Τριχοπτωση - ΘΕΡΑΠΕΙΑ

H κατάλληλη θεραπεια για τριχοπτωση βασίζεται στη σωστή λήψη του ιατρικού ιστορικού και τη σωστή διάγνωση που θα πρέπει γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, τόσο με την κλινική εξέταση, όσο και με τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.
το ιατρικό ιστορικό καθορίζει κατα μεγάλο βαθμό την επιλογή σε θεραπεια τριχοπτωσης

Το ιατρικό ιστορικό θα προσφέρει πολύτιμα στοιχεία, όπως ο χρόνος έναρξης της τριχόπτωσης, η ταχύτητα εξέλιξης, ο τύπος και το μέγεθος της αραίωσης, η τυχόν συνύπαρξη παθολογικών καταστάσεων που συνδυάζονται με την τριχόπτωση (π.χ. υποθυρεοειδισμός, αυτοάνοσα νοσήματα, αναιμία κ.λπ.), ενώ καθοριστικής σημασίας είναι το κληρονομικό ιστορικό που τυχόν υπάρχει.

Ειδικά στην περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, η ύπαρξη θετικού κληρονομικού ιστορικού από τη μεριά του πατέρα ή της μητέρας ή και των δύο, θεωρείται ότι θέτει τη διάγνωση της νόσου και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη μελλοντική της εξέλιξη. Σε αμφίβολες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε γυναίκες, σε πολύ νέα άτομα ή σε ιδιαίτερες περιπτώσεις αλωπεκίας (π.χ. ουλωτική αλωπεκία), η διάγνωση και η κατάλληλη επιλογή θεραπείας μπορεί να βοηθηθεί με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων όπως το κλασσικό τριχοριζόγραμμα, το φωτοτριχοριζόγραμμα και οι εξετάσεις αίματος.

Επιπρόσθετα, είναι σήμερα εφικτός ο προσδιορισμός του γενετικού προφίλ του ασθενούς με τριχόπτωση μέσω της μελέτης δεκάδων γονιδίων που σχετίζονται με τη διαδικασία της τριχόπτωσης, μέσω ειδικής γενετικής εξέτασης του DNA του ασθενούς. Η θεραπεία τριχόπτωσης μπορεί να χωριστεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στη συντηρητική και τη χειρουργική θεραπεία.

Φαρμακευτικές & Συντηρητικές Θεραπείες Τριχόπτωσης​

Η φαρμακευτική θεραπεία για την τριχόπτωση γίνεται με:

  • Mινοξιδίλη, η οποία παρατείνει την αναγενή φάση της τρίχας.
  • Τοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδών στο τριχωτό της κεφαλής με στόχο την καταπολέμηση της φλεγμονής που προκαλεί τον εκφυλισμό των τριχοθυλακίων. Η μη ειδική αγωγή εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις τριχόπτωσης ασαφούς αιτιολογίας, όπου δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία, όπως πχ σε περιπτώσεις διάχυτης, ουλωτικής ή γυροειδούς αλωπεκίας.
θεραπεια τριχοπτωσης με μινοξιδίλη
αυτολογη μεσοθεραπεια μαλλιων

Η συντηρητική θεραπεία γίνεται με:

  • Αυτολογη μεσοθεραπεια μαλλιων, η λεγόμενη και ως θεραπεια τριχοπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, είναι μια νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπεία που βασίζεται στην εκμετάλλευση των ίδιων δυνάμεων επούλωσης και ανάπτυξης του οργανισμού  του ασθενούς.
  • θεραπεια τριχοπτωσης με laser LLLT μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε περιπτώσεις αρχόμενης ή ενδιάμεσης ανδρογενετικής αλωπεκίας, καθώς και σε περιπτώσεις διάχυτης αλωπεκίας. Λειτουργεί μέσω της βελτίωσης της τοπικής αιμάτωσης του τριχωτού της κεφαλής και μέσω της αυξημένης παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του θυλάκου της τρίχας, με αποτέλεσμα την καλύτερη θρέψη της τρίχας.

Συντηρητικές Θεραπείες Τριχόπτωσης

τριχοπτωση - θεραπεια με αυτολογη μεσοθεραπεια μαλλιων

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Μαλλιών

περισσότερα
τριχοπτωση - θεραπεια με μινοξιδιλη

Θεραπεία Τριχόπτωσης με
 Μινοξιδίλη

περισσότερα
τριχοπτωση - θεραπεια με laser lllt

Θεραπεία Τριχόπτωσης
με Laser LLLT

περισσότερα

Υποστηρικτικά στη συντηρητική αγωγή κατά της τριχόπτωσης χρησιμοποιείται πλήθος προϊόντων, κατά κύριο λόγο σαμπουάν, λοσιόν ή αμπούλες με θρεπτικά συστατικά, συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα κ.λπ.

Γενικά, η αποτελεσματικότητα αυτών των μέσων στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι αμφιλεγόμενη, όμως θεωρείται ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες κυρίως της ομάδας Β, ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και φυσικά προϊόντα όπως η αλόη, συμβάλλουν στη σωστή θρέψη και υγεία των μαλλιών.

Επίσης, σε άτομα με ευαίσθητα, λεπτά και αδύναμα μαλλιά με κληρονομικό ιστορικό τριχόπτωσης, συνιστάται γενικά η χρήση ήπιων σαμπουάν, με ουδέτερο pH, κατάλληλων για καθημερινό λούσιμο.

Χειρουργικές Θεραπείες Τριχόπτωσης​

μεταμόσχευση μαλλιών fue σε ασθενή με γυροειδή αλωπεκία

Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

περισσότερα
μεταμόσχευση μαλλιων fut strip

Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT

περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕπικοινωνίαΚαλέστε μας
heart-pulsecrossmenulistchevron-right