Ανδρική Τριχόπτωση

H ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία είναι η συχνότερη μορφή τριχόπτωσης και ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων τριχόπτωσης σε άντρες.

Ενώ υπάρχουν πολλά πιθανά αίτια για τα οποία ένας άνδρας μπορεί να εμφανίσει τριχόπτωση -όπως χρόνια ή/και αυτοάνοσα νοσήματα, δερματικές παθήσεις, αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, εποχικότητα, άγχος,  κακή διατροφή, μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλες πτυχές της σύγχρονης ζωής- το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στην κληρονομικότητα, φτάνοντας έως και το 81%. Αυτό σημαίνει πως οι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν περισσότερο στον κίνδυνο εμφάνισης ανδρικής τριχόπτωσης από ότι οι περιβαλλοντικοί. Η κληρονομική προδιάθεση αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα εκδήλωσης της τριχόπτωσης των ανδρών, καθώς τα γονίδια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αν κάποιος θα παρουσιάσει τριχόπτωση, ποια θα είναι η ηλικία έναρξής της, ποιο θα είναι το μοτίβο εμφάνισής της και ποιος θα είναι ο βαθμός εξέλιξής της.

Δείτε εδώ με περισσότερες πληροφορίες τις αιτίες τριχόπτωσης και ενημερωθείτε για τη διάγνωση και τις διαθέσιμες θεραπείες.

Ανδρική Τριχόπτωση - Αίτια και Θεραπεία

Διάγνωση & Θεραπείες για την τριχόπτωση

Η διάγνωση της ανδρικής τριχόπτωσης είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να ληφθεί η σωστή θεραπευτική αγωγή που θα ανακόψει την αραίωση και θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων. Το ιατρικό ιστορικό, το φωτοτριχοριζόγραμμα ή ακόμη και βιοψία δέρματος εάν κριθεί απαραίτητη, θα βοηθήσουν τον δερματολόγο να καταλήξει στο αίτιο της τριχόπτωσης, καθώς από αυτό εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και η πρόγνωση της.

Στην κλινική Advanced Hair Clinics, η τριχόπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και εξατομικευμένα για κάθε άντρα που θα ζητήσει τη συμβουλή μας. Η κλινική μας είναι μία από τις πιο εξειδικευμένες κλινικές αντιμετώπισης της ανδρικής τριχόπτωσης με εμπειρία χιλιάδων περιστατικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από την Ευρώπη έως τη μέση Ανατολή.

Ανδρική τριχόπτωση

Κλινική εικόνα

Το πιο συνηθισμένο μοτίβο εμφάνισης της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η πρόσθια και κροταφική αραίωση, με τάση για επέκταση της αραίωσης προς την κορυφή του κεφαλιού. Με το πέρασμα των χρόνων, η περιοχή αραίωσης στην κορυφή του κεφαλιού διευρύνεται και σε αρκετές περιπτώσεις ενώνεται με την πρόσθια. Η τριχόπτωση των ανδρών εμφανίζεται στο 25% του ανδρικού πληθυσμού με εμφανή αραίωση έως την ηλικία των 30 ετών και στο 50% έως την ηλικία των 45-50 ετών.

Στο μεγαλύτερο μέρος των ανδρών με τριχόπτωση, η αραίωση εμφανίζεται στο τέλος της εφηβείας και προχωρά με γρήγορο ρυθμό κατά την ηλικία μεταξύ 20-30 ετών, ενώ παρουσιάζει εικόνα επιβράδυνσης μετά τα 30-35 έτη. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η πορεία της τριχόπτωσης επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο, ακολουθώντας την αντίστοιχη πορεία με τη σταθεροποίηση και σταδιακή πτώση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών στο αίμα.

Ανδρογενετική αλωπεκία

Οι άνδρες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία κληρονομούν στους θύλακες των τριχών μια γενετική ευαισθησία στην ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η διυδροτεστοστερόνη (DHT) είναι ένα παράγωγο ή υποπροϊόν της τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε DHT με τη βοήθεια του ενζύμου 5-α-αναγωγάση (5-a reductase) η οποία εισέρχεται στα τριχοθυλάκια, συρρικνώνει τους θύλακες των τριχών και προκαλώντας μεταβολές στη λειτουργία τους, καταστέλλει την ανάπτυξη τους. Οι θύλακες των τριχών με ευαισθησία στην ορμόνη DHT γίνονται πιο λεπτές και μειώνεται η διάρκεια ζωής τους, με αποτέλεσμα τριχόπτωση και μείωση της πυκνότητας στο τριχωτό της κεφαλής.

Πιο συγκεκριμένα, η δράση της ορμόνης DHT συντομεύει την αναγενή φάση (Anagen phase) της τρίχας, κατά την οποία η τρίχα αναπτύσσεται και επισπεύδει την τελογενή φάση (Telogen phase), κατά την οποία η ανάπτυξη σταματά. Αυτή η διαδικασία αποδυναμώνει τις τρίχες με αποτέλεσμα την πτώση τους.

Συχνά οι άνδρες που πρωτοεμφανίζουν αραίωση, αρχικά παρουσιάζουν ελάττωση της πυκνότητας των μαλλιών τους που δεν οφείλεται σε τριχόπτωση, αλλά σε προοδευτική λέπτυνση των τριχών.

Τα τριχοθυλάκια που πάσχουν εκφυλίζονται σταδιακά, ο κύκλος ζωής της τρίχας γίνεται πιο σύντομος και κάθε νέα τρίχα που παράγεται, βγαίνει όλο και πιο λεπτή και αδύναμη, με όλο και μικρότερη διάρκεια ζωής. Αυτό συμβαίνει με διαφορετική ταχύτητα από άνδρα σε άνδρα, μέχρι το τριχοθυλάκιο να φτάσει σε τελικό στάδιο εκφύλισης, όπου η τρίχα εμφανίζεται λεπτή και διάφανη σαν χνούδι.

Γονιδιακός Έλεγχος

Σήμερα, είναι εφικτός ο προσδιορισμός της πιθανότητας ενός νεαρού άνδρα να εμφανίσει ανδρογενετική αλωπεκία, με την βοήθεια εξειδικευμένων γενετικών τεστ, που αποκαλύπτουν την παρουσία γονιδίων στο DNA του συγκεκριμένου ατόμου, τα οποία σχετίζονται με την ανδρικού τύπου τριχόπτωση.

Συχνές Ερωτήσεις