Λευκοτριχία​

Το φαινόμενο της Λευκοτριχίας απασχολεί κυρίως όσους πάσχουν από το αυτοάνοσο νόσημα της λεύκης αλλά και εκείνους που έχουν μεμονωμένες λευκές τρίχες.

H λευκοτριχια αφορά την παρουσία λευκών τριχών σε πρόσωπο και σώμα​

λευκοτριχία

Η λευκοτριχια είναι ένα είδος επίκτητου αποχρωματισμού της τρίχας που μπορεί να εμφανιστεί κάποια στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου. Το φαινόμενο αυτό απασχολεί κυρίως όσους πάσχουν από το αυτοάνοσο νόσημα της λεύκης αλλά και εκείνους που έχουν μεμονωμένες λευκές τρίχες. Η λευκοτριχία επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία τους γιατί συνήθως συνδέεται με τη γήρανση.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να εφαρμόσουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην λευκοτριχία, αλλά συνήθως χωρίς επιτυχία. Οι πιο συνηθισμένες θεραπείες για την λευκοτριχία είναι η αποτρίχωση με laser, οι ραδιοσυχνότητες και η αποτρίχωση με κερί. Το μειονέκτημα που έχουν οι θεραπείες αυτές είναι ότι οι λευκές τριχες δεν διαθέτουν μελανίνη και επομένως δεν μπορούν να εκριζωθούν με το λέιζερ αποτρίχωσης. Επίσης ούτε η μέθοδος με το κερί ούτε οι ραδιοσυχνότητες προσφέρουν μόνιμο αποτέλεσμα. Αντίθετα, η εξαγωγή τριχοθυλακίων με το εργαλείο punch που εφαρμόζεται στη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών FUE, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Λευκοτριχία - Συχνές Ερωτήσεις​

Πώς εφαρμόζεται η εξαγωγή λευκών τριχών με punch;

Η Mεμονωμένη Mεταφορά Tριχοθυλακίων, όπως ονομάζεται αλλιώς η FUE (Follicular unit extraction) είναι μια ελάχιστα επεμβατική και τραυματική διαδικασία που μέχρι σήμερα εφαρμόζεται για την εξαγωγή και εμφύτευση τριχοθυλακίων στη μεταμόσχευση μαλλιών. Η διαδικασία γίνεται με ένα punch, δηλαδή μια συσκευή πολύ μικρής διαμέτρου που μοιάζει με στυλό. Το punch χρησιμοποιείται στην εμφύτευση μαλλιών, γενίου, φρυδιών. Η μεγάλη εμπειρία που υπάρχει με το punch μας έχει οδηγήσει να το εφαρμόσουμε και στη λευκοτριχια, σε ανθρώπους που επιθυμούν να απαλλαγούν μόνιμα από τις λευκες τριχες σε πρόσωπο και σώμα.

Πώς υποστηρίζεται επιστημονικά η εφαρμογή της μεθόδου FUE στη λευκοτριχία;

Προτού αρχίσουμε να εφαρμόζουμε στην Advanced Hair Clinics τη μέθοδο FUE ως τεχνική εξάλειψης της λευκοτριχίας, ο πλαστικός χειρουργός Δρ Αναστάσιος Βεκρής, επιστημονικός διευθυντής της κλινικής, εκπόνησε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 32 ασθενείς (24 γυναίκες, 8 άντρες) με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη και με φωτότυπο δέρματος I-IV. Στις 15 περιπτώσεις η μέθοδος FUE εφαρμόστηκε στο πρόσωπο, στις 9 στην περιοχή του γενίου, στις 5 στο λαιμό και στις 3 στην περιοχή του μπικίνι. Στόχος ήταν να φανεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου και να διαπιστωθεί αν υπάρχει επανέκφυση των τριχών 3 μήνες μετά την θεραπεία.

Όλοι οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν λευκοτριχία. Το εργαλείο punch που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή των λευκών τριχών ήταν διαμέτρου 0.75-0.9 mm. Εκείνο με την μικρότερη διάμετρο χρησιμοποιήθηκε στο πρόσωπο, ενώ το μεγαλύτερο στο σώμα. Με τη βοήθεια του punch ο γιατρός προχώρησε στην εκρίζωση ολόκληρου του τριχικού θύλακα. Σε διάστημα 1 εβδομάδας και 3 μηνών και με τη βοήθεια ψηφιακού φωτογραφικού υλικού, έγινε μια εκτίμηση του αποτελέσματος.

Ποια τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης;

Από τους συνολικά 32 ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη που κάναμε στην Advanced Hair Clinics, οι 18 είχαν ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μέσα σε μία συνεδρία, δηλαδή δεν υπήρξε επανέκφυση των λευκών τριχών. Οι παρενέργειες που εμφανίστηκαν περιελάμβαναν ελάχιστη αιμορραγία κατά την εξαγωγή (σε 5 ασθενείς, δηλαδή στο 15.6%), μελανιά (σε 4 ασθενείς, δηλαδή στο 12.5%). Δεν παρατηρήθηκαν μόλυνση και μόνιμες παρενέργειες όπως ουλή και δυσχρωμία τοπικά. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η πλειονότητα των ασθενών (28 από τους 32) δήλωσαν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 87.5%. Περίπου στις μισές περιπτώσεις χρειάστηκαν περισσότερες από μία συνεδρίες για να εξαλειφθεί η λευκοτριχία.

Τα αποτελέσματα της FUE στη λευκοτριχία​

Συνολική ικανοποίηση
Αποτέλεσμα σε 1 συνεδρία
συνολικη ικανοποιηση ασθενων
87% Συνολική ικανοποίηση
αποτελεσματικοτητα σε 1 συνεδρια
56% Αποτέλεσμα σε 1 συνεδρία

Επομένως, από τη μελέτη φαίνεται ότι η εξαγωγή λευκών τριχοθυλακίων με τη μέθοδο FUE εξαλείφει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα. Επιπλέον, στα πλεονεκτήματα της τεχνικής συγκαταλέγεται η απουσία σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και ουλών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν καυκάσιοι. Η μέθοδος δεν έχει εφαρμοστεί από εμάς σε άλλο τύπο δέρματος.

Θέλω Να Μάθω Περισσότερα

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό κάποιος που πάσχει από λευκοτριχία να επιλέξει έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό, γνώστη της μεθόδου FUE, που θα απαντήσει ειλικρινά στις προσδοκίες του και θα συμβάλει ώστε να μην υπάρχουν παρενέργειες, όπως ουλές.

Η εργασία για την συμβολή της FUE και η χρήση του punch στη λευκοτριχία παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό διευθυντή της Advanced Hair Clinics Δρ Αναστάσιο Βεκρή στο 22ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της ISHRS, 8-11 Οκτωβρίου 2014, στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

Βιογραφικό
Ιατρικά τεκμηριωμένη άποψη από τον πλαστικό χειρουργό Δρ Αναστάσιο Βεκρή

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕπικοινωνίαΚαλέστε μας
graduation-hatcrossmenuchevron-rightquestion-circle