Η
θεραπεία τριχόπτωσης με laser LLLT (Low Level Laser Therapy) είναι μια μοντέρνα μέθοδος που χρησιμοποιείται σε άνδρες και γυναίκες με ανδρογενετική ή άλλες μορφές αλωπεκίας όπως η διάχυτη και η γυροειδής. Χρησιμοποιείται επίσης, με πολύ καλά αποτελέσματα, ενισχύοντας την φύτρωση μετά από μεταμόσχευση μαλλιών. Η θεραπεία τριχόπτωσης με laser πιθανώς δρα μέσω αύξησης της αιματικής ροής στο τριχωτό της κεφαλής. Ανεπιθύμητες ενέργειες από αυτή τη θεραπεία τριχόπτωσης δεν υπάρχουν, η δράση της όμως υπάρχει μόνο εφόσον συνεχίζεται η θεραπεία και σταματά με τη διακοπή της. Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με laser LLLT είναι μια σύγχρονη μέθοδος που χρησιμοποιείται συμπληρωματικά σε άνδρες και γυναίκες. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίας (φαλάκρα) αλλά και σε περιπτώσεις διάχυτης ή γυροειδούς αλωπεκίας. Η θεραπεία τριχόπτωσης με laser είναι ανώδυνη, αναίμακτη και χωρίς επιπλοκές.

Διάρκεια Θεραπείας LLLT

    Η θεραπεία της αλωπεκίας με laser LLLT μπορεί να πραγματοποιηθεί  στο ιατρείο, αρχικά 3 φορές την εβδομάδα για συνεδρίες διάρκειας 15 λεπτών για τον πρώτο μήνα, μετά μια φορά την εβδομάδα για μια συνεδρία 15 λεπτών για δύο μήνες και στη συνέχεια, μια φορά το μήνα ως θεραπεία συντήρησης. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κατάλληλες οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό, η φορητή συσκευή laser LLLT τύπου LaserComb για θεραπεία κατ’οίκον, για 10-15 λεπτά, αρχικά σε καθημερινή βάση και μετά τον 3ο μήνα τρεις φορές την εβδομάδα. Αν έχει προηγηθεί μεταμόσχευση μαλλιών, συνιστάται η εφαρμογή θεραπείας με laser LLLT μετά από ένα μήνα, προκειμένου να προστατευθούν τα νέα τριχοθυλάκια κατά την πρώιμη φάση της φύτρωσής τους.

Δράση και Αποτελεσματικότητα LLLT

Θεωρείται ότι η ενέργεια του laser LLLT δρα με δύο τρόπους:

  • Διεγείρονται τα ενεργειακά κύτταρα του τριχοθυλακίου με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή ATP από τα κύτταρα και την ταχύτερη ανάπτυξη των τριχών.
  • Διεγείρεται η τοπική αιμάτωση του δέρματος της περιοχής που παρουσιάζει αλωπεκία με αποτέλεσμα την αύξηση της τρίχας σε μήκος και σε διάμετρο.


    Τα αποτελέσματα της θεραπεια τριχοπτωσης με laser LLLT, σύμφωνα με διάφορες σχετικές επιστημονικές μελέτες, συνίστανται στην επιβράδυνση ή ακόμη και το σταμάτημα της τριχόπτωσης στο 85% των ασθενών, ενώ φύτρωση νέων μαλλιών παρατηρείται σε ένα ποσοστό 55% των περιπτώσεων. Παράλληλα, εξαιρετική σημασία έχει η παρατήρηση ότι η θεραπεία με laser LLLT αυξάνει τη διάμετρο της τρίχας, επομένως βελτιώνει την εμφάνιση και τον όγκο των μαλλιών.

Επιβράδυνση Τριχόπτωσης

Φύτρωση Νέων Τριχών

Χωρίς Παρενέργειες

Συμβατή με PRP

    Τα πρώτα αποτελέσματα κατά την εφαρμογή της θεραπείας LLLT για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης αρχίζουν να φαίνονται ήδη από το 2ο μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας. Τα αποτελέσματα ενισχύονται σταδιακά κατά τη διάρκεια των επομένων μηνών και παραμένουν σταθερά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακόπτεται η εφαρμογή της θεραπείας. Στην περίπτωση οριστικής διακοπής της θεραπείας με laser LLLT, η τριχόπτωση αυξάνεται και πάλι μετά από ένα διάστημα 2-3 μηνών, με αποτέλεσμα η κατάσταση σταδιακά να επανέρχεται στα προ της θεραπείας δεδομένα.

    Ο συνδυασμός της θεραπεια τριχοπτωσης με laser LLLT με θεραπεία με φιναστερίδη στην περιοχή της αλωπεκίας βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα. Αυτές οι μέθοδοι δίνουν καλύτερα αποτελέσματα σε περιπτώσεις αρχόμενης ή μερικής τριχόπτωσης, ενώ σε περιπτώσεις εγκατεστημένης αλωπεκίας για πολλά χρόνια δεν οφελούν, καθώς δεν υπάρχουν τριχοθυλάκια που μπορούν να διεγερθούν. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της τοπικής θεραπείας με laser LLLT, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία για θεραπεία στο σπίτι, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες φορητές συσκευές με επαναφορτιζόμενη μπαταρία που προσομοιάζουν με βούρτσα για τα μαλλιά και εκπέμπουν τόσο τα μήκη κύματος του laser LLLT, όσο και υπέρυθρη ακτινοβολία (θερμότητα), που διεγείρουν την αιμάτωση των τριχοθυλακίων. Η θεραπεία της τριχόπτωσης με laser είναι απόλυτα συμβατή και συμπληρωματική και με την εφαρμογή της θεραπείας με PRP.

Η θεραπεία με laser LLLT – LaserComb αφορά άτομα:

  • με διάχυτη αλωπεκία
  • με γυροειδή αλωπεκία
  • με φαρμακευτική αλωπεκία (χημειοθεραπεία κ.λπ.)
  • με οικογενειακό ιστορικό ανδρογενετικής αλωπεκίας
  • με εμφάνιση τριχόπτωσης που βρίσκονται υπό αγωγή ή όχι
  • που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν ή πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών
  • γυναίκες με έντονο πρόβλημα τριχόπτωσης μετά από την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση


    Η μη επεμβατική και μη φαρμακευτική φύση της θεραπείας με laser LLLT- LaserComb, αλλά και η χαμηλή ενέργεια της δέσμης laser, μπορούν να εγγυηθούν τη μακροχρόνια εφαρμογή της θεραπείας χωρίς καμία ανεπιθύμητη ενέργεια.