Θεραπεία Τριχόπτωσης

H επιλογή για την κατάλληλη θεραπεία τριχόπτωσης βασίζεται στη σωστή λήψη του ιατρικού ιστορικού και τη σωστή διάγνωση που θα πρέπει γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, τόσο με την κλινική εξέταση, όσο και με τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

θεραπεία τριχόπτωσης

Το ιατρικό ιστορικό θα προσφέρει πολύτιμα στοιχεία, όπως ο χρόνος έναρξης της τριχόπτωσης, η ταχύτητα εξέλιξης, ο τύπος και το μέγεθος της αραίωσης, η τυχόν συνύπαρξη παθολογικών καταστάσεων που συνδυάζονται με την τριχόπτωση (π.χ. υποθυρεοειδισμός, αυτοάνοσα νοσήματα, αναιμία κ.λπ.), ενώ καθοριστικής σημασίας είναι το κληρονομικό ιστορικό που τυχόν υπάρχει.

Ειδικά στην περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, η ύπαρξη θετικού κληρονομικού ιστορικού από τη μεριά του πατέρα ή της μητέρας ή και των δύο, θεωρείται ότι θέτει τη διάγνωση της νόσου και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη μελλοντική της εξέλιξη. Σε αμφίβολες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε γυναίκες, σε πολύ νέα άτομα ή σε ιδιαίτερες περιπτώσεις αλωπεκίας (π.χ. ουλωτική αλωπεκία), η διάγνωση και η κατάλληλη επιλογή θεραπείας μπορεί να βοηθηθεί με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων όπως το κλασσικό τριχοριζόγραμμα, το φωτοτριχοριζόγραμμα και οι εξετάσεις αίματος.

Επιπρόσθετα, είναι σήμερα εφικτός ο προσδιορισμός του γενετικού προφίλ του ασθενούς με τριχόπτωση μέσω της μελέτης δεκάδων γονιδίων που σχετίζονται με τη διαδικασία της τριχόπτωσης, μέσω ειδικής γενετικής εξέτασης του DNA του ασθενούς. Η θεραπεια τριχοπτωσης μπορεί να χωριστεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στη συντηρητική και τη χειρουργική θεραπεία.

Φαρμακευτικές & Συντηρητικές Θεραπείες Τριχόπτωσης

Η φαρμακευτική θεραπεια τριχοπτωσης γίνεται με:

  • Mινοξιδίλη, η οποία παρατείνει την αναγενή φάση της τρίχας.
  • Τοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδώνστο τριχωτό της κεφαλής με στόχο την καταπολέμηση της φλεγμονής που προκαλεί τον εκφυλισμό των τριχοθυλακίων. Η μη ειδική αγωγή εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις τριχόπτωσης ασαφούς αιτιολογίας, όπου δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία, όπως πχ σε περιπτώσεις διάχυτης, ουλωτικής ή γυροειδούς αλωπεκίας.

Η συντηρητική θεραπεια τριχοπτωσης γίνεται με:

  • Η θεραπεια τριχοπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, είναι μια νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπεία που βασίζεται στην εκμετάλλευση των ίδιων δυνάμεων επούλωσης και ανάπτυξης του οργανισμού  του ασθενούς. 
  • Η θεραπεια τριχοπτωσης με laser LLLT μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε περιπτώσεις αρχόμενης ή ενδιάμεσης ανδρογενετικής αλωπεκίας, καθώς και σε περιπτώσεις διάχυτης αλωπεκίας. Λειτουργεί μέσω της βελτίωσης της τοπικής αιμάτωσης του τριχωτού της κεφαλής και μέσω της αυξημένης παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του θυλάκου της τρίχας, με αποτέλεσμα την καλύτερη θρέψη της τρίχας.

Υποστηρικτικά στη συντηρητική αγωγή κατά της τριχόπτωσης χρησιμοποιείται πλήθος προϊόντων, κατά κύριο λόγο σαμπουάν, λοσιόν ή αμπούλες με θρεπτικά συστατικά, συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα κ.λπ. Γενικά, η αποτελεσματικότητα αυτών των μέσων στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι αμφιλεγόμενη, όμως θεωρείται ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες κυρίως της ομάδας Β, ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και φυσικά προϊόντα όπως η αλόη, συμβάλλουν στη σωστή θρέψη και υγεία των μαλλιών. Επίσης, σε άτομα με ευαίσθητα, λεπτά και αδύναμα μαλλιά με κληρονομικό ιστορικό τριχόπτωσης, συνιστάται γενικά η χρήση ήπιων σαμπουάν, με ουδέτερο pH, κατάλληλων για καθημερινό λούσιμο.

Χειρουργικές Θεραπείες Τριχόπτωσης

1
Hello! How can we help you?
Powered by