Ανδρική Τριχόπτωση

H ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία είναι η συχνότερη μορφή τριχόπτωσης και ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων στην ανδρική τριχόπτωση.

Ενώ υπάρχουν πολλά πιθανά αίτια για τα οποία ένας άνδρας μπορεί να εμφανίσει τριχόπτωση - όπως η ύπαρξη χρόνιων ασθενειών, δερματικών παθήσεων, η αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, η εποχικότητα, το stress, η κακή διατροφή, η μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλες πτυχές της σύγχρονης ζωής - το μεγαλύτερο ποσοστό στην ανδρική τριχόπτωση οφείλεται στην κληρονομικότητα. Το εκτιμώμενο ποσοστό κληρονομικότητας ανδρικής τριχόπτωσης είναι 81%. Αυτό σημαίνει πως οι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν περισσότερο στον κίνδυνο εμφάνισης ανδρικής τριχόπτωσης, από ότι οι περιβαλλοντικοί. Η κληρονομική προδιάθεση αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα εκδήλωσης της τριχόπτωσης των ανδρών, καθώς τα γονίδια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αν κάποιος άνδρας θα παρουσιάσει ανδρική τριχόπτωση, ποια θα είναι η ηλικία έναρξής της, ποιο θα είναι το μοτίβο εμφάνισής της και ποιος θα είναι ο βαθμός εξέλιξής της. Δείτε εδώ όλες τις αιτίες τριχόπτωσης.

"Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το μοτίβο της αλωπεκίας σε κάθε άνδρα έχει κληρονομικό υπόβαθρο, όπως συμβαίνει και στην ταχύτητα εξέλιξής της."

Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πλαστικός Χειρουργός,
Επιστημονικός Διευθυντής Advanced Hair Clinics

Βιογραφικό
Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής σχολιάζει για την ανδρική τριχόπτωση

Ανδρική Τριχόπτωση​ - Κλινική Εικόνα

Το πιο συνηθισμένο μοτίβο εμφάνισης της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η πρόσθια και κροταφική αραίωση με τάση επέκτασης προς την κορυφή της κεφαλής. Με το πέρασμα των χρόνων, η περιοχή αραίωσης στην κορυφή του κεφαλιού διευρύνεται και σε αρκετές περιπτώσεις ενώνεται με την πρόσθια. Η τριχόπτωση των ανδρών εμφανίζεται στο 25% του ανδρικού πληθυσμού με εμφανή αραίωση έως την ηλικία των 30 ετών και στο 50% έως την ηλικία των 45-50 ετών.

Στο μεγαλύτερο μέρος των ασθενών εμφανίζεται με το πέρας της εφηβείας και προχωρά με γοργό ρυθμό κατά την ηλικία μεταξύ 20-30 ετών, ενώ παρουσιάζει εικόνα επιβραδυνόμενης πτώσης μετά τα 30-35 έτη. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η πορεία της τριχόπτωσης επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο, ακολουθώντας ανάλογη πορεία με τη σταθεροποίηση και σταδιακή πτώση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών στο αίμα.

Εμφάνιση Ανδρογενετικής Αλωπεκίας σε ποσοστό
έως την ηλικία των 30
έως την ηλικία των 50
ανδρογενετικη αλωπεκία άνδρες ποσοστά
25% έως την ηλικία των 30
ανδρογενετικη αλωπεκία άνδρες πανω απο 50 ετη ποσοστά
50% έως την ηλικία των 50

Οι άνδρες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία κληρονομούν στους θύλακες των τριχών μια γενετική ευαισθησία στην ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η διυδροτεστοστερόνη (DHT) είναι ένα παράγωγο ή υποπροϊόν της τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε DHT με τη βοήθεια του ενζύμου 5-α-αναγωγάση (5-a reductase) η οποία εισέρχεται στα τριχοθυλάκια, συρρικνώνει τους θύλακες των τριχών και προκαλώντας μεταβολές στη λειτουργία τους, καταστέλλει την ανάπτυξη τους. Οι θύλακες των τριχών με ευαισθησία στην ορμόνη DHT λεπταίνουν, συντομεύει η διάρκεια ζωής τους, με αποτέλεσμα την πτώση των τριχών και την μείωση της πυκνότητας στο τριχωτό της κεφαλής.

Πιο συγκεκριμένα, η δράση της ορμόνης DHT συντομεύει την Αναγενή φάση (Anagen phase) της τρίχας, κατά την οποία η τρίχα αναπτύσσεται και επισπεύδει την Τελογενή φάση (Telogen phase), κατά την οποία η ανάπτυξη σταματά. Αυτή η διαδικασία επιδρά αποδυναμωτικά στις τρίχες με αποτέλεσμα την πτώση τους. Συχνά οι άνδρες που πρωτοεμφανίζουν αραίωση, αρχικά παρουσιάζουν την εικόνα ελάττωσης της πυκνότητας των μαλλιών τους που δεν οφείλεται στην απόπτωση, αλλά στην προοδευτική λέπτυνση των τριχών.

