Φιναστερίδη για τα μαλλιά

Φιναστερίδη για τα Μαλλιά, Θεραπεία και Παρενέργειες

Τι είναι η Φιναστερίδη

Η φιναστερίδη είναι φάρμακο που διατίθεται σε χάπια ή με τοπική αγωγή για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας και συνταγογραφείται από δερματολόγο.

Η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής και έως και το 60% των ανδρών θα χάσουν σημαντική ποσότητα μαλλιών μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Συνήθως σχετίζεται με την κληρονομικότητα και τις ορμόνες.

Κύρια υπαίτια της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η τεστοστερόνη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη ή DHT. Η DHT προκαλεί συρρίκνωση των τριχοθυλακίων, με αποτέλεσμα το τριχωτό της κεφαλής να παράγει λιγότερα μαλλιά.

Η φιναστερίδη διατίθεται σε χάπια, καθώς με τοπική αγωγή.

Είναι σημαντικό να δείτε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο που θα μπορεί να αξιολογήσει σωστά το τριχωτό της κεφαλής σας και να αναπτύξει ένα σωστό σχέδιο θεραπείας των μαλλιών σας.

Πως η Φιναστερίδη καταπολεμά την τριχόπτωση

Η φιναστερίδη είναι ένας αναστολέας του ενζύμου 5-άλφα αναγωγάση τύπου II (5-AR), το οποίο ευθύνεται για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη.

Αυτό σημαίνει ότι η φιναστερίδη αναστέλλει τη διαδικασία μετατροπής της τεστοστερόνης σε DHT.

Η επίδραση της DHT στα τριχοθυλάκια και στην τριχοθυλακιακή μονάδα είναι καταστροφική. Με τη μείωση του επιπέδου της DHT στο τριχωτό της κεφαλής, οι τριχιθυλακιακές μονάδες είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφούν.

Έρευνες δείχνουν ότι μια τυπική δόση φιναστερίδης μειώνει τα επίπεδα DHT στον ορό (την ποσότητα της DHT στην κυκλοφορία του αίματός σας) κατά περισσότερο από 70%. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση ή ακόμα και την πλήρη διακοπή της τριχόπτωσης.

Η φιναστερίδη διατίθεται σε χάπια, καθώς και με τοπική αγωγή. Είναι σημαντικό να δείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό που θα μπορεί να αξιολογήσει σωστά το τριχωτό της κεφαλής σας και να αναπτύξει ένα σωστό σχέδιο θεραπείας των μαλλιών σας.

Φιναστερίδη σε χάπια

Η από του στόματος λήψη φιναστερίδης προορίζεται για χρήση μόνο από άνδρες σε δόση 1 mg την ημέρα. Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν χρήση μετά την εμμηνόπαυση.

Το χάπι, μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με ή χωρίς τροφή, κατά προτίμηση την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Η φιναστερίδη μπορεί επίσης να εφαρμοστεί τοπικά σε μια περιοχή για την προώθηση της τριχοφυΐας στους θύλακες. Η κλινική μας προσφέρει τοπικό διάλυμα φιναστερίδης, το οποίο ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς μπορεί να αναμειχθεί με άλλες φαρμακευτικές ουσίες όπως η μινοξιδίλη.

Λήψη φιναστερίδης υπό μορφή χαπιών

Τοπική φιναστερίδη

Η φιναστερίδη μπορεί επίσης να εφαρμοστεί τοπικά σε μια περιοχή για την προώθηση της τριχοφυΐας στους θύλακες. Η κλινική μας προσφέρει τοπικό διάλυμα φιναστερίδης. Αυτό μπορεί να αναμειχθεί με άλλες φαρμακευτικές ουσίες όπως η μινοξιδίλη.

Η τοπική φιναστερίδη (με βέλτιστη συγκέντρωση 0,25% ή 2,5 mg/ml) είναι μια εναλλακτική λύση στη θεραπεία με χάπια. Κλινικά δείχνει σημαντική αποτελεσματικότητα στον έλεγχο της τριχόπτωσης.

Χρησιμοποιείται σε μορφή διαλύματος, τζελ ή αφρού και έχει σχεδόν ανύπαρκτες παρενέργειες στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.

Εφαρμογή τοπικής φιναστερίδης σε μορφή τζελ ή αφρού.

Ποια είναι τα οφέλη από τη λήψη φιναστερίδης;

Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, υπάρχουν οφέλη και κίνδυνοι από τη λήψη φιναστερίδης. Είναι σημαντικό πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη θεραπεία να ενημερωθείτε για τις πιθανές επιπλοκές, ειδικά επειδή η λήψη αυτού του φαρμάκου απαιτεί μια μακροπρόθεσμη και πιθανόν δια βίου δέσμευση.

