Τριχόπτωση​

Τα δυνατά υγιή μαλλιά είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία ανδρικής και γυναικείας ομορφιάς και για αυτό το λόγο όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη βοήθεια ειδικών.

Αίτια & Θεραπεία​

H τριχόπτωση οφείλεται τόσο σε γενετικούς όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και είναι πρόβλημα που εμφανίζεται και σε άνδρες αλλά και σε γυναίκες με μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική ή συνδυασμός αυτών. Όταν είναι σε αρχικά στάδια και δεν έχει προκαλέσει ακόμη ορατή αραίωση ή όταν η αραίωση μαλλιών είναι διάχυτη, η θεραπεία είναι συντηρητική. Όταν όμως οδηγεί σε ορατή αραίωση, σε πλήρως εγκατεστημένη αλωπεκία ή φαλάκρα, και εφόσον υπάρχει επαρκής δότρια χώρα, η οριστική θεραπεία της επιτυγχάνεται με μεταμόσχευση μαλλιών με τη νέα τεχνική Advanced FUE.

Όταν η τριχόπτωση οφείλεται σε εξωτερικούς αναστρέψιμους παράγοντες (αναιμία, ορμονικές διαταραχές) αρκεί η άρση των παραγόντων αυτών για τη λύση της, σε συνδυασμό με συντηρητική φαρμακευτική αγωγή όπως η μινοξιδίλη ή με την εφαρμογή νεότερων θεραπειών, όπως η αυτολογη μεσοθεραπεια μαλλιων.

Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί η χειρουργική αντιμετώπιση με μεταμόσχευση μαλλιών, να συνδυαστεί με συντηρητική αγωγή για τη διατήρηση των υπαρχόντων μαλλιών.

Κυριότερα αίτια εμφάνισης Τριχόπτωσης​

αίτια εμφάνισης τριχόπτωσης - κληρονομικότητα

Κληρονομικότητα

αίτια εμφάνισης τριχόπτωσης - ορμονολογικές αλλαγές

Ορμονολογικές Αλλαγές

αίτια εμφάνισης τριχόπτωσης - σωματικό και ψυχολογικό στρες

Σωματικό & Ψυχολογικό Stress

αίτια εμφάνισης τριχόπτωσης - υπερέκθεση στον ήλιο

Υπερέκθεση στoν Ήλιο

αίτια εμφάνισης τριχόπτωσης - φαρμακευτική αγωγή

Φαρμακευτική Αγωγή

αίτια εμφάνισης τριχόπτωσης - κακή διατροφή

Κακή Διατροφή

Θέλω να μάθω για την:

ανδρικη τριχόπτωση

Ανδρική Τριχόπτωση

περισσότερα
γυναικεια τριχόπτωση

Γυναικεία Τριχόπτωση

περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις​

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο δερματολόγο. Βασικό ρόλο στη διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας παίζει το ιστορικό της εμφάνισης μετά την εφηβεία, η σταδιακή αραίωση σε συγκεκριμένες περιοχές και το κληρονομικό ιστορικό αλωπεκίας στους προγόνους. Η τριχοπτωση διαγιγνώσκεται ή επιβεβαιώνεται στην κλινική Advanced Hair Clinics με φωτοτριχοριζόγραμμα με τη χρήση ειδικής μικροκάμερας και software.

Το ειδικό διαγνωστικό εργαλείο φωτογραφικής απεικόνισης και ψηφιακής ανάλυσης Follysis που χρησιμοποιείται από την κλινική, είναι ένα από τα πληρέστερα και ακριβέστερα εργαλεία διάγνωσης της τριχοπτωσης καθώς και παρακολούθησης της ανταπόκρισης στη θεραπευτική αγωγή, καθώς επιτρέπει ακριβείς μετρήσεις της πυκνότητας των τριχών ανά περιοχή και μέτρηση της διαμέτρου τους.

Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στη γυροειδή αλωπεκία ή στις ουλωτικές αλωπεκίες, μπορεί να απαιτηθούν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις (ορμονολογικός έλεγχος, σίδηρος, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ) ή βιοψία δέρματος (punch biopsy).

Γιατί εμφανίζουμε τριχόπτωση;

Ο κύκλος ζωής της τρίχας περιλαμβάνει τα εξής στάδια: την αναγενή φάση (αύξηση τρίχας), την  καταγενή (η τρίχα σταματά να αυξάνεται και αποσπάται από τη ρίζα της) και την τελογενή φάση (πτώση της τρίχας). Τριχόπτωση παρουσιάζεται όταν μειώνεται η διάρκεια της αναγενούς φάσης και οι τρίχες μεταπίπτουν γρήγορα στην τελογενή φάση (τελογενής τριχόπτωση ή telogen effluvium). Στην περίπτωση αυτή είναι διάχυτη, δηλαδή δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένη περιοχή, αλλά αφορά σε όλο το τριχωτό και επιφέρει αραίωση και λέπτυνση των τριχών. Τέτοια μορφή προκαλείται μετά τον τοκετό, σε χρόνιες λοιμώξεις και σε χορήγηση ορισμένων φαρμάκων.