Τα τριχοθυλάκια που πάσχουν εκφυλίζονται σταδιακά, ο κύκλος ζωής της τρίχας βραχύνεται και κάθε νέα τρίχα που παράγεται, βγαίνει όλο και πιο λεπτή και αδύναμη, με όλο και μικρότερη διάρκεια ζωής. Αυτό συμβαίνει με διαφορετική ταχύτητα από άνδρα σε άνδρα, μέχρι το τριχοθυλάκιο να φτάσει σε τελικό στάδιο εκφύλισης, όπου η τρίχα εμφανίζεται λεπτή και διάφανη σαν χνούδι.

Γονιδιακός Έλεγχος

Σήμερα, είναι εφικτός ο προσδιορισμός της πιθανότητας ενός νεαρού άνδρα να εμφανίσει ανδρογενετική αλωπεκία, με την βοήθεια εξειδικευμένων γενετικών τεστ, που αποκαλύπτουν την παρουσία γονιδίων στο DNA του συγκεκριμένου ατόμου, τα οποία σχετίζονται με την ανδρικού τύπου τριχόπτωση.

Συχνές Ερωτήσεις​

Που οφείλεται η ανδρική τριχόπτωση;

Ο κύκλος ζωής της τρίχας περιλαμβάνει τα εξής στάδια: την αναγενή φάση (αύξηση τρίχας), την καταγενή (η τρίχα σταματά να αυξάνεται και αποσπάται από τη ρίζα της) και την τελογενή φάση (πτώση της τρίχας). Τριχόπτωση παρουσιάζεται όταν μειώνεται η διάρκεια της αναγενούς φάσης και οι τρίχες μεταπίπτουν γρήγορα στην τελογενή φάση (τελογενής τριχόπτωση ή telogen effluvium). Στην περίπτωση αυτή η τριχόπτωση είναι διάχυτη, δηλαδή δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένη περιοχή, αλλά αφορά σε όλο το τριχωτό και επιφέρει αραίωση και λέπτυνση των τριχών. Τέτοια μορφή τριχόπτωσης προκαλείται μετά τον τοκετό, σε χρόνιες λοιμώξεις και σε χορήγηση ορισμένων φαρμάκων.

Άλλες περιπτώσεις τριχόπτωσης, οφείλονται σε παθήσεις του τριχωτού όπως π.χ. μυκητιάσεις, θυλακίτιδες και άλλες φλεγμονές. Επίσης αραίωση μαλλιών μπορεί να προκληθεί από τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυροειδισμός, υπερθυρεοειδισμός) καθώς και στον υπερπαραθυρεοειδισμό και άλλες χρόνιες ασθένειες. Τριχόπτωση εμφανίζεται επίσης μετά από χημειοθεραπεία, θεραπεία με ακτινοβολίες και φαρμακευτικές αγωγές, καθώς και σε χρόνιες παθήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις εντοπίζοντας και εξαλείφοντας τις αιτίες, η τριχόπτωση υποχωρεί.

Εντοπισμένη τριχόπτωση με μόνιμο τις περισσότερες φορές χαρακτήρα, μπορεί να εμφανιστεί και σε περιπτώσεις τραυματικής αλωπεκίας, ως συνέπεια τραύματος ή εγκαύματος του τριχωτού της κεφαλής, του προσώπου ή του σώματος.

Ποια είναι η αιτία της ανδρικής τριχόπτωσης;

Η πιο συχνή αιτία ανδρικής τριχόπτωσης είναι η κληρονομικότητα, που σε συνδυασμό με τη δράση των παραγώγων της κατεξοχήν ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης και την ηλικία, επιφέρουν την αποκαλούμενη ανδρογενετική αλωπεκία. Τα γονίδια που προκαλούν την ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να μεταβιβάζονται και από τους δύο γονείς.

Στους άνδρες η τριχόπτωση αυτού του τύπου ξεκινά κυρίως από το μέτωπο και τους κροτάφους, καθώς και στην κορυφή του κεφαλιού, ενώ απουσιάζει από την ινιακή χώρα (πίσω μέρος της κεφαλής). Η περιοχή της ινιακής χώρας και των πλαγίων της κεφαλής παραμένει σταθερή στη διάρκεια της ζωής και δεν εμφανίζει σημαντική τριχόπτωση, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, καθώς δεν υφίσταται την επίδραση των ανδρικών ορμονών. Η περιοχή αυτή αποκαλείται ζώνη σταθερής τριχοφυΐας και αξιοποιείται ως η κύρια δότρια χώρα για λήψη τριχοθυλακίων στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Η ανδρογενετική αλωπεκία προσβάλλει μόνο τους άνδρες;

Οι γυναίκες εμφανίζουν την ίδια με τους άνδρες κληρονομική προδιάθεση ανδρογενετικής αλωπεκίας, όμως στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, λόγω της επίδρασης των θηλυκών ορμονών, των οιστρογόνων, η κλινική εκδήλωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας (έντονη τριχόπτωση και εμφανή αραίωση των μαλλιών) δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητή μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Μόνο σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών, περίπου 10-15%, εμφανίζεται κλινικά ορατή τριχόπτωση. Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή διάχυτης τριχόπτωσης και σπάνια έχουμε πλήρη απώλεια τριχών από μία περιοχή. Η αραίωση των μαλλιών σε περιπτώσεις γυναικών με ανδρογενετική αλωπεκία γίνεται πιο έντονη μετά την εμμηνόπαυση. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας για την τριχόπτωση στις γυναίκες.

