
Κρεατίνη: Η αλήθεια για την τριχόπτωση & άλλες παρενέργειες
Εάν ασχολείστε με τη γυμναστική, σίγουρα έχετε ακούσει για την κρεατίνη, ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα αύξησης της μυϊκής μάζας. Ενώ τα οφέλη της στην αθλητική απόδοση δεν αμφισβητούνται, είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι η κρεατίνη προκαλεί τριχόπτωση. Δείτε τι ισχύει πραγματικά.
Τι είναι η κρεατίνη
Η κρεατίνη είναι ένα παράγωγο αμινοξέων που βρίσκεται φυσικά στα μυϊκά κύτταρα του οργανισμού μας και σε ορισμένα τρόφιμα όπως το κρέας και τα ψάρια. Το 95% της κρεατίνης αποθηκεύεται στους σκελετικούς μυς, όπου μετατρέπεται σε φωσφοκρεατίνη, μια ουσία που συμβάλλει στην παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), της κύριας πηγής ενέργειας που χρησιμοποιούν οι μυς κατά τη διάρκεια ασκήσεων υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας, όπως ο δρόμος των 100 μέτρων ή η άρση βαρών.

Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, η κρεατίνη βοηθά τους μυς να αποδώσουν στο μέγιστο της ικανότητάς τους. Πρόσφατη δημοσίευση του περιοδικού Nutrient αναφέρει ότι τα συμπληρώματα κρεατίνης παρέχουν αύξηση 5% έως 15% στη μέγιστη ισχύ, δύναμη και απόδοση κατά την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων σπριντ.
Η δοσολογία συνήθως περιλαμβάνει στην αρχή μια φάση φόρτισης 10 – 20gr ημερησίως για 5 – 7 ημέρες, η οποία ακολουθείται από μια φάση συντήρησης 3 – 5gr.
Γιατί η κρεατίνη θεωρείται υπαίτια για τριχόπτωση
Η φήμη για την πιθανή σχέση μεταξύ κρεατίνης και τριχόπτωσης ξεκίνησε από μια κλινική μελέτη του 2009 σε νεαρούς παίκτες ράγκμπι. Σε αυτή τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Journal of Sport Medicine, οι αθλητές που έλαβαν κρεατίνη εμφάνισαν αύξηση κατά 56% στα επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης (DHT) μέσα σε μια εβδομάδα, η οποία μετά από 14 ημέρες σταθεροποιήθηκε στο 40%. Η DHT είναι ένα παράγωγο της τεστοστερόνης, ένα ανδρογόνο γνωστό για τον ρόλο του στην ανδρογενετική αλωπεκία, που “επιτίθεται” στα τριχοθυλάκια προκαλώντας τη συρρίκνωση τους και κατά συνέπεια την απώλεια μαλλιών.
Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αμφισβητήθηκαν από την επιστημονική κοινότητα. Η μελέτη του 2009 ήταν πολύ μικρή (20 άτομα), κατέγραψε μόνο ορμονικές μεταβολές, δεν προηγήθηκε αξιολόγηση του ρυθμού τριχόπτωσης, διήρκεσε μόνο 3 εβδομάδες και δεν έλαβε υπόψη γενετικούς παράγοντες. Το πιο σημαντικό δεν εξήγησε γιατί τα επίπεδα της DHT αυξήθηκαν, ενώ της τεστοστερόνης παρέμειναν αναλλοίωτα.
Έκτοτε, ενώ καμία μελέτη από τις πολλές που προσπάθησαν να αναπαραγάγουν αυτά τα ευρήματα δεν έδειξε κάποια σχέση μεταξύ της κρεατίνης και της τριχόπτωσης, αλλά η φήμη και ο φόβος που τη συνοδεύει εξακολουθούν να υπάρχουν.
Οι πραγματικές παρενέργειες της κρεατίνης
Αν και η κρεατίνη φαίνεται ότι είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται στις συνιστώμενες δόσεις, συνοδεύεται από κάποιες παρενέργειες που αν και στην πλειοψηφία τους είναι ήπιες και παροδικές, καλό είναι να γνωρίζετε.

- Κατακράτηση νερού: Η πιο συχνή παρενέργεια είναι η κατακράτηση νερού στους μυς, που παρατηρείται κυρίως κατά τη φάση φόρτισης. Οι μυς συχνά δείχνουν πιο “φουσκωτοί”, ενώ παρατηρείται πρόσκαιρη αύξηση βάρους κατά 1 – 3 κιλά, η οποία σταθεροποιείται όταν ξεκινά η δόση συντήρησης.
- Γαστρεντερικά προβλήματα: Κάποιοι χρήστες κρεατίνης αναφέρουν ήπια γαστρεντερική δυσφορία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της φάσης φόρτισης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φούσκωμα ή κράμπες, που μετριάζονται με τη διαίρεση των δόσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τη λήψη μαζί με φαγητό.
- Νεφρικές εκτιμήσεις: Ο μεταβολισμός της κρεατίνης παράγει κρεατινίνη, η οποία μπορεί να αυξήσει τους δείκτες στις αιματολογικές εξετάσεις χωρίς να υπάρχει πραγματική βλάβη στα νεφρά. Πρόκειται για μια “ψευδώς θετική” ένδειξη, που δεν υποδηλώνει παθολογική βλάβη. Ωστόσο, η κρεατίνη δεν ενδείκνυται σε άτομα με προϋπάρχουσα νεφρική νόσο.
- Ηπατική λειτουργία: Ηπατικές βλάβες από κρεατίνη δεν έχουν παρατηρηθεί σε υγιή άτομα που ακολουθούν τις συνιστώμενες δόσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αναφορές μεμονωμένων περιπτώσεων που σχετίζονται με υπερβολικές δόσεις ή συνδυασμό με άλλες ουσίες όπως στεροειδή αναβολικά.
Πιθανές αιτίες τριχόπτωσης εάν γυμνάζεστε
Εάν αθλείστε και παρατηρείτε αυξημένη τριχόπτωση, διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορεί να αποτελούν αιτία και όχι η κρεατίνη ή άλλα συμπληρώματα που λαμβάνετε.