Άλλες περιπτώσεις οφείλονται σε παθήσεις του τριχωτού όπως π.χ. μυκητιάσεις, θυλακίτιδες και άλλες φλεγμονές. Επίσης αραίωση μαλλιών μπορεί να προκληθεί από τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυροειδισμός, υπερθυρεοειδισμός) καθώς και στον υπερπαραθυρεοειδισμό και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Τριχόπτωση εμφανίζεται επίσης μετά από χημειοθεραπεία, θεραπεία με ακτινοβολίες και φαρμακευτικές αγωγές, καθώς και σε χρόνιες παθήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις εντοπίζοντας και εξαλείφοντας τις αιτίες, η τριχόπτωση υποχωρεί. Ειδικά στις γυναίκες, μεγάλες ορμονολογικές αλλαγές, όπως η κύηση, η γαλουχία, οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η εμμηνόπαυση, μπορούν να προκαλέσουν έντονη τριχόπτωση η οποία είναι αναστρέψιμη στις περισσότερες περιπτώσεις.

Εντοπισμένη τριχόπτωση με μόνιμο τις περισσότερες φορές χαρακτήρα, μπορεί να εμφανιστεί και σε περιπτώσεις τραυματικής αλωπεκίας, ως συνέπεια τραύματος ή εγκαύματος του τριχωτού της κεφαλής, του προσώπου ή του σώματος.

Ποιες είναι οι παθολογικές μορφές τριχόπτωσης;

Πλήρη απώλεια των τριχών κατά περιοχές εμφανίζεται στη γυροειδή αλωπεκία, καθώς και σε ουλωτικές μορφές, όπως τραύμα ή έγκαυμα τριχωτού κεφαλής. Δημιουργία ουλωτικών πλακών εμφανίζεται επίσης σε θυλακικό λειχήνα και ερυθηματώδη λύκο. Το χαρακτηριστικό των παθολογικών αυτών μορφών είναι ότι μπορεί να προσβάλλουν οποιαδήποτε περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, ακόμη και τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας και εξελίσσονται κατά τυχαίο και απρόβλεπτο τρόπο.

Μπορεί να είναι εντοπισμένες, μικρής έκτασης και σχετικά σταθερές, σπανιότερα όμως μπορεί να προσλάβουν και καθολική μορφή, όπως σε κάποιες περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας (Alopecia Areata), όπου μπορεί να υπάρχει πλήρης απώλεια μαλλιών, όχι μόνο στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και στο πρόσωπο, τα φρύδια ή και ολόκληρο το σώμα. Οι καταστάσεις παθολογικής τριχόπτωσης είναι πολύ πιο σπάνιες από την ανδρογενετική αλωπεκία και αποτελούν λιγότερο από το 10% του συνόλου των αλωπεκιών.

Επιδρά ο σύγχρονος τρόπος ζωής στην υγεία των μαλλιών;

Σημαντική αιτία τριχόπτωσης στη σημερινή εποχή είναι και ο σύγχρονος αγχώδης τρόπος ζωής όπως επίσης η έντονη συναισθηματική φόρτιση, το στρες, η έκθεση σε περιβάλλον επιβαρυμένο με σκόνη και ρύπανση και η υπερβολική έκθεση στις ηλιακές ακτίνες UV και η συχνή επαφή με το θαλασσινό και το χλωριωμένο νερό.

Η κακή διατροφή, η έλλειψη πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων – μετάλλων όπως ο σίδηρος ή ο ψευδάργυρος, εντείνουν το πρόβλημα. 

Το έντονο styling μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση;

Τριχόπτωση εξ' έλξεως (Traction Alopecia) παρουσιάζεται σε περιπτώσεις όπου γίνεται υπερβολικό τράβηγμα των μαλλιών σε διάφορα στυλ χτενίσματος και επιβαρυντικές διεργασίες κομμωτικής (πχ. αλογοουρά, extensions κλπ).

H Advanced Hair Clinics είναι μία από τις πιο εξειδικευμένες κλινικές όπου η διάγνωση και θεραπεία της τριχόπτωσης αποτελεί μια απόλυτα εξατομικευμένη διαδικασία. Αποτελείται από έμπειρη ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον Πλαστικό Χειρουργό Δρ. Αναστάσιο Βεκρή που είναι ένας από τους πρωτοπόρους εξειδικευμένους χειρουργούς τριχωτού κεφαλής που δίδαξαν και εξέλιξαν την τεχνική FUE στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Κλείστε Ραντεβού
ΕπικοινωνίαΚαλέστε μας
apartmentcrossmenulistchevron-rightquestion-circle