ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ​ - 3 Τρόποι αντιμετώπισης

Η διαχυτη αλωπεκια είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ελάττωση της πυκνότητας της τριχοφυΐας σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού. Η διάχυτη αλωπεκία προσβάλλει τις γυναίκες σε ποσοστό μεγαλύτερο από τους άνδρες.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας​

αλωπεκια - αναγενής φάση τρίχας

1. Αναγενής Φάση

αλωπεκια - καταγενής φάση τρίχας

2. Καταγενής Φάση

αλωπεκια - τελογενής φάση τρίχας

3. Τελογενής Φάση

Ο κύκλος ζωής της τρίχας αποτελείται από την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή φάση. Η γυναικεία τριχόπτωση εμφανίζεται όταν υπάρχει γρήγορη μετάπτωση από την αναγενή στην καταγενή και έπειτα στην τελογενή φάση.

Στο τριχωτό της κεφαλής, το 95% των τριχών βρίσκεται στην αναγενή φάση, η οποία διαρκεί αρκετά χρόνια, ενώ η καταγενής και τελογενης λίγους μήνες. Σε ορισμένες μορφές γυναικείας τριχόπτωσης, η αναγενής φάση διαρκεί μόλις λίγους μήνες. Μια ημερήσια απώλεια της τάξης των 100-150 τριχών είναι φυσιολογική και δεν συνιστά γυναικεία τριχόπτωση.

Η απώλεια των καταγενών αυτών τριχών συμβαίνει κυρίως κατά το λούσιμο και το χτένισμα και δεν μαρτυρούν απαραίτητα γυναικεία τριχόπτωση. Mια γυναίκα πρέπει να αναζητήσει θεραπεία τριχόπτωσης εάν χάνει περισσότερες από 150 τρίχες καθημερινά.

Ανάλογα με την εικόνα του τριχοριζογράμματος, η διαχυτη αλωπεκια μπορεί να οφείλεται σε:​

διαχυτη αλωπεκια αιτία - τελογενής αλωπεκία σε εξέλιξη

Τελογενής Αλωπεκία

Όπου τα μαλλιά μπαίνουν στην τελογενή φάση (τελευταίο στάδιο ζωής) πρόωρα και αιφνίδια, ενώ φυσιολογικά βρίσκονται συνήθως στην αναγενή τους φάση, και παραμένουν σε αυτή για περίπου 3 μήνες, μέχρι να γίνει ανάπτυξη νέων και απόπτωσή τους.​
διαχυτη αλωπεκια αιτία - αναγενής ή δυστροφική αλωπεκία σε εξέλιξη

Αναγενής ή Δυστροφική Αλωπεκία

Όπου εμφανίζεται έντονη απόπτωση των τριχών (μέχρι και το 90% αυτών) εξαιτίας της επίδρασης κάποιου χημικού ή τοξικού παράγοντα (π.χ. χημειοθεραπείες) ή ακτινοβολίας και η τριχοφυΐα επανέρχεται μετά το πέρας της έκθεσης στον παράγοντα αυτό.​
διαχυτη αλωπεκια αιτία - μικτή αλωπεκία

Μικτή Αλωπεκία​

Oι παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την αλωπεκία, επιδρούν με διαφορετικό τρόπο στα τριχοθυλάκια. Αυτό συνεπάγεται ότι σε κάποια τριχοθυλάκια λήγει πρόωρα η αναγενής φάση ενώ σε άλλα διακόπτεται η περαιτέρω ανάπτυξη κατά την αναγενή φάση.

Aνάλογα με τη χρονική διάρκεια απώλειας μαλλιών, η διάχυτη αλωπεκία μπορεί να είναι:​

οξεία διάχυτη αλωπεκία

Οξεία

Με ξαφνική απώλεια των μαλλιών
υποξεία διάχυτη αλωπεκία

Υποξεία

Όταν η απώλεια τριχών διαρκεί κάποιους μήνες
χρόνια διάχυτη αλωπεκία

Χρόνια

Κατά την οποία επαναλαμβάνεται η φάση της αραίωσης και συνολικά αυτή διαρκεί πάνω από 6 μήνες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Με αυξητικούς παράγοντες

Η αυτολογη μεσοθεραπεια μαλλιων με αυξητικούς παράγοντες, έχει δοκιμαστεί σε περιπτώσεις διάχυτης αλωπεκίας και χρησιμοποιείται σήμερα με εξαιρετικά αποτελέσματα μαζί με την υποστηρικτική ή φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά μήνα μέχρι να αποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η τριχοφυία της πάσχουσας περιοχής. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά και δεν απαιτεί τοπική αναισθησία.

