Η
λευκοτριχία αφορά την παρουσία λευκών τριχών σε πρόσωπο και σώμα. Πρόκειται για ένα είδος επίκτητου αποχρωματισμού της τρίχας που μπορεί να εμφανιστεί κάποια στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου. Το φαινόμενο αυτό απασχολεί κυρίως όσους πάσχουν από το αυτοάνοσο νόσημα λεύκη αλλά και εκείνους που έχουν μεμονωμένες λευκές τρίχες. Η λευκοτριχία επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία τους γιατί συνήθως συνδέεται με τη γήρανση.

Θεραπείες για τη Λευκοτριχία

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να εφαρμόσουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην λευκοτριχία, αλλά συνήθως χωρίς επιτυχία. Οι πιο συνηθισμένες περιλαμβάνουν:

  • Aποτρίχωση με laser
  • Ραδιοσυχνότητες
  • Aποτρίχωση με κερί


    Το μειονέκτημα που έχουν οι παραπάνω είναι ότι οι λευκες τριχες δεν διαθέτουν μελανίνη και επομένως δεν μπορούν να εκριζωθούν με το λέιζερ αποτρίχωσης. Επίσης ούτε η μέθοδος με το κερί ούτε οι ραδιοσυχνότητες προσφέρουν μόνιμο αποτέλεσμα. Αντίθετα, η εξαγωγή τριχοθυλακίων με το εργαλείο punch που εφαρμόζεται στη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών FUE, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Απαλλαγείτε από τις λευκες τριχες με την επαναστατική τεχνική FUE punch graft.

    Η Mεμονωμένη Mεταφορά Tριχοθυλακίων, όπως ονομάζεται αλλιώς η FUE (Follicular unit extraction) είναι μια ελάχιστα επεμβατική και τραυματική διαδικασία που μέχρι σήμερα εφαρμόζεται για την εξαγωγή και εμφύτευση τριχοθυλακίων στη μεταμόσχευση μαλλιών. Η διαδικασία γίνεται με ένα punch, δηλαδή μια συσκευή πολύ μικρής διαμέτρου που μοιάζει με στυλό. Το punch χρησιμοποιείται στην εμφύτευση μαλλιών, γενίου, φρυδιών. Η μεγάλη εμπειρία που υπάρχει με το punch μας έχει οδηγήσει να το εφαρμόσουμε και στη λευκοτριχία, σε ανθρώπους που επιθυμούν να απαλλαγούν μόνιμα από τις λευκες τριχες σε πρόσωπο και σώμα.

Η μελέτη για την λευκοτριχία

    Προτού αρχίσουμε να εφαρμόζουμε στην Advanced Hair Clinics τη μέθοδο FUE ως τεχνική εξάλειψης της λευκοτριχίας, ο πλαστικός χειρουργός δρ Αναστάσιος Βεκρής, επιστημονικός διευθυντής της κλινικής, εκπόνησε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 32 ασθενείς (24 γυναίκες, 8 άντρες) με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη και με φωτότυπο δέρματος I-IV. Στις 15 περιπτώσεις η μέθοδος FUE εφαρμόστηκε στο πρόσωπο, στις 9 στην περιοχή του γενίου, στις 5 στο λαιμό και στις 3 στην περιοχή του μπικίνι. Στόχος ήταν να φανεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου και να διαπιστωθεί αν υπάρχει επανέκφυση των τριχών 3 μήνες μετά την θεραπεία.

    Οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν όλοι λευκοτριχία. Το εργαλείο punch που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή των λευκών τριχών ήταν διαμέτρου 0.75-0.9 mm. Εκείνο με την μικρότερη διάμετρο χρησιμοποιήθηκε στο πρόσωπο, ενώ το μεγαλύτερο στο σώμα. Με τη βοήθεια του punch ο γιατρός προχώρησε στην εκρίζωση ολόκληρου του τριχικού θύλακα. Σε διάστημα 1 εβδομάδας και 3 μηνών και με τη βοήθεια ψηφιακού φωτογραφικού υλικού, έγινε μια εκτίμηση του αποτελέσματος.

    Από τους συνολικά 32 ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη που κάναμε στην Advanced Hair Clinics, οι 18 είχαν ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μέσα σε μία συνεδρία, δηλαδή δεν υπήρξε επανέκφυση των λευκών τριχών. Οι παρενέργειες που εμφανίστηκαν περιελάμβαναν ελάχιστη αιμορραγία κατά την εξαγωγή (σε 5 ασθενείς, δηλαδή στο 15.6%), μελανιά (σε 4 ασθενείς, δηλαδή στο 12.5%). Δεν παρατηρήθηκαν μόλυνση και μόνιμες παρενέργειες όπως ουλή και δυσχρωμία τοπικά. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η πλειονότητα των ασθενών (28 από τους 32) δήλωσαν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 87.5%. Περίπου στις μισές περιπτώσεις χρειάστηκαν περισσότερες από μία συνεδρίες για να εξαλειφθεί η λευκοτριχία.

Τα αποτελέσματα της FUE στην λευκοτριχία

Χρειάστηκε 2η συνεδρία

Ασθενείς με παρενέργειες

Συνολική ικανοποίηση

Άμεσο αποτέλεσμα    Επομένως, από τη μελέτη φαίνεται ότι η εξαγωγή λευκών τριχοθυλακίων με τη μέθοδο FUE εξαλείφει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα. Επιπλέον, στα πλεονεκτήματα της τεχνικής είναι η απουσία σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και ουλών. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν καυκάσιοι. Η μέθοδος δεν έχει εφαρμοστεί από εμάς σε άλλο τύπο δέρματος.

    Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό κάποιος που πάσχει από λευκοτριχία να επιλέξει έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό, γνώστη της μεθόδου FUE που θα απαντήσει ειλικρινά στις προσδοκίες του και θα συμβάλει ώστε να μην υπάρχουν παρενέργειες, όπως ουλές. Η εργασία για την συμβολή της FUE και η χρήση του punch στη λευκοτριχία παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό διευθυντή της Advanced Hair Clinics Δρ Αναστάσιο Βεκρή στο 22ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της ISHRS, 8-11 Οκτωβρίου 2014, στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.