ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ

Στην Advanced Hair Clinics θα βρείτε τους ειδικούς που θα δώσουν λύση στο πρόβλημά σας.

Μόνιμη λύση στην απώλεια μαλλιών με μεταμόσχευση

Η μεταμόσχευση μαλλιών απευθύνεται σε όσους δεν έχουν προλάβει την εξέλιξη της τριχόπτωσης και επιθυμούν οριστική λύση στο πρόβλημά της απώλειας μαλλιών. Πρόκειται για μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει τη μεταφορά τριχών από μια περιοχή του σώματος που δεν επηρεάζεται από την τριχόπτωση (δότρια χώρα) και την εμφύτευση τους σε μία άλλη (λήπτρια χώρα) όπου τα μαλλιά είναι αραιά ή δεν υπάρχουν καθόλου.

Μεταμόσχευση Μαλλιών - Οι Τεχνικές

Σήμερα οι τεχνικές FUE και FUT είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς διαδικασίες μεταμόσχευσης μαλλιών με την πρώτη να υπερτερεί σημαντικά σε αποτελέσματα. Δείτε εδώ όλες τις τεχνικές εμφύτευσης μαλλιών.

Σύγχρονες τεχνικές

Από τότε που πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμφύτευση μαλλιών στην Ιαπωνία από τον Δρ Shoji Okuda το 1937, δοκιμάστηκαν αρκετές διαφορετικές τεχνικές, από τις οποίες  μόνο δυο επικράτησαν σήμερα. Πρόκειται για την τεχνική FUT και την νεότερη επαναστατική τεχνική FUE.

Mεταμόσχευση μαλλιών FUT

Η μεταμόσχευση μαλλιών με την μέθοδο FUT (Follicular Unit Transplantation ή Strip Harvesting) άρχισε να χρησιμοποιείται στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 και επιτελείται με χειρουργική εκτομή τμήματος δέρματος και τριχών από το οπίσθιο τμήμα της δότριας χώρας του τριχωτού της κεφαλής. Το τριχοφόρο τμήμα δέρματος που εκτέμνεται υφίσταται ειδική επεξεργασία στο μικροσκόπιο, διαχωρισμό σε μοσχεύματα και στη συνέχεια γίνεται εισαγωγή αυτών στην φαλακρή περιοχή. Τα μοσχεύματα που προκύπτουν, ανάλογα με την τεχνική κατάρτιση και την εμπειρία της ομάδας που διενεργεί τη συνεδρία FUT, μπορεί να είναι minigrafts (μοσχεύματα με 4-8 τρίχες) ή micrografts (μοσχεύματα με 1-3 τρίχες).

Το έλλειμμα δέρματος που προκύπτει στη δότρια χώρα συρράπτεται, αφήνοντας μόνιμη ουλή, μικρότερης ή μεγαλύτερης διαμέτρου ανάλογα με την τεχνική συρραφής και το πλάτος του ελλείμματος, ενώ συχνή είναι η εμφάνιση δύσμορφων μετεγχειρητικών ουλών από Strip που χρήζουν αισθητικής αποκατάστασης. Καλύτερα αποτελέσματα στην τελική εμφάνιση της μετεγχειρητικής ουλής του Strip, φαίνεται να παρουσιάζει η πιο σύγχρονη τεχνική συρραφής της λεγόμενης τριχοφυτικής σύγκλεισης (trichophytic closure technique). Η παραγωγή συνήθως μεγάλης διαμέτρου μοσχευμάτων με πολλές τρίχες, που δεν προσομοιάζουν με τα φυσιολογικά τριχοθυλάκια του τριχωτού της κεφαλής, οδηγούν πολλές φορές σε αφύσικα αισθητικά αποτελέσματα με την τεχνική FUT ή Strip, ειδικά σε περιπτώσεις όπου πολύτριχα τριχοθυλάκια εμφυτεύονται στην πρόσθια γραμμή του μετώπου (hairline).

Mεταμόσχευση μαλλιών FUE

Η πλέον σύγχρονη σήμερα τεχνική εμφύτευσης μαλλιών είναι η FUE (Follicular Unit Excision) που γίνεται με μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων από την ινιακή περιοχή (οπίσθιο μέρος της κεφαλής), στην περιοχή αραίωσης. Η τεχνική FUE περιγράφηκε αρχικά τα έτη 2002-2003 σε πειραματικό στάδιο και έκτοτε έχει εξελιχθεί σταδιακά. Αρχικά, ήταν εφικτή η μεταφορά μερικών εκατοντάδων τριχοθυλακίων, σήμερα όμως με τη χρήση των συσκευών αυτόματης εξαγωγής (automated extraction), είναι εφικτή η πραγματοποίηση συνεδριών αρκετών χιλιάδων τριχοθυλακίων σε μία μόνο ημέρα. Η μεταμόσχευση μαλλιών FUE υπερέχει σημαντικά της FUT, καθώς η τελευταία καταλείπει τεράστιες αντιαισθητικές ουλές στο πίσω μέρος του κεφαλιού που είναι εμφανείς και ίσως επώδυνες εφόρου ζωής. Αντίθετα, η τεχνική FUE έχει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς ουλές, άλγος και δυσανεξία από τον πάσχοντα.

Στην Advanced Hair Clinics υπάρχει τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση στην χρήση της FUE μεθόδου ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Εφαρμόζεται η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE που περιλαμβάνει την εξαγωγή μεμονωμένων τριχοθυλακίων με αυτόματο εξαγωγέα (FUE Direct) και την εμφύτευση των τριχοθυλακίων με χρήση συσκευής εμφύτευσης (implanting device) σε ένα στάδιο (One step implantation), χωρίς τη δημιουργία υποδοχών-οπών στο δέρμα της λήπτριας περιοχής, που μειώνει σημαντικά, την αιμορραγία, τον τραυματισμό, το οίδημα και τον μετεγχειρητικό πόνο.

Ρομποτική μεταμόσχευση μαλλιών

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλά υποσχόμενα συστήματα ρομποτικής μεταμόσχευσης μαλλιών (Robotic Hair Transplantation ή ARTAS® Robotic Hair Transplant), τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια έμπειρη ομάδα μεταμόσχευσης μαλλιών FUE. Συγκεκριμένα οι τεχνικές ρομποτικής μεταμόσχευσης μαλλιών δεν έχουν τελειοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά είναι πολλά υποσχόμενες εφόσον εξελιχθούν περαιτέρω. Προς το παρόν τα συστήματα αυτά δεν λειτουργούν με την ακρίβεια που απαιτείται στη χειρουργική επέμβαση και εμφανίζουν εξαιρετικά υψηλό ποσοστό απώλειας τριχοθυλακίων κατά την εξαγωγή (high transection rate), αλλά η βελτίωση της τεχνολογίας στο μέλλον ίσως επιτρέψει τη γενικευμένη χρήση τους.

Συντηρητικές θεραπείες

Καλό είναι η αποκατάσταση του τριχωτού με μεταμόσχευση μαλλιών να συνδυάζεται παράλληλα και με φαρμακευτική αγωγή κατά της τριχόπτωσης για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με συνδυασμό της φύτρωσης των νέων μαλλιών και διατήρησης των υπαρχόντων.

Σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, όπως η χρήση της αυτόλογης μεσοθεραπείας μαλλιών (θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες), έχουν συμβάλλει στην ακόμη καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου της τριχόπτωσης.

Εναλλακτικές τεχνικές

Εκτός από τη μεταμόσχευση μαλλιών, που αποτελεί τον μόνο μέχρι σήμερα επιστημονικό τρόπο μόνιμης αποκατάστασης της τριχοφυΐας στο φαλακρό μέρος του τριχωτού της κεφαλής, έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί ή χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα και άλλοι, μη επεμβατικοί ή μη ιατρικοί τρόποι κάλυψης των φαλακρών σημείων.

Η προσθετική μαλλιών (hairprosthesis) είναι μια τεχνική όπου μπορεί να γίνει τμηματική ή ολική κάλυψη του φαλακρού τμήματος του τριχωτού της κεφαλής με τη χρήση περούκας ή ειδικού πρόσθετου από φυσική ή τεχνητή τρίχα, με διαφορετικό χρώμα, μήκος ή υφή των τριχών, ανάλογα με τον ενδιαφερόμενο και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Η εφαρμογή του πρόσθετου γίνεται με ειδική κόλλα ώστε να σταθεροποιείται στο δέρμα της κεφαλής ή με clips που αγκιστρώνουν πάνω στα μαλλιά στα πλάγια της κεφαλής, εφόσον υπάρχουν. Η χρήση πρόσθετου απαιτεί φροντίδα και καθαριότητα τόσο του υποκειμένου δέρματος όσο και του ιδίου του πρόσθετου.

