Η
 γυροειδής αλωπεκία είναι μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή όλων των τριχών συνήθως από το τριχωτό της κεφαλής ή και το σώμα. Η γυροειδής αλωπεκία είναι μία αυτοάνοση κατάσταση που προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού. Τα δύο φύλα προσβάλλονται με την ίδια συχνότητα, ενώ συνηθέστερη είναι η εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας σε παιδιά και εφήβους. Η αυτοάνοση αιτιολογία της γυροειδούς αλωπεκίας ενισχύεται και από τη συνύπαρξή της με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως:
 • λεύκη
 • θυρεοειδίτιδα Hashimoto
 • νόσος του Adison
 • αυτοάνοση πολυενδοκρινοπάθεια
 • ατοπική δερματίτιδα
 • σύνδρομο Down

Η ολική και καθολική γυροειδής αλωπεκία είναι σπάνιες, καθώς αντιπροσωπεύουν το 1-2% όλων των μορφών γυροειδούς αλωπεκίας. Παρόλη την αυτοάνοση φύση της γυροειδούς αλωπεκίας και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

 • Μακροχρόνιο ή αιφνίδιο έντονο ψυχολογικό ή σωματικό stress (πυρετός, φλεγμονή, κακοήθη νοσήματα)
 • Τοπικό τραυματισμό
 • Ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη
 • Κύηση
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Χημικές ουσίες
 • Αλλεργικές αντιδράσεις
 • Εποχιακές μεταβολές

Γυροειδής Αλωπεκία – Ταξινόμηση

Η ταξινόμηση της γυροειδούς αλωπεκίας έχει ως εξής:

 • Περιγεγραμμένη γυροειδής αλωπεκία. Στην περίπτωση αυτή η γυροειδής αλωπεκία περιορίζεται συνήθως σε μία αποψιλωτική πλάκα συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής σχήματος στρογγυλού ή οβάλ.
 • Εντοπισμένη κατά πλάκες γυροειδής αλωπεκία. Με μία ή περισσότερες πλάκες στην κεφαλή ή στο σώμα.
 • Οφίαση. Πρόκειται για γυροειδή αλωπεκία εντοπιζόμενη στην ινιακή χώρα με έκταση από το ένα αυτί στο άλλο. Αυτή η μορφή γυροειδούς αλωπεκίας έχει αμφίβολη πρόγνωση καθώς οδηγεί συχνά σε ολική μορφή.
 • Ολική γυροειδής αλωπεκία. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει απώλεια των τριχών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής.
 • Καθολική γυροειδής αλωπεκία. Στην μορφή αυτή της γυροειδούς αλωπεκίας χάνονται οι τρίχες του τριχωτού, οι βλεφαρίδες, τα φρύδια, οι τρίχες του προσώπου και του σώματος.
 • Διάχυτη γυροειδής αλωπεκία. Είναι συνηθέστερη στα άτομα που ήδη πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία.

Γυροειδής Αλωπεκία – Συμπτώματα

Τυπικά, τα πρώτα συμπτώματα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι μικρές αποψιλωτικές πλάκες στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος. Το υποκείμενο δέρμα στην γυροειδή αλωπεκία εμφανίζεται φυσιολογικό και μη ουλοποιημένο. Οι συνηθέστερες εντοπίσεις της γυροειδούς αλωπεκίας είναι τα μαλλιά και οι τρίχες του γενείου, αλλά πρακτικά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα υπάρχουν τρίχες. Οι πλάκες της γυροειδούς αλωπεκίας είναι συνήθως ασυμπτωματικές, αν και μπορεί να παρουσιάζουν κνησμό ή να είναι ελαφρώς επώδυνες.

Η νόσος μπορεί να υποχωρήσει μόνη της ή να παραμένει σταθερή σε χρόνια ενεργό γυροειδή αλωπεκία. Οι τρίχες χάνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας που ο ασθενής χάνει όλα τα μαλλιά του σε μία νύχτα. Κατά την κλινική εξέταση, οι τρίχες πλησίον της πλάκας γυροειδούς αλωπεκίας είναι λεπτές και μοιάζουν με «θαυμαστικό», καθώς λεπταίνουν περισσότερο κοντά στη ρίζα τους. Σε ενεργό γυροειδή αλωπεκία οι τρίχες αποκολλώνται εύκολα κατά την έλξη, ενώ κατά την επανέκφυσή τους οι τρίχες είναι συνήθως λευκές. Τα νύχια πάσχουν επίσης κατά τη γυροειδή αλωπεκία και εμφανίζουν εμβυθύνσεις (βοθρία) ή γραμμώσεις.

Η γυροειδής αλωπεκία συνοδεύεται συχνά από ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως κατάθλιψη και κοινωνική φοβία. Η διάγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας γίνεται κυρίως κλινικά. Το Τριχοριζόγραμμα βοηθά επίσης εμφανίζοντας δυστροφικές αναγενείς τρίχες και αυξημένες τελογενείς. Η τριχοσκόπηση και η βιοψία επίσης επιβεβαιώνουν τη διάγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας, καθώς η τελευταία δείχνει λεμφοκυτταρική διήθηση και εκφύλιση των τριχών.

Η πρόγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας δεν μπορεί να προβλεφθεί. Συνήθως γυροειδής αλωπεκία που εμφανίζεται μετά την εφηβεία έχει καλή πρόγνωση με επανέκφυση στο 80% των περιπτώσεων εντός 4-10 μηνών. Με κακή πρόγνωση σχετίζεται συνήθως η ολική γυροειδής αλωπεκία που εμφανίζεται πριν την εφηβεία, οι συχνές υποτροπές γυροειδούς αλωπεκίας, η οφίαση και η συνύπαρξη βλαβών στα νύχια.

Γυροειδής Αλωπεκία – Θεραπεία

Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι επιβεβλημένη, καθώς αυτή προκαλεί έντονο stress και ψυχολογικά προβλήματα στους ασθενείς που πάσχουν, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι σημαντική, καθώς οι ασθενείς αποβάλλουν την κοινωνική φοβία και βελτιώνεται η ποιότητα ζωή τους. Η θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας που αφορά σε μικρές βλάβες, συνίσταται σε απλή παρακολούθηση του προβλήματος, καθώς συχνά το πρόβλημα αποκαθίσταται μόνο του και οι τρίχες επανεκφύονται.

Συνήθως η θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας που αποτελείται από μικρές πλάκες γίνεται με κορτικοστεροειδή, είτε τοπικά σε μορφή κρέμας, είτε με τη μορφή διηθήσεων με ενέσεις. Το προτεινόμενο κορτικοστεροειδές είναι το ακετονίδιο της τριαμσινολόνης.

Θεραπεία Γυροειδούς Αλωπεκίας με τοπικά κορτικοστεροειδή
Χρήση Μινοξιδίλης
Θεραπεία με τοπικά ανοσοτροποποιητικά φάρμακα
Φωτόλουτρα PUVA
Αντι-TNF βιολογικοί παράγοντες
Γονιδιακή Θεραπεία
Χρήση περούκας

Θεραπεία Γυροειδούς Αλωπεκίας με τη μέθοδο PRP

Η τελευταία εξέλιξη στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι η πολλά υποσχόμενη θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma). Η θεραπεία PRP έχει χρησιμοποιηθεί επί σειρά ετών στην αντιμετώπιση τραυμάτων, εγκαυμάτων και χρόνιων ελκών, επιταχύνοντας σημαντικά την επούλωση και βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα της ουλής. Τα τελευταία χρόνια, έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, τόσο σε επίπεδο συντηρητικής αγωγής, όσο και επικουρικά σε συνδυασμό με τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Κατά τη θεραπεία PRP, λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος του ασθενούς και τοποθετείται στη φυγόκεντρο. Μετά τη φυγοκέντρηση, απομονώνεται το πλάσμα του αίματος που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια. Στη συνέχεια, τα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται με την προσθήκη ιόντων χλωριούχου ασβεστίου με αποτέλεσμα να εκκρίνουν σημαντική ποσότητα αυξητικών παραγόντων (growth factors), οι οποίοι είναι σε θέση να διεγείρουν τα αρχέγονα βλαστοκύτταρα (stem cells) που βρίσκονται στο τριχοθυλάκιο. Επίσης, διεγείρουν την επουλωτική δύναμη του οργανισμού σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία της επούλωσης και τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος και των εξαρτημάτων του.

Στάδια Θεραπείας PRP στην Γυροειδή Αλωπεκία

Λήψη αίματος

Φυγοκέντρηση

Ενεργοποίηση διαλύματος

Έγχυση πλάσματος

Η θεραπεία PRP είναι πρακτικά ανώδυνη, καθώς γίνεται με τη χρήση μικροβελόνης 30G, ενώ δεν απαιτείται τοπική αναισθησία. Η συνεδρία της θεραπείας με PRP διαρκεί 30-40 λεπτά και δεν προκαλεί ερεθισμό του δέρματος. Τα σύγχρονα πρωτόκολλα θεραπείας με PRP προτείνουν την εφαρμογή 3-4 συνεδριών με χρονική απόσταση ενός μηνός ανάμεσα στις συνεδρίες, ενώ συνιστάται η διενέργεια επαναληπτικής συνεδρίας ανά 3-6 μήνες. Η κλινική ανταπόκριση στη θεραπεία με PRP ποικίλει, καθώς μπορεί να εμφανιστούν τα πρώτα αποτελέσματα άμεσα, ακόμη και μετά την πρώτη συνεδρία, συνηθέστερα όμως τα αποτελέσματα γίνονται ορατά μετά τις πρώτες 2-3 συνεδρίες.

Χαρακτηριστικά Θεραπείας PRP

Για Άνδρες

Για Γυναίκες

Κάθε 6μηνο

Χωρίς Παρενέργειες

Στην Advanced Hair Clinics, η θεραπεία PRP έχει εφαρμοστεί και συνεχίζει να εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις τριχόπτωσης και σε αλωπεκίες διαφόρων αιτιολογιών, κυρίως σε περιπτώσεις ανδρογενετικής ή διάχυτης αλωπεκίας, σε άνδρες και σε γυναίκες. Έχει επίσης εφαρμοστεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας, ακόμη και σε περιπτώσεις καθολικής και γενικευμένης γυροειδούς αλωπεκίας, όπου συνήθως τα αποτελέσματα των κλασσικών συντηρητικών θεραπειών είναι φτωχά. Με τη θεραπεία PRP, έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία και έχουν εμφανίσει εξαιρετική επαναφύτρωση τριχών ακόμη και περιπτώσεις καθολικής γυροειδούς αλωπεκίας σε νεαρά άτομα με μακρό ιστορικό της νόσου, άνω των 5 ετών, χωρίς καμία προηγούμενη ανταπόκριση σε άλλες μορφές θεραπείας.

Θεραπεία Γυροειδούς Αλωπεκίας με Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

Η μεταμόσχευση μαλλιών θεωρείται ότι δεν έχει γενικευμένη εφαρμογή στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καθολικής γυροειδούς αλωπεκίας όπου η δότρια χώρα του τριχωτού της κεφαλής δεν είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE σε επιλεγμένες περιπτώσεις εντοπισμένης γυροειδούς αλωπεκίας.

Επιλέγονται κυρίως ασθενείς με μικρές, εντοπισμένες και καλά αφορισμένες περιοχές γυροειδούς αλωπεκίας, οι οποίοι εμφανίζουν σταθερότητα στην εξέλιξη της βλάβης και υπάρχει ιστορικό εμφάνισης της γυροειδούς αλωπεκίας επί αρκετό διάστημα, άνω του ενός έτους, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα αυτόματης επαναφύτρωσης τριχών στην περιοχή της βλάβης, με μια σχετική βεβαιότητα. Στην περίπτωση αυτή, λαμβάνονται τριχοθυλάκια με τη μέθοδο FUE από τη δότρια χώρα στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής και μεταφέρονται στην περιοχή της βλάβης. Η φύτρωση των τριχών στη νέα τους θέση ολοκληρώνεται σταδιακά μέχρι 10-12 μήνες μετά και τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης είναι εξαιρετικά!

Ιδιαίτερη περίπτωση μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE στη γυροειδή αλωπεκία, αποτελεί η μεταμόσχευση στα φρύδια, που είναι μια συνήθης εντόπιση της νόσου, πολύ συχνά χωρίς να έχουν προσβληθεί άλλες περιοχές του τριχωτού. Τα αποτελέσματα της εμφύτευσης φρυδιών και σε αυτήν την περίπτωση είναι εξαιρετικά και πολύ σημαντικά για την ψυχολογία του ασθενούς, καθώς η απώλεια των φρυδιών επιβαρύνει πολύ την αυτοπεποίθηση των ασθενών με γυροειδή αλωπεκία.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUE στη γυροειδή αλωπεκία πρέπει πάντα να διενεργείται μετά την πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση του ασθενούς για τη φύση της γυροειδούς αλωπεκίας και κυρίως για το γεγονός ότι η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επανεμφανιστεί στο μέλλον, στην ίδια ή άλλη περιοχή, κατά τρόπο απρόβλεπτο ως προς τη χρονική διάρκεια, την εξέλιξη, το μέγεθος ή την εντόπιση του φαινομένου. Επομένως, ο ασθενής με γυροειδή αλωπεκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE είναι σταθερά και μόνιμα και στη γυροειδή αλωπεκία, όπως και στις άλλες μορφές αλωπεκιών, υπό την προϋπόθεση της σταθερότητας των βλαβών και της μη επανεμφάνισης της γυροειδούς αλωπεκίας στο μέλλον.