Τ
α τοπικά κορτικοστεροειδή έχουν χρησιμοποιηθεί σε μίγματα για τη θεραπεία της τριχόπτωσης. Η δράση τους αμφισβητείται, πιθανώς δρουν μέσω της αντιφλεγμονώδους και ανοσοκατασταλτικής δράσης τους κυρίως στην γυροειδή αλωπεκία και σε αυτοάνοσες αλωπεκίες του τύπου του ομαλού λειχήνα και δισκοειδούς ερυθηματώδη λύκου. Κορτικοστεροειδή με τη μορφή εγχύσεων (ενέσεις) χρησιμοποιούνται ως θεραπεία τριχόπτωσης του τύπου της γυροειδούς αλωπεκίας. Ορμονικά σκευάσματα, όπως αντισυλληπτικά, αντιανδρογόνα, σπειρονολακτόνη έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στη συντηρητική θεραπεία τριχόπτωσης ορμονικής αιτιολογίας στις γυναίκες.

    Στην συντηρητική θεραπεία τριχόπτωσης του τύπου της  γυροειδούς αλωπεκίας ανήκουν και ευαισθητοποιές ουσίες, όπως το diphencyprone που εφαρμόζεται σε εκτεταμένες μορφές συνήθως ολικής και καθολικής αλωπεκίας. Ως συντηρητική θεραπεία τριχόπτωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά ανοσοτροποποιητικά φάρμακα όπως  αναστολείς καλσινευρίνης (tacrolimus, pimecrolimus). Αυτά χορηγούνται σε αυτοάνοσες αλωπεκίες, καθώς και στην γυροειδή.

    Ως θεραπεία τριχόπτωσης γυροειδούς αλωπεκίας έχει επίσης αναφερθεί η χρήση των βιολογικών παραγόντων (αντι-TNF) όπως Remicade, Enbrel, Humira.  Βέβαια λόγω των παρενεργειών των φαρμάκων αυτών και της αμφισβητούμενης δράσης τους, η χρήση τους στη συντηρητική θεραπεία τριχόπτωσης δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή. Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα δίνονται επίσης ως θεραπεία τριχόπτωσης αυτοάνοσου τύπου όπως ο θυλακικός λειχήνας και ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος. Το Plaquenil (ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξιζίνη) είναι η θεραπεία εκλογής για την τριχόπτωση που προκαλείται από τον ομαλό λειχήνα.

    Επίσης, πλήθος αμφίβολης προέλευσης και αποτελεσματικότητας λοσιόν, βοτάνων, βιταμινών πωλούνται σε φαρμακεία και διαδίκτυο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ουσίες που υπόσχονται με μαγικό τρόπο την θεραπεία τριχόπτωσης, γιατί τα αποτελέσματα αυτών είναι συχνά μηδαμινά. Θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι μαγικές μέθοδοι δεν υπάρχουν και  η μόνη οριστική λύση και μόνιμη θεραπεία τριχόπτωσης εκτεταμένου τύπου είναι η χειρουργική.

    Τέλος, προχωρημένες αλωπεκίες που δεν λύνονται με μεταμόσχευση, θα μπορούσαν να καλυφθούν άριστα με πρόσθετα (περούκες). Σήμερα μπορεί κανείς να βρει πολύ καλής ποιότητας πρόσθετα από φυσική τρίχα με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης κάλυψη μπορεί άριστα να προσφέρει σε κάποιες περιπτώσεις αλωπεκιών το ιατρικό tattoo που προσομοιάζει με φυσιολογική τρίχα αν γίνει σωστά και από έμπειρο ειδικό.

    Υπάρχουν βέβαια πολλές περιπτώσεις εφαρμογής tattoo με τη μέθοδο του micropigmentation που επιχειρείται η κάλυψη του φαλακρού μέρους ή μιας ουλής του τριχωτού της κεφαλής, αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών, λόγω κακής εφαρμογής, αποχρωματισμού των χρωστικών ή διάχυσης της χρωστικής σε γειτονικές περιοχές με ταυτόχρονο ξεθώριασμα του χρώματος (φαινόμενο bleaching). Συνήθως, απαιτούνται αρκετές επαναλαμβανόμενες συνεδρίες micropigmentation για την επίτευξη κάποιου ικανοποιητικού αποτελέσματος, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης ή μόλυνσης κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του tattoo.