Επιπλοκές και Παρενέργειες μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Επιπλοκές και Παρενέργειες μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Οι παρενέργειες και οι όποιες επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν μετά από μια μεταμόσχευση μαλλιών, διαφέρουν ανάλογα με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών. Σήμερα έχουν επικρατήσει δυο τεχνικές εμφύτευσης μαλλιών:

Στη μεταμόσχευση μαλλιών FUT (Follicular Unit Transplantation) ή Strip όπως αλλιώς ονομάζεται, o χειρουργός κόβει μια λωρίδα δέρματος από το πίσω μέρος ή το πλάι της κεφαλής, από την οποία εξάγει μεμονωμένα τριχοθυλάκια. Αυτά τα τριχοθυλάκια στη συνέχεια εισάγονται στα φαλακρά μέρη του τριχωτού της κεφαλής σας. Στη θέση της εξαχθείσας λωρίδας δέρματος δημιουργείται μια ουλή.

Η μεταμόσχευση μαλλιών FUE είναι μια ασφαλής, καινοτόμος και επί πολλά έτη δοκιμασμένη τεχνική για την αποκατάσταση των μαλλιών μετά την τριχόπτωση. Ο χειρουργός αφαιρεί τριχοθυλάκια από διάφορα σημεία της κεφαλής και του σώματος και τα εμφυτεύει στην φαλακρή περιοχή, χωρίς να δημιουργεί ουλές.

Παρενέργειες μεταμόσχευσης μαλλιών FUE

Η Follicular Unit Excision (FUE) είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος εμφύτευσης μαλλιών και τείνει να επικρατήσει παγκοσμίως, καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική. Ο τρόπος εφαρμογής της εμφύτευσης μαλλιών FUE είναι η λήψη μεμονωμένων τριχοθυλακίων από την δότρια χώρα (συνήθως το οπίσθιο μέρος της κεφαλής) χωρίς τη δημιουργία μόνιμης γραμμικής ουλής. Στη μεταμόσχευση μαλλιών FUE οι πιθανότητες επιπλοκών είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.

Στην Advanced Hair Clinics υπάρχει τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση στη χρήση της FUE μεθόδου ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Εφαρμόζεται η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE που περιλαμβάνει την εξαγωγή μεμονωμένων τριχοθυλακίων με αυτόματο εξαγωγέα (FUE Direct Implantation) και την εμφύτευση των τριχοθυλακίων με χρήση ειδικής συσκευής εμφύτευσης (implanting device) σε ένα στάδιο (One step implantation), χωρίς τη δημιουργία υποδοχών-οπών στο δέρμα της λήπτριας περιοχής, που μειώνει σημαντικά, την πιθανότητα αιμορραγίας, τραυματισμού, οιδήματος και μετεγχειρητικού πόνου.

Η εμφύτευση μαλλιών σήμερα με τη μέθοδο FUE είναι μια από τις ασφαλέστερες και λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες. Ωστόσο, εξακολουθεί να πρόκειται για μια χειρουργική διαδικασία που απαιτεί τοπική αναισθησία στην περιοχή-στόχο. Αυτό σημαίνει ότι η επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, όπως και κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους.

YouTube video

Οι παρενέργειες της μεταμόσχευσης μαλλιών FUE σπάνια προκαλούν πόνο και η τυπική διαδικασία αποκατάστασης προβλέπεται να είναι πολύ απλή και εύκολα διαχειρίσιμη. Τυχόν επιπλοκές μετά από μεταμόσχευση μαλλιών διαρκούν μόλις λίγες ημέρες και είναι προσωρινές.

Ωστόσο, αν και οι παρενέργειες στη μεταμόσχευση FUE είναι σπάνιες, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν. Ας δούμε αναλυτικά, ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές επιπλοκές στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Λάβετε υπόψη ότι οι ίδιες παρενέργειες υπάρχουν και στην τεχνική FUT, με τη διαφορά ότι είναι πιο συχνές και προκαλούν αρκετά μεγαλύτερη δυσφορία.

Μικροαιμορραγία μετά από μεταμόσχευση μαλλιών

Μια μικρή αιμορραγία μέσα στις πρώτες ημέρες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών ενδέχεται να προκληθεί, κυρίως λόγω φαρμάκων που λαμβάνετε για άλλες αιτίες. Σας συνιστούμε να ενημερώσετε τον γιατρό σας πριν τη μεταμόσχευση μαλλιών, για να βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα που παίρνετε δεν παρεμβαίνουν στη διαδικασία ανάρρωσής σας.

Ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας συστήσει να διακόψετε για κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση τη λήψη αντιπηκτικών ή άλλων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη ή άλλες φαρμακευτικές ουσίες που μπορεί να λαμβάνετε για διάφορες παθήσεις και ενδεχομένως να επηρεάσουν τη διαδικασία της ανάρρωσης.

Εάν γυμνάζεστε, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για τις πρώτες μία με δύο εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών, καθώς διεγείρει τη ροή του αίματος.

Εάν παρόλα αυτά μετά την επέμβαση παρατηρήσετε μικρή αιμορραγία σε κάποιο σημείο, αυτή είναι προσωρινή και σταματά με ένα απλό πάτημα με γάζα στην περιοχή, χωρίς να επηρεαστούν τα τριχοθυλάκια. Περιπτώσεις επίμονης αιμορραγίας σπάνια έχουν αναφερθεί στην ιατρική πρακτική με την τεχνική FUE, αλλά ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος στην περίπτωση μεταμόσχευσης με τη μέθοδο FUT λόγω της ουλής που δημιουργείται.

Κρούστες

Μετά την επέμβαση, είναι φυσιολογικό να δημιουργηθούν κρούστες αίματος γύρω από τα τριχοθυλάκια. Αυτό είναι αναμενόμενο υγιές σημάδι αντίδρασης του οργανισμού. Οι κρούστες αρχίζουν να πέφτουν με φυσικό τρόπο 3 – 4 ημέρες μετά το σχηματισμό τους. Θα πρέπει να πέφτουν μόνες τους και όχι με δική σας παρέμβαση, καθώς η αφαίρεση των ενοχλητικών κρουστών με το χέρι μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ή βλάβη στο τριχωτό της κεφαλής. Προληπτικά, ο γιατρός σας θα σας συστήσει μια ενυδατική κρέμα που μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό κρούστας.

Λοίμωξη

Η λοίμωξη του τριχωτού της κεφαλής είναι ένας ενδεχόμενος κίνδυνος μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών, όπως εξάλλου μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη χειρουργική επέμβαση. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος λοίμωξης, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να μεταφέρει ακαθαρσίες ή επιβλαβή βακτήρια στις περιοχές που έχει πραγματοποιηθεί η εμφύτευση. Εάν παρόλα αυτά υπάρξει μόλυνση, αυτή αντιμετωπίζεται γρήγορα με τοπική εφαρμογή αντιβιοτικών.

Κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής

Ο κνησμός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού όταν γίνεται επούλωση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Εάν νιώσετε φαγούρα τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση να μην ξύνετε το κεφάλι σας, για να μη μεταφέρετε με το χέρι σας βακτήρια στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε η εμφύτευση μαλλιών, καθώς είναι ακόμη ευαίσθητη. Εάν η φαγούρα είναι επίμονη, μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας συστήσει κάποιο ενυδατικό έλαιο ή κρέμα που θα σας ανακουφίσει.

Πρήξιμο (Οίδημα)

Υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανιστούν κάποιοι μικροί μώλωπες στο μέτωπο, τα μάγουλα ή και κάποιες φορές γύρω από τα μάτια που διαρκούν περίπου 1 – 2 ημέρες. Το ελαφρύ αυτό πρήξιμο μπορεί είναι αντιαισθητικό στην εμφάνιση, αλλά είναι προσωρινό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Για την αντιμετώπιση του οιδήματος, θα σας χορηγηθούν συνταγογραφούμενα φάρμακα, ώστε να αισθάνεστε άνετα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, όπως θα δείτε παρακάτω, η συγκεκριμένη παρενέργεια εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό και με μεγάλο οίδημα μετά από εμφύτευση μαλλιών με την τεχνική FUT Strip.

