Θεραπεία Τριχόπτωσης με μινοξιδίλη​

Η μινοξιδίλη είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα ενάντια στην αραίωση μαλλιών.
τριχόπτωση-η θεραπεία με μινοξιδίλη συμβάλλει σε υγιή μαλλιά

Η θεραπεία της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη επιτυγχάνεται μέσω της πρόκλησης αγγειοδιαστολής και αύξησης της αιματικής ροής στο τριχωτό της κεφαλής και χρησιμοποιείται σε άνδρες και γυναίκες με ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια.

Εγκεκριμένη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η μινοξιδίλη χρησιμοποιείται με τη μορφή λοσιόν σε συγκεντρώσεις 2% και 5% μία έως δύο φορές την ημέρα και έχει πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στην ανδρική και γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, όσο και σε άλλες μορφές αλωπεκιών.

Εκτός από την ανδρογενετική αλωπεκία, η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με τη μινοξιδίλη είναι εφικτή και σε άλλες μορφές τριχόπτωσης όπως η φυσιολογική εποχιακή, η τελογενής, η οφειλόμενη σε ενδοκρινικές και ορμονικές διαταραχές, καθώς και η γυροειδής αλωπεκία. Η μινοξιδίλη αποτελεί απαραίτητη θεραπεία τριχόπτωσης πριν και μετά από εμφύτευση μαλλιών, είτε με τη μέθοδο FUE είτε με τη μέθοδο FUT ή Strip, για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.

Επιπλέον, μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών η μινοξιδίλη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συντήρηση των υπαρχουσών τριχών στη λήπτρια περιοχή και στην αποφυγή του φαινομένου της απόπτωσης (shock loss).

Καταπολέμηση της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη

Επιτυγχάνεται μέσω της πρόκλησης αγγειοδιαστολής και αύξησης της αιματικής ροής στο τριχωτό της κεφαλής, ενεργοποιώντας και παρατείνοντας έτσι την αναγενή φάση (anagen phase) της τρίχας. Μετά από 2-3 μήνες θεραπείας, μειώνεται αισθητά ο ρυθμός απώλειας των μαλλιών, ενώ παρατηρείται επαναφύτρωση ορισμένων τριχών που πρόσφατα είχαν περάσει στην τελογενή φάση (telogen phase).

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη, σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, έχει αποδειχτεί αποτελεσματική σε ποσοστό άνω του 90-95% των ασθενών που τη χρησιμοποιούσαν. Αυτό αναφέρεται σε περίπου 60-65% των ασθενών που παρατήρησαν ανάπτυξη της τριχοφυΐας και μείωση του φαλακρού μέρους του κεφαλιού και σε περίπου 35-40% των ασθενών που παρατήρησαν σταθεροποίηση της φαλακρής περιοχής και μείωση της απώλειας τριχών.

Αποτελεσματικότητα
Ανάπτυξη Τριχοφυϊας
Μείωση απώλειας τριχών
Αποτελεσματικότητα
95% Αποτελεσματικότητα
Ανάπτυξη Τριχοφυϊας
60% Ανάπτυξη Τριχοφυΐας
Μείωση απώλειας τριχών
35% Μείωση απώλειας τριχών

Όταν η θεραπεία συνδυαστεί με τη θεραπεία Lasercomb - LLLT (Low Level Laser Therapy), παρατηρούνται ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Οι ασθενείς μικρότερης ηλικίας καθώς και αυτοί που βρίσκονται σε αρχικά στάδια αραίωσης μαλλιών, φαίνεται να εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς με εγκατεστημένη φαλάκρα για αρκετά χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και συχνότερος ο συνδυασμός της χρόνιας αγωγής με μινοξιδίλη 5% και της εφαρμογής της αυτόλογης μεσοθεραπείας μαλλιών για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Κλείστε Ραντεβού
fue haartransplantatie - natuurlijke  permanente resultaten
95% Αποτελεσματικότητα
fue haartransplantatie - natuurlijke  permanente resultaten
60% Ανάπτυξη Τριχοφυΐας
fue haartransplantatie - natuurlijke  permanente resultaten
35% Μείωση απώλειας τριχών

Θεραπεία με Μινοξιδίλη - Τι πρέπει να γνωρίζω;​

Για ποιους ενδείκνυται η χρήση της;

Ενδείκνυται κυρίως σε νέους ασθενείς με εξελισσόμενη αραίωση μαλλιών, χωρίς να αποκλείεται η χρήση της και από μεγαλύτερες ηλικίες. Πολύ σημαντική θεωρείται η καταπολέμηση με μινοξιδίλη σε ασθενείς με τριχόπτωση ως τμήμα του προεπεμβατικού και μετεπεμβατικού πρωτοκόλλου της εμφύτευσης μαλλιών, καθώς και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών. Χρησιμοποιείται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι γενικά καλά ανεκτή.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα σε συνδυασμό είτε με βιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, είτε με σαμπουάν με ουδέτερο pH, κατάλληλα για ευαίσθητα μαλλιά. Υπάρχουν και ειδικά shampoo κατά της τριχόπτωσης που μπορούν να συνδυαστούν με τη χρήση μινοξιδίλης χωρίς παρενέργειες.