Πλημμελής καθαριότητα ή κακή εφαρμογή του πρόσθετου μπορεί να αποτελεί αίτιο φλεγμονής του δέρματος του κεφαλιού, κνησμού ή χρόνιου ερεθισμού. Η χρόνια χρήση πρόσθετου οδηγεί σταδιακά, λόγω πίεσης, σε ατροφία του δέρματος του φαλακρού τμήματος του τριχωτού της κεφαλής, ατροφία και τριχόπτωση των γειτονικών τριχών που καλύπτονται μερικώς από το πρόσθετο και αποχρωματισμό του καλυπτόμενου δέρματος. Η προσθετική μαλλιών και η χρήση περουκών για αισθητικούς λόγους – εξαιρετικά διαδεδομένη παλαιότερα σε άνδρες και σε γυναίκες – βρίσκεται σήμερα σε ταχεία υποχώρηση, αφενός λόγω της προόδου της μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE, αφετέρου λόγω του εντελώς αφύσικου αποτελέσματος που συνήθως προσφέρει.

Ένας πρόσθετος ανασταλτικός παράγοντας είναι το υψηλό κόστος αγοράς και συντήρησης ενός συστήματος προσθετικής μαλλιών υψηλής ποιότητας με φυσική τρίχα, καθώς απαιτείται αλλαγή του συστήματος σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος προσεγγίζει εκείνο μιας μεταμόσχευσης μαλλιών. Η κύρια ένδειξη χρήσης της προσθετικής μαλλιών σήμερα είναι η πλήρης έλλειψη μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής ή καθολική φαλάκρα, που μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις ογκολογικών ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή σε σπάνιες περιπτώσεις καθολικής γυροειδούς αλωπεκίας (Alopecia Areata Totalis). Στις περιπτώσεις αυτές, το ψυχολογικό φορτίο της γρήγορης και καθολικής απόπτωσης του συνόλου των τριχών της κεφαλής είναι δυσβάσταχτο και η προσθετική μαλλιών μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, τόσο σε ατομικό, ψυχολογικό επίπεδο αλλά και κοινωνικά, επαγγελματικά, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένδειξη μεταμόσχευσης μαλλιών λόγω μη ύπαρξης δότριας χώρας.

Το scalp micropigmentation ή ιατρικό τατουάζ της κεφαλής, είναι μια αρκετά δημοφιλής τεχνική κάλυψης του φαλακρού τμήματος του τριχωτού ή άλλων ειδικών περιοχών, όπως είναι μετεγχειρητικές ουλές, τα φρύδια κλπ. Με την τεχνική αυτή, ειδικά εκπαιδευμένος τεχνικός, θεωρητικά σε καθαρές και άσηπτες συνθήκες, προβαίνει στην έγχυση χρωστικής στο δέρμα του ασθενούς, όπως συμβαίνει στο κλασσικό tattoo (δερματοστιξία), με κεφαλή πολύ μικρής διαμέτρου, ώστε να προσομοιάζει με αποτύπωμα τρίχας (micropigmentation).

Η τεχνική του tattoo μπορεί να καμουφλάρει αποτελεσματικά το φαλακρό τμήμα όταν αυτό  ιδωθεί από σχετική απόσταση, όμως το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ πτωχό από μικρή απόσταση, λόγω της έλλειψης βάθους και λόγω της έλλειψης όγκου στις ζωγραφισμένες «τρίχες». Ένα επιπρόσθετο μειονέκτημα του scalp micropigmentation είναι ότι χρειάζεται αρκετές επαναλήψεις λόγω του ξεθωριάσματος των χρωστικών (φαινόμενο bleaching), ενώ αρκετά συχνά, σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές με πλούσια αιμάτωση όπως το κεφάλι, παρατηρείται το φαινόμενο της σταδιακής διάσπασης των χρωστικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, με τελικό αποτέλεσμα το άπλωμα, ξεθώριασμα του tattoo και την αλλαγή του χρώματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι η απόκτηση μιας εντελώς αφύσικης εμφάνισης που μοιάζει με γεωγραφικό χάρτη.

Τα μικροϊνίδια κερατίνης είναι ένας άλλος σύγχρονος τρόπος αισθητικής κάλυψης της αραίωσης μαλλιών, ειδικά σε περιπτώσεις πρώιμης ή μέτριας αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής. Σε περιπτώσεις φαλάκρας με πλήρη απώλεια των τριχών, τα μικροϊνίδια κερατίνης, δεν παρέχουν άρτια αισθητική κάλυψη.

Τα μικροϊνίδια κερατίνης είναι διαθέσιμα σε διάφορα χρώματα, ώστε να προσομοιάζουν με τα φυσικά μαλλιά, απλώνονται στην περιοχή της αραίωσης των μαλλιών σαν ταλκ ή πούδρα και μέσω του φαινομένου του στατικού ηλεκτρισμού, προσκολλώνται στις υπάρχουσες τρίχες, αυξάνοντας τον όγκο και την πυκνότητά τους. Η σταθεροποίηση των μικροϊνιδίων γίνεται με τη χρήση λακ μαλλιών.  Τα μικροϊνίδια κερατίνης απομακρύνονται με λούσιμο. Είναι προφανές ότι παράσχουν περιορισμένη κάλυψη σε συγκεκριμένους ασθενείς για μικρό χρονικό διάστημα, για ψυχολογικούς, κοινωνικούς ή επαγγελματικούς λόγους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αποτελεσματική και μόνιμη λύση κατά της τριχόπτωσης.

Εναλλακτικές δότριες

Όταν η δότρια χώρα δεν επαρκεί, τρίχες μπορεί να ληφθούν και από τα γένια (facial hair) ή το σώμα (body hair) και να μεταφερθούν στην πάσχουσα περιοχή. Οι τρίχες του προσώπου αναπτύσσονται γρήγορα και φυτρώνουν σε εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά που ξεπερνούν το 95%. Λόγω της ιδιαίτερης υφής τους (πιο άγριες, σγουρές τρίχες), σε σχέση με το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι κατά μέσο όρο έχουν διπλάσια διάμετρο από τις τρίχες του κεφαλιού, είναι ακατάλληλες για τοποθέτηση στη γραμμή του μετώπου (hairline). Αντίθετα, είναι εξαιρετικά χρήσιμες, όταν δεν υπάρχει επαρκής δότρια χώρα στο κεφάλι, για την πύκνωση του αποτελέσματος στη μεσαία ζώνη ή στην κορυφή, καθώς και για την κάλυψη μετεγχειρητικών ουλών από strip.

Οι σωματικές τρίχες αποτελούν μια εναλλακτική δεξαμενή τριχοθυλακίων προς μεταμόσχευση, ειδικά σε άνδρες που έχουν μεν πλούσια σωματική τριχοφυΐα αλλά δεν έχουν επαρκή δότρια χώρα στο τριχωτό της κεφαλής. Όλες οι περιοχές του σώματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δότριες χώρες, όπως το στήθος, η πλάτη, τα άνω και κάτω άκρα, το εφήβαιο κ.λπ., έχει όμως παρατηρηθεί ότι η πλέον αξιόπιστη και δυνητικά αξιοποιήσιμη περιοχή για λήψη μοσχευμάτων είναι το στήθος και η περιοχή του στέρνου. Η τελική φύτρωση των σωματικών τριχών (body hair) είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη και κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 70-80%. Λόγω του πολύ διαφορετικού κύκλου της τρίχας που ακολουθούν οι σωματικές τρίχες, ο οποίος συνήθως εξελίσσεται πιο αργά από τον κύκλο της τρίχας στο τριχωτό της κεφαλής, η φύτρωση των body hair είναι εξαιρετικά αργή και μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και δύο χρόνια μετά τη μεταμόσχευση.

Τόσο οι τρίχες του προσώπου όσο και οι σωματικές τρίχες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μεταμόσχευση μαλλιών μόνο με την τεχνική FUE που επιτρέπει την εξαγωγή μεμονωμένων τριχοθυλακίων, χωρίς τομές και μόνιμες ουλές. Αντίθετα, η τεχνική FUT (Strip), ελάχιστα έχει χρησιμοποιηθεί στις περιοχές αυτές, καθώς είναι απαράδεκτο αισθητικά το αποτέλεσμα μιας εμφανούς ουλής στο πρόσωπο ή στο στήθος, μόνο και μόνο για τη λήψη τριχοθυλακίων. Η μεταμόσχευση μαλλιών με μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων (FUE) είναι σήμερα η ιδανικότερη μέθοδος για την ανδρική και τη γυναικεία τριχόπτωση. Αυτή η μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών χρησιμοποιείται επίσης και για αποκατάσταση των φρυδιών ή των τριχών του προσώπου, όπως επίσης και για την κάλυψη ουλών που προήλθαν από την τεχνική Strip (FUT).

Η Εμφύτευση Μαλλιών

είναι η μέθοδος που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις ημέρες μας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery), ο αριθμός μεταμοσχεύσεων μαλλιών που διενεργούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο, αυξάνει με ρυθμό περίπου 18-20% ανά έτος, με μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης να καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας (Κίνα, Ινδία) και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, αυξάνονται συνεχώς και οι περιπτώσεις μεταμόσχευσης μαλλιών για αποκατάσταση φρυδιών ή τριχών του προσώπου.