Τριχόπτωση

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για παρενέργεια, αλλά το αναφέρουμε επειδή προκαλεί ανησυχία στους ασθενείς. Η προσωρινή απώλεια μαλλιών είναι μία φυσιολογική, αναμενόμενη και υγιής διαδικασία τριχόπτωσης μετά από μεταμόσχευση μαλλιών. Είναι μια φυσική απόκριση του οργανισμού και συμβαίνει γιατί ο κύκλος ζωής της τρίχας διακόπτεται, προκειμένου να αρχίσει από την αρχή. Είναι ένα καλό σημάδι για τα πρόσφατα μεταμοσχευμένα μαλλιά, καθώς τους επιτρέπει να αναπτυχθούν εκ νέου και βοηθά στο να επουλωθεί ανενόχλητα η περιοχή.

Όπως είδατε, ο φόβος για επιπλοκές στη μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE είναι αβάσιμοι. Οι όποιες επιπλοκές προκύψουν σε εμφύτευση FUE είναι μικρές σε μέγεθος και διάρκεια και άμεσα αντιμετωπίσιμες.

Σοβαρές παρενέργειες της μεταμόσχευσης μαλλιών FUT Strip

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στη μεταμόσχευση μαλλιών FUT και γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Ουλές

Το πιο σημαντικό μειονέκτημα της μεταμόσχευσης μαλλιών FUT Strip είναι ότι αφήνει μια μόνιμη ουλή στη δότρια χώρα, στο πίσω μέρος της κεφαλής. Η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE (Follicular Unit Excision) είναι γνωστό ότι δεν αφήνει μόνιμες γραμμικές ουλές.

Η μεταμόσχευση μαλλιών FUT, ειδικά σε ασθενείς με πολύ ελαστικό δέρμα μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω διεύρυνση αυτής της ουλής.

Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που οι ασθενείς επιλέγουν τη μεταμόσχευση μαλλιών FUE, η οποία δεν αφήνει μόνιμες ουλές και σημάδια. Μεγάλος αριθμός ασθενών έρχεται στην Κλινική μας για αποκατάσταση ουλών μετά από μεταμόσχευση μαλλιών FUT, ειδικά μετά από επεμβάσεις σε χώρες φθηνού ιατρικού προορισμού όπως η Τουρκία και άλλες.

Δύσκολη και μακρά ανάρρωση

Ένας από τους λόγους που προτείνουμε τη μεταμόσχευση μαλλιών FUE είναι επειδή η FUT μπορεί να προκαλέσει περισσότερες και επικίνδυνες επιπλοκές και ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτό συμβαίνει επειδή η εξαγωγή  λωρίδας δέρματος από τη δότρια περιοχή στη μεταμόσχευση μαλλιών FUT είναι μια αρκετά παρεμβατική χειρουργική διαδικασία.

Επιπλέον, η δότρια περιοχή βρίσκεται συνήθως στο πίσω μέρος και στο πλάι της κεφαλής, γεγονός που δυσχεραίνει τον ύπνο, καθώς οι ασθενείς δεν μπορούν να ακουμπήσουν αυτές τις περιοχές του κεφαλιού σε μαξιλάρι. Η απώλεια ύπνου επιμηκύνει ακόμα περισσότερο τον χρόνο ανάρρωσης.

Επειδή οι τομές που δημιουργούνται στην FUT είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την FUE, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 5 εβδομάδες ή και πολύ περισσότερο μέχρι την πλήρη επούλωση της ουλής. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, κάποιοι ασθενείς μπορούν να παρατηρήσουν χηλοειδείς ουλές, ραγάδες ή έντονο οίδημα και πόνο, γεγονός που ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Αφύσικα αποτελέσματα

Ένα επιπρόσθετο μειονέκτημα της τεχνικής FUT είναι ότι σημαντικός αριθμός από τα εξαχθέντα τριχοθυλάκια υφίστανται κάκωση κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη επιβίωση μετά την επανεμφύτευση τους. Επίσης, η δημιουργία υποδοχών στη λήπτρια χώρα αυξάνει την αιμορραγία, το οίδημα και τον πόνο μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUT, ενώ η χρήση μεγάλου μεγέθους μοσχευμάτων δημιουργεί συχνά αφύσικα αποτελέσματα.