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία;

Η μινοξιδίλη χρησιμοποιείται σε μορφή λοσιόν ή σε αφρό και εφαρμόζεται τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής, σε συγκεντρώσεις 2% και 5%. Το διάλυμα 2% χρησιμοποιείται συνήθως από γυναίκες ή σε περιπτώσεις τοπικού ερεθισμού του τριχωτού της κεφαλής μετά από χρήση του πιο πυκνού διαλύματος 5%. Συνήθως συνιστώνται 3-4 ψεκασμοί της περιοχής που εμφανίζει τριχόπτωση, δύο φορές την ημέρα, σε στεγνό κεφάλι. Η εφαρμογή της λοσιόν ή του αφρού πρέπει να συνοδεύεται από ήπιο μασάζ του δέρματος για να απορροφάται καλύτερα.

Σε μορφή αφρού και σε συγκέντρωση 5% χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως, είτε γιατί είναι ευκολότερη η χρήση του αφρού, είτε γιατί προκαλεί πολύ λιγότερο ερεθισμό σε σχέση με το διάλυμα. Εφόσον χρησιμοποιείται καθημερινά, χρειάζονται 2-3 μήνες μέχρι να γίνουν ορατά τα πρώτα αποτελέσματα. Η διάρκεια θεραπείας  θα πρέπει να είναι μακρά, όσο διαρκεί το πρόβλημα της απώλειας μαλλιών, και στην ανδρογενετική αλωπεκία θα λέγαμε πρακτικά, εφ’ όρου ζωής. Η μινοξιδίλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε μακροχρόνια βάση.

Έχει παρενέργειες;

H τοπική χρήση μινοξιδίλης είναι ασφαλής και ακόμη και αν εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, η μείωση της δόσης ή η διακοπή της θεραπείας είναι αρκετή για να εξαφανιστούν. Η πιο συχνή παρενέργεια είναι ο ερεθισμός και η ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής, καθώς και η υπερτρίχωση σε άλλα σημεία του σώματος, φαινόμενα που υποχωρούν με την μείωση της δόσης. Σε χρόνια χρήση υπάρχει μικρή πιθανότητα αύξησης της τιμής των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες), λόγω του ηπατικού μεταβολισμού της μινοξιδίλης.

Τι θα συμβεί αν διακόψω την εφαρμογή της;

Τυχόν διακοπή της θεραπείας θα οδηγεί σε αναστροφή των όποιων αποτελεσμάτων σε διάστημα μερικών μηνών. Σε αντίθεση με παλαιότερες απόψεις, σήμερα θεωρείται ότι η διακοπή της για συνεχόμενο διάστημα άνω των 15 ημερών οδηγεί τις τρίχες που είχαν ωφεληθεί από τη χρήση της, σε τελογενή φάση με αποτέλεσμα την έντονη τριχόπτωση 2-3 μήνες μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Πως εφαρμόζεται η μινοξιδίλη στην Advanced Hair Clinics;

Στην κλινική Advanced Hair Clinics, η έναρξη χρήσης μινοξιδίλης 5% 7-10 ημέρες μετά από τη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μετεπεμβατικού πρωτοκόλλου, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η προφύλαξη των υπαρχουσών τριχών αλλά και η ταχύτερη φύτρωση των μεταμοσχευμένων τριχών. Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η χρήση μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης, δηλαδή πόσες τρίχες θα φυτρώσουν τελικά.

Φαίνεται όμως ότι επηρεάζει σημαντικά τη μείωση της απόπτωσης των νέων τριχών κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο των πρώτων 2-6 εβδομάδων, καθώς η μινοξιδίλη παρατείνει τη διάρκεια της αναγενούς φάσης του κύκλου ζωής της τρίχας, με συνέπεια να εμφανίζεται νωρίτερα το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕπικοινωνίαΚαλέστε μας
crossmenuchevron-rightquestion-circle