Με Μινοξιδίλη

Η μινοξιδίλη σε διάλυμα 2% ή 5% τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής δύο φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει κυρίως στη χρόνια διαχυτη αλωπεκια και έχει πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στην ανδρική και γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία,
H θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη είναι από τις λίγες φαρμακευτικές θεραπείες με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην τριχόπτωση και αραίωση μαλλιών και χρησιμοποιείται με ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια.

Με Laser LLLT

Σε συνδυασμό με τη συντηρητική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η θεραπεία με LLLT (Low Level Laser Therapy). Η εφαρμογή laser χαμηλής ενέργειας με φορητές συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία στο σπίτι, συμβάλλει στην αύξηση της τοπικής αιμάτωσης του τριχωτού της κεφαλής στην πάσχουσα περιοχή, βελτιώνοντας την τροφική κατάσταση των τριχοθυλακίων και επιταχύνοντας τη φύτρωση νέων τριχών.

ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ - Συχνές ερωτήσεις​

Που οφείλεται η διάχυτη αλωπεκία;

Η διαχυτη αλωπεκια μπορεί να οφείλεται σε ένα μεγάλο αριθμό παραγόντων που προκαλούν είτε σωματικό είτε ψυχολογικό stress στον οργανισμό ή σε συστηματικές ασθένειες ή σε εξωγενείς  - φαρμακευτικούς συνήθως -  παράγοντες. Συγκεκριμένα, ως αίτια της διάχυτης αλωπεκίας έχουν αναφερθεί τα εξής:

  • Σωματικό stress, όπως μετά από κάποιο μεγάλο χειρουργείο, σοβαρή λοίμωξη, υψηλό πυρετό, οξεία αιμορραγία. Επίσης πολλές γυναίκες βιώνουν διάχυτη αλωπεκία μετά τον τοκετό αλλά και ένα τρίμηνο αργότερα εξαιτίας των μεγάλων και απότομων μεταβολών στα επίπεδα των ορμονών.
  • Έντονο συναισθηματικό stress που προκαλεί κυρίως οξεία διάχυτη αλωπεκία.
  • Χρόνιες ασθένειες όπως αναιμία, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αμυλοείδωση, ηπατική ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, λεμφοϋπερπλαστικά σύνδρομα, δερματομυοσίτιδα, αλλά και χρόνιες λοιμώξεις όπως λοίμωξη από τον HIV και δευτερογόνος σύφιλη. Επίσης δερματολογικά νοσήματα όπως η ψωρίαση, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής έχουν αναφερθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν διάχυτη τελογενή αλωπεκία.
  • Ενδοκρινολογικές διαταραχές. Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός μπορούν να προκαλέσουν τελογενή διάχυτη αλωπεκία που όμως υποστρέφει όταν το άτομο επιστρέψει σε ευθυρεοειδική κατάσταση, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί απώλεια τριχών κατά την εμμηνόπαυση λόγω μεταβολών των ορμονών.
  • Διατροφικές συνήθειες. Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών, σιδήρου, ψευδαργύρου, ουσιωδών λιπαρών οξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών κυρίως λόγω εφαρμογής εξαντλητικών διαιτολογίων ή διατροφικών διαταραχών (π.χ. νευρική ανορεξία) είναι από τις συνηθέστερες αιτίες, κυρίως στις γυναίκες. Σύνδρομα δυσαπορρόφησης και παγκρεατικές νόσοι μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διάχυτη αλωπεκία. Εξίσου επικίνδυνη είναι και η ανεπάρκεια βιταμίνης D και βιοτίνης.
  • Λήψη φαρμάκων όπως αντισυλληπτικά χάπια, ανδρογόνα, ρετινοειδή για τη θεραπεία της ακμής, αντιθυρεοειδικά φάρμακα, ορισμένα αντικαταθλιπτικά, αντιπηκτικά, βιταμίνη A, κάποιες κατηγορίες καρδιολογικών φαρμάκων αλλά και κάποια μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Επίσης φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία διάφορων μορφών καρκίνου, που είναι κυτταροτοξικά, επιδρούν σε τρίχες που βρίσκονται στην αναγενή φάση προκαλώντας αναγενή διάχυτη αλωπεκία.
  • Ακτινοβολία, που προκαλεί τριχόπτωση στα σημεία κυρίως που επιδρά. Η ακτινοθεραπεία, όταν γίνεται σε χαμηλές συχνότητες, έχει αναστρέψιμα αποτελέσματα στην απώλεια τριχών με μικρή αλλαγή στην ποιότητα της τρίχας.

