Αν μια γυναίκα χάνει πάνω από 150 τρίχες την ημέρα, πάσχει από τριχόπτωση και θα πρέπει να αναζητήσει θεραπεία.
H γυναικεία τριχόπτωση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τις γυναίκες σε όποια ηλικία και αν εμφανίζεται.
Οι συχνότερες ηλικίες εμφάνισης γυναικείας τριχόπτωσης είναι: η εφηβεία, η περίοδος μετά τον τοκετό και η εμμηνόπαυση. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις το ψυχολογικό στρες της γυναικείας τριχόπτωσης είναι έντονο, καθώς ανέκαθεν τα μαλλιά ήταν σημαντικό στοιχείο θηλυκότητας και ομορφιάς. Τα αίτια της γυναικείας τριχόπτωσης ποικίλλουν και μπορεί να είναι φυσιολογικά και παθολογικά.
Φυσιολογική τριχόπτωση είναι η εποχιακή, κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες, οπότε η απώλεια μαλλιών είναι αυξημένη. Υπολογίζεται ότι όλες οι γυναίκες θα εμφανίσουν κάποιου βαθμού γυναικεία τριχόπτωση σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.
Ο κύκλος ζωής της τρίχας

1. Αναγενής Φάση

2. Καταγενής Φάση

3. Τελογενής Φάση
Ο κύκλος ζωής της τρίχας αποτελείται από την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή φάση. Η γυναικεία τριχόπτωση εμφανίζεται όταν υπάρχει γρήγορη μετάπτωση από την αναγενή στην καταγενή και έπειτα στην τελογενή φάση.
Στο τριχωτό της κεφαλής, το 95% των τριχών βρίσκεται στην αναγενή φάση, η οποία διαρκεί αρκετά χρόνια, ενώ η καταγενής και τελογενης λίγους μήνες. Σε ορισμένες μορφές γυναικείας τριχόπτωσης, η αναγενής φάση διαρκεί μόλις λίγους μήνες. Μια ημερήσια απώλεια της τάξης των 100-150 τριχών είναι φυσιολογική και δεν συνιστά γυναικεία τριχόπτωση.
Η απώλεια των καταγενών αυτών τριχών συμβαίνει κυρίως κατά το λούσιμο και το χτένισμα και δεν μαρτυρούν απαραίτητα γυναικεία τριχόπτωση. Mια γυναίκα πρέπει να αναζητήσει θεραπεία τριχόπτωσης εάν χάνει περισσότερες από 150 τρίχες καθημερινά.
Κατά την φυσιολογική κατάσταση το
των τριχών είναι σε Αναγενή Φάση
των τριχών είναι σε Τελογενή Φάση
Είδη Αλωπεκίας
Ανδρογενετική αλωπεκία
Σημαντική κατηγορία γυναικείας τριχόπτωσης είναι η ανδρικού τύπου ή ανδρογενετική αλωπεκία. Η μορφή αυτή κληρονομείται και η αιτιολογία της είναι πολυγονιδιακή. Τα υπεύθυνα γονίδια σε αυτόν τον τύπο γυναικείας τριχόπτωσης κληρονομούνται με τον αυτοσωμικό ή φυλοσύνδετο υπολειπόμενο χαρακτήρα, σε αντίθεση με τον άνδρα. Για τον λόγο αυτό η γυναικεία τριχόπτωση του τύπου αυτού είναι σπανιότερη, καθώς για να εμφανιστεί πρέπει να πάσχουν και οι δυο γονείς.
Η κλινική εικόνα της μορφής αυτής γυναικείας τριχόπτωσης διαφέρει σε σχέση με τους άνδρες, καθώς είναι διάχυτη και σπάνια οδηγεί σε φαλάκρα. Συνήθως υπάρχει προδιάθεση, αλλά εκδηλώνεται στην εμμηνόπαυση. Η κλίμακα Ludwig κατατάσσει την ανδρικού τύπου γυναικεία τριχόπτωση σε στάδια ανάλογα με τη βαρύτητά της. Το χαρακτηριστικό είναι ότι στη γυναικεία τριχόπτωση διατηρείται η μετωπιαία γραμμή των μαλλιών και η αραίωση εντοπίζεται κυρίως στην κορυφή της κεφαλής.
