Η
 θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη (Regain 2%/5%, Botafex 2%/5%) είναι από τις λίγες φαρμακευτικές θεραπείες με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην τριχόπτωση. Χρησιμοποιείται με τη μορφή λοσιόν μία έως δύο φορές την ημέρα και έχει πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στην ανδρική και γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, όσο και σε άλλες μορφές αλωπεκιών. Είναι εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ και τον Αμερικανικό FDA.

    Η καταπολέμηση της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη επιτυγχάνεται μέσω της πρόκλησης  αγγειοδιαστολής και αύξησης της αιματικής ροής στο τριχωτό της κεφαλής, παρατείνοντας έτσι την αναγενή φάση ανάπτυξης της τρίχας. Μετά από 2-3 μήνες θεραπείας με μινοξιδίλη, μειώνεται αισθητά ο ρυθμός απώλειας των μαλλιών, ενώ παρατηρείται επαναφύτρωση ορισμένων τριχών που πρόσφατα είχαν περάσει στην τελογενή φάση.

    Εκτός από την ανδρογενετική αλωπεκία, η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με τη μινοξιδίλη είναι εφικτή και σε άλλες μορφές τριχόπτωσης όπως η φυσιολογική εποχιακή, η τελογενής, η οφειλόμενη σε ενδοκρινικές και ορμονικές διαταραχές, καθώς και η γυροειδής αλωπεκία. Αποτελεί απαραίτητη θεραπεία τριχόπτωσης και μετά από εμφύτευση μαλλιών, είτε με τη μέθοδο FUE είτε με τη μέθοδο FUT ή Strip, για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος. Επιπλέον, μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών η μινοξιδίλη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συντήρηση των υπαρχουσών τριχών στη λήπτρια περιοχή και στην αποφυγή του φαινομένου της απόπτωσης (shock loss).

    Η πιο συχνή  ανεπιθύμητη ενέργεια της αντιμετώπισης τριχόπτωσης με τη χρήση μινοξιδίλης είναι ο ερεθισμός και η ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής, καθώς και η υπερτρίχωση σε άλλα σημεία του σώματος, φαινόμενα που υποχωρούν με την μείωση της δόσης. Η διάρκεια θεραπείας τριχόπτωσης με μινοξιδίλη θα πρέπει να είναι μακρά, όσο διαρκεί το πρόβλημα της απώλειας μαλλιών, και στην ανδρογενετική αλωπεκία θα λέγαμε πρακτικά, εφ’ όρου ζωής.

Γενικές πληροφορίες για τη Θεραπεία Τριχόπτωσης με Μινοξιδίλη

    Η φαρμακευτική ουσία μινοξιδίλη (Regain®, Rogain®, Botafex®) xρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της αραίωσης μαλλιών και ειδικότερα της ανδρογενετικής αλωπεκίας σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια. Η μινοξιδίλη ενδείκνυται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης σε άνδρες και γυναίκες και χρησιμοποιείται σε μορφή λοσιόν σε συγκεντρώσεις 2% και 5%. Αποτελεί την πιο δημοφιλή και συχνά χρησιμοποιούμενη φαρμακευτική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης παγκοσμίως.

    Σήμερα θεωρείται ότι ο κύριος μηχανισμός δράσης της μινοξιδίλης στην αντιμετώπιση της αραίωσης μαλλιών, είναι η επίδρασή της στα τριχοθυλάκια που βρίσκονται σε τελογενή φάση (telogen phase), καθώς ενεργοποιεί την έναρξη της αναγενούς φάσης (anagen phase). Επιπλέον, θεωρείται ότι η μινοξιδίλη παρατείνει την αναγενή φάση του τριχοθυλακίου, και με αυτό τον τρόπο παρατείνεται η ζωή και η ανάπτυξη της τρίχας. Με καθημερινή τοπική χρήση μινοξιδίλης στο κεφάλι, παρατηρείται ανάπτυξη της τριχοφυίας μέσα σε διάστημα 2-3 μηνών από την έναρξη της θεραπείας.

Αποτελεσματικότητα

Ανάπτυξη Τριχοφυΐας

Μείωση απώλειας τριχών    Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη, σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, έχει αποδειχτεί αποτελεσματική σε ποσοστό άνω του 90-95% των ασθενών που τη χρησιμοποιούσαν. Αυτό αναφέρεται σε περίπου 60-65% των ασθενών που παρατήρησαν ανάπτυξη της τριχοφυίας και μείωση του φαλακρού μέρους του κεφαλιού και σε περίπου 35-40% των ασθενών που παρατήρησαν σταθεροποίηση της φαλακρής περιοχής και μείωση της απώλειας τριχών.  Όταν η μινοξιδίλη συνδυαστεί με φιναστερίδη ή τη χρήση της Lasercomb- LLLT (Low Level Laser Therapy), παρατηρούνται ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Οι ασθενείς μικρότερης ηλικίας καθώς και αυτοί που βρίσκονται σε αρχικά στάδια αραίωσης μαλλιών, φαίνεται να εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα μετά από θεραπεία με μινοξιδίλη σε σχέση με μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς με εγκατεστημένη φαλάκρα για αρκετά χρόνια. Μινοξιδίλη μπορεί με ασφάλεια να χρησιμοποιηθεί με εξίσου καλά αποτελέσματα και σε γυναίκες.