Τα τελευταία χρόνια, η επέκταση της σύγχρονης μεθόδου μεταμόσχευσης μαλλιών FUE, που καθιστά δυνατή την αποκατάσταση του τριχωτού χωρίς να δημιουργούνται μόνιμα σημάδια ή ουλές στη δότρια χώρα, όπως με την παλαιότερη τεχνική FUT ή Strip, σε συνδυασμό με τη φυσικότητα του αποτελέσματος που μπορεί να επιτευχθεί, έχουν συμβάλλει στην ακόμη μεγαλύτερη δημοφιλία της μεταμόσχευσης μαλλιών και στην υποχώρηση παλαιότερων, μη ιατρικών τεχνικών κάλυψης του τριχωτού, όπως τα πρόσθετα ή περούκες, η χρήση των οποίων περιορίζεται διαρκώς.

"Η απώλεια μαλλιών έχει προβληματίσει πολλούς άνδρες και γυναίκες από την αρχαιότητα ακόμα και είναι πηγή ψυχολογικών προβλημάτων, ειδικά στη σημερινή απαιτητική εποχή.  Στις μέρες μας, η μεταμoσχευση μαλλιων είναι η πιο διαδεδομένη αισθητική επέμβαση στους άνδρες στο Δυτικό κόσμο. Ο τομέας αυτός εξελίσσεται καθημερινά με γρήγορο ρυθμό και με εντυπωσιακά & φυσικά αποτελέσματα."

Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός
Επιστημονικός Διευθυντής Advanced Hair Clinics

Βιογραφικό
πλαστικός χειρουργός δρ αναστάσιος βεκρής, ειδικός στη μεταμοσχευση μαλλιων

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Άνθρωποι - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Αποτελέσματα

 • μεταμοσχευση μαλλιων αποτέλεσμα πριν μετά 001
 • μεταμόσχευση μαλλιών fue αποτέλεσμα πριν μετά 002
 • μεταμόσχευση μαλλιών fue αποτέλεσμα πριν μετά 003
 • μεταμόσχευση μαλλιών fue αποτέλεσμα πριν μετά 004
 • μεταμόσχευση μαλλιών fue αποτέλεσμα πριν μετά 005
Θέλω Να Μάθω Περισσότερα

Μεταμόσχευση Μαλλιών - Συχνές Ερωτήσεις

Πώς εφαρμόζεται η μεταμόσχευση μαλλιών FUE;

Η μεταμόσχευση μαλλιών FUE (Follicular Unit Extraction) ή εμφύτευση μαλλιών με μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων, εφαρμόζεται από το 2003. Είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών και τείνει να επικρατήσει παγκοσμίως, καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική. Για την εφαρμογή της διαδικασίας μεταμοσχευσης μαλλιων με τη μέθοδο FUE, απαιτείται μακρά και εξειδικευμένη εκπαίδευση από τον Πλαστικό Χειρουργό καθώς είναι πολύ λεπτομερής και δύσκολη τεχνική, με συνέπεια να θεωρείται εξαιρετικά απαιτητική. Οι συνεδρίες FUE είναι συνήθως πολύωρες, καθώς κάθε τριχοθυλάκιο εξάγεται και τοποθετείται ξεχωριστά υπό μεγέθυνση. Η εξοικείωση με την τεχνική FUE και η καμπύλη εκμάθησης της τεχνικής αυτής, απαιτούν την παρακολούθηση και διενέργεια εκατοντάδων επεμβάσεων, μέχρι ο Χειρουργός να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο ταχύτητας και ποιότητας, τόσο κατά την εξαγωγή, όσο και κατά την τοποθέτηση των τριχοθυλακίων.

Ελάχιστοι ιατροί είναι σήμερα εξειδικευμένοι ειδικά στην τεχνική FUE. Ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ Αναστάσιος Βεκρής είναι μεταξύ των πλέον αναγνωρισμένων με εμπειρία χιλιάδων επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκπαιδεύσει πολλούς Έλληνες και ξένους ιατρούς και έχει ιδρύσει πολλές κλινικές αποκατάστασης του τριχωτού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ενώ η Advanced Hair Clinics έχει βραβευτεί επανηλλειμένα ως η καλύτερη κλινική στον κόσμο στη μεταμόσχευση μαλλιών στον τομέα του ιατρικού τουρισμού.

Κάντε ΚΛΙΚ στο παρακάτω βίντεο, όπου ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής εξηγεί τον τρόπο εφαρμογής της Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE.
 

 
Στη μεταμόσχευση μαλλιών FUE, ο ιατρός σχεδιάζει την περιοχή από όπου θα ληφθούν τα μοσχεύματα. Κατόπιν αναισθητοποιεί τοπικά την περιοχή με διάλυμα λιδοκαίνης - αδρεναλίνης. Μονάδες θυλάκων τριχών αφαιρούνται με ειδική αυτοματοποιημένη συσκευή, εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα και διατηρούνται σε υγρό περιβάλλον στους 3-4°C. Στη συνέχεια προσδιορίζεται η περιοχή τοποθέτησης των μοσχευμάτων και υπό τοπική αναισθησία ο ιατρός προχωρά στην επέμβαση. Η εμφύτευση των τριχών γίνεται μία προς μία με τη χρήση ειδικής συσκευής και χωρίς να προηγείται η δημιουργία οπών (υποδοχών) στην περιοχή εμφύτευσης (One-step implantation, FUE Direct). Επομένως, ελαχιστοποιείται το τραύμα στην λήπτρια περιοχή και το αποτέλεσμα είναι απολύτως φυσικό.

Η φύτρωση μετά από τη τεχνική εμφύτευσης μαλλιών FUE κυμαίνεται στο 95-98%. Οι περισσότερες τρίχες διατηρούνται από την αρχή, ενώ κάποιες μπορεί να πέσουν τους πρώτους δύο μήνες και σταδιακά επαναφυτρώνουν με το τελικό αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται σε ποσοστό 70-80% σε 4-6 μήνες και σε ποσοστό 95-100% σε 12 μήνες. Κατά κανόνα, η φύτρωση των νέων μαλλιών ολοκληρώνεται ταχύτερα στη μετωπιαία χώρα του τριχωτού της κεφαλής, ενώ μπορεί να καθυστερήσει κατά μερικούς μήνες στην περιοχή της κορυφής. Τα νέα μαλλιά συμπεριφέρονται φυσιολογικά, μεγαλώνουν και κουρεύονται όπως τα κανονικά μαλλιά.

Ποιο είναι το κόστος της Μεταμόσχευσης Μαλλιών;

Κάθε περίπτωση εξετάζεται μεμονωμένα και το κόστος της κάθε συνεδρίας μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE μπορεί να ποικίλλει. Οι τιμές εξαρτώνται από την έκταση του προβλήματος, τον αριθμό των μοσχευμάτων που τοποθετούνται, την πιθανή δυσκολία κατά την επέμβαση και τη χρονική διάρκεια της συνεδρίας. Η διάρκεια μιας μεγάλης συνεδρίας μιας ημέρας κυμαίνεται από 7 μέχρι και 8 ώρες. Η τιμή διαφοροποιείται σημαντικά όταν πρέπει να καλυφθούν μεγαλύτερες περιοχές, που απαιτούν συνήθως συνεδρίες δύο ημερών για πλήρη κάλυψη. Πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι εκείνες στις οποίες έχει προηγηθεί τεχνική Strip (FUT) που έχει προκαλέσει σημαντικές βλάβες και ουλές στη δότρια χώρα, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το κόστος της συνεδρίας.

Εξειδικευμένες επεμβάσεις με αυξημένη δυσκολία αποτελούν η πύκνωση των φρυδιών και των τριχών του προσώπου, η χρήση body hair και η ακούρευτη συνεδρία που ονομάζεται Unshaven FUE ή non shaven FUE. Κατά τη μεγάλη αυτή ημερήσια συνεδρία, αν η δότρια χώρα είναι πολύ καλή και με τα μαλλιά κομμένα κοντά, μπορούν να μεταμοσχευθούν από 2000 έως 3000 τριχοθυλάκια ή ακόμη περισσότερα, ή αλλιώς πάνω από 6000 έως 8000 τρίχες, επιτυγχάνοντας εξαιρετική πυκνότητα και κάλυψη, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει σωστή κατανομή τους.

Στην Advanced Hair Clinics, το κόστος μεταμόσχευσης μαλλιών υπολογίζεται με το μέγεθος της συνεδρίας που απαιτείται για να καλυφθεί η φαλακρή περιοχή στο μέγιστο βαθμό, με την καλύτερη δυνατή πυκνότητα, χωρίς να υπάρχει ανώτερο όριο αριθμού τριχών ή τριχοθυλακίων που θα εξαχθούν και θα τοποθετηθούν, υπό τη μοναδική προϋπόθεση της ασφάλειας και της υγείας της δότριας και της λήπτριας χώρας. Θεωρείται εξαιρετικά ψευδεπίγραφη και παραπλανητική η τακτική κάποιων «κλινικών» μαλλιών να τιμολογούν τη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών με τον αριθμό των τριχών ή των τριχοθυλακίων, δεδομένου ότι ο ασθενής δεν είναι σε καμία περίπτωση σε θέση να μετρήσει τις τρίχες ή τα τριχοθυλάκια που εμφυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας.

