Αποκατάσταση Ουλών FUT Strip​

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνική FUT υποχωρεί με ταχείς ρυθμούς καθώς διαδίδεται η λιγότερο επεμβατική τεχνική FUE, η οποία δεν αφήνει σημάδια και ουλές.
υποψήφιος για αποκατάσταση ουλών fut strip

H μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική strip ή FUT (Follicular Unit Transplant) είναι μια παλαιότερη μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών. Το σημαντικότερο μειονέκτημα της τεχνικής Strip ή FUT είναι ότι αφήνει μια μόνιμη ουλή στη δότρια χώρα, στο πίσω μέρος της κεφαλής

Υπολογίζεται ότι το 35-40% των ασθενών που καταφεύγουν στον Πλαστικό Χειρουργό ή τον Δερματολόγο για μεταμόσχευση μαλλιών, έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε μία ή περισσότερες επεμβάσεις Strip ή FUT. Από αυτούς, περίπου οι μισοί προχωρούν σε αποκατάσταση ουλών FUT Strip.

Ασθενείς που υποβλήθηκαν σε FUT - Strip​

σύγκριση fue - fut
έχουν δύσμορφες ουλές μετά την επέμβαση
καταφεύγουν σε Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE
εχουν κανει μεταμοσχευση fut πριν
20% έχουν δύσμορφες ουλές μετά την επέμβαση
ασθενεις fut πασχουν απο υπαισθησια
40% καταφεύγουν σε Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

Αποκατάσταση Ουλών FUT Strip - Συχνές ερωτήσεις​

Ποιες είναι οι τεχνικές για αποκατάσταση ουλών FUT Strip;

Η αποκατάσταση ουλών FUT Strip, είναι μια δύσκολη και εξαιρετικά απαιτητική εργασία που πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένους Πλαστικούς Χειρουργούς με εμπειρία στην αποκατάσταση ουλών, όπως ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής και η ομάδα μεταμόσχευσης μαλλιών της Advanced Hair Clinics. Υπάρχουν τρεις βασικές τεχνικές για την αποκατάσταση των ουλών μετά από μεταμόσχευση μαλλιών strip ή FUT:

  • H μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE
  • η τεχνική πλαστικής χειρουργικής W-plasty και
  • το ιατρικό tattoo (Scalp Micropigmentation).

Πώς εφαρμόζεται η μέθοδος FUΕ στην αποκατάσταση ουλών FUT Strip;

H αποκατάσταση μετεγχειρητικών ουλών - οι οποίες επήλθαν μετά από μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUT ή Strip - με την τοποθέτηση υγιών τριχοθυλακίων με την τεχνική FUE, αποτελεί σήμερα μια εξαιρετική μέθοδο αποκατάστασης με πολύ καλά και απολύτως φυσικά αποτελέσματα. Η μέθοδος FUE κερδίζει συνεχώς έδαφος λόγω του ελάχιστα επεμβατικού χαρακτήρα της και λόγω των πλεονεκτημάτων που αυτό συνεπάγεται: γρήγορη ανάρρωση, ελάχιστος πόνος, γρήγορη επάνοδος στην εργασία.

Η αποκατάσταση ουλών FUT Strip με την τεχνική FUE καθίσταται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα λόγω του γεγονότος ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία τριχοθυλάκια όχι μόνο από το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και από άλλες περιοχές του σώματος, συνήθως από το στήθος ή την πλάτη (body hair) ή ακόμη και από το πρόσωπο (facial hair).

Η μεταμόσχευση μεμονωμένων τριχοθυλακίων με την τεχνική FUE (Follicular Unit Extraction) ενδείκνυται όχι μόνο για την αποκατάσταση ουλών Fut Strip αλλά και για οποιαδήποτε μετεγχειρητική ή συγγενή ουλή ή σημάδι του τριχωτού της κεφαλής, ειδικά αν έχει περιορισμένο μέγεθος. Η κάλυψη κάθε είδους ουλής του τριχωτού της κεφαλής με μεταμόσχευση τριχοθυλακίων με την τεχνική FUE γίνεται με απόλυτα φυσικό τρόπο και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εξαιρετικά, δίνοντας οριστική λύση σε προβλήματα χρόνιων, παλιών ουλών που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με άλλο τρόπο.