    Nanogen thickenng shampooΤα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και συχνότερος ο συνδυασμός της χρόνιας αγωγής με μινοξιδίλη 5% και της εφαρμογής της θεραπείας με PRP (Platelet Rich Plasma) για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Η μινοξιδίλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα σε συνδυασμό είτε με βιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, είτε με σαμπουάν με ουδέτερο pH, κατάλληλα για ευαίσθητα μαλλιά. Υπάρχουν και ειδικά shampoo κατά της τριχόπτωσης, όπως το Nanogen® shampoo, που μπορούν να συνδυαστούν με τη χρήση μινοξιδίλης χωρίς παρενέργειες.

    Στην Advanced Hair Clinics, η έναρξη χρήσης μινοξιδίλης 5% 7-10 ημέρες μετά από τη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μετεπεμβατικού πρωτοκόλλου, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η προφύλαξη των υπαρχουσών τριχών αλλά και η ταχύτερη φύτρωση των μεταμοσχευμένων τριχών. Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η χρήση μινοξιδίλης μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης, δηλαδή πόσες τρίχες θα φυτρώσουν τελικά. Φαίνεται όμως ότι επηρεάζει σημαντικά τη μείωση της απόπτωσης των νέων τριχών κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο των πρώτων 2-6 εβδομάδων, καθώς η μινοξιδίλη παρατείνει τη διάρκεια της αναγενούς φάσης του κύκλου της τρίχας, με συνέπεια να εμφανίζεται πρωιμότερα το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Συνιστώμενη δοσολογία και διάρκεια καταπολέμησης της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη

    Η μινοξιδίλη χρησιμοποιείται σε μορφή λοσιόν ή αφρού και εφαρμόζεται τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής, σε συγκεντρώσεις 2% και 5%. Το διάλυμα 2% χρησιμοποιείται συνήθως από γυναίκες ή σε περιπτώσεις τοπικού ερεθισμού του τριχωτού της κεφαλής μετά από χρήση του πιο πυκνού διαλύματος 5%. Συνήθως συνιστώνται 3-4 ψεκασμοί της περιοχής που εμφανίζει τριχόπτωση, δύο φορές την ημέρα, σε στεγνό κεφάλι. Η εφαρμογή της λοσιόν ή του αφρού πρέπει να συνοδεύεται από ήπιο μασάζ του δέρματος για να απορροφάται καλύτερα.

    Η μινοξιδίλη σε μορφή αφρού και σε συγκέντρωση 5% χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως, είτε γιατί είναι ευκολότερη η χρήση του αφρού, είτε γιατί προκαλεί πολύ λιγότερο ερεθισμό σε σχέση με το διάλυμα μινοξιδίλης. Εφόσον χρησιμοποιείται καθημερινά, χρειάζονται 2-3 μήνες μέχρι να γίνουν ορατά τα πρώτα αποτελέσματα. Η μινοξιδίλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε μακροχρόνια βάση και μπορεί να συνδυαστεί με τις παρακάτω θεραπείες για μεγιστοποίηση του αποτελέσματος:    Τυχόν διακοπή της θεραπείας με μινοξιδίλη θα οδηγεί σε αναστροφή των όποιων αποτελεσμάτων σε διάστημα μερικών μηνών. Σε αντίθεση με παλαιότερες απόψεις, σήμερα θεωρείται ότι η διακοπή της μινοξιδίλης για συνεχόμενο διάστημα άνω των 15 ημερών οδηγεί τις τρίχες που είχαν ωφεληθεί από τη χρήση της, σε τελογενή φάση με αποτέλεσμα την έντονη τριχόπτωση 2-3 μήνες μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Ενδείξεις και παρενέργειες της αντιμετώπισης τριχόπτωσης με Μινοξιδίλη

    Η μινοξιδίλη ενδείκνυται κυρίως σε νέους ασθενείς με εξελισσόμενη αραίωση μαλλιών, χωρίς να αποκλείεται η χρήση της και από μεγαλύτερες ηλικίες. Πολύ σημαντική θεωρείται η καταπολέμηση με μινοξιδίλη σε ασθενείς με τριχόπτωση ως τμήμα του προεπεμβατικού και μετεπεμβατικού πρωτοκόλλου της εμφύτευσης μαλλιών, καθώς και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών. Η μινοξιδίλη χρησιμοποιείται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι γενικά καλά ανεκτή. Οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες της μινοξιδίλης είναι:

  • ο τοπικός ερεθισμός του τριχωτού της κεφαλής (φαγούρα, ερυθρότητα, θερμότητα, τοπική ξηροδερμία)
  • υπερτρίχωση σε ανεπιθύμητες περιοχές (πρόσωπο, αυτιά κ.λπ.)


    Σε χρόνια χρήση υπάρχει μικρή πιθανότητα αύξησης της τιμής των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες), λόγω του ηπατικού μεταβολισμού της μινοξιδίλης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η τοπική χρήση μινοξιδίλης είναι ασφαλής και ακόμη και αν εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, η μείωση της δόσης ή η διακοπή της θεραπείας είναι αρκετή για να εξαφανιστούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διακοπή του φαρμάκου οδηγεί σε αναστροφή των αποτελεσμάτων από τη χρήση της σε διάστημα 2-3 μηνών, με συνέπεια την επαναφορά στην κατάσταση πριν τη χρήση μινοξιδίλης.