Ανδρογενετική Αλωπεκία - Τι είναι, Αίτια, Διάγνωση & Θεραπεία

Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί τη συχνότερη μορφή αλωπεκίας στους άνδρες και μία από τις συχνότερες στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά.
Η Ανδρογενετική Αλωπεκία εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί στο:
70%
των ανδρών
50%
των ανδρών άνω των 50 ετών
40%
των γυναικών

Ανδρογενετική Αλωπεκία - Τρόποι Διάγνωσης

ανδρογενετική αλωπεκία σε άνδρες

Η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες χαρακτηρίζεται από απώλεια των τριχών στους κροτάφους, αραίωση των τριχών στην κορυφή και σταδιακή υποχώρηση του hairline. Μία λωρίδα φυσιολογικής πυκνότητας παραμένει στις πλάγιες κροταφικές χώρες και το οπίσθιο τμήμα του τριχωτού.

ανδρογενετική αλωπεκία σε γυναίκες

Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες συνήθως εμφανίζεται με διάχυτη λέπτυνση των τριχών, χωρίς υποχώρηση του hairline και εντονότερη αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του τριχωτού. Αντίθετα με τους άνδρες, στις γυναίκες σπάνια οδηγεί σε ολική απώλεια των μαλλιών στην πάσχουσα περιοχή.

διάγνωση ανδρογενετικής αλωπεκίας

Η διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας γίνεται κατά βάση κλινικά. Το τριχοριζόγραμμα αποτελεί μία από τις παλαιότερες τεχνικές διάγνωσης της ανδρογενετικής αλωπεκίας και αποκαλύπτει πολύ μεγάλη αύξηση των τελογενών και δυστροφικών τριχών σε βάρος των αναγενών.

Για την ταξινόμηση του βαθμού και της βαρύτητας της ανδρογενετικής αλωπεκίας χρησιμοποιείται η κλίμακα Norwood – Hamilton για την ανδρική ανδρογενετική αλωπεκία και η κλίμακα Ludwig για την γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία.

Υπολογίζεται ότι το 70% των ανδρών και το 40% των γυναικών θα την εμφανίσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ενώ ένας στους δύο άνδρες θα πάσχει από αυτή στην ηλικία των 50 ετών.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι τεράστιες τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες γιατί τα πλούσια και δυνατά μαλλιά ανέκαθεν ήταν σημαντικό στοιχείο ομορφιάς και έτσι οι πάσχοντες συχνά εμφανίζουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, μειωμένη κοινωνικότητα και δυσκολία στη συναναστροφή τους με το άλλο φύλο. Έτσι εξηγείται γιατί ανέκαθεν οι πάσχοντες από ανδρογενετική αλωπεκία αναζητούσαν αποτελεσματικές λύσεις για το πρόβλημά τους.

Η ανάγκη για ανεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας φαίνεται από το πλήθος των ουσιών (τοπικών κρεμών, λοσιόν έως βιταμίνες από το στόμα και σαμπουάν) που είτε χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ή συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται υποσχόμενα την επιτυχή θεραπεία της. Η θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας διακρίνεται σε 3 μεθόδους:

  1. Μη ορμονική
  2. Ορμονική
  3. Χειρουργική

Ανδρογενετική Αλωπεκία - Θεραπεία

Ορμονική θεραπεία

Η ορμονική θεραπεία είναι περισσότερο αποτελεσματική σε ασθενείς νεαρής ηλικίας, έως 30 ετών, αλλά και σε αρχόμενα έως μέσα στάδια αλωπεκίας Ι-ΙV, σύμφωνα με την κλίμακα Norwood-Hamilton.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες αρχίζει να μην είναι ιδιαίτερα δραστική, λόγω της μείωσης των ανδρογόνων στο αίμα. Χορηγούμενη ως θεραπεία ανδρογενετικής αλωπεκίας, μειώνει τα επίπεδα του PSA στο αίμα, και έτσι μπορεί να συγκαλύψει ένα πιθανό καρκίνωμα του προστάτη. Επομένως καλό είναι η ορμονική θεραπεία να μην χορηγείται σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ως θεραπεία στις γυναίκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά την εμμηνόπαυση. Στην ορμονική θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες περιλαμβάνονται τα αντισυλληπτικά, όταν η αιτία της αλωπεκίας είναι νοσήματα όπως πολυκυστικές ωοθήκες. Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να δοθεί ως θεραπεία ορμονική θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Μη ορμονική θεραπεία

Η μόνη με αποδεδειγμένα αποτελέσματα μη ορμονική θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η μινοξιδίλη (διάλυμα 2% και 5%), σε μορφή λοσιόν ή αφρού. Η τριχόπτωση στα πρώιμα στάδιά της μπορεί να επιβραδυνθεί ή και να αναστραφεί με την τοπική χρήση 1 ml μινοξιδίλης δύο φορές την ημέρα. Αυτή η θεραπεία ουσιαστικά αποτελεί έναν βιολογικό τροποποιητή και δρα μέσω αύξησης της αιματικής κυκλοφορίας στο τριχωτό της κεφαλής και πρέπει να εφαρμοστεί για αρκετούς μήνες.

Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η μινοξιδίλη παρεμβαίνει στο μηχανισμό της αλωπεκίας παρατείνοντας την αναγενή φάση της τρίχας, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της. Το μέγιστο αποτέλεσμα αυτής της θεραπείας ανδρογενετικής αλωπεκίας επιτυγχάνεται μετά από 6 μήνες τουλάχιστον συνεχούς χρήσης, ενώ με τη διακοπή του φαρμάκου χάνονται και τα ευεργετικά αποτελέσματα στην θεραπεία της.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας, περιλαμβάνει την μεταμόσχευση μαλλιών που είναι και η μόνη οριστική θεραπεία. Προτιμάται η μέθοδος FUE που είναι ανώδυνη, δεν αφήνει γραμμικές ουλές και σημάδια, δεν απαιτεί ράμματα και έχει απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE ενδείκνυται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους ή το βαθμό εξέλιξης της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Χρησιμοποιείται επίσης ακόμη, σε σημαντικό βαθμό, η παλαιότερη τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών, η FUT, αλλιώς γνωστή ως τεχνική Strip.

Μη επεμβατική θεραπεία

Σύγχρονες, μη-επεμβατικές θεραπείες ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η Low Level Laser Treatment (LLLT) ή θεραπεία τριχόπτωσης με laser, καθώς και η αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών. Η αυτολογη μεσοθεραπεία μαλλιών οδηγεί στην ανάπτυξη νέων κυττάρων, στη βελτίωση της αιμάτωσης της περιοχής του τριχωτού και στην ενίσχυση των τριχοθυλακίων που πάσχουν. Καθώς εκμεταλλεύεται τις επουλωτικές δυνάμεις του ίδιου του οργανισμού, αποτελεί μια από τις αποτελεσματικότερες σύγχρονες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι τα αίτια της ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άνδρες;

Η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια και υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνισή της. Τα ανδρογόνα είναι σημαντικές ορμόνες ανάπτυξης του ανδρικού φύλου. Ρυθμίζουν τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, διεγείρουν την ανάπτυξη των τριχών του σώματος και του προσώπου, ενώ καταστέλλουν την τριχοφυΐα στη μετωποκροταφική χώρα, οδηγώντας στην ανδρογενετική αλωπεκία.  Σε άνδρες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία, το ένζυμο 5-α-ρεδουκτάση είναι αυξημένο. Αυξημένα είναι τα επίπεδα επίσης της ελεύθερης τεστοστερόνης και της διϋδροτεστοστερόνης και μειωμένα τα ολικά ανδρογόνα. Η 5-α-ρεδουκτάση μετατρέπει στον θύλακο της τρίχας την ελεύθερη τεστοστερόνη σε διϋδροτεστοστερόνη (DHT) που παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Eπομένως τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξή της, ενώ τα πλήρη αίτια παραμένουν άγνωστα. Τα ψυχικά νοσήματα, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος του προστάτη συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη ανδρογενετικής αλωπεκίας. Τα γονίδια που ευθύνονται αποτελούν αντικείμενο έρευνας, τα περισσότερα δε από αυτά βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ και είναι υπολειπόμενα. Έτσι οι γυναίκες πιο σπάνια εμφανίζουν ανδρογενετική αλωπεκία, καθώς απαιτείται η ύπαρξη των παθολογικών γονιδίων και στα δύο χρωμοσώματα Χ για να εκφραστούν. Στους άνδρες αρκεί ένα και μόνο γονίδιο στο μοναδικό χρωμόσωμα Χ που διαθέτουν, για να την εκδηλώσουν.

Νεότερες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το κληρονομικό υπόστρωμα της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι ακόμη πιο σύνθετο, καθώς έχουν βρεθεί γονίδια τα οποία ελέγχουν, μεταξύ άλλων, τον χρόνο εμφάνισης της ανδρογενετικής αλωπεκίας, την ταχύτητα εξέλιξης και τον τρόπο εμφάνισης.

Ποια είναι τα αίτια της ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες;

Πέρα από την κληρονομικότητα, άλλες αιτίες που οδηγούν σε γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία είναι η μείωση των γυναικείων ορμονών κατά την εμμηνόπαυση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, οι αρρενοποιητικοί όγκοι επινεφριδίων και ωοθηκών, το σύνδρομο Cushing, η χρόνια χρήση κορτιζόνης.

Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη σε μονοζυγωτικές δίδυμες γυναίκες ανέδειξε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένη επίπτωση ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες. Τέτοιοι παράγοντες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η έλλειψη άσκησης, οι πολλές ώρες ύπνου και η μη σταθερή συζυγική σχέση. Επίσης η μη χρήση καπέλου και η έκθεση στη UV ακτινοβολία συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες. Τέλος το άγχος (stress) επιταχύνει την κατάσταση σε άνδρες και γυναίκες.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕπικοινωνίαΚαλέστε μας
crossmenuchevron-rightquestion-circlecheckmark-circle