Η
ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία είναι η συχνότερη μορφή της τριχόπτωσης και ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων τριχόπτωσης των ανδρών. Ενώ υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που κάποιος μπορεί να εμφανίσει τριχόπτωση όπως χρόνιες ασθένειες, δερματικές παθήσεις, αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, εποχικότητα, stress, κακή διατροφή, μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλες πτυχές της σύγχρονης ζωής, το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρικής τριχόπτωσης οφείλεται στην κληρονομικότητα.

    Το εκτιμώμενο ποσοστό κληρονομικότητας της τριχόπτωσης ανδρών είναι 81%. Αυτό σημαίνει πως οι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν περισσότερο στον κίνδυνο εμφάνισης ανδρικής τριχόπτωσης, από τους περιβαλλοντικούς. Η κληρονομική προδιάθεση αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα εκδήλωσης της τριχόπτωσης στους άνδρες, καθώς τα γονίδια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αν κάποιος άνδρας θα παρουσιάσει ανδρική τριχόπτωση, την ηλικία έναρξης, το μοτίβο εμφάνισής της και το βαθμό εξέλιξης.

Κληρονομικότητα

Εμφάνιση έως την ηλικία των 30

Εμφάνιση έως την ηλικία των 50

    Σήμερα, είναι εφικτός ο προσδιορισμός της πιθανότητας ενός νεαρού άνδρα να εμφανίσει ανδρογενετική αλωπεκία, με εξειδικευμένα γενετικά τεστ, που αποκαλύπτουν την παρουσία γονιδίων στο DNA του συγκεκριμένου ατόμου, τα οποία σχετίζονται με την ανδρικού τύπου τριχόπτωση.

Ανδρική τριχόπτωση

dr-vekris-is-doing-a-hair-loss-diagnose    Το πιο συνηθισμένο μοτίβο εμφάνισης της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η πρόσθια και κροταφική αραίωση με τάση επέκτασης προς την κορυφή της κεφαλής. Με το πέρασμα των χρόνων, η περιοχή αραίωσης στην κορυφή του κεφαλιού διευρύνεται και σε αρκετές περιπτώσεις ενώνεται με την πρόσθια. Η τριχόπτωση των ανδρών εμφανίζεται στο 25% του ανδρικού πληθυσμού με εμφανή αραίωση έως την ηλικία των 30 ετών και στο 50% έως την ηλικία των 45-50 ετών. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το μοτίβο της αλωπεκίας σε κάθε άνδρα έχει κληρονομικό υπόβαθρο, καθώς και η ταχύτητα εξέλιξης. Η βαθμίδα εξέλιξης της τριχόπτωσης στους άνδρες αποτυπώνεται με την κλίμακα Hamilton – Norwood για την ανδρογενετική αλωπεκία.

    Οι άνδρες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία κληρονομούν στους θύλακες των τριχών μια γενετική ευαισθησία στην ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η διυδροτεστοστερόνη (DHT) είναι ένα παράγωγο ή υποπροϊόν της τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε DHT με τη βοήθεια του ενζύμου 5-α-αναγωγάση (5-a reductase)  η οποία εισέρχεται στα τριχοθυλάκια, συρρικνώνει τους θύλακες των τριχών και προκαλώντας μεταβολές στη λειτουργία τους, καταστέλλει την ανάπτυξη τους. Οι θύλακες των τριχών με ευαισθησία στην ορμόνη DHT λεπταίνουν, συντομεύει η διάρκεια ζωής τους, με αποτέλεσμα την πτώση των τριχών και την μείωση της πυκνότητας στο τριχωτό της κεφαλής.

    Πιο συγκεκριμένα, η δράση της ορμόνης DHT συντομεύει την Αναγενή φάση (Anagen phase) της τρίχας, κατά την οποία η τρίχα αναπτύσσεται και επισπεύδει την Τελογενή φάση (Telogen phase), κατά την οποία η ανάπτυξη σταματά. Αυτή η διαδικασία επιδρά αποδυναμωτικά στις τρίχες με αποτέλεσμα την πτώση τους. Συχνά οι άνδρες που πρωτοεμφανίζουν αραίωση, αρχικά παρουσιάζουν την εικόνα ελάττωσης της πυκνότητας των μαλλιών τους που δεν οφείλεται στην απόπτωση, αλλά στην προοδευτική λέπτυνση των τριχών. Τα τριχοθυλάκια που πάσχουν εκφυλίζονται σταδιακά, ο κύκλος ζωής της τρίχας βραχύνεται και κάθε νέα τρίχα που παράγεται, βγαίνει όλο και πιο λεπτή και αδύναμη, με όλο και μικρότερη διάρκεια ζωής. Αυτό συμβαίνει με διαφορετική ταχύτητα από άνδρα σε άνδρα, μέχρι το τριχοθυλάκιο να φτάσει σε τελικό στάδιο εκφύλισης, όπου η τρίχα εμφανίζεται λεπτή και διάφανη σαν χνούδι.

    Η ανδρική τριχόπτωση στο μεγαλύτερο μέρος των ασθενών εμφανίζεται με το πέρας της εφηβείας και προχωρά με γοργό ρυθμό κατά την ηλικία μεταξύ 20-30 ετών, ενώ παρουσιάζει εικόνα επιβραδυνόμενης πτώσης μετά τα 30-35 έτη. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η πορεία της τριχόπτωσης επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο, ακολουθώντας ανάλογη πορεία με τη σταθεροποίηση και σταδιακή πτώση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών στο αίμα.