Η φιναστερίδη βοηθά στο 90% των περιπτώσεων.

Μια 5ετής μελέτη φωτογραφιών ανδρών μεταξύ 18 και 41 ετών που έπαιρναν χάπια φιναστερίδης 1mg καθημερινά έδειξε ότι το 48% των ανδρών βελτίωσαν την εμφάνιση των μαλλιών τους, ενώ ένα άλλο 42% παρέμεινε το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 90% των ανδρών μπορεί να ωφεληθεί από τη λήψη φιναστερίδης όσον αφορά την εμφάνιση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής.

Επαρκής αριθμός μελετών έχει δείξει ότι οι άνδρες που λαμβάνουν εκ του στόματος φιναστερίδη έχουν αύξηση στον αριθμό των μαλλιών στο τέλος του πρώτου έτους. Ο αριθμός των μαλλιών μειώνεται στη συνέχεια, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Ωστόσο. στο τέλος της 5ετίας ο αριθμός των μαλλιών είναι μεγαλύτερος από ό,τι πριν από την έναρξη της θεραπείας. Αυτό είναι ένα σημαντικό, γιατί οι άνδρες με αλωπεκία μπορεί μέσα σε 5 χρόνια να χάσουν έως το ¼ των τελικών (παχιών) τριχών του τριχωτού της κεφαλής εάν δεν υποβληθούν σε κάποια θεραπεία.

Αυτό σημαίνει ότι η φιναστερίδη αυξάνει τον αριθμό των μαλλιών τον πρώτο χρόνο και τα επόμενα έτη επιβραδύνει τον ρυθμό της ανδρικής τριχόπτωσης. Αλλά δεν σταματά ή αναστρέφει την ανδρική τριχόπτωση. Μπορεί να την επιβραδύνει, αλλά η τριχόπτωση αναπόφευκτα θα συνεχιστεί.

Σε ποιες περιοχές της κεφαλής λειτουργεί καλύτερα η φιναστερίδη;

Οι άνδρες κάτω των 40 ετών μπορεί να δουν βελτίωση των μαλλιών σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής, συμπεριλαμβανομένης της κορυφής, της μετωπιαίας περιοχής (ακριβώς μπροστά από την κορυφή), της γραμμής των μαλλιών στο μέτωπο και στους κροτάφους.

Οι άνδρες άνω των 40 ετών βλέπουν αποτελέσματα κυρίως στην κορυφή του κεφαλιού και στο μέσο μετωπιαίο τριχωτό της κεφαλής.

Σε μια κλινική μελέτη που έγινε στη Νότια Κορέα, από τους συνολικά 126 ασθενείς, οι 108 (85,7%) παρουσίασαν βελτίωση μετά από 5 χρόνια θεραπείας. Σύμφωνα με την κλίμακα BASP, η απώλεια μαλλιών της πρόσθιας γραμμής μαλλιών (βασικός τύπος), της κορυφής (τύπου V) και της μετωπιαίας περιοχής (τύπου F) βελτιώθηκε στο 44,4%, 89,7% και 61,2% των ασθενών, αντίστοιχα.

Εφαρμογή τοπικής φιναστερίδης σε μορφή τζελ ή αφρού.

Πότε πρέπει να αρχίσω να παίρνω φιναστερίδη;

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τη λήψη φιναστερίδης, τόσο περισσότερες αδύναμες τρίχες μπορείτε να σώσετε.

Αυτό φαίνεται και σε αρκετές ιατρικές έρευνες, όπου όσοι άνδρες έλαβαν φιναστερίδη ένα χρόνο αργότερα, είχαν λιγότερα μαλλιά από τους άνδρες που ξεκίνησαν να παίρνουν φιναστερίδη ένα χρόνο νωρίτερα.

Πόσο καιρό πρέπει να παίρνω φιναστερίδη;

Μια ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι το 86% των ανδρών που λάμβαναν φιναστερίδη επί 10 συνεχή έτη συνέχισαν να βλέπουν οφέλη. Το 14% παρουσίασε περαιτέρω τριχόπτωση. Η φιναστερίδη γενικά απαιτεί δέσμευση για μακροχρόνια θεραπεία.

Μετά τη διακοπή της θεραπείας, όλες οι βελτιώσεις άρχισαν να αντιστρέφονται μετά από 6 μήνες και μετά από περίπου 12 μήνες το τριχωτό της κεφαλής επέστρεψε στην αρχική κατάσταση του, όπως ήταν πριν τη θεραπεία.

