβαδίζει με τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί ο σωστός σχεδιασμός για το πώς θα κατανεμηθούν τα τριχοθυλάκια στο τριχωτό της κεφαλής και με τι πυκνότητα και επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα φυσικά χαρακτηριστικά κάθε κεφαλιού.

Συγκεκριμένα η φυσικότητα του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης μαλλιών επηρεάζεται από παράγοντες όπως η γωνία φύτρωσης των υπαρχόντων μαλλιών. Στα μεταμοσχευθέντα μαλλιά θα πρέπει να συμβαδίζει η γωνία που θα τοποθετηθούν με εκείνη των υπαρχόντων, η φορά φύτρωσης θα πρέπει να ακολουθεί εκείνη των μαλλιών και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η φυσική κατανομή των διαφορετικών τριχοθυλακίων.

Αυτό σημαίνει ότι σε ένα φυσιολογικό hairline θα πρέπει να είναι μπροστά μονά τριχοθυλάκια ενώ πιο πίσω θα πρέπει να δημιουργηθεί μεταβατική ζώνη με μονά και διπλά τριχοθυλάκια. Τα πυκνότερα τριχοθυλάκια θα πρέπει να τοποθετούνται πίσω από την μπροστινή γραμμή κυρίως στην κεντρική περιοχή του κεφαλιού με σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερης πυκνότητας. Τα αποτελέσματα της εμφύτευσης μαλλιών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία της χειρουργικής ομάδας και την τεχνική που χρησιμοποιείται. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εφάμιλλα σε ότι αφορά το ποσοστό φύτρωσης είτε η εμφύτευση μαλλιών γίνεται με τη μέθοδο FUE είτε με τη μέθοδο Strip.

μεταμοσχευση μαλλιων fue, fue hair transplant, fue greffe de cheveux, fue haartransplantation, trapianto di capelli fue, fue по пересадке волос, trasplante de cabello fue, transplantin e flokeve fue
μεταμοσχευση μαλλιων fue, fue hair transplant, fue greffe de cheveux, fue haartransplantation, trapianto di capelli fue, fue по пересадке волос, trasplante de cabello fue, transplantin e flokeve fue
μεταμοσχευση μαλλιων fue, fue hair transplant, fue greffe de cheveux, fue haartransplantation, trapianto di capelli fue, fue по пересадке волос, trasplante de cabello fue, transplantin e flokeve fue
μεταμοσχευση μαλλιων fue, fue hair transplant, fue greffe de cheveux, fue haartransplantation, trapianto di capelli fue, fue по пересадке волос, trasplante de cabello fue, transplantin e flokeve fue
μεταμοσχευση μαλλιων fue, fue hair transplant, fue greffe de cheveux, fue haartransplantation, trapianto di capelli fue, fue по пересадке волос, trasplante de cabello fue, transplantin e flokeve fue
μεταμοσχευση μαλλιων fue, fue hair transplant, fue greffe de cheveux, fue haartransplantation, trapianto di capelli fue, fue по пересадке волос, trasplante de cabello fue, transplantin e flokeve fue
μεταμοσχευση μαλλιων fue, fue hair transplant, fue greffe de cheveux, fue haartransplantation, trapianto di capelli fue, fue по пересадке волос, trasplante de cabello fue, transplantin e flokeve fue
εμφυτευση φρυδιων fue, fue eyebrow transplant, fue transplantation de sourcils, fue augenbrauen transplantation, trapianto di sopracciglia fue, fue пересадка бровей, trasplante de cejas fue, transplant vetull fue
μεταμοσχευση μαλλιων fue, fue hair transplant, fue greffe de cheveux, fue haartransplantation, trapianto di capelli fue, fue по пересадке волос, trasplante de cabello fue, transplantin e flokeve fue
μεταμοσχευση μαλλιων fue, fue hair transplant, fue greffe de cheveux, fue haartransplantation, trapianto di capelli fue, fue по пересадке волос, trasplante de cabello fue, transplantin e flokeve fue