Το τελικό αποτέλεσμα μετά από μια συνεδρία για αποκατάσταση ουλών FUT Strip με μεταμόσχευση τριχοθυλακίων με την μέθοδο FUE μπορεί να αναμένεται 10-12 μήνες μετά τη συνεδρία, δεν είναι όμως σπάνια η φύτρωση νέων τριχών ακόμη και μετά από 18 μήνες, ειδικά στην περίπτωση που έχουν χρησιμοποιηθεί σωματικά τριχοθυλάκια (body hair).

Η τεχνική FUE, ακριβώς λόγω του μη επεμβατικού χαρακτήρα της και λόγω του γεγονότος ότι έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και κλινικά η φύτρωση των μεταμοσχευθέντων τριχοθυλακίων σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, χρησιμοποιείται στην Advanced Hair Clinics σε περιπτώσεις κάλυψης ουλών στο πρόσωπο και στο σώμα.

Έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στην κάλυψη μετατραυματικών ή μετεγκαυματικών ουλών σε περιοχές του προσώπου, πχ στα φρύδια, τις φαβορίτες, το μουστάκι, τα γένια καθώς και σε σπανιότερες περιπτώσεις μετατραυματικών ή μετεγχειρητικών ουλών στο σώμα, σε περιοχές με κάλυψη τριχών, όπως στο στήθος (π.χ. σε άνδρες μετά από επεμβάσεις για αποκατάσταση γυναικομαστίας) ή σε περιπτώσεις μετατραυματικής ουλής, όπως π.χ. στην κνήμη.

Σε περιπτώσεις ουλών με μέτριο ή μεγάλο πλάτος ποια τεχνική αποκατάστασης ενδείκνυται;

Mε την τεχνική πλαστικής χειρουργικής W-plasty, γίνεται εκτομή της παλιάς ουλής μετά από Strip ή FUT με μορφή ζιγκ ζαγκ (W-plasty) και στη συνέχεια, αφού κινητοποιηθούν με κατάλληλο τρόπο τα χείλη του τραύματος, εφαρμόζεται συρραφή του τραύματος κατά στρώματα, από το βάθος προς την επιφάνεια, με τη χρήση ειδικής τεχνικής που ονομάζεται τριχοφυτική σύγκλιση τραύματος (trichophytic closure).

Η τεχνική αυτή ενδείκνυται σε περιπτώσεις ουλών με μέτριο ή μεγάλο πλάτος, εφόσον υπάρχει αρκετή ελαστικότητα στο υγιές δέρμα που περιβάλλει την ουλή. Το τελικό αποτέλεσμα μετά την αποκατάσταση της ουλής αναμένεται 8-12 μήνες μετά την επέμβαση και μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση του πλάτους της έως και 80%, κάνοντας την πρακτικά μη εμφανή. Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με μεταμόσχευση τριχοθυλακίων με την τεχνική FUE για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η εφαρμογή ιατρικού tattoo (Micropigmentation) για την κάλυψη ουλών;

Σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται εκτομή της μετεγχειρητικής ουλής από Strip-FUT και αποκατάσταση της ουλής με τεχνική πλαστικής χειρουργικής W-plasty ή με τοποθέτηση τριχοθυλακίων στην ουλή με την τεχνική FUE, μπορεί εναλλακτικά να εφαρμοστεί μόνιμο ιατρικό tattoo στην ουλή. Τα τελευταία χρόνια προβάλλεται και έχει γίνει πολύ δημοφιλής η αποκατάσταση ουλών με την τεχνική του Scalp Micropigmentation. Κατά την εφαρμογή του micropigmentation, καλύπτεται η ουλή με πολύ μικρά στίγματα (spots) ή γραμμές χρωστικής, ούτως ώστε η εμφάνιση του tattoo μετά την εφαρμογή, να προσομοιάζει με την εικόνα ενός πολύ κοντά κουρεμένου μαλλιού.