Αυτή δεν είναι η μόνη κλινική μελέτη που αποδεικνύει την ανάγκη αδιάκοπης λήψης του φαρμάκου. Είναι πολυάριθμες οι μελέτες που δείχνουν ότι όσοι λαμβάνουν φιναστερίδη για τα μαλλιά θα πρέπει να συνεχίσουν τη θεραπεία εφόρου ζωής, καθώς η τριχόπτωση μπορεί να επανέλθει μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Πότε δεν μπορώ να πάρω φιναστερίδη;

Όσοι είναι αλλεργικοί στο φάρμακο ή είχαν προηγούμενη αντίδραση, καθώς και οι κάτω των 18 ετών.

Παρενέργειες και Αντιδράσεις

Όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακο, η φιναστερίδη μπορεί να έχει διάφορες παρενέργειες, που ποικίλουν ανάλογα με τον ασθενή.

Τις περισσότερες φορές οι αντιδράσεις του οργανισμού είναι αναστρέψιμες, αλλά μπορεί να υπάρξουν ορισμένες παρενέργειες που διαρκούν.

Σας συστήνουμε να διαβάσετε τις πληροφορίες που παραθέτουμε παρακάτω και τις οδηγίες που συνοδεύουν το φάρμακό σας. Εάν ανησυχείτε για αυτές τις παρενέργειες, σας συνιστούμε να συζητήσετε με το γιατρό σας και να εξετάσετε εναλλακτικές θεραπείες αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

Παρενέργειες της τοπικής αγωγής με φιναστερίδη

Η χορήγηση τοπικής φιναστερίδης έχει σχεδόν ανύπαρκτες παρενέργειες στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.

Η τοπική φιναστερίδη έχει μειωμένη πιθανότητα δημιουργίας συστηματικών επιπλοκών. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες εντοπίζονται στο σημείο εφαρμογής, όπως κνησμός του τριχωτού της κεφαλής, αίσθημα καύσου, ερεθισμός, δερματίτιδα εξ επαφής και ερύθημα.

Παρενέργειες της φιναστερίδης σε χάπια

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλούνται από τα χάπια. Αυτές είναι:

  • Μειωμένη λίμπιντο
  • Απώλεια σεξουαλικής ικανότητας
  • Διεύρυνση και ευαισθησία του μαστού
  • Εκκρίσεις θηλών
  • Ρίγη και ζάλη

Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά τις επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από τα χάπια φινατερίδης.

Σεξουαλική Δυσλειτουργία και Φιναστερίδη

Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να περιλαμβάνει μειωμένη λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία και προβλήματα εκσπερμάτωσης.

Κλινική έρευνα καταγράφει ότι τον πρώτο χρόνο της θεραπείας, το 1,9% των ανδρών παρουσίασε χαμηλή λίμπιντο και το 1,4% στυτική δυσλειτουργία. Αυτό σε σύγκριση με το 1,3% (χαμηλή λίμπιντο) και μόνο το 0,6% (προβλήματα στύσης) των ανδρών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).

Αρκετοί από αυτούς με σεξουαλικές επιπλοκές διαπιστώνουν ότι το πρόβλημα επιλύεται όταν σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο, ακόμη και αν συνεχίσουν να το παίρνουν χωρίς να το γνωρίζουν.

Ωστόσο, ορισμένοι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες 3 μήνες ή περισσότερο μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Ανδρική γονιμότητα και φιναστερίδη

Στους άνδρες που λαμβάνουν φιναστερίδη, μπορεί να υπάρξει μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Σε κάποιους άνδρες εμφανίζεται επίσης μείωση του όγκου του σπέρματος.

Γυναικομαστία και φιναστερίδη

Το πρήξιμο του μαστού στους άντρες είναι επίσης γνωστό ως γυναικομαστία. Το σύμπτωμα ξεκινά με ευαισθησία στο στήθος πριν εμφανιστεί ορατό πρήξιμο.

Τα χάπια φιναστερίδης μπορεί να προκαλέσουν γυναικομαστία σε 4 έως 10 άνδρες ανά 1.000 άτομα. Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί τους πρώτους 3 μήνες της θεραπείας. Χαμηλότερη δόση λήψης φιναστερίδης από το στόμα ή η τοπική φιναστερίδη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση, αλλά όχι στην εξάλειψη του κινδύνου γυναικομαστίας.

Εάν εμφανιστεί γυναικομαστία, η διακοπή της θεραπείας το συντομότερο δυνατό μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος.

Εάν διαπιστώσετε εκκρίσεις, επίμονο πόνο, εκκρίσεις ή πρήξιμο του μαστού, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να αποκλειστεί ο κίνδυνος καρκίνος του μαστού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γυναικομαστία είναι συχνή στους άνδρες και δεν εμφανίζεται όλη η γυναικομαστία κατά τη διάρκεια της θεραπείας με φιναστερίδη.