Πώς αντιμετωπίζεται η διάχυτη αλωπεκία;

Είναι συνήθως αναστρέψιμη και σε λίγους μήνες έχει αποκατασταθεί η αραίωση του τριχωτού και τα τριχοθυλάκια μένουν υγιή. Είναι σημαντικό όμως το άτομο σε συνεργασία με τον ειδικό δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό που θα συμβουλευτεί να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν τον εκλυτικό παράγοντα της απώλειας τριχών, καθώς υπάρχει περίπτωση η διαχυτη αλωπεκια να επιμένει και να εξελιχθεί σε χρόνια ή να αποτελέσει πρόδρομο ανδρογενετικής αλωπεκίας. Στην τελευταία περίπτωση, τα μαλλιά επανεκφύονται πιο αδύναμα και λεπτά σε σχέση με την προ της αλωπεκίας κατάστασή τους.

Στην περίπτωση της οξείας διάχυτης τελογενούς αλωπεκίας, πρέπει να εντοπιστεί το αίτιο και αν το άτομο απέχει από αυτό, η απώλεια σταματάει άμεσα και το τριχωτό επανέρχεται τους επόμενους μήνες σταδιακά. Στην περίπτωση της χρόνιας διάχυτης τελογενούς αλωπεκίας, τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα καθώς στην εμφάνισή της μπορεί να συμβάλλουν περισσότεροι του ενός παράγοντες. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται τήρηση επαρκούς σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες διαιτολογίου.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων, όπως βιταμίνης C που βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου, βιταμίνες του συμπλέγματος B που ασκούν κατασταλτική δράση έναντι του stress, βιοτίνης και ψευδαργύρου, μπορεί να ενισχύσει την επανέκφυση των τριχών. Αν υπάρχει η υποψία ότι το αίτιο είναι η λήψη κάποιου φαρμάκου, συνιστάται αλλαγή ή διακοπή του για τουλάχιστον 3 μήνες προκειμένου να επιβεβαιωθεί αν αυτό αποτελεί εκλυτικό παράγοντα. Παράλληλα ελέγχεται αν υπάρχει κάποια υποκείμενη νόσος και αν αυτή είναι υπό έλεγχο με την κατάλληλη αγωγή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για τη διαχυτη αλωπεκια.

Η αναγενής ή δυστροφική διαχυτη αλωπεκια αντιμετωπίζεται με παρακολούθηση και υποστηρικτική κυρίως αγωγή σε περίπτωση που το αίτιο είναι γνωστό από το ιστορικό και δεν μπορεί να αποφευχθεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Ειδικά σε περιπτώσεις διάχυτης αλωπεκίας λόγω προηγηθείσας χημειοθεραπείας σε νεαρούς άνδρες με κληρονομικό ιστορικό ανδρογενετικής αλωπεκίας, μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο της μερικής επαναφύτρωσης των τριχών μετά το τέλος της χημειοθεραπείας, μόνο στις περιοχές που δεν επηρεάζονται από την ανδρογενετική αλωπεκία.

Αντίθετα, στις περιοχές που υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ανδρογενετικής αλωπεκίας, η επαναφύτρωση δεν προχωρεί ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η κλινική εικόνα προχωρημένης ανδρογενετικής αλωπεκίας, βαθμίδος V-VII της κλίμακας Hamilton-Norwood, που υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα εμφανιζόταν αρκετά χρόνια αργότερα στη ζωή του συγκεκριμένου ατόμου. Η προχωρημένη αυτή αλωπεκία μετά από χημειοθεραπεία επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογία των ασθενών αυτών και αποτελεί τη μόνη ίσως πραγματική ένδειξη για μεταμόσχευση μαλλιών σε καταστάσεις διάχυτης αλωπεκίας. Κατά κανόνα, η μεταμόσχευση μαλλιών δε θεωρείται θεραπεία εκλογής σε περιπτώσεις διάχυτης αλωπεκίας σε υποτροπή. Σε κάθε περίπτωση όμως, απαιτείται εξέταση από ειδικό δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό που θα κρίνει εξατομικευμένα το εκάστοτε περιστατικό.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕπικοινωνίαΚαλέστε μας
crossmenuchevron-rightquestion-circlecheckmark-circle