Μάθετε λεπτομέρειες για το κόστος και τις τιμές μεταμόσχευσης μαλλιών

Γιατί η μεταμόσχευση μαλλιών FUE υπερτερεί της FUT;

Η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της απώλειας μαλλιών.

Οι δύο πιο διαδομένες διαδικασίες αποκατάστασης μαλλιών είναι η FUT και η FUE, αλλά προς το παρόν η FUE είναι η πιο δημοφιλής και συστηνόμενη ιατρικά μέθοδος για τους παρακάτω λόγους.

 • Είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία χωρίς τομές και ράμματα.
 • Δεν είναι επώδυνη διαδικασία, σε αντίθεση με την FUT.
 • Ταχύτερος χρόνος ανάρρωσης, συνήθως οι ασθενείς μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους δύο μέρες μετά την επέμβαση.
 • Τα αποτελέσματα δείχνουν μια απόλυτα φυσική εμφάνιση, είναι μόνιμα και η τεχνική δεν αφήνει μόνιμες γραμμικές ουλές και σημάδια στο οπίσθιο μέρος της κεφαλής.
 • Στην Advanced Hair Clinics εφαρμόζουμε την εξελιγμένη τεχνική FUE, με ποσοστά επιτυχίας που προσεγγίζουν το 100%.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας στην εμφύτευση μαλλιών;

Πολλοί ιατροί ασχολούνται με την εμφύτευση μαλλιών, λίγοι όμως έχουν απόλυτη επιτυχία και φυσικότητα στο αποτέλεσμα. Οι δεξιότητες και η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού είναι οι κυριότεροι παράγοντες επιτυχίας. Η ακριβής τήρηση ενός λεπτομερούς διεγχειρητικού και μετεγχειρητικού πρωτοκόλλου αποτελούν απαραίτητο παράγοντα για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας συνεδρίας εμφύτευσης μαλλιών. Στα χέρια μιας έμπειρης ομάδας μεταμόσχευσης, η μέθοδος FUE μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα φύτρωσης που ξεπερνούν το 95-98% στους 12 μήνες μετά τη μεταμοσχευση μαλλιων. Υπάρχουν περιπτώσεις που η τελική φύτρωση μπορεί να ξεπεράσει και το 100% για το λόγο ότι κατά την τοποθέτηση των τριχοθυλακίων με την τεχνική One-step implantation, Direct FUE), δεν γίνεται καμία επεξεργασία των τριχοθυλακίων.

Αναφορικά με το συχνό ερώτημα του ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να προχωρήσει κάποιος σε μεταμόσχευση μαλλιών, η απάντηση είναι ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται όταν η αραίωση είναι πλέον εμφανής και επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του ασθενούς. Η κλινική έκφραση της ανδρογενετικής αλωπεκίας ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεαροί άνδρες, ακόμη και κάτω των 20 ετών, με πολύ εκτεταμένη απώλεια μαλλιών, σε επίπεδο Norwood V και πάνω. Αντίθετα, υπάρχουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών με πολύ μικρής έκτασης αραίωση, επιπέδου Norwood II-III. Η ηλικία επομένως της πρώτης συνεδρίας προσδιορίζεται από την κλινική εικόνα κάθε ασθενούς και κυρίως από τον ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει η τριχόπτωση στον συγκεκριμένο ασθενή. Είναι προτιμότερο επομένως να ξεκινήσει κανείς την πρώτη συνεδρία εμφύτευσης μαλλιών σε μικρή ηλικία πριν χάσει όλα του τα μαλλιά και να την επαναλάβει μερικά χρόνια αργότερα.

Δεδομένου ότι η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια σταδιακά εξελισσόμενη κατάσταση που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη δράση των ανδρογόνων στον οργανισμό, η τριχόπτωση και η σταδιακή αραίωση που αυτή προκαλεί, συνοδεύουν τον ασθενή σε όλη τη ζωή του μετά την εφηβεία. Ιδιαίτερα όμως, μεταξύ 20-40 ετών το φαινόμενο της τριχόπτωσης είναι αρκετά έντονο. Όταν η πρώτη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών γίνει σε νεαρή ηλικία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πιθανότατα θα χρειαστεί και δεύτερη επέμβαση στο μέλλον, λόγω της συνεχιζόμενης τριχόπτωσης.

Καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχία της μεταμόσχευσης μαλλιών και στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος, παίζει και η έκταση του προβλήματος και ο βαθμός της αραίωσης. Εντοπισμένες αλωπεκίες στη μετωπιαία χώρα ή στην κορυφή, μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά ακόμη και σε μια συνεδρία, με εξαιρετική πυκνότητα. Αντίθετα, περιπτώσεις εκτεταμένης φαλάκρας, επιπέδου Norwood V-VII, χρειάζονται συνήθως 2-3 συνεδρίες προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική κάλυψη, εφόσον υπάρχει επαρκής δότρια χώρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια της δότριας χώρας σε συνδυασμό με τη μεγάλη έκταση του προβλήματος, μπορεί να οδηγήσει είτε σε αναγκαστική επιλογή συγκεκριμένης περιοχής η οποία θα καλυφθεί (πχ μετωπιαία ζώνη), είτε σε πιο αραιή τοποθέτηση σε όλη τη φαλακρή περιοχή, κάτι που οδηγεί σε πτωχότερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι ρεαλιστικές προσδοκίες του ενδιαφερόμενου για τη μεταμόσχευση μαλλιών αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Πρέπει να εξηγηθεί από το γιατρό και να γίνει κατανοητό από τον ασθενή, ότι η μεταμοσχευση μαλλιων είναι ιατρική μέθοδος αποκατάστασης της αλωπεκίας και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φύση ή να αναστρέψει τη διαδικασία της τριχόπτωσης, επαναφέροντας τον ασθενή στην προ εφηβείας κατάστασή του. Επίσης, σε περιπτώσεις πολύ εκτεταμένης αλωπεκίας, πρέπει να γίνει κατανοητό από τον ασθενή ότι δεν είναι εφικτή η πλήρης αποκατάσταση του τριχωτού της κεφαλής. Ακόμη, σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως η μεταμόσχευση φρυδιών, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι καινούριες τρίχες έχουν την τάση να μεγαλώνουν και θα πρέπει να ψαλιδίζονται κατά διαστήματα. Η σωστή ενημέρωση εκ μέρους του γιατρού εξασφαλίζει την επιλογή των κατάλληλων υποψήφιων για μεταμοσχευση μαλλιων και την κατανόηση εκ μέρους των ασθενών ότι η μεταμοσχευση μαλλιων είναι μια ιατρική μέθοδος με ενδείξεις αλλά και περιορισμούς.

Η επιτυχία μιας μεταμόσχευσης μαλλιών κρίνεται πάντα από την επιτυχή ενσωμάτωση των μεταμοσχευμένων μαλλιών με φυσικό τρόπο ανάμεσα στα υπάρχοντα μαλλιά και από την εφαρμογή κατάλληλης συντηρητικής θεραπείας, συνήθως με μινοξιδίλη 5% και με αυτολογη μεσοθεραπεια μαλλιων για τη διατήρηση των υπαρχόντων μαλλιών.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε αποτυχία μια μεταμόσχευση μαλλιών;