Η έντονη σωματική άσκηση απαιτεί μεγαλύτερες διατροφικές ανάγκες. Η έλλειψη πρωτεΐνης, θερμίδων ή θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 έχει συνδεθεί με την αραίωση μαλλιών.
Επιπλέον, τα σφιχτά χτενίσματα, όπως οι μπαντάνες και η αλογοουρά, μπορεί να οδηγήσουν σε αλωπεκία έλξης. Η έκθεση στο χλώριο της πισίνας, η παραμονή για πολλές ώρες στον ήλιο στα εξωτερικά αθλήματα και η υπερίδρωση χωρίς σωστό καθαρισμό είναι καταστάσεις που επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής.
Τέλος, το στρες της προπόνησης και το έντονο άγχος για την επίτευξη των στόχων επίδοσης στα αθλήματα συχνά προκαλούν αραίωση μαλλιών, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως τελογενής τριχόρροια.
Ο κίνδυνος τριχόπτωσης από αναβολικά στεροειδή
Αρκετοί άνθρωποι νομίζουν ότι η κρεατίνη κατατάσσεται στα αναβολικά, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Σε αντίθεση με την κρεατίνη, τα αναβολικά στεροειδή και άλλα συμπληρώματα που ενισχύουν την απόδοση έχουν αποδεδειγμένη σχέση με την τριχόπτωση. Αυτές οι ουσίες αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει την απώλεια μαλλιών σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Μια έρευνα δείχνει ότι περίπου το 14% των ατόμων που ασκούνται σε γυμναστήρια και χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή εμφανίζουν απώλεια μαλλιών.

Το ποσοστό κινδύνου τριχόπτωσης διαφέρει από ένα αναβολικό σε άλλο.
- Η τεστοστερόνη και η μεθυλτεστοστερόνη έχουν υψηλά ποσοστά μετατροπής σε DHT και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο απώλειας μαλλιών.
- Η νανδρολόνη, αν και έχει χαμηλότερα ποσοστά αύξησης της DHT, εξακολουθεί να αποτελεί αιτία τριχόπτωσης.
- Τα παράγωγα DHT όπως Winstrol και Masteron έχουν μικρότερη ανδρογόνο δράση, αλλά δυνητικά και αυτά ενέχουν κίνδυνο τριχόπτωσης, ειδικά αν υπάρχει γενετική προδιάθεση.
Ασφαλείς θεραπείες τριχόπτωσης όταν παίρνετε κρεατίνη
Οι παρακάτω θεραπείες δεν αλληλοεπιδρούν με την κρεατίνη ούτε επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά της.
- Τοπικές θεραπείες: Περιλαμβάνουν διαλύματα ή αφρούς που εφαρμόζονται με derma roller ή απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής και συνήθως περιέχουν μινοξιδίλη. Η μινοξιδίλη βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος στα τριχοθυλάκια και στην επιμήκυνση της διάρκειας της φάσης ανάπτυξης της τρίχας.
- Φαρμακευτικές αγωγές: Συνήθως περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η φιναστερίδη ή η δουταστερίδη, τα οποία λαμβάνονται από το στόμα και δρουν μειώνοντας τα επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης (DHT), της ορμόνης που συνδέεται με την ανδρογενετική αλωπεκία.
- Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP): Η θεραπεία PRP χρησιμοποιεί το πλάσμα του ίδιου του ασθενούς, το οποίο είναι πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες, για την ενίσχυση των τριχοθυλακίων. Πληθώρα μελετών πιστοποιούν την ασφάλεια και την υψηλή αποτελεσματικότητά της.
- Tricopat: Το Tricopat είναι η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τύπων τριχόπτωσης, όπως τελογενής τριχόρροια και ήπιας μορφής ανδρογενετική αλωπεκία. Η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη και πραγματοποιείται χωρίς ενέσεις.
- Μεταμόσχευση μαλλιών: Η μόνη μόνιμη λύση για αποκατάσταση μαλλιών, όπου τριχοθυλάκια από περιοχές με υγιή ανάπτυξη μεταφέρονται σε περιοχές με αραίωση ή χωρίς μαλλιά.
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η αιτία, η έκταση της τριχόπτωσης, η ηλικία, η γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου, καθώς και οι προσδοκίες και οι προτιμήσεις του.
Εάν η τριχόπτωση σας ανησυχεί, συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο ιατρό, που θα μπορέσει να κάνει μια ακριβή διάγνωση και θα σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας με βάση τις ανάγκες σας. Εάν έχετε απορίες, στείλτε μας ένα μήνυμα και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό ή καλέστε μας από Ελλάδα στο (+30) 210 6980451 και από Κύπρο στο (+357) 25251040 για τη Λεμεσό.
Κλείστε Ραντεβού με την Ιατρική Ομάδα μας
Κλείστε τώρα ραντεβού στην ADVANCED HAIR CLINICS για μια διάγνωση και βρείτε απάντηση στα ερωτήματα που σας απασχολούν για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE.
Φόρμα Επικοινωνίας