Ουλωτική Αλωπεκία
Ο ομαλός λειχήνας είναι η συνηθέστερη μορφή ουλωτικής γυναικείας τριχόπτωσης. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει δέρμα, τρίχες και βλεννογόνους. Η ουλωτική αλωπεκία που προκαλεί εμφανίζεται με τη μορφή λείων στιλπνών πλακών, με υπερκεράτωση στα στόμια των θυλάκων. Η γυναικεία τριχόπτωση αυτού του τύπου έχει πολύ άσχημη αισθητικά κλινική εικόνα, υπάρχουν ουλές, τα μαλλιά ομοιάζουν με μαλλιά κούκλας (doll hair) και είναι μη αναστρέψιμη. Η θεραπεία γίνεται με υδροξυχλωροκίνη, μινοξιδίλη και κορτικοστεροειδή.
Η γυναικεία τριχόπτωση του δισκοειδούς λύκου είναι η δεύτερη σε συχνότητα ουλωτική αλωπεκία αυτοάνοσης αιτιολογίας. Οφείλεται σε μια νόσο που ονομάζεται ερυθηματώδης λύκος, που μεταξύ των άλλων προσβάλλει το δέρμα και το τριχωτό. Ερυθηματώδεις, φλεγμονώδεις πλάκες που καταλείπουν ατροφικές ουλές με απώλεια μαλλιών είναι το χαρακτηριστικό της μορφής αυτής γυναικείας τριχόπτωσης. Η διάγνωση γίνεται με βιοψία και ανοσοφθορισμό, ενώ η θεραπεία της γυναικείας τριχόπτωσης του λύκου γίνεται με στεροειδή και ανοσοκατασταλτικά. Ουλωτική γυναικεία τριχόπτωση προκαλείται επίσης από τραύματα, εγκαύματα, ατυχήματα που οδηγούν σε καταστροφή του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής, καθώς και καρκινώματα όπως το βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Η θεραπεία στην περίπτωση αυτή γίνεται με μεταμόσχευση μαλλιών.
Γυροειδής Αλωπεκία
Η γυροειδής αλωπεκία αποτελεί συχνή αυτοάνοση αιτία εξίσου ανδρικής, αλλά και γυναικείας τριχόπτωσης. Διακρίνεται σε μονήρη, πολλαπλή, περιγεγραμμένη, διάχυτη, οφίαση, ολική και καθολική. Συχνά συνυπάρχουν και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως θυρεοειδίτιδες. Η διάγνωση αυτής της μορφής γίνεται κλινικά ή με βιοψία. Η τριχόπτωση γυναικών στη γυροειδή αλωπεκία έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις που με τη σειρά τους επιδεινώνουν το πρόβλημα. Η θεραπεία συνίσταται σε τοπικά κορτικοστεροειδή, διηθήσεις στεροειδών, μινοξιδίλη, αναστολείς καλσινευρίνης, τοπικες ευαισθητοποιές ουσίες και PUVA.
Λοιμώδους Αιτιολογίας
Η μυκητιασικής αιτιολογίας γυναικεία τριχόπτωση οφείλεται σε δερματόφυτα και τριχόφυτα με κύριο εκπρόσωπο τον άχωρα. Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια και η θεραπεία με αντιμυκητιασικά. Η γυναικεία τριχόπτωση που οφείλεται σε μικροβιακές λοιμώξεις εμφανίζεται με τη μορφή θυλακίτιδας στο τριχωτό. Από τα φλυκταινίδια μπορεί να εκρέει πύο και η περιοχή οδηγείται σε ουλοποίηση και απώλεια μαλλιών. Δεν αποτελεί αποκλειστικά γυναικεία τριχόπτωση, αλλά εμφανίζεται και σε άνδρες και σε παιδιά και η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά.
Θεραπεία

