Olumiant (μπαρισιτινίμπη): Το νέο φάρμακο για τη γυροειδή αλωπεκία
Η γυροειδής αλωπεκία ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπων προκαλώντας τη μόνιμη απώλεια των τριχών της κεφαλής, αλλά και άλλων σημείων του σώματος, όπως τα φρύδια, τα γένια ή οι βλεφαρίδες. Μέχρι σήμερα οι επιπτώσεις της νόσου δεν είναι αναστρέψιμες και μόνη λύση είναι η εμφύτευση. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο προσεχές μέλλον.
Πριν μερικές μέρες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την μπαρισιτινίμπη (baricitinib), έναν αναστολέα της κινάσης Ιανού (JAK), ως την πρώτη συστηματική θεραπεία για τη γυροειδή αλωπεκία, η οποία διατίθεται στην αγορά με την επωνυμία Olumiant.
«Η απόφαση της έγκρισης του φαρμάκου και η πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας της τριχόπτωσης είναι ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν από σοβαρή αλωπεκία», αναφέρει ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός, Επιστημονικός Διευθυντής της Advanced Hair Clinics και τακτικό μέλος της ISHRS. «Η έγκριση θα βοηθήσει στην εκπλήρωση μιας σημαντικής ανεκπλήρωτης ανάγκης για ασθενείς με σοβαρή γυροειδή αλωπεκία».
Η γυροειδής αλωπεκία, μια αυτοάνοση νόσος, προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος όπου το σώμα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια προκαλώντας την απώλεια μαλλιών. Η μπαρισιτινίμπη αναστέλλει τη δραστηριότητα ενός ή περισσότερων ενζύμων που προκαλούν φλεγμονή στα τριχοθυλάκια.
Η κύρια υποστήριξη για την έγκριση του φαρμάκου -που διατίθεται σε μορφή δισκίου-προήλθε από δύο κλινικές δοκιμές που αφορούσαν περισσότερους από 1.000 ασθενείς που είχαν χάσει τουλάχιστον το 50% των μαλλιών τους για περισσότερους από 6 μήνες. Οι ασθενείς έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο ή μια εφάπαξ δόση 2mg ή 4mg μπαρισιτινίμπης ημερησίως και η κατάληξη ήταν ότι το ποσοστό των ασθενών που έλαβαν μπαρισιτινίμπη πέτυχαν τουλάχιστον 80% κάλυψη των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής μετά από 36 εβδομάδες. Οι ασθενείς που έλαβαν τη δόση των 4mg μπαρισιτινίμπης είχαν καλύτερα αποτελέσματα.
Οι παρενέργειες του φαρμάκου
Όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακο, η μπαρισιτινίμπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε ορισμένα άτομα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι επιπλοκές είναι ήπιας μορφής. Μεταξύ άλλων, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη μπαρισιτινίμπη είναι λοιμώξεις του αναπνευστικού, πονοκέφαλος, ακμή, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένη φωσφοκινάση κρεατινίνης, ουρολοίμωξη, αυξημένα ηπατικά ένζυμα, θυλακίτιδα, κόπωση, ναυτία, λοιμώξεις ζύμης των γεννητικών οργάνων, αναιμία, ουδετεροπενία, πόνος στην κοιλιά, και αύξηση βάρους.
Το φάρμακο διατίθεται στην αγορά από τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly και έχει υφιστάμενες εγκρίσεις για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και τον COVID-19. Παρόμοια σκευάσματα πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο προσεχές μέλλον και από τις εταιρείες Pfizer και Concert Pharmaceuticals.
Σίγουρα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα της επιστήμης που θα αλλάξει τη ζωή των ασθενών με γυροειδή αλωπεκία.
Δωρεάν Ενημερωτικό Ραντεβού
Κλείστε τώρα ραντεβού στην ADVANCED HAIR CLINICS και βρείτε απάντηση στα ερωτήματα που σας απασχολούν για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE