Όσκαρ 2022: Πως ένα χαστούκι μας αφύπνισε για το δράμα της αλωπεκίας.

Όσκαρ 2022: Πως ένα χαστούκι μας αφύπνισε για το δράμα της αλωπεκίας.

Ένα απροσδόκητο περιστατικό εκτυλίχθηκε την Κυριακή το βράδυ στην τελετή των Όσκαρ κι έριξε τα φώτα της δημοσιότητας σε μια πάθηση για την οποία ίσως πολλοί δεν γνώριζαν: την αλωπεκία.

Τι έγινε στα Όσκαρ;

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο κωμικός Κρις Ροκ που βρισκόταν στην σκηνή, αστειεύτηκε με το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του Γουίλ Σμιθ, λέγοντας της: «Τζάντα, σ’ αγαπώ, «G.Ι. Jane 2, ανυπομονώ να το δω, εντάξει;» H κάμερα εστίασε εκείνη τη στιγμή στην σύζυγο του Σμιθ, που έδειχνε έκπληκτη. Ο Ροκ αναφερόταν στην ταινία «G.I. Τζέιν», που γυρίστηκε το 1997 με πρωταγωνίστρια την Ντέμι Μουρ, η οποία για τις ανάγκες του ρόλου της είχε ξυρίσει το κεφάλι της.

Το υποτιθέμενο αστείο ήταν ατυχές και ο Will Smith όχι μόνο δεν γέλασε, αλλά σηκώθηκε γρήγορα από το κάθισμά του στην πρώτη σειρά, ανέβηκε στην σκηνή και χαστούκισε τον Κρις Ροκ. Επέστρεψε στη θέση του εξαιρετικά συγχυσμένος και φώναξε απειλητικά στον Ροκ να μην ξαναπιάσει στο στόμα του την σύζυγό του, Τζάντα Πίνκετ Σμιθ. Ο Ροκ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους κι απάντησε ότι απλώς έκανε ένα «G.I. Τζέιν» αστείο — και τότε ο Σμιθ του φώναξε για δεύτερη φορά να μην τολμήσει να αναφερθεί ποτέ ξανά στη σύζυγό του.

Το κοινό παρακολουθούσε έκπληκτο τη στιχομυθία και όλα όσα συνέβαιναν. Πολλοί ήταν οι ηθοποιοί που προσπάθησαν να ηρεμήσουν τον Γουίλ Σμίθ, ανάμεσα τους ο Μπράντλευ Κούπερ κι ο Ντένζελ Ουάσινγκτον. Λίγο αργότερα, ο Σμιθ ανέβηκε ξανά στην σκηνή, αυτή τη φορά για να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο, αφού κέρδισε το Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «Η Μέθοδος Γουίλιαμς». Τότε, με δάκρυα στα μάτια ζήτησε συγγνώμη από την Ακαδημία, αφού όπως είπε η αγάπη σε εξωθεί στο να κάνεις τρελά πράγματα.

Το 2018, η Τζάντα Πίνκετ Σμιθ είχε αποκαλύψει ότι διαγνώστηκε με γυροειδή αλωπεκία κι από τότε συχνά αναφέρεται στην πάθηση της στο λογαριασμό της στο Instagram όσο και στις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί, σε μια προσπάθεια να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αλωπεκία στους ακολούθους της και να ευαισθητοποιήσει το κοινό που ίσως δεν γνωρίζει αρκετά σχετικά με αυτή την πάθηση.

Τι είναι η αλωπεκία, τι συνέβη που έχει προκαλέσει την ευαισθητοποίηση και τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η πιο κοινή αιτία απώλειας των μαλλιών είναι η κληρονομικότητα που ουσιαστικά δεν πρόκειται πραγματικά για μια ασθένεια, αλλά για μια φυσική κατάσταση που προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικής, επιπέδων ορμονών και της διαδικασίας γήρανσης. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές αλωπεκίας, με πιο κοινή την ανδρογενετική αλωπεκία, ενώ άλλες επίσης μορφές της είναι η γυροειδής αλωπεκία, η διάχυτη αλωπεκία και η ουλωτική αλωπεκία.

Στην περίπτωση της Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τον τύπο αλωπεκίας από τον οποίο πάσχει, ωστόσο η κλινική εικόνα υποδηλώνει πως πιθανότατα πάσχει από γυροειδή αλωπεκία.

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια ασθένεια που αναπτύσσεται όταν το σώμα επιτίθεται στους δικούς του θύλακες της τρίχας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση οπουδήποτε στο σώμα. Μπορεί να επηρεάσει άνδρες και γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά διαγιγνώσκεται κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία.

Πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν γυροειδή αλωπεκία είναι κατά τα άλλα υγιείς. Έχουν τριχόπτωση και μερικές φορές αλλαγές στα νύχια, αλλά παραμένουν καλά στην υγεία τους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι γυροειδούς αλωπεκίας, μερικοί από τους οποίους προκαλούν “μπαλώματα” φαλάκρας, ολική απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής ενός ατόμου ή ακόμα και τριχόπτωση σε ολόκληρο το σώμα.

Τι έχει δηλώσει στο παρελθόν η Jada Pinkett Smith για την αλωπεκία της;

Από την ημέρα που η Pinkett Smith διαγνώστηκε με αλωπεκία έχει ξεκινήσει έναν αγώνα ενημέρωσης του κοινού για τα μέτρα πρόληψης και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
“Πολλοί άνθρωποι με ρωτούσαν γιατί φοράω τουρμπάνι”, είπε το 2018 η τότε 46χρονη σε ένα επεισόδιο της εκπομπής της στο Facebook Red Table Talk. “Λοιπόν, δεν το έχω αναφέρει. Δεν είναι εύκολο να μιλήσω γι’ αυτό, αλλά έφτασε η ώρα να το βγάλω από μέσα μου”.

“Τα μαλλιά μου ήταν ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μου”, συνέχισε. “Το να περιποιούμαι τα μαλλιά μου ήταν μια όμορφη ιεροτελεστία όπως και το να έχω την επιλογή να έχω μαλλιά ή όχι. Και τότε μια μέρα σκέφτηκα, “Θεέ μου, μάλλον μπορεί να μην έχω πια αυτή την επιλογή”.

Πιο πρόσφατα, μοιράστηκε κάποια πράγματα γύρω από την κατάστασή της και τους τρόπους που οι πάσχοντες μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Ο Γουίλ Σμιθ έχει επανειλημμένα εκφράσει ενεργά την υποστήριξη του στη σύζυγό του κατά τη διάρκεια της μάχης της ενάντια στην αλωπεκία.

Πώς θεραπεύεται η αλωπεκία;

Όπως μας λέει ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός και Επιστημονικός Διευθυντής της διεθνώς πολυβραβευμένης κλινικής Advanced Hair Clinics, η διάγνωση και θεραπεία της αλωπεκίας αποτελεί μια απόλυτα εξατομικευμένη διαδικασία. Η σωστή διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένους στην αλωπεκία ιατρούς, ώστε να επιλεχθεί η κατάλληλη για τον ασθενή θεραπεία.

Δωρεάν Ενημερωτικό Ραντεβού

Κλείστε τώρα ραντεβού στην ADVANCED HAIR CLINICS και βρείτε απάντηση στα ερωτήματα που σας απασχολούν για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

Με ενδιαφέρει!