Γυροειδής Αλωπεκία​ (Τριχοφάγος) - Αίτια & Θεραπεία

Η γυροειδής αλωπεκία ή αλλιώς τριχοφάγος είναι μία παθολογική, αυτοάνοση κατάσταση που προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή όλων των τριχών, συνήθως από το τριχωτό της κεφαλής, τα γένια, τα φρύδια ή και το σώμα.

Γυροειδής Αλωπεκία - Συμπτώματα

γυροειδής αλωπεκία στα γένια σε εμφανή εξέλιξη

Οι τρίχες χάνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας που ο ασθενής χάνει όλα τα μαλλιά του σε μία νύχτα. Τα δύο φύλα προσβάλλονται με την ίδια συχνότητα, ενώ συνηθέστερη είναι η εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας σε παιδιά και εφήβους.

Τυπικά, τα πρώτα συμπτώματα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι μικρές αποψιλωτικές πλάκες στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος. Οι πλάκες της γυροειδούς αλωπεκίας είναι συνήθως ασυμπτωματικές, αν και μπορεί να παρουσιάζουν κνησμό ή να είναι ελαφρώς επώδυνες. Το υποκείμενο δέρμα στην γυροειδή αλωπεκία εμφανίζεται φυσιολογικό και μη ουλοποιημένο.

Κατά την κλινική εξέταση, οι τρίχες πλησίον της πλάκας γυροειδούς αλωπεκίας είναι λεπτές και μοιάζουν με «θαυμαστικό», καθώς λεπταίνουν περισσότερο κοντά στη ρίζα τους. Σε ενεργό γυροειδή αλωπεκία οι τρίχες αποκολλώνται εύκολα κατά την έλξη, ενώ κατά την επανέκφυσή τους οι τρίχες είναι συνήθως λευκές.

Οι συνηθέστερες εντοπίσεις της γυροειδούς αλωπεκίας είναι στα μαλλιά και οι τρίχες στα γένια και τα φρύδια, αλλά πρακτικά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα υπάρχουν τρίχες. Τα νύχια πάσχουν επίσης κατά τη γυροειδή αλωπεκία και εμφανίζουν εμβυθύνσεις (βοθρία) ή γραμμώσεις.

Η νόσος μπορεί να υποχωρήσει μόνη της ή να παραμένει σταθερή σε χρόνια ενεργό γυροειδή αλωπεκία.


Θεραπεία Γυροειδούς Αλωπεκίας

Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι επιβεβλημένη, καθώς αυτή προκαλεί έντονο stress και ψυχολογικά προβλήματα στους ασθενείς που πάσχουν, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Με τη θεραπεία οι ασθενείς αποβάλλουν την κοινωνική φοβία και βελτιώνεται η ποιότητα ζωή τους. Η γυροειδής αλωπεκία που αφορά σε μικρές βλάβες, συνίσταται σε απλή παρακολούθηση του προβλήματος, καθώς συχνά το πρόβλημα αποκαθίσταται μόνο του και οι τρίχες επανεκφύονται.

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Μαλλιών 

Η τελευταία εξέλιξη στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι η πολλά υποσχόμενη αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών ή θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί επί σειρά ετών στην αντιμετώπιση τραυμάτων, εγκαυμάτων και χρόνιων ελκών, επιταχύνοντας σημαντικά την επούλωση και βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα της ουλής. Τα τελευταία χρόνια, έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, τόσο σε επίπεδο συντηρητικής αγωγής, όσο και επικουρικά σε συνδυασμό με τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Πως λειτουργεί:

Κατά τη θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος του ασθενούς και τοποθετείται στη φυγόκεντρο. Μετά τη φυγοκέντρηση, απομονώνεται το υγρό τμήμα του αίματος. Στη συνέχεια, το διάλυμα ενεργοποιείται με την προσθήκη ιόντων χλωριούχου ασβεστίου με αποτέλεσμα την έκκριση σημαντικής ποσότητας αυξητικών παραγόντων (growth factors). Οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν την επουλωτική δύναμη του οργανισμού σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία της επούλωσης και τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος και των εξαρτημάτων του.