Η αποτυχία μίας μεταμόσχευσης μαλλιών μπορεί να βασίζεται σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με την κακή επιλογή ασθενούς, την απειρία της μεταμοσχευτικής ομάδας, την απειρία και την έλλειψη γνώσης του γιατρού που εκτελεί τη μεταμόσχευση ή τέλος με τεχνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του αποτελέσματος. Συγκεκριμένα, αν δεν έχουν προσδιοριστεί πρώτα οι ανάγκες κάλυψης και πύκνωσης και οι δυνατότητες της δότριας χώρας, επομένως δεν έχει γίνει σωστή προεγχειρητική εκτίμηση, είναι πολύ πιθανό το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα να υστερεί έναντι του στόχου που έχουν θέσει τόσο ο ίδιος ο ασθενής για τον εαυτό του όσο και η ομάδα της εμφύτευσης. Επίσης, παράγοντας αποτυχίας μιας μεταμόσχευσης μπορεί να είναι η επιλογή της λάθος τεχνικής. Έτσι λοιπόν παρατηρείται το φαινόμενο ασθενείς που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε επέμβαση αποκατάστασης του τριχωτού με τη μέθοδο FUT ή Strip και έχουν εμφανίσει εκτεταμένες ή δύσμορφες ουλές στη δότρια περιοχή, να έχουν μειώσει σημαντικά το εύρος της δότριας περιοχής και την ποιότητα των τριχοθυλακίων με αποτέλεσμα να μην έχουν ικανή δότρια χώρα για να επιτευχθεί ένα σωστό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την εμπειρία του γιατρού και της μεταμοσχευτικής ομάδας, είναι γεγονός ότι μόνο κατάλληλα εκπαιδευμένοι χειρουργοί μαλλιών προερχόμενοι από την ειδικότητα της Πλαστικής Χειρουργικής ή της Δερματολογίας πρέπει να ασχολούνται με τη μεταμόσχευση μαλλιών σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Παρ’ όλα αυτά παρατηρείται το φαινόμενο μη εξειδικευμένοι γιατροί ή γιατροί άλλων ειδικοτήτων (π.χ. οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι, ανειδίκευτοι γιατροί) να παρουσιάζονται ως έμπειροι γιατροί εμφύτευσης μαλλιών ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν ούτε την τεχνική κατάρτιση ούτε την εμπειρία που απαιτείται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να συμβούν πολλά τεχνικά σφάλματα που να οδηγήσουν σε αποτυχία της επέμβασης. Συχνά η αποτυχία της μεταμόσχευσης μπορεί να οφείλεται σε τεχνικά σφάλματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δηλαδή είτε κατά την εξαγωγή είτε κατά την τοποθέτηση των τριχοθυλακίων, συνηθέστερα στη φάση της τοποθέτησης. Αυτά τα σφάλματα έχουν να κάνουν με τον τραυματισμό των τριχοθυλακίων κατά την εξαγωγή ή με την εγκάρσια διατομή των τριχοθυλακίων (την καταστροφή τους και τη μείωση των πιθανοτήτων φύτρωσης).

Σε μεγάλο βαθμό τα σφάλματα μπορεί να σχετίζονται με την κακή συντήρηση των τριχοθυλακίων αφού αυτά εξαχθούν από το κεφάλι. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την καλύτερη επιβίωση των τριχοθυλακίων είναι η εφύγρανση και η διατήρησή τους σε χαμηλή θερμοκρασία. Όταν επομένως το τριχοθυλάκιο ξεραθεί ή διατηρείται σε υψηλές θερμοκρασίες αρχίζουν οι κυτταρικές αλλοιώσεις και μπορεί να επηρεαστεί η βιωσιμότητά του. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία μιας μεταμόσχευσης. Τέλος, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης των τριχοθυλακίων υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην αποτυχία της διαδικασίας και κυρίως η τοποθέτηση που έχει να κάνει με το βάθος εμφύτευσης του τριχοθυλακίου. Αν το τριχοθυλάκιο εμφυτευτεί πολύ βαθιά μπορεί να οδηγήσει σε εγκλεισμό μέσα στο δέρμα την στιγμή που επουλώνεται και στον σχηματισμό κύστης. Αν, πάλι, τοποθετηθεί πολύ επιφανειακά μπορεί να οδηγήσει σε αφύγρανση, ξήρανση και απώλειά του. Τα τεχνικά σφάλματα κατά την τοποθέτηση του τριχοθυλακίου θεωρούνται από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που οδηγούν σε αποτυχία της εμφύτευσης μαλλιών.

Υπάρχουν επιπλοκές και παρενέργειες στη μεταμόσχευση μαλλιών FUE;

Με τη τεχνική FUE, οι επιπλοκές είναι ελάχιστες έως μηδενικές και υποχωρούν άμεσα. Ήπια θυλακίτιδα ή μικρό οίδημα στην περιοχή του μετώπου εμφανίζεται σε ποσοστό κάτω του 1%.

Αν εμφανιστεί θυλακίτιδα των τριχών, δηλαδή η δημιουργία τοπικής φλεγμονής στα νέα τριχοθυλάκια κατά την πρώτη ή δεύτερη μετεγχειρητική εβδομάδα, αυτή υποχωρεί με τοπική εφαρμογή αντισηπτικού σαμπουάν και αντιμικροβιακής λοσιόν εφόσον εφαρμοστεί για μια εβδομάδα.

Το μετεγχειρητικό οίδημα στη περιοχή του μετώπου ή των οφθαλμών σπανιότερα, παρατηρείται περίπου 24-72 ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της μεταμόσχευσης μαλλιών και ελαχιστοποιείται με τη λήψη κορτιζόνης από το στόμα για 3-4 ημέρες.

Μία άλλη άμεση επιπλοκή είναι η μικρή τοπική αιμορραγία στην περιοχή της αφαίρεσης των τριχοθυλακίων. Αυτό αποτελεί συνηθισμένη επιπλοκή όταν εφαρμόζεται η μέθοδος FUT ή Strip, ενώ παρατηρείται πολύ σπάνια σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης με τη μέθοδο FUE.

Οι απώτερες παρενέργειες μιας μεταμόσχευσης μαλλιών είναι η μη φύτρωση των μαλλιών που οφείλεται σε τεχνικούς παράγοντες, στην απειρία της ομάδας μεταμόσχευσης ή  του γιατρού, στη μη σωστή διατήρηση των τριχοθυλακίων και στη μη σωστή τοποθέτησή τους. Άλλη απώτερη παρενέργεια της αποκατάστασης του τριχωτού μπορεί να είναι η δημιουργία μη φυσικού αποτελέσματος που οφείλεται σε κακή τοποθέτηση τριχοθυλακίων είτε λάθος σχεδιασμού του hairline.

Οι πιθανές παρενέργειες, άμεσες ή απώτερες, μετά την εμφύτευση μαλλιών, συνήθως προλαμβάνονται και μπορούν να αποφευχθούν με την κατάλληλη επιλογή των υποψηφίων, την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (εφόσον υπάρχουν περιπτώσεις ανοσοανεπάρκειας όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και περιπτώσεις ανθρώπων που δεν μπορούν να λάβουν με ασφάλεια τοπική αναισθησία). Για παράδειγμα, αν έχουμε έναν ασθενή με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου θα πρέπει να αναβληθεί η επέμβαση για μεταγενέστερο στάδιο με συνθήκες ασφαλείας. Εναλλακτικά σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί ο ασθενής με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη θα πρέπει να λάβει αντιβίωση ευρέος φάσματος προκειμένου να μην έχουμε τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν.

Αντίθετα, η τεχνική FUT συνοδεύεται συχνά από επιπλοκές όπως χρόνιος πόνος στην περιοχή της ουλής, υπαισθησία στο δέρμα πάνω από την ουλή και δημιουργία υπερτροφικής ή δύσμορφης ουλής. Τα αισθητικά προβλήματα είναι συχνά μετά από μια συνεδρία με την τεχνική FUT ή Strip, καθώς η ουλή μπορεί να είναι δύσμορφη και ορατή. Πολλοί ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχευση μαλλιων με την τεχνική FUT αποφεύγουν να κουρευτούν λόγω της εμφανούς, δύσμορφης ουλής που φέρουν. Οι παρενέργειες αυτές αποφεύγονται με την σύγχρονη μέθοδο Advanced FUE καθώς δεν προκαλεί μόνιμες ουλές.

Εφόσον η μεταμόσχευση μαλλιών εκτελεστεί σωστά με την σύγχρονη μέθοδο FUE δεν έχει σοβαρές παρενέργειες είτε άμεσες είτε απώτερες. Στην Advanced Hair Clinics ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής και η ομάδα του εφαρμόζουν ειδικά πρωτόκολλα πριν και μετά τη συνεδρία που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Τι να περιμένω κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και μετά;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία απολύτως ασφαλής διαδικασία. Γίνεται στον χώρο της κλινικής, μόνο με τοπική αναισθησία, ενώ ο ασθενής είναι ξύπνιος και μπορεί να μιλάει, να ακούει μουσική ή να παρακολουθεί TV κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Οποιαδήποτε ενόχληση υπάρξει στην μεταμοσχευμένη περιοχή, είναι αμελητέα. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν ένα μικρό τράβηγμα στην δότρια περιοχή για 1-2 ημέρες. Ήπια αναλγητικά σπάνια χρειάζεται να χορηγηθούν. Η περιοχή καλό είναι να διατηρείται ενυδατωμένη τα 3 πρώτα εικοσιτετράωρα με ψεκασμό φυσιολογικού ορού ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Κάποιες από τις καινούργιες τρίχες μπορεί να πέσουν τις 2-8 πρώτες εβδομάδες, αλλά αυτό δεν πρέπει να ανησυχήσει τον ασθενή, καθώς οι ρίζες παραμένουν και παράγουν καινούρια τρίχα στο διάστημα των επόμενων μηνών. Το φαινόμενο αυτό ελαχιστοποιείται με τη χρήση μινοξιδίλης 5%. Την επόμενη ημέρα μετά τη μεταμοσχευση μαλλιων ο ασθενής επισκέπτεται την κλινική όπου ελέγχεται η δότρια και λήπτρια χώρα και λούζονται προσεκτικά για πρώτη φορά τα μαλλιά. Μετά από 3 με 4 ημέρες μπορεί κανείς να πάει στην εργασία του χωρίς να είναι αντιληπτό ότι έχει υποβληθεί σε εμφύτευση μαλλιών. Τέλος, συνιστάται η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης για μία εβδομάδα μετά, καθώς και η χρήση της πισίνας.