Συνήθως, η μέθοδος FUE υπερέχει σε φυσικότητα αποτελέσματος γιατί μπορεί να παράξει μικρότερης διαμέτρου τριχοθυλάκια που είναι και μονότριχα, ενώ η μέθοδος FUT ή Strip τις περισσότερες περιπτώσεις παράγει μοσχεύματα που είναι πιο χοντρά (και δε φαίνονται φυσικά αν μπουν στη μπροστινή γραμμή) και όχι μεμονωμένα τριχοθυλάκια. Μεγάλο ρόλο παίζει και η δημιουργία ή μη οπών (υποδοχών) για την τοποθέτηση τριχοθυλακίων. Στη μέθοδο Advanced FUE όπου τα τριχοθυλάκια εμφυτεύονται με την συσκευή εμφύτευσης Implanter σε ένα βήμα χωρίς τη δημιουργία υποδοχών (One step implantation) παρατηρούμε ότι λόγω του μικρότερου τραυματισμού του δέρματος και της μικρότερης αιμορραγίας υπάρχει τελικά πιο γρήγορη και μεγαλύτερη ποσοστιαία φύτρωση από τις κλασικές τεχνικές FUE ή Strip.

Η μεταμοσχευση μαλλιων FUE μετεγχειρητικά

Η εμφύτευση μαλλιών είναι μία απολύτως ασφαλής διαδικασία. Γίνεται στον χώρο της κλινικής, μόνο με τοπική αναισθησία, ενώ ο ασθενής είναι ξύπνιος και μπορεί να μιλάει, να ακούει μουσική ή να παρακολουθεί TV. Οποιαδήποτε ενόχληση υπάρξει στην μεταμοσχευμένη περιοχή, είναι αμελητέα. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν ένα μικρό τράβηγμα στην δότρια περιοχή για 1-2 ημέρες. Ήπια αναλγητικά σπάνια χρειάζεται να χορηγηθούν. Η περιοχή καλό είναι να διατηρείται ενυδατωμένη τα 3 πρώτα εικοσιτετράωρα με ψεκασμό φυσιολογικού ορού ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Κάποιες από τις καινούργιες τρίχες μπορεί να πέσουν τις 2-8 πρώτες εβδομάδες, αλλά αυτό δεν πρέπει να ανησυχήσει τον ασθενή, καθώς οι ρίζες παραμένουν και παράγουν καινούρια τρίχα στο διάστημα των επόμενων μηνών. Το φαινόμενο αυτό ελαχιστοποιείται με τη χρήση μινοξιδίλης 5% αμέσως μετεπεμβατικά. Την επόμενη ημέρα μετά τη μεταμοσχευση μαλλιων ο ασθενής επισκέπτεται την κλινική όπου ελέγχεται η δότρια και λήπτρια χώρα και λούζονται προσεκτικά για πρώτη φορά τα μαλλιά. Μετά 3 με 4 ημέρες μπορεί κανείς να πάει στην εργασία του χωρίς να είναι αντιληπτό ότι έχει υποβληθεί σε εμφύτευση μαλλιών. Τέλος, συνιστάται η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης για μία εβδομάδα μετά, καθώς και η χρήση της πισίνας.

Στην περίπτωση της ακούρευτης συνεδρίας FUE (Unshaven FUE), η επιστροφή στις επαγγελματικές ή κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει άμεσα, εντός 24-48 ωρών, καθώς δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια μεταμόσχευσης μαλλιών, καθώς τα νέα μοσχεύματα έχουν τοποθετηθεί ανάμεσα στις υπάρχουσες τρίχες.

Κόστος Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Κάθε περίπτωση εξετάζεται μεμονωμένα και το κόστος της κάθε συνεδρίας μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE, μπορεί να ποικίλλει. Οι τιμές εξαρτώνται από την έκταση του προβλήματος, τον αριθμό των μοσχευμάτων που τοποθετούνται, την πιθανή δυσκολία κατά την επέμβαση και τη χρονική διάρκεια της συνεδρίας. Η διάρκεια μιας μεγάλης συνεδρίας μιας ημέρας κυμαίνεται από 7-8 ώρες. Το κόστος διαφοροποιείται σημαντικά όταν πρέπει να καλυφθούν μεγαλύτερες περιοχές, που απαιτούν συνήθως συνεδρίες δύο ημερών για πλήρη κάλυψη. Πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι εκείνες στις οποίες έχει προηγηθεί τεχνική STRIP (FUT) που έχει προκαλέσει σημαντικές βλάβες και ουλές στη δότρια χώρα, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το κόστος της συνεδρίας.