Η τεχνική micropigmentation πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένους τεχνικούς ή ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό, σε συνθήκες καθαριότητας και αποστείρωσης μικρού χειρουργείου. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται η χρήση τοπικής αναισθησίας για να μην είναι επώδυνη η διαδικασία του micropigmentation. Σε κάθε συνεδρία micropigmentation, πρέπει να εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες τοπικής αντισηψίας στο δέρμα όπου γίνεται το tattoo, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται να είναι αποστειρωμένα σωστά ή μιας χρήσεως και οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται να είναι οι κατάλληλες από πλευράς χρώματος και σύστασης, ώστε να παρέχουν άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα να είναι απόλυτα ασφαλείς για τον ασθενή, χωρίς να έχουν τοξικούς ή αλλεργιογόνους παράγοντες στη σύστασή τους.

Το tattoo, αν και πρακτικά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ουλής παρά μόνο το συγκαλύπτει, αποτελεί μια ακόμη επιλογή για τη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης μιας ουλής του τριχωτού της κεφαλής. Απαιτεί εξαιρετική εμπειρία και πολύ προσεκτική εφαρμογή ώστε να γίνεται υπό συνθήκες ασφαλείας και ταυτόχρονα να επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν πιο φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η τεχνική micropigmentation μπορεί, ωστόσο, να συνοδεύεται από σημαντικές επιπλοκές. Οι κυριότερες ανεπιθύμητες επιπτώσεις μετά την εφαρμογή του ιατρικού tattoo συμπεριλαμβάνουν την τοπική μόλυνση, τη φλεγμονή ή και την αλλεργική αντίδραση λόγω μη σωστής εφαρμογής, λόγω ακατάλληλων χρωστικών ή λόγω χρήσης μη αποστειρωμένων εργαλείων.

Παράλληλα, ενώ το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό αρχικά, στην πορεία παρατηρείται συχνά το φαινόμενο του σταδιακού αποχρωματισμού και του ξεθωριάσματος του tattoo (bleaching). Λόγω της σταδιακής διάσπασης των χρωστικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, πολύ συχνά παρατηρείται και μια αφύσικη αλλαγή του αρχικού χρώματος, που ενώ προσομοίαζε με τρίχα, σταδιακά αποκτά μια απόχρωση πράσινου ή κυανού χρώματος, που δεν έχει καμία σχέση με το φυσιολογικό χρώμα της τρίχας.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους:  Αφενός λόγω της πλούσιας αιμάτωσης του τριχωτού της κεφαλής, με αποτέλεσμα τα μακροφάγα κύτταρα να διασπούν τις χρωστικές, αφετέρου λόγω της συνεχούς έκθεσης στον ήλιο, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τριχοφυΐα στο τριχωτό της κεφαλής. Πολύ συχνά επίσης, λόγω κακής εφαρμογής, ειδικά σε περιοχές με εκτεταμένη αραίωση, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαρχής αφύσικο, με κηλίδες μεγαλύτερου μεγέθους, με εξάπλωση της χρωστικής, με χρήση διαφορετικού χρώματος από το φυσιολογικό κλπ.

Αποτελεί λοιπόν σοβαρό μειονέκτημα το γεγονός ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται επανάληψη της εφαρμογής του micropigmentation αρκετές φορές στο μέλλον, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό που συχνά προβάλλεται για διαφημιστικούς λόγους, ότι απαιτείται μόνο μια συνεδρία για την επίτευξη ικανοποιητικού αποτελέσματος.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

* Έχω ενημερωθεί για την ως άνω επεξεργασία προσωπικών μου δεδομένων, και ΔΙΝΩ την συγκατάθεσή μου σε αυτήν, όπως ειδικά αυτή ορίζεται αναλυτικά ΕΔΩ.

ΕπικοινωνίαΚαλέστε μας
sadcrossmenuchevron-rightquestion-circle