Στην περίπτωση της ακούρευτης συνεδρίας FUE (Unshaven FUE), η επιστροφή στις επαγγελματικές ή κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει άμεσα, εντός 24-48 ωρών, καθώς δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια μεταμόσχευσης μαλλιών, αφού τα νέα μοσχεύματα έχουν τοποθετηθεί ανάμεσα στις υπάρχουσες τρίχες.

Είναι μόνιμα τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα της εμφύτευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE είναι σταθερά και μόνιμα. Αρχίζουν να φαίνονται ήδη από την πρώτη εβδομάδα μετά τη εμφύτευση. Η φύτρωση των τριχών εξελίσσεται σταδιακά και παρατηρείται μια φάση τριχόπτωσης μεταξύ δεύτερης και όγδοης μετεγχειρητικής εβδομάδας. Η επαναφύτρωση των τριχών που έχουν αποπέσει ξαναρχίζει στο τέλος του δεύτερου μήνα και ολοκληρώνεται σταδιακά μέσα σε ένα δωδεκάμηνο μετά τη μεταμόσχευση. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα αποτελέσματα μιας αποκατάστασης του τριχωτού μπορεί να ενισχυθούν ακόμα και δεκαοκτώ μήνες μετά την επέμβαση σε ένα 5% των ασθενών. Επομένως, αν και τα αποτελέσματα εμφανίζονται σταδιακά σε βάθος δωδεκαμήνου, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που τα αποτελέσματα της εμφύτευσης μπορεί να ενισχυθούν ακόμα και 18 μήνες μετά τη μεταμόσχευση. Το ποσοστό της επαναφύτρωσης των τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύθηκαν με τη μέθοδο Advanced FUE ξεπερνά το 95% και πολλές φορές φτάνει το 100%. Τα αποτελέσματα της εμφύτευσης μαλλιών μετά από συνεδρία μεταφοράς τριχοθυλακίων από τα γένια εμφανίζουν παρόμοια ποσοστά επιτυχίας. Στις περιπτώσεις αποκατάστασης του τριχωτού με μεταφορά τριχοθυλακίων από το στήθος ή άλλα μέρη του σώματος τα ποσοστά της επαναφύτρωσης μπορεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερα, δηλαδή 60-70%, ενώ μπορεί να είναι βραδύτερη και η εξέλιξη της επαναφύτρωσης των τριχοθυλακίων. Επίσης σε περιπτώσεις εμφύτευσης μαλλιών σε ουλές μετατραυματικές ή παθολογικής αιτιολογίας τα ποσοστά φύτρωσης μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 60-90%. Το ποσοστό φύτρωσης εξαρτάται από την ποιότητα της ουλής (αν είναι μαλακή ή σκληρή), την αιμάτωσή της και από άλλους παράγοντες. Σε ότι αφορά τη φυσικότητα του αποτελέσματος, αυτή εξαρτάται από την εμπειρία της χειρουργικής ομάδας και του γιατρού που θα εκτελέσει την επέμβαση. Είναι απαραίτητος o σωστός σχεδιασμός του hairline – εφόσον αυτό απαιτείται – και θα πρέπει να συμβαδίζει με τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχει προηγηθεί σωστός σχεδιασμός για το πώς θα κατανεμηθούν τα τριχοθυλάκια στο τριχωτό της κεφαλής και με τι πυκνότητα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα φυσικά χαρακτηριστικά κάθε κεφαλιού.

Συγκεκριμένα η φυσικότητα του αποτελέσματος επηρεάζεται από παράγοντες όπως η γωνία φύτρωσης των υπαρχόντων μαλλιών. Στα μεταμοσχευθέντα μαλλιά θα πρέπει να συμβαδίζει η γωνία που θα τοποθετηθούν με την γωνία και τη φορά φύτρωσης των υπαρχόντων. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η φυσική κατανομή των διαφορετικών τριχοθυλακίων. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα φυσιολογικό hairline θα πρέπει να τοποθετηθούν μπροστά τα μονά τριχοθυλάκια ενώ πιο πίσω θα πρέπει να δημιουργηθεί μια μεταβατική ζώνη με μονά και διπλά τριχοθυλάκια. Τα πυκνότερα τριχοθυλάκια θα πρέπει να τοποθετούνται πίσω από την μπροστινή γραμμή, κυρίως στην κεντρική περιοχή του κεφαλιού, με σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερης πυκνότητας. Η φυσικότητα του αποτελέσματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία της χειρουργικής ομάδας και από την τεχνική που εφαρμόζεται. Αναφορικά με το ποσοστό φύτρωσης, τα αποτελέσματα της μεθόδου FUE και της μεθόδου Strip είναι εφάμιλλα. Συνήθως, η μεταμόσχευση μαλλιών FUE υπερέχει σε φυσικότητα αποτελέσματος γιατί μπορεί να παράξει μικρότερης διαμέτρου τριχοθυλάκια που είναι και μονότριχα, ενώ η μέθοδος FUT ή Strip παράγει μοσχεύματα που είναι πιο χοντρά και όχι μεμονωμένα και συνεπώς αυτά δεν παράγουν ένα φυσικό αποτέλεσμα αν εμφυτευθούν στη μπροστινή γραμμή. Μεγάλο ρόλο παίζει και η δημιουργία ή μη οπών (υποδοχών) για την τοποθέτηση των τριχοθυλακίων. Στη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών Advanced FUE όπου τα τριχοθυλάκια εμφυτεύονται με την συσκευή εμφύτευσης Implanter σε ένα βήμα και χωρίς τη δημιουργία υποδοχών (One step implantation) παρατηρούμε ότι λόγω του μικρότερου τραυματισμού του δέρματος και της μικρότερης αιμορραγίας υπάρχει τελικά πιο γρήγορη και ποσοστιαία μεγαλύτερη φύτρωση από τις κλασικές τεχνικές FUE ή Strip.

DNA Test για την Αλωπεκία

Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί σημαντικό πεδίο έρευνας σήμερα. Σε λίγα χρόνια θα είμαστε σε θέση:

 • Να γνωρίζουμε ακριβώς τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ανδρογενετική αλωπεκία, ώστε να προβλέψουμε ποιος θα έχει πρόβλημα και να επέμβουμε γονιδιακά. Ήδη σήμερα, είναι εφικτή η χαρτογράφηση και η αποτύπωση του γενετικού προφίλ στο DNA κάθε ατόμου για τουλάχιστον 60-70 διαφορετικά γονίδια που εμπλέκονται στη διαδικασία της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Με μια απλή εξέταση αίματος, τον Γονιδιακό Έλεγχο Αλωπεκίας, είναι δυνατή από το γενετιστή και το γιατρό η πρόγνωση της πιθανότητας που έχει το άτομο να πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία καθώς και την ταχύτητα εξέλιξης της τριχόπτωσης. Επίσης, είναι δυνατός ο γενετικός έλεγχος για τα γονίδια που ελέγχουν το γκριζάρισμα των μαλλιών και να προσδιορίσουμε έτσι, με αρκετή ακρίβεια, τη φυσική τάση κάθε ατόμου να γκριζάρει γρηγορότερα ή αργότερα, για κληρονομικούς λόγους.
 • Να χρησιμοποιήσουμε καινούρια, αποτελεσματικότερα φάρμακα για την πρόληψη της τριχόπτωσης.
 • Να κάνουμε κλωνοποίηση των θυλάκων των τριχών και να χρησιμοποιούμε μεγάλους αριθμούς μοσχευμάτων (Hair cloning, hair duplication).
 • Να παράγουμε τρίχες από αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα (stem cellsή βλαστοκύτταρα) στο εργαστήριο, παρέχοντας περισσότερες δυνατότητες εμφύτευσης μαλλιών, χωρίς περιορισμό της δότριας χώρας.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος;

Η μεταμοσχευση μαλλιων είναι σήμερα η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία στην οποία προβαίνουν οι άνδρες και δεν αποτελεί πλέον διαδικασία για λίγους. Οι ασθενείς δεν διστάζουν να επισκεφτούν για το πρόβλημα αυτό Δερματολόγους και Πλαστικούς Χειρουργούς, που είναι οι μόνοι εξειδικευμένοι ιατροί για τη διάγνωση και τη θεραπεία της τριχόπτωσης. Η μεταμοσχευση μαλλιων έχει 3 σημαντικούς στόχους:

 1. Την ομοιόμορφη και πλήρη κάλυψη, χωρίς μόνιμο τραυματισμό της δότριας και λήπτριας χώρας και χωρίς σχηματισμό μόνιμων ουλών.
 2. Την επίτευξη ενός φυσικού αποτελέσματος με σωστή κατανομή των τριχών και φυσικό hairline. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση λεπτών, μονότριχων τριχοθυλακίων στη γραμμή του μετώπου, σε διάταξη κυματιστή ή ζιγκ ζαγκ.
 3. Την επίτευξη της μέγιστης δυνατής πυκνότητας, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Γενικά θεωρούνται αποδεκτές πυκνότητες από 50-70 τρίχες/cm², όταν όμως υπάρχει καλή δότρια, το πρόβλημα είναι περιορισμένης έκτασης και η πυκνότητα των νέων μαλλιών είναι το ζητούμενο, μπορούν να επιτευχθούν πυκνότητες μεγαλύτερες από 120 τρίχες/cm².