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Μαλλιών - Πώς Εφαρμόζεται

αυτόλογη θεραπεία βήμα 1 - λήψη αίματος

Λήψη αίματος

αυτόλογη θεραπεία βήμα 2 - φυγοκέντρηση

Φυγοκέντρηση

αυτόλογη θεραπεία βήμα 3 - ενεργοποίηση διαλύματος

Ενεργοποίηση διαλύματος

αυτόλογη θεραπεία βήμα 4 - έγχυση

Έγχυση

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών είναι πρακτικά ανώδυνη, καθώς γίνεται με τη χρήση μικροβελόνης 30G, ενώ δεν απαιτείται τοπική αναισθησία. Η συνεδρία διαρκεί 30-40 λεπτά και δεν προκαλεί ερεθισμό του δέρματος. Τα σύγχρονα πρωτόκολλα θεραπείας προτείνουν την εφαρμογή 3-4 συνεδριών με χρονική απόσταση ενός μηνός ανάμεσα στις συνεδρίες, ενώ συνιστάται η διενέργεια επαναληπτικής συνεδρίας ανά 3-6 μήνες. Η κλινική ανταπόκριση στη θεραπεία ποικίλει, καθώς μπορεί να εμφανιστούν τα πρώτα αποτελέσματα άμεσα, ακόμη και μετά την πρώτη συνεδρία, συνηθέστερα όμως τα αποτελέσματα γίνονται ορατά μετά τις πρώτες 2-3 συνεδρίες.

Δείτε παράδειγμα θεραπείας γυροειδούς αλωπεκίας σε παιδί 13 ετών εδώ. Επίσης δείτε και άλλα αποτελέσματα θεραπείας μαλλιών με αυτόλογη μεσοθεραπεία.

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Μαλλιών - Πώς δρα

αυτόλογη θεραπεία - προλαμβάνει την τριχόπτωση

Εμποδίζει την περαιτέρω
απώλεια μαλλιών

αυτόλογη θεραπεία - ενισχύει την ανάπτυξη τριχοθυλακίων

Ενισχύει την ανάπτυξη
τριχοθυλακίων

αυτόλογη θεραπεία - ενδυναμώνει τα υπάρχοντα μαλλιά

Ενδυναμώνει τα
υπάρχοντα μαλλιά

Στην Advanced Hair Clinics, η αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών έχει εφαρμοστεί και συνεχίζει να εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις τριχόπτωσης και σε αλωπεκίες διαφόρων αιτιολογιών, κυρίως σε περιπτώσεις ανδρογενετικής ή διάχυτης αλωπεκίας, σε άνδρες και σε γυναίκες. Έχει επίσης εφαρμοστεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας, ακόμη και σε περιπτώσεις καθολικής και γενικευμένης γυροειδούς αλωπεκίας, όπου συνήθως τα αποτελέσματα των κλασσικών συντηρητικών θεραπειών είναι φτωχά.

Με τη θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία και έχουν εμφανίσει εξαιρετική επαναφύτρωση τριχών ακόμη και περιπτώσεις καθολικής γυροειδούς αλωπεκίας σε νεαρά άτομα με μακρό ιστορικό της νόσου, άνω των 5 ετών, χωρίς καμία προηγούμενη ανταπόκριση σε άλλες μορφές θεραπείας.

Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

Η μεταμόσχευση μαλλιών θεωρείται ότι δεν έχει γενικευμένη εφαρμογή στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καθολικής γυροειδούς αλωπεκίας όπου η δότρια χώρα του τριχωτού της κεφαλής δεν είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE σε επιλεγμένες περιπτώσεις εντοπισμένης γυροειδούς αλωπεκίας.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUE σε ασθενή με γυροειδή αλωπεκία πρέπει πάντα να διενεργείται μετά την πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση του ασθενούς για τη φύση της γυροειδούς αλωπεκίας και κυρίως για το γεγονός ότι η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επανεμφανιστεί στο μέλλον, στην ίδια ή άλλη περιοχή, κατά τρόπο απρόβλεπτο ως προς τη χρονική διάρκεια, την εξέλιξη, το μέγεθος ή τον εντοπισμό του φαινομένου.

Επομένως, ο ασθενής με γυροειδή αλωπεκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE είναι σταθερά και μόνιμα και στη γυροειδή αλωπεκία, όπως και στις άλλες μορφές αλωπεκιών, υπό την προϋπόθεση της σταθερότητας των βλαβών και της μη επανεμφάνισης της γυροειδούς αλωπεκίας στο μέλλον.

μεταμόσχευση μαλλιών fue σε ασθενή με γυροειδή αλωπεκία

Επιλέγονται κυρίως ασθενείς με μικρές, εντοπισμένες και καλά αφορισμένες περιοχές γυροειδούς αλωπεκίας, οι οποίοι εμφανίζουν σταθερότητα στην εξέλιξη της βλάβης και υπάρχει ιστορικό εμφάνισης της γυροειδούς αλωπεκίας επί αρκετό διάστημα, άνω του ενός έτους, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα αυτόματης επαναφύτρωσης τριχών στην περιοχή της βλάβης, με μια σχετική βεβαιότητα. Στην περίπτωση αυτή, λαμβάνονται τριχοθυλάκια με τη μέθοδο FUE από τη δότρια χώρα στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής και μεταφέρονται στην περιοχή της βλάβης. Η φύτρωση των τριχών στη νέα τους θέση ολοκληρώνεται σταδιακά μέχρι και 10-12 μήνες μετά τη συνεδρία και τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης είναι εξαιρετικά.

Ιδιαίτερη περίπτωση μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE στη γυροειδή αλωπεκία, αποτελεί η μεταμόσχευση στα φρύδια, που είναι μια συνήθης εντόπιση της νόσου, πολύ συχνά χωρίς να έχουν προσβληθεί άλλες περιοχές του τριχωτού. Τα αποτελέσματα της εμφύτευσης φρυδιών και σε αυτήν την περίπτωση είναι εξαιρετικά και πολύ σημαντικά για την ψυχολογία του ασθενούς, καθώς η απώλεια των φρυδιών επιβαρύνει πολύ την αυτοπεποίθηση των ασθενών με γυροειδή αλωπεκία.

Γυροειδής Αλωπεκία - Πώς αντιμετωπίζεται

Με χρήση μινοξιδίλης

Η μινοξιδίλη σε διάλυμα 5% χρησιμοποιείται και στην θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας επικουρικά συνήθως με τα κορτικοστεροειδή. Τοπικές ερεθιστικές ουσίες όπως η πίσσα και η ανθραλίνη μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας.

Με τοπικά ανοσοτροποποιητικά φάρμακα

Τοπικά ανοσοτροποποιητικά φάρμακα έχουν θέση στη θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας κυρίως μικρών πλακών του τριχωτού ή του προσώπου. Με τη θεραπεία αυτή η πλάκα μπορεί να μένει για καιρό σταθερή χωρίς να μεγαλώνει ή να υποτροπιάζει. Η τοπική ανοσοθεραπεία είναι από τις σημαντικότερες θεραπείες της γυροειδούς αλωπεκίας. Εφαρμόζεται συνήθως σε εκτεταμένες μορφές αλωπεκίας τριχωτού της κεφαλής. Οι παράγοντες που χρησιμοποιούνται είναι το Diphencyprone και SADBE (Squaric Acid Dibutylester). Με την θεραπεία αυτή προκαλείται τοπικά ευαισθητοποίηση με τις ουσίες αυτές που εφαρμόζονται προοδευτικά σε αυξανόμενη συγκέντρωση.

Η αλλεργική δερματίτιδα που προκαλείται στην περιοχή, μειώνει τον πληθυσμό των λεμφοκυττάρων στις βλάβες, δίνοντας την ευκαιρία επανέκφυσης των τριχών. Οι παρενέργειες αυτής της θεραπείας γυροειδούς αλωπεκίας είναι ο ερεθισμός και η διόγκωση των επιχώριων λεμφδένων, ενώ δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Η αποτελεσματικότητά της ανέρχεται στο 50%.

Φωτόλουτρα PUVA

Στην θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας έχουν εφαρμοστεί και τα φωτόλουτρα PUVA. Η δράση της PUVA συνίσταται στην τοπική ανοσοκαταστολή, δίνοντας τη δυνατότητα στις τρίχες να αναπτυχθούν ξανά. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αυτής ανέρχεται στο 30% σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Οι παρενέργειές της είναι το έγκαυμα, ο ερεθισμός, αλλεργικές αντιδράσεις και η αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας με PUVA δεν μπορεί να γίνει σε ηλικία κάτω των 12 ετών.

Εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας έχει και το excimer laser στα 308 nm που δρα και αυτό ανοσοκατασταλτικά χωρίς τις παρενέργειες της PUVA.

Με αντι-TNF βιολογικούς παράγοντες

Oι αντι-TNF βιολογικοί παράγοντες έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και στη θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας, κυρίως της ολικής μορφής.

Με γονιδιακή θεραπεία

Aρκετές μελέτες διεξάγονται για την ανεύρεση γονιδιακής θεραπείας της γυροειδούς αλωπεκίας, καθώς έχουν απομονωθεί 8 γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο. Τα γονίδια αυτά σχετίζονται και με άλλες καταστάσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1.

Με χρήση περούκας

Η χρήση πρόσθετου (περούκας) θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στην θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας, καθώς καλύπτει εκτεταμένες μορφές και βοηθά στην βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενούς, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας. Πλέον υπάρχουν πολύ καλής ποιότητας πρόσθετα με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα που μπορούν να φορεθούν για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε ο ασθενής να αποκτήσει πάλι τα δικά του μαλλιά.