Εξειδικευμένες επεμβάσεις με αυξημένη δυσκολία αποτελούν η πύκνωση των φρυδιών και των τριχών του προσώπου, η χρήση body hair και η «ακούρευτη συνεδρία» που ονομάζεται unshaven FUE ή non shaven FUE. Κατά τη μεγάλη αυτή ημερήσια συνεδρία, αν η δότρια χώρα είναι πολύ καλή και με τα μαλλιά κομμένα κοντά, μπορούν να μεταμοσχευθούν από 2000-3000 τριχοθυλάκια ή κι ακόμη περισσότερα, ή αλλιώς πάνω 6000-8000 τρίχες, επιτυγχάνοντας εξαιρετική πυκνότητα και κάλυψη, εφόσον γίνει σωστή κατανομή τους.

Στην Advanced Hair Clinics, το κόστος υπολογίζεται με το μέγεθος της συνεδρίας που απαιτείται για να καλυφθεί η φαλακρή περιοχή στο μέγιστο βαθμό, με την καλύτερη δυνατή πυκνότητα, χωρίς να υπάρχει ανώτερο όριο αριθμού τριχών ή τριχοθυλακίων που θα εξαχθούν και τοποθετηθούν, υπό τη μοναδική προυπόθεση της ασφάλειας και της υγείας της δότριας και της λήπτριας χώρας. Θεωρείται εξαιρετικά ψευδεπίγραφη και παραπλανητική η τακτική κάποιων «κλινικών» μαλλιών να τιμολογούν τη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών με τον αριθμό των τριχών ή των τριχοθυλακίων, δεδομένου ότι ο ασθενής δεν είναι σε καμία περίπτωση σε θέση να μετρήσει τις τρίχες ή τα τριχοθυλάκια που εμφυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας.

Η μεταμοσχευση μαλλιων στο μέλλον – Alopecia DNA Test

Η μεταμοσχευση μαλλιων αποτελεί σημαντικό πεδίο έρευνας σήμερα. Σε λίγα χρόνια θα είμαστε σε θέση:

 • Να γνωρίζουμε ακριβώς τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ανδρογενετική αλωπεκία, ώστε να προβλέψουμε ποιος θα έχει πρόβλημα και να επέμβουμε γονιδιακά. Ήδη σήμερα, είναι εφικτή η χαρτογράφηση και αποτύπωση του γενετικού προφίλ στο DNA κάθε ατόμου για τουλάχιστον 60-70 διαφορετικά γονίδια που εμπλέκονται στη διαδικασία της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Με μια απλή εξέταση αίματος, το Alopecia DNA Test, είναι δυνατή η πρόγνωση από το γενετιστή και το γιατρό της πιθανότητας που έχει το άτομο να πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία καθώς και την ταχύτητα εξέλιξης της τριχόπτωσης. Επίσης, είναι δυνατός ο γενετικός έλεγχος για τα γονίδια που ελέγχουν το γκριζάρισμα των μαλλιών και να προσδιορίσουμε έτσι, με αρκετή ακρίβεια, τη φυσική τάση κάθε ατόμου να γκριζάρει γρηγορότερα ή αργότερα, για κληρονομικούς λόγους
 • Να χρησιμοποιήσουμε καινούρια αποτελεσματικότερα φάρμακα για την πρόληψη της τριχόπτωσης
 • Να κάνουμε κλωνοποίηση των θυλάκων των τριχών και να χρησιμοποιούμε μεγάλους αριθμούς μοσχευμάτων (Hair cloning, hair duplication)
 • Να παράγουμε τρίχες από αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα (stem cells ή βλαστοκύτταρα) στο εργαστήριο, παρέχοντας περισσότερες δυνατότητες εμφύτευσης μαλλιών, χωρίς περιορισμό της δότριας χώρας.
Body Hair & Facial Hair ως εναλλακτικές δότριες για FUE
Επιλογή Ιατρού - Κλινικής στη Μεταμοσχευση Μαλλιων
Ποσοστά Αποτυχίας στη μεταμοσχευση μαλλιων
Επιπλοκές στη μεταμοσχευση μαλλιων FUE
Παρενέργειες μετά τη μεταμοσχευση μαλλιων FUE