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, το 2010 παρατηρήθηκε διπλασιασμός των επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Έκτοτε, οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών παγκοσμίως αυξάνουν κατά 20% περίπου σε ετήσια βάση. Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να γίνει σε:

 1. Άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία
 2. Άνδρες και γυναίκες με ουλωτικές μορφές τριχόπτωσης
 3. Σε περιπτώσεις αραίωσης των τριχών στα φρύδια
 4. Σε περιπτώσεις αραίωσης των τριχών του προσώπου
 5. Σε περιπτώσεις κάλυψης ουλών προερχόμενων από την τεχνική FUT (Strip) ή για την κάλυψη μετατραυματικών και μετεγκαυματικών ουλών
 6. Σε περιπτώσεις που κάποιος επιθυμεί να κατεβάσει τη γραμμή του hairline στο μέτωπο

Σε εμφύτευση μαλλιών μπορούν να υποβληθούν άνδρες και γυναίκες, οποιασδήποτε ηλικίας από 18 ετών και άνω. Λόγω της ελάχιστα επεμβατικής φύσης της σύγχρονης τεχνικής εμφύτευσης μαλλιών FUE, μπορούν να υποβληθούν σε αυτήν πρακτικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με την εξαίρεση ασθενών με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή καταστάσεις σοβαρής ανοσοκαταστολής.

Ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως οι ασθενείς με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, οι διαβητικοί, ασθενείς με διαταραχές πηκτικότητας, οι ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν άφοβα να υποβληθούν σε μεταμοσχευση μαλλιων, υπό την προϋπόθεση της πρότερης επικοινωνίας του χειρουργού μαλλιών με τον θεράποντα ιατρό τους και την ανάλογη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν. Με την εξαίρεση ασθενών που πάσχουν από πολύ σοβαρά παθολογικά προβλήματα όπως σοβαρές καρδιοπάθειες, βαριά ανοσοκαταστολή κλπ όλοι οι ενήλικοι άνδρες και γυναίκες μπορούν να αποτελέσουν υποψηφίους για μεταμοσχευση μαλλιων.

Ιδανικότεροι υποψήφιοι είναι οι ασθενείς με σχετικά περιορισμένο και καλά αφορισμένο πρόβλημα αλωπεκίας, βαθμίδας Norwood I–IV, με πολύ καλή δότρια περιοχή και με σχετικά σταθεροποιημένο το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Στον αντίποδα, δεν αποτελούν καλούς υποψηφίους για μεταμοσχευση μαλλιων άνδρες με μεγάλου βαθμού αραίωση, βαθμίδος Norwood V–VII, με μικρή ή αραιή δότρια, καθώς και γυναίκες με αραίωση μαλλιών διάχυτου τύπου, όπου είτε οι αποστάσεις μεταξύ των μαλλιών στη λήπτρια χώρα δεν είναι οι κατάλληλες ώστε να τοποθετηθούν με ασφάλεια τα νέα τριχοθυλάκια, είτε η δότρια χώρα είναι εξίσου αραιή και αδύναμη. Γενικά θεωρείται ότι δότρια χώρα στο τριχωτό της κεφαλής με πυκνότητα μικρότερη των 90 τριχών/cm², είναι ακατάλληλη για μεταμόσχευση.

Πως θα επιλέξω τον κατάλληλο ιατρό;

Ο γιατρός που εκτελεί την εμφύτευση μαλλιών είναι από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχία ή την αποτυχία της επέμβασης. Οι διεθνείς κανόνες επιβάλουν την ύπαρξη εξειδικευμένης εκπαίδευσης στην εμφύτευση μαλλιών από πλαστικούς χειρουργούς ή δερματολόγους οι οποίοι ιδανικά πρέπει να είναι μέλη τη Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών, γνωστής και ως ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery). Η εκπαίδευση στην αποκατάσταση μαλλιών πρέπει να είναι συνολική, να αφορά τη γνώση των σύγχρονων τεχνικών και της μεθόδου FUT ή Strip αλλά και της τεχνικής FUE καθώς επίσης και την αποκατάσταση περιστατικών που έχουν αποτύχει ή την αποκατάσταση ουλών που έχουν δημιουργηθεί από παλαιότερες τεχνικές μεταμόσχευσης, όπως είναι η FUT ή Strip.

Επίσης στην εκπαίδευση ενός γιατρού που θεωρείται έμπειρος στην εμφύτευση μαλλιών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η αποκατάσταση εξειδικευμένων περιπτώσεων όπως οι γυναικείες αλωπεκίες, η μεταφορά τριχών από άλλες περιοχές πέρα από το κεφάλι (πρόσωπο, γένια, στήθος, πλάτη κλπ), η αποκατάσταση εξειδικευμένων περιοχών, όπως είναι τριχοφυΐα στο πρόσωπο (μουστάκι, γένια, φαβορίτες ή αποκατάσταση φρυδιών και βλεφαρίδων).

Ο γιατρός της ομάδας μεταμόσχευσης αποτελεί τον κεντρικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση του αποτελέσματος καθώς κάνει την τοπική αναισθησία που απαιτείται για την εξαγωγή και την τοποθέτηση των τριχοθυλακίων και κάνει τον σχεδιασμό του hairline και της κατανομής των τριχοθυλακίων.

Ποια είναι η εξέλιξη της μεταμόσχευσης μαλλιών στην ιστορία;

Η απώλεια των μαλλιών πάντα απασχολούσε και προβλημάτιζε τους ανθρώπους οι οποίοι και αναζητούσαν τρόπους αποκατάστασης.

τριχόπτωση στους αρχαίους χρόνους

Αρχαίοι Χρόνοι

Η πρώτη μαρτυρία αντιμετώπισης της τριχόπτωσης χρονολογείται περίπου από το 1550 π.Χ. Στους παπύρους Ebers από την Αρχαία Αίγυπτο υπάρχουν οι πρώτες γραπτές αναφορές για τη θεραπεία της τριχόπτωσης. Στην Παλαιά Διαθήκη, υπάρχουν αναφορές στην τριχόπτωση και στη σημασία των μαλλιών για τους άνδρες, όπως η ιστορία του Σαμψών και της Δαλιδάς, όπου η δύναμη του άνδρα είναι ταυτισμένη με τα μακριά μαλλιά. Στην Αρχαία Ρώμη, ο Ιούλιος Καίσαρας χρησιμοποιούσε αιγυπτιακές συνταγές κατά της τριχόπτωσης.
τριχόπτωση αρχαία ελλάδα

Αρχαία Ελλάδα

Στην Αρχαία Ελλάδα το 400 π.Χ., ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, Ιπποκράτης, καταγράφει για πρώτη φορά την παρατήρηση ότι οι ευνούχοι, εφόσον ευνουχιστούν πριν την εφηβεία, δεν παρουσιάζουν ανδρογενετική αλωπεκία, τεκμηριώνοντας έτσι τη σχέση της φαλάκρας με τη δράση των ανδρικών ορμονών μετά την εφηβεία. Παράλληλα, προτείνει μεθόδους θεραπείας με βότανα της εποχής.

τριχόπτωση στους σύγχρονους χρόνους

Σύγχρονοι Καιροί

Στον Μεσαίωνα, στην προσπάθεια μείωσης της απώλειας μαλλιών, ως φάρμακο εκλογής θεωρούνταν το σάλιο της αγελάδας, μια δοξασία που επέζησε ως τις μέρες μας. Κατά το 17ο-18ο αιώνα, κυρίως στην Ευρώπη, καθιερώθηκαν τα πρόσθετα και οι περούκες ως μέσο κάλυψης της φαλάκρας στην υψηλή κοινωνική τάξη. Οι πρώτες επεμβάσεις στη μεταμόσχευση μαλλιών που άρχισαν να εφαρμόζονται τη δεκαετία του 1960 και συνεχίστηκαν για περίπου 40 χρόνια, χαρακτηριζόταν από τον εξαιρετικά επεμβατικό, επώδυνο και αιματηρό χαρακτήρα τους και από τα πολύ φτωχά αισθητικά αποτελέσματά τους. Πρώτοι οι πλαστικοί χειρουργοί χρησιμοποίησαν τη μεταφορά αγγειούμενων δερματικών κρημνών του τριχωτού της κεφαλής (flap surgery) για την κάλυψη ελλειμμάτων δέρματος ή φαλακρών περιοχών.