Η διάγνωση της γυναικείας τριχόπτωσης ξεκινά από τη λήψη ιστορικού, τη διενέργεια αιματολογικών και ορμονικών εξετάσεων, το φωτοτριχοριζόγραμμα, έως και τη βιοψία δέρματος, ανάλογα με το είδος της γυναικείας τριχόπτωσης. Η πρόγνωση της γυναικείας τριχόπτωσης εξαρτάται από τον τύπο αυτής.
Γενικά σε περιπτώσεις διάχυτης γυναικείας τριχόπτωσης σε αναπαραγωγικές ηλικίες η πρόγνωση είναι καλύτερη από την ανδρική τριχόπτωση, καθώς οι γυναικείες ορμόνες δρουν προστατευτικά. Σε περιπτώσεις γυναικείας τριχόπτωσης που οφείλεται σε υποκείμενα αίτια, αρκεί η άρση των αιτίων για να διορθωθεί το πρόβλημα, όπως λήψη σιδήρου, βελτίωση της διατροφής, αποφυγή stress.
Στην κλινική Advanced Hair Clinics, η κάθε περίπτωση γυναικείας τριχόπτωσης αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα ξεκινώντας από τη σωστή διάγνωση και καταλήγοντας στην κατάλληλη θεραπεία που είναι διαφορετική για τον καθένα. Η κλινική μας είναι μία από τις πιο εξειδικευμένες κλινικές αντιμετώπισης της γυναικείας τριχόπτωσης με εμπειρία χιλιάδων περιστατικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από την Ευρώπη έως τη μέση Ανατολή.
Τρόποι Αντιμετώπισης

Φαρμακευτική
Η κύρια φαρμακευτική ουσία που βοηθά στη γυναικεία τριχόπτωση είναι η μινοξιδίλη (συνήθως 2%). Δίνεται 1 έως 2 φορές την ημέρα σε μορφή λοσιόν. Αυξάνει την αιμάτωση στο τριχωτό της κεφαλής και βοηθά στην επαναφύτρωση κάποιων τριχών. Οι κυρίες παρενέργειές της στη γυναικεία τριχόπτωση είναι ο ερεθισμός της κεφαλής, ερύθημα, λιπαρότητα και απολέπιση, που λύνονται κατόπιν προσαρμογής της δόσης.

Μεταμόσχευση Μαλλιών
Η μεταμόσχευση μαλλιών δίνει λύση σε πολλές περιπτώσεις γυναικείας τριχόπτωσης. Εφαρμόζεται στην ανδρογενετική αλωπεκία καθώς και σε άλλες μορφές διάχυτης ή ουλωτικής γυναικείας τριχόπτωσης. Στην κλινική Advanced Hair Clinics εφαρμόζεται μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE η οποία δεν αφήνει γραμμικές ουλές, δεν ενέχει πόνο και δεν απαιτεί ράμματα, ενώ προσφέρει ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Στη γυναικεία τριχόπτωση συχνά εφαρμόζεται ακούρευτη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών Unshaven FUE, κατά την οποία δεν ξυρίζεται καθόλου το τριχωτό της κεφαλής και δεν προκαλούνται σημάδια που μαρτυρούν ότι η γυναίκα υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μαλλιών. Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών FUE επιτρέπει την άμεση επιστροφή στις δραστηριότητες και την εργασία.
Γονιδιακός Έλεγχος Αλωπεκίας
Σήμερα, είναι εφικτός ο προσδιορισμός της πιθανότητας μιας νεαρής γυναίκας να εμφανίσει ανδρογενετική αλωπεκία, με την βοήθεια εξειδικευμένων γενετικών τεστ, που αποκαλύπτουν την παρουσία γονιδίων στο DNA του συγκεκριμένου ατόμου, τα οποία σχετίζονται με την ανδρικού τύπου τριχόπτωση.
