Η
φιναστεριδη είναι η δεύτερη ουσία με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη θεραπεία τριχόπτωσης (Propecia, Proscar). Η μόνη ένδειξή της είναι η ανδρογενετική αλωπεκία των ανδρών και γυναικών μετά την εμμηνόπαυση και δρα αναστέλλοντας τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διϋδροτεστοστερόνη (DHT). Τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας τριχόπτωσης είναι εντυπωσιακά, καθώς επιβραδύνει σημαντικά την απώλεια των μαλλιών και αποκαθιστά τα χαμένα μαλλιά ως έναν βαθμό. Αυτή η θεραπεία τριχόπτωσης έχει αποτελέσματα κατά τη διάρκεια χορήγησης του φαρμάκου και τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά από 2-3 μήνες και το πρόβλημα επανέρχεται σταδιακά μετά τη διακοπή του.

    Η θεραπεία τριχόπτωσης με Φιναστερίδη μπορεί να εφαρμοστεί τόσο πριν όσο και μετά από μεταμόσχευση μαλλιών. Ανεπιθύμητες ενέργειες σπάνια παρατηρούνται και αφορούν στην μείωση της σεξουαλικής διάθεσης και την γυναικομαστία. Επειδή μειώνει τα επίπεδα του PSA (ειδικού προστατικού αντιγόνου), πιστεύεται ότι μπορεί να συγκαλύψει πιθανό καρκίνο του προστάτη. Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα διεθνώς συνιστούν τη χρήση της φιναστερίδης σε ασθενείς ηλικίας από 20-40 ετών, σπανιότερα έως 50 ετών, ενώ πάνω από την ηλικία των 50 ετών θεωρείται ότι είναι καλό να αποφεύγεται η χρήση του φαρμάκου για την πρόληψη της τριχόπτωσης.

    Η αγωγή με Φιναστερίδη (Propecia®, Proscar®)  για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης χρησιμοποιείται επιτυχώς τα τελευταία 15 χρόνια. Η φιναστερίδη είναι γενικά καλά ανεκτή, ακόμη και όταν χορηγείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Δεν ενδείκνυται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και παιδιά. Η φιναστερίδη, μειώνοντας τα επίπεδα της DHT (δευδροτεστοστερόνη) , βοηθάει στην αναστολή της διαδικασίας που είναι υπεύθυνη για την εκφύλιση των τριχοθυλακίων και την τριχόπτωση.

    Η θεραπεία τριχόπτωσης με Φιναστερίδη, όπως έχει αποδειχτεί από σειρά επιστημονικών μελετών, έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στην πλειοψηφία των ασθενών. Συγκεκριμένα, το 90% των ανδρών που υπεβλήθησαν σε θεραπεία με φιναστεριδη για διάστημα 5 ετών, παρουσίασαν σταθερότητα ή αύξηση της τριχοφυίας. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η φιναστεριδη σε συνδυασμό με τοπική θεραπεία με μινοξιδίλη, εμφανίζει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα. Ειδικά σε περιπτώσεις τριχόπτωσης της κορυφής, η θεραπεία με φιναστερίδη είναι ακόμα πιο αποτελεσματική.

Ενδεικνυόμενη δοσολογία και διάρκεια θεραπείας με Φιναστερίδη

    Η Φιναστερίδη χρησιμοποιείται σε μορφή χαπιού για λήψη από το στόμα. Η συνιστώμενη δοσολογία, που είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης αλλά ταυτόχρονα και απόλυτα ασφαλής ως προς την πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών, είναι ένα χάπι φιναστερίδης 1 mg ημερησίως. Γενικά, απαιτείται καθημερινή χρήση για 3 μήνες ή περισσότερο πριν παρατηρηθεί ανάπτυξη τριχοφυίας ή αναστολή της τριχόπτωσης. Η συνεχής χρήση φιναστερίδης είναι καλά ανεκτή από τον οργανισμό και είναι απαραίτητη για τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση της θεραπείας. Σε περίπτωση διακοπής της θεραπείας με φιναστερίδη, τα αποτελέσματα θα αναστραφούν μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων, η θεραπεία με φιναστερίδη μπορεί να συνδυαστεί με:

  • Τοπική θεραπεία με Μινοξιδίλη (Regaine®, Rