Μπορεί το άγχος να προκαλέσει αλωπεκία;

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει αλωπεκία;

Ναι, το άγχος και η αλωπεκία μπορεί να σχετίζονται. Υπάρχουν πολλές αιτίες τριχόπτωσης και το έντονο στρες είναι μια από αυτές.

Ποιοι τύποι τριχόπτωσης συνδέονται με το έντονο άγχος:

1. Τελογενής τριχόρροια

Στην τελογενή τριχόρροια (telogen effluvium), το έντονο άγχος οδηγεί μεγάλο αριθμό τριχοθυλακίων στην τελογενή φάση του κύκλου ζωής της τρίχας. Μέσα σε λίγους μήνες, τα προσβεβλημένα μαλλιά μπορεί να πέφτουν ξαφνικά όταν απλώς τα βουρτσίζετε ή τα λούζετε.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει τελογενή τριχόρροια και αλωπεκία.

2. Τριχοτιλλομανία.

Η τριχοτιλλομανία (trichotillomania) είναι μια σοβαρή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ακαταμάχητη επιθυμία του ατόμου να αφαιρεί τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, τα γένια ή άλλα μέρη του σώματος. Το τράβηγμα των μαλλιών σας μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε αρνητικά ή άβολα συναισθήματα, όπως άγχος, ένταση, μοναξιά, πλήξη ή κατάθλιψη.

Η αλωπεκία από άγχος μπορεί να προκληθεί εάν το άτομο πάσχει από τριχοτιλλομανία.

3. Γυροειδής αλωπεκία

Μια ποικιλία παραγόντων έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν γυροειδή αλωπεκία (alopecia areata), συμπεριλαμβανομένου πιθανώς του έντονου άγχους. Στη γυροειδή αλωπεκία, γνωστή και ως τριχοφάγος, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών.

Το άγχος και η τριχόπτωση δεν είναι απαραίτητα μια μόνιμη κατάσταση. Εάν το άγχος τεθεί υπό έλεγχο, τα μαλλιά σας μπορεί να ξαναφυτρώσουν με την κατάλληλη θεραπεία.

Εάν παρατηρήσετε ξαφνική τριχόπτωση ή μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών από το συνηθισμένο όταν βουρτσίζετε ή λούζετε τα μαλλιά σας. Η ξαφνική απώλεια μαλλιών μπορεί να σηματοδοτεί μια υποκείμενη πάθηση που απαιτεί θεραπεία ανάλογα με τον τύπο τριχόπτωσης.

Το άγχος μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση γυροειδούς αλωπεκίας.

Θεραπεία της τριχόπτωσης από άγχος:

Υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές θεραπείες τριχόπτωσης, όπως με φαρμακευτικές ουσίες (μινοξιδίλη, φιναστερίδη) ή άλλες όπως PRP και Laser LLLT που μπορούν να σας απαλλάξουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλεί η αλωπεκία από άγχος. Επίσης υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως το ιατρικό τατουάζ κεφαλής (scalp micropigmentation), το οποίο κρύβει τη φαλάκρα και δύσκολα θα καταλάβει κανείς ότι έχετε αραίωση μαλλιών.

YouTube video

Στην Κλινική μας παρέχουμε θεραπείες αντιμετώπισης της τριχόπτωσης και αραίωσης μαλλιών. Εδώ και χρόνια η δουλειά μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς και είμαστε υπερήφανοι που το 2022 απονεμήθηκε στον Πλαστικό Χειρουργό και Επιστημονικό Διευθυντή της Advanced Hair Clinics, Δρ. Αναστάσιο Βεκρή, το βραβείο “Best Hair Restoration” στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αισθητικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης AMWC ως η κλινική με την καλύτερη μεταμόσχευση μαλλιών.

Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όποιο πρόβλημα έχετε με την τριχόπτωση σας. Καταχωρείστε τα στοιχεία σας παρακάτω στη φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατό μαζί σας ή απλά καλέστε μας.

Δωρεάν Ενημερωτικό Ραντεβού

Κλείστε τώρα ραντεβού στην ADVANCED HAIR CLINICS και βρείτε απάντηση στα ερωτήματα που σας απασχολούν για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

Με ενδιαφέρει!