Ποιες είναι οι παθολογικές μορφές τριχόπτωσης;

Ανδρική τριχόπτωση με πλήρη απώλεια των τριχών κατά περιοχές εμφανίζεται στη γυροειδή αλωπεκία, καθώς και σε ουλωτικές μορφές, όπως τραύμα ή έγκαυμα τριχωτού κεφαλής. Τριχόπτωση και δημιουργία ουλωτικών πλακών στους άνδρες εμφανίζεται επίσης σε θυλακικό λειχήνα και ερυθηματώδη λύκο. Το χαρακτηριστικό των παθολογικών αυτών μορφών τριχόπτωσης είναι ότι μπορεί να προσβάλλουν οποιαδήποτε περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, ακόμη και τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας και εξελίσσονται κατά τυχαίο και απρόβλεπτο τρόπο.

Μπορεί να είναι εντοπισμένες, μικρής έκτασης και σχετικά σταθερές, σπανιότερα όμως μπορεί να προσλάβουν και καθολική μορφή, όπως σε κάποιες περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας (Alopecia Areata), όπου μπορεί να υπάρχει πλήρης απώλεια μαλλιών, όχι μόνο στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και στο πρόσωπο, τα φρύδια ή και ολόκληρο το σώμα. Οι καταστάσεις παθολογικής τριχόπτωσης είναι πολύ πιο σπάνιες από την ανδρογενετική αλωπεκία και αποτελούν λιγότερο από το 10% του συνόλου των αλωπεκιών. Δείτε εδώ όλα τα είδη τριχόπτωσης.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ανδρικής τριχόπτωσης;

Η διάγνωση της ανδρικής τριχόπτωσης πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο δερματολόγο. Βασικό ρόλο στη διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας παίζει το ιστορικό της εμφάνισης μετά την εφηβεία, η σταδιακή αραίωση σε συγκεκριμένες περιοχές και το κληρονομικό ιστορικό τριχόπτωσης και αλωπεκίας στους προγόνους. Η τριχόπτωση διαγιγνώσκεται ή επιβεβαιώνεται στην κλινική Advanced Hair Clinics με φωτοτριχοριζόγραμμα με τη χρήση ειδικής μικροκάμερας και software.

Το ειδικό διαγνωστικό εργαλείο φωτογραφικής απεικόνισης και ψηφιακής ανάλυσης Follysis που χρησιμοποιείται από την κλινική, είναι ένα από τα πληρέστερα και ακριβέστερα εργαλεία διάγνωσης της τριχόπτωσης καθώς και παρακολούθησης της ανταπόκρισης στη θεραπευτική αγωγή, καθώς επιτρέπει ακριβείς μετρήσεις της πυκνότητας των τριχών ανά περιοχή και μέτρηση της διαμέτρου τους. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στη γυροειδή αλωπεκία ή στις ουλωτικές αλωπεκίες, μπορεί να απαιτηθούν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις (ορμονολογικός έλεγχος, σίδηρος, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ) ή βιοψία δέρματος (punch biopsy) για τη διαφοροδιάγνωση της τριχόπτωσης.

Επιδρά ο σύγχρονος τρόπος ζωής στην υγεία των μαλλιών ενός άνδρα;

Σημαντική αιτία τριχόπτωσης στη σημερινή εποχή είναι και ο σύγχρονος αγχώδης τρόπος ζωής όπως επίσης η έντονη συναισθηματική φόρτιση, το στρες, η έκθεση σε περιβάλλον επιβαρυμένο με σκόνη και ρύπανση και η υπερβολική έκθεση στις ηλιακές ακτίνες UV και η συχνή επαφή με το θαλασσινό και το χλωριωμένο νερό.

Η κακή διατροφή μπορεί να επιτείνει την τριχόπτωση, καθώς η έλλειψη πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων – μετάλλων όπως ο σίδηρος ή ο ψευδάργυρος, εντείνουν το πρόβλημα. Μια σωστή διατροφή που περιλαμβάνει πρωτεΐνες και σίδηρο μπορεί να αναστρέψει την τριχόπτωση.

Το έντονο styling μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση;

Τριχόπτωση εξ έλξεως (Traction Alopecia) παρουσιάζεται σε περιπτώσεις όπου γίνεται υπερβολικό τράβηγμα των μαλλιών σε διάφορα στυλ χτενίσματος και επιβαρυντικές διεργασίες κομμωτικής (πχ. αλογοουρά κλπ).

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Φόρμα Επικοινωνίας

ΕπικοινωνίαΚαλέστε μας
graduation-hatcrossmenuchevron-rightquestion-circlecheckmark-circle