Κατά τις πρώτες αυτές επεμβάσεις, εκτέμνονταν τμήμα του φαλακρού μέρους της κεφαλής και καλύπτονταν από κρημνό δέρματος που προέρχονταν από γειτονικές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής. Οι επεμβάσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα επίπονες και αιματηρές, γινόταν συνήθως υπό γενική αναισθησία και το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν συνήθως πολύ φτωχό. Σήμερα, στην Πλαστική Χειρουργική, συνεχίζεται η εφαρμογή των δερματικών κρημνών σε συγκεκριμένες ενδείξεις, όπως εκτεταμένες τραυματικές αποκολλήσεις του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής, εκτεταμένα εγκαύματα ολικού πάχους με καταστροφή του δέρματος, σε περιπτώσεις εκτεταμένων καρκίνων του δέρματος κ.λπ.

Η χρήση των δερματικών κρημνών (flap surgery) για τη χειρουργική αποκατάσταση της ανδρογενετικής αλωπεκίας έχει πρακτικά εγκαταλειφθεί πλήρως και αναφέρεται μόνο για ιστορικούς λόγους. Μια άλλη τεχνική πλαστικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση της ανδρικής φαλάκρας που γνώρισε ευρεία χρήση στο παρελθόν, ήταν η λεγόμενη μείωση του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής (scalp reduction). Κατά την τεχνική αυτή, εκτέμνονταν τμήμα του φαλακρού δέρματος, κινητοποιούνταν με κατάλληλη υποσκαφή το γειτονικό δέρμα και γινόταν συρραφή του τραύματος με αντικειμενικό στόχο τη μείωση της έκτασης του φαλακρού μέρους του τριχωτού της κεφαλής. Οι επεμβάσεις αυτές χαρακτηρίζονταν από την ύπαρξη μεγάλων και δύσμορφων μετεγχειρητικών ουλών με φτωχά αισθητικά αποτελέσματα.

Μια σύγχρονη βελτιωμένη εκδοχή της τεχνικής scalp reduction για περιπτώσεις εκτεταμένων ελλειμμάτων δέρματος ή εκτεταμένων μετεγκαυματικών ή μετατραυματικών ουλών του τριχωτού της κεφαλής, είναι η χρήση των διατατήρων ιστών (tissue expanders). Κατά την τεχνική αυτή, συνήθως υπό γενική αναισθησία, εισάγεται ο διατατήρας (tissue expander) στο υποδόριο του υγιούς τμήματος του τριχωτού της κεφαλής και το τραύμα συρράπτεται. Στη συνέχεια, σε ένα διάστημα 8-12 εβδομάδων ακολουθεί η σταδιακή διάταση του tissue expander με φυσιολογικό ορό, με αποτέλεσμα και τη σταδιακή διάταση του υπερκείμενου δέρματος του τριχωτού της κεφαλής. Όταν η διάταση ολοκληρωθεί, ακολουθεί σε δεύτερο χειρουργείο, η αφαίρεση του tissue expander, η εκτομή τμήματος ή όλου του φαλακρού ή ουλοποιημένου τμήματος του τριχωτού της κεφαλής και στη συνέχεια η κάλυψη του ελλείμματος δέρματος που δημιουργήθηκε με τη χρήση της περίσσειας του διατεταμένου δέρματος του τριχωτού της κεφαλής. Η πολύπλοκη, χρονοβόρα και επώδυνη αυτή διαδικασία έχει συγκεκριμένες σοβαρές, επανορθωτικές ενδείξεις, δεν χρησιμοποιείται όμως για την κάλυψη της ανδρικής φαλάκρας για αισθητικούς λόγους, εξαιτίας του εξαιρετικά επεμβατικού χαρακτήρα της.

Στη δεκαετία του 1980 εμφανίστηκε η τεχνική του punch grafting καθώς μεγάλωνε η ανάγκη για λιγότερο επεμβατικές τεχνικές αποκατάστασης του τριχωτού της κεφαλής και άρχιζε να γίνεται αντιληπτό ότι οι τρίχες του κεφαλιού αναπτύσσονται κατά ομάδες. Κατά την τεχνική punch grafting, με κυκλικό μαχαιρίδιο μεγάλης διαμέτρου (punch 0.5 mm), αφαιρείται ένα σύνολο 20-30 τριχών το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται σε υποδοχή-οπή μικρότερης διαμέτρου (συνήθως 0.4 mm) που έχει διανοιχθεί με punch στη λήπτρια περιοχή του φαλακρού τμήματος του κεφαλιού. Η τεχνική punch grafting γνώρισε αξιόλογη διάδοση τη δεκαετία του 1980-1990, αλλά σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε καθώς ήταν αρκετά τραυματική και αιματηρή και επιπλέον χαρακτηριζόταν από αφύσικα αισθητικά αποτελέσματα, καθώς τα μεγάλα μοσχεύματα των 20-30 τριχών (plug grafts) δεν μπορούν να τοποθετηθούν πολύ κοντά το ένα στο άλλο και δεν προσομοιάζουν με τα φυσιολογικά τριχοθυλάκια που είναι πολύ πιο λεπτά, ιδιαίτερα στη γραμμή του μετώπου (hairline). Η αφύσικη αυτή εμφάνιση των plug grafts είναι γνωστή ως φαινόμενο δίκην κούκλας ή doll-like effect.

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνική punch grafting έχει πρακτικά εγκαταλειφθεί, είναι όμως αρκετές οι περιπτώσεις ασθενών που είχαν υποβληθεί παλαιότερα σε μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο punch grafting, οι οποίοι σήμερα προσφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό για αποκατάσταση των ουλών και του αφύσικου hairline με την τεχνική FUE.

ΓΙΑΤΙ Advanced Hair Clinics

 • Επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Advanced Hair Clinics είναι ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, με εμπειρία περισσότερων από 6000 επεμβάσεων μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο FUE, στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία, Κύπρος, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ). Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής είναι από τους ελάχιστους Έλληνες ιατρούς που είναι τακτικό μέλος της ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery) και καλείται κάθε χρόνο στα παγκόσμια συνέδρια μεταμόσχευσης μαλλιών για να εκπαιδεύσει στις νέες μεθόδους Follicular Unit Extraction ιατρούς από όλον τον κόσμο.
 • Ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής, αποτελεί, παγκοσμίως, έναν από τους πρωτοπόρους γιατρούς με εξειδίκευση στη μεταμοσχευση μαλλιων FUE. Έχει πολυετή εμπειρία άνω των 10 ετών στη συγκεκριμένη τεχνική, έχει εκπαιδεύσει ο ίδιος τα μέλη των ιατρικών ομάδων της Advanced Hair Clinics, όπως και δεκάδες άλλους γιατρούς και τεχνικούς σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
 • Στην κλινική Advanced Hair Clinics ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, μετεκπαιδευμένος στο Kyungpook University της Κορέας πλάι στον διάσημο ερευνητή στο πεδίο της τριχόπτωσης Dr. Kim, μετά από πολυετή εμπειρία και έρευνα, ανέπτυξε, εισήγαγε πρώτος και εξέλιξε την μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών Advanced FUE και One Step Implantation, με τη χρήση ειδικής αυτοματοποιημένης συσκευής εξαγωγής τριχών και εμφύτευσης αυτών, χωρίς την δημιουργία υποδοχών και την πρόκληση τραυματισμών (Direct FUE).
 • Κατά την μέθοδο Advanced FUE τα μοσχεύματα εμφυτεύονται απευθείας με τη σωστή φορά στην πάσχουσα περιοχή χωρίς την δημιουργία οπών. Παράλληλα, ελαχιστοποιείται ο τραυματισμός της δότριας και της λήπτριας χώρας, λόγω της χρήσης εργαλείων πολύ μικρής διαμέτρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Advanced Hair Clinics πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες, με διαφορά, συνεδρίες μεταμόσχευσης μαλλιών FUE στην Ελλάδα, με περισσότερα από 3000 τριχοθυλάκια ή 7000 τρίχες σε μία, ημερήσια, συνεδρία διάρκειας 8 ωρών. Oι ομάδες μεταμόσχευσης της Advanced Hair Clinics είναι οι πλέον εξειδικευμένες στη χρήση της τεχνικής FUE για την αντιμετώπιση ειδικών ή σπάνιων περιστατικών, όπως είναι: η μεταμόσχευση φρυδιών, η μεταμόσχευση γενιών, η αποκατάσταση ουλών από FUT (Strip), η μεταφορά τριχοθυλακίων από το πρόσωπο (facial hair) ή από το σώμα (body hair).

Όλες τις επεμβάσεις αποκατάστασης του τριχωτού πραγματοποιεί ή επιβλέπει ο διεθνούς φήμης Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ISHRS, γεγονός που εγγυάται τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕπικοινωνίαΚαλέστε μας
graduation-hatlicensecrossmenulistchevron-rightquestion-circle