Τεστ PSA και φιναστερίδη

Η φιναστερίδη σε δόση 5 mg την ημέρα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο, η λήψη φιναστερίδης μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος με τεστ PSA που πραγματοποιείται για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη. Εάν ο γιατρός σας συστήσει να κάνετε εξέταση PSA, θα πρέπει να τον ενημερώσετε ότι παίρνετε φιναστερίδη.

Κατάθλιψη, Άγχος και Φιναστερίδη

Κάποιοι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν άγχος και κατάθλιψη και άγχος όταν λαμβάνουν φιναστερίδη. Εάν εμφανίσετε οποιεσδήποτε ψυχιατρικές παρενέργειες, θα πρέπει να διακόψετε τη λήψη φιναστερίδης και να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Φιναστερίδη και εγκυμοσύνη

Η φιναστερίδη αντενδείκνυται σε γυναίκες που είναι ή μπορεί να μείνουν έγκυες λόγω του κινδύνου τερατογένεσης σε αρσενικό έμβρυο.

Η φιναστερίδη απαγορεύεται επίσης σε θηλάζουσες γυναίκες λόγω των πιθανών κινδύνων της στα άρρενα βρέφη, παρά τη μη διαθεσιμότητα δεδομένων για την απέκκρισή της φιναστερίδης στο μητρικό γάλα.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Αν ψάχνετε για μια μόνιμη λύση για την τριχόπτωση σας, ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας μεταμόσχευσης μαλλιών. Χάρη στη εξέλιξη της τεχνολογίας και της μεθόδου εμφύτευσης μαλλιών FUE, η επέμβαση είναι ασφαλής, ανώδυνη και προσφέρει σε σύντομο διάστημα νέα φυσικά μαλλιά με ένα τέλειο αισθητικά αποτέλεσμα.

Ιατρικό τατουάζ μαλλιών

Η μικρομελάγχρωση του τριχωτού της κεφαλής, γνωστή και ως ιατρικό τατουάζ μαλλιών, μπορεί να καλύψει τα κενά που προέκυψαν από τη φαλάκρα ή τα αραιά μαλλιά. Με λεπτές βελόνες εναποτίθενται μικροσκοπικές κουκκίδες χρωστικής στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτή η θεραπεία μπορεί να “καμουφλάρει” τη φαλάκρα ή να δημιουργήσει την εμφάνιση μιας ξυρισμένης κεφαλής.

Ίνες πύκνωσης μαλλιών

Επίσης οι ίνες πύκνωσης μαλλιών χρησιμοποιούνται για να κρύψουν την τριχόπτωση. Πωλούνται σε μορφή πούδρας που περιέχει ίνες κερατίνης και έχουν το χρώμα των μαλλιών μας. Οι ίνες  μαγνητίζονται από το στατικό ηλεκτρισμό των μαλλιών και αναμειγνύονται με αυτά απόλυτα, σταθερά και με ασφάλεια, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση πιο πυκνών μαλλιών.

Προσθετική μαλλιών

Αυτός δεν είναι ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε ή να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη νέων μαλλιών. Αλλά είναι ένας τρόπος για να καλύψετε την τριχόπτωση ή τη φαλάκρα. Οι περούκες, οι τρέσες και τα εξτένσιονς μπορεί προσωρινά να βοηθήσουν στην τόνωση της αυτοεκτίμησης ενός ατόμου, αλλά δυστυχώς επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την τριχόπτωση.

Γιατί να μας επιλέξετε

Εάν αναζητάτε θεραπεία με φιναστερίδη, σίγουρα έχετε ανησυχίες για το πρόβλημα της τριχόπτωσης σας. Στην Advanced Hair Clinics προσφέρουμε μια μεγάλη ποικιλία από σύγχρονες θεραπείες αναγέννησης μαλλιών για άντρες και γυναίκες που κυμαίνονται από απλά προβλήματα όπως εποχική τριχόπτωση έως μεταμόσχευση μαλλιών.

Κλείστε σήμερα σε μία από τις 18 Κλινικές μας σε Ελλάδα και Κύπρο ένα ΔΩΡΕΑΝ ενημερωτικό ραντεβού για να σας προτείνουμε ένα σχέδιο θεραπείας που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες και τα οικονομικά σας.

Δωρεάν Ενημερωτικό Ραντεβού

Κλείστε τώρα ραντεβού στην ADVANCED HAIR CLINICS και βρείτε απάντηση στα ερωτήματα που σας απασχολούν για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

Με ενδιαφέρει!