Χρόνιες καταστάσεις

Ένα ποσοστό περίπου 20% των ασθενών που έκαναν FUT Strip πάσχει από χρόνια υπαισθησία της περιοχής ή και εμφανίζει επώδυνα νευρώματα στην περιοχή της ουλής. Τουλάχιστον 5% των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε FUT-Strip, αναφέρουν χρόνιους πόνους στην περιοχή της μετεγχειρητικής ουλής.

Αντίθετα, η διαδικασία αποκατάστασης της μεταμόσχευσης μαλλιών FUE είναι απλή, σχετικά ανώδυνη και με φυσικά αποτελέσματα.

Είσφρυση τρίχας κάτω από το δέρμα

Ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου στη μεταμόσχευση μαλλιών FUT είναι η ανάπτυξη της τρίχας κάτω από το δέρμα. Συνήθως, η συγκεκριμένη επιπλοκή προκαλείται από έλλειψη τεχνογνωσίας ή απειρία του ιατρικού προσωπικού που έκανε τη μεταμόσχευση. Αυτό συμβαίνει όταν το τριχοθυλάκιο υποστεί κάκωση κατά την εξαγωγή ή την επανεμφύτευση και μόλις προσκολληθεί και επουλωθεί το σημείο εμφύτευσης, η τρίχα αρχίζει να καμπυλώνει και να αναπτύσσεται κάτω από το δέρμα. Στα σημεία εκείνα μπορεί να δημιουργηθούν φλεγμονές, οι οποίες συνοδεύονται από πόνο και πύον, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση μαλλιών και μια αφύσικη εμφάνιση.

Τέτοιου είδους περιστατικά αποτυχημένης μεταμόσχευσης παρατηρούνται κυρίως μετά από μεταμοσχεύσεις μαλλιών FUT σε ξένες χώρες, όπως η Τουρκία, η Ινδία, το Πακιστάν και άλλες, σε κέντρα που για λόγους ιατρικού τουρισμού  αποκαλούνται ιατρικές κλινικές, χωρίς να διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό. Γενικά, να αποφεύγετε τις χώρες φθηνού ιατρικού προορισμού, επειδή σε αρκετές κλινικές σε αυτές τις χώρες οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας και με μεγάλο ρίσκο για την υγεία σας. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας για τη μεταμόσχευση μαλλιών στην Τουρκία.

Πως δεν θα έχετε παρενέργειες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών

Στην Advanced Hair Clinics υπό την επίβλεψη του διακεκριμένου χειρουργού Δρ Αναστάσιου Βεκρή, η ασφάλεια του ασθενούς είναι προτεραιότητα. Για περισσότερα από 15 χρόνια, έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 20.000 περιστατικά και έχουμε βραβευτεί πολλάκις από γνωστούς διεθνείς οργανισμούς για την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε.

Στις Κλινικές μας τηρούμε, εδώ και χρόνια, τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα σε όλα τα βήματα της διαδικασίας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των παρενεργειών που ενδέχεται να έχει μια χειρουργική επέμβαση. Η επιτυχία των χιλιάδων μεταμοσχεύσεων μαλλιών που έχουμε κάνει είναι η καλύτερη απόδειξη. Δείτε εδώ μερικά από τα αποτελέσματα εμφύτευσης μαλλιών.

Εάν σας ανησυχεί το κόστος, σας συστήνουμε να πάρετε μια προσφορά από εμάς πριν αποφασίσετε και θα διαπιστώσετε ότι οι ευκολίες πληρωμής και οι τιμές που προσφέρουμε μπορεί να είναι προσιτές για τα οικονομικά σας. Μάθετε περισσότερα για το κόστος της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια σας και ένα επιτυχές αποτέλεσμα που θα σας αλλάξει τη ζωή! Επικοινωνήστε μαζί μας!

Δωρεάν Ενημερωτικό Ραντεβού

Κλείστε τώρα ραντεβού στην ADVANCED HAIR CLINICS και βρείτε απάντηση στα ερωτήματα που σας απασχολούν για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

Με ενδιαφέρει!