Γυναικεία Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι μία κατάσταση που απασχολεί πολλές γυναίκες σε διάφορα στάδια της ζωής τους. Οι συχνότερες περίοδοι εμφάνισης γυναικείας τριχόπτωσης είναι η εφηβεία, η περίοδος μετά τον τοκετό και η εμμηνόπαυση. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, το ψυχολογικό στρες που προκαλεί η αραίωση των μαλλιών μπορεί να είναι έντονο, καθώς για πολλές γυναίκες τα όμορφα και πυκνά μαλλιά είναι συνυφασμένα με τη θηλυκότητα και την ομορφιά.

Είναι όμως πάντα η τριχόπτωση ανησυχητική; Η τριχόπτωση στις γυναίκες, όπως και στους άντρες, μπορεί να είναι μια φυσιολογική φάση του τριχωτού της κεφαλής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εποχιακή τριχόπτωση που παρουσιάζεται κυρίως το φθινόπωρο με αυξημένη απώλεια μαλλιών. Αντίστοιχα φυσιολογική θεωρείται η -σε έναν βαθμό- τριχόπτωση την περίοδο μετά τον τοκετό. Σε γενικές γραμμές, εάν μια γυναίκα χάνει πάνω από 150 τρίχες την ημέρα τότε θα ήταν καλό να συζητήσει με τον ιατρό της, να γίνει διάγνωση για τυχόν παθολογικά αίτια της τριχόπτωσης και να αναζητήσει θεραπεία που θα «σώσει» τα μαλλιά και θα οδηγήσει σε επαναπύκνωσή τους.

Γυναικεία Τριχόπτωση

Είδη αλωπεκίας που αφορούν τις γυναίκες

Αντιμετώπιση

Διάγνωση

Η διάγνωση της γυναικείας τριχόπτωσης ξεκινά από τη λήψη ιστορικού, τη διενέργεια αιματολογικών και ορμονικών εξετάσεων, το φωτοτριχοριζόγραμμα, έως και τη βιοψία δέρματος, ανάλογα με το είδος της γυναικείας τριχόπτωσης. Η πρόγνωση της γυναικείας τριχόπτωσης εξαρτάται από τον τύπο αυτής.

Γενικά σε περιπτώσεις διάχυτης γυναικείας τριχόπτωσης σε αναπαραγωγικές ηλικίες η πρόγνωση είναι καλύτερη από την ανδρική τριχόπτωση, καθώς οι γυναικείες ορμόνες δρουν προστατευτικά. Σε περιπτώσεις γυναικείας τριχόπτωσης που οφείλεται σε υποκείμενα αίτια, αρκεί η άρση των αιτίων για να διορθωθεί το πρόβλημα, όπως λήψη σιδήρου, βελτίωση της διατροφής και προσπάθεια ελέγχου του άγχους.

Στην κλινική Advanced Hair Clinics, η κάθε περίπτωση γυναικείας τριχόπτωσης αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα ξεκινώντας από τη σωστή διάγνωση και καταλήγοντας στην κατάλληλη θεραπεία που είναι διαφορετική για τον καθένα. Η κλινική μας είναι μία από τις πιο εξειδικευμένες κλινικές αντιμετώπισης της γυναικείας τριχόπτωσης με εμπειρία χιλιάδων περιστατικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από την Ευρώπη έως τη μέση Ανατολή.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Η κύρια φαρμακευτική ουσία που βοηθά στη γυναικεία τριχόπτωση είναι η μινοξιδίλη (συνήθως 2%) που έχει βρεθεί ότι αυξάνει την αιμάτωση στο τριχωτό της κεφαλής και βοηθά στην επαναφύτρωση κάποιων τριχών.

Η θεραπεία με μινοξιδίλη χορηγείται 1 έως 2 φορές την ημέρα σε μορφή λοσιόν -μια πολύ απλή και πρακτική μέθοδος εφαρμογής.

Γενικά είναι πολύ καλά ανεκτή θεραπεία και οι κυρίες παρενέργειές της στη γυναικεία τριχόπτωση είναι ο ερεθισμός του δέρματος του κεφαλιού, ερύθημα, λιπαρότητα και απολέπιση, όλα τους ήπιες ενοχλήσεις που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την προσαρμογή της δόσης.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών δίνει λύση σε πολλές περιπτώσεις γυναικείας τριχόπτωσης. Εφαρμόζεται στην ανδρογενετική αλωπεκία καθώς και σε άλλες μορφές διάχυτης ή ουλωτικής γυναικείας τριχόπτωσης. Στην κλινική Advanced Hair Clinics εφαρμόζεται μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE η οποία δεν αφήνει γραμμικές ουλές, δεν ενέχει πόνο και δεν απαιτεί ράμματα, ενώ προσφέρει ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Στη γυναικεία τριχόπτωση συχνά εφαρμόζεται ακούρευτη συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών Unshaven FUE, κατά την οποία δεν ξυρίζεται καθόλου το τριχωτό της κεφαλής και δεν προκαλούνται σημάδια που μαρτυρούν ότι η γυναίκα υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μαλλιών. Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών FUE επιτρέπει την άμεση επιστροφή στις δραστηριότητες και την εργασία.

YouTube video

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Ο κύκλος ζωής της τρίχας

Ο κύκλος ζωής της τρίχας αποτελείται από την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή φάση. Η γυναικεία τριχόπτωση εμφανίζεται όταν υπάρχει γρήγορη μετάπτωση από την αναγενή στην καταγενή και έπειτα στην τελογενή φάση.

Στο τριχωτό της κεφαλής, το 95% των τριχών βρίσκεται στην αναγενή φάση, η οποία διαρκεί αρκετά χρόνια, ενώ η καταγενής και τελογενης λίγους μήνες. Σε ορισμένες μορφές γυναικείας τριχόπτωσης, η αναγενής φάση διαρκεί μόλις λίγους μήνες. Μια ημερήσια απώλεια της τάξης των 100-150 τριχών είναι φυσιολογική και δεν συνιστά γυναικεία τριχόπτωση.

Η απώλεια των καταγενών αυτών τριχών συμβαίνει κυρίως κατά το λούσιμο και το χτένισμα και δεν μαρτυρούν απαραίτητα γυναικεία τριχόπτωση. Mια γυναίκα πρέπει να αναζητήσει θεραπεία τριχόπτωσης εάν χάνει περισσότερες από 150 τρίχες καθημερινά.

  • Αναγενής Φάση

    1. Αναγενής Φάση

  • Καταγενής Φάση

    2. Καταγενής Φάση

  • Τελογενής Φάση

    3. Τελογενής Φάση

Γονιδιακός έλεγχος

Σήμερα, είναι εφικτός ο προσδιορισμός της πιθανότητας μιας νεαρής γυναίκας να εμφανίσει ανδρογενετική αλωπεκία, με την βοήθεια εξειδικευμένων γενετικών τεστ, που αποκαλύπτουν την παρουσία γονιδίων στο DNA του συγκεκριμένου ατόμου, τα οποία σχετίζονται με την ανδρικού τύπου τριχόπτωση.

Συχνές Ερωτήσεις