"Τα δύο φύλα προσβάλλονται με την ίδια συχνότητα, ενώ συνηθέστερη είναι η εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας σε παιδιά και εφήβους."

Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός
Επιστημονικός Διευθυντής Advanced Hair Clinics
Βιογραφικό
Ιατρικά τεκμηριωμένη άποψη από τον πλαστικό χειρουργό Δρ Αναστάσιο Βεκρή

Γυροειδής Αλωπεκία - Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της γυροειδούς αλωπεκίας;

Η αυτοάνοση αιτιολογία της γυροειδούς αλωπεκίας ενισχύεται και από τη συνύπαρξή της με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως λεύκη, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσος του Adison, αυτοάνοση πολυενδοκρινοπάθεια, ατοπική δερματίτιδα, σύνδρομο Down. Παρόλη την αυτοάνοση φύση της γυροειδούς αλωπεκίας και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

 1. Μακροχρόνιο ή αιφνίδιο έντονο ψυχολογικό ή σωματικό stress (πυρετός, φλεγμονή, κακοήθη νοσήματα)
 2. Τοπικός τραυματισμός
 3. Ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη
 4. Κύηση
 5. Ορμονικές διαταραχές
 6. Χημικές ουσίες
 7. Αλλεργικές αντιδράσεις
 8. Εποχιακές μεταβολές

Πώς ταξινομείται η γυροειδής αλωπεκία;

Η ταξινόμηση της γυροειδούς αλωπεκίας έχει ως εξής:

 1. Περιγεγραμμένη γυροειδής αλωπεκία. Στην περίπτωση αυτή η γυροειδής αλωπεκία περιορίζεται συνήθως σε μία αποψιλωτική πλάκα συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής σχήματος στρογγυλού ή οβάλ.
 2. Εντοπισμένη κατά πλάκες γυροειδής αλωπεκία. Με μία ή περισσότερες πλάκες στην κεφαλή ή στο σώμα.
 3. Οφίαση. Πρόκειται για γυροειδή αλωπεκία εντοπιζόμενη στην ινιακή χώρα με έκταση από το ένα αυτί στο άλλο. Αυτή η μορφή γυροειδούς αλωπεκίας έχει αμφίβολη πρόγνωση καθώς οδηγεί συχνά σε ολική μορφή.
 4. Ολική γυροειδής αλωπεκία. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει απώλεια των τριχών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής.
 5. Καθολική γυροειδής αλωπεκία. Στην μορφή αυτή της γυροειδούς αλωπεκίας χάνονται οι τρίχες του τριχωτού, οι βλεφαρίδες, τα φρύδια, οι τρίχες του προσώπου και του σώματος.
 6. Διάχυτη γυροειδής αλωπεκία. Είναι συνηθέστερη στα άτομα που ήδη πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία.

Η ολική και καθολική γυροειδής αλωπεκία είναι σπάνιες, καθώς αντιπροσωπεύουν το 1-2% όλων των μορφών γυροειδούς αλωπεκίας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας;

Η διάγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας γίνεται κυρίως κλινικά. Το φωτοτριχοριζόγραμμα βοηθά επίσης εμφανίζοντας δυστροφικές αναγενείς τρίχες και αυξημένες τελογενείς. Η τριχοσκόπηση και η βιοψία επίσης επιβεβαιώνουν τη διάγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας, καθώς η τελευταία δείχνει λεμφοκυτταρική διήθηση και εκφύλιση των τριχών.

Μπορεί να προβλεφθεί η εξέλιξή της;

Η πρόγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας δεν μπορεί να προβλεφθεί. Συνήθως γυροειδής αλωπεκία που εμφανίζεται μετά την εφηβεία έχει καλή πρόγνωση με επανέκφυση στο 80% των περιπτώσεων εντός 4-10 μηνών. Με κακή πρόγνωση σχετίζεται συνήθως η ολική γυροειδής αλωπεκία που εμφανίζεται πριν την εφηβεία, οι συχνές υποτροπές γυροειδούς αλωπεκίας, η οφίαση και η συνύπαρξη βλαβών στα νύχια.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

* Έχω ενημερωθεί για την ως άνω επεξεργασία προσωπικών μου δεδομένων, και ΔΙΝΩ την συγκατάθεσή μου σε αυτήν, όπως ειδικά αυτή ορίζεται αναλυτικά ΕΔΩ.

ΕπικοινωνίαΚαλέστε μας
graduation-hatheart-pulsecrossmenuchevron-rightquestion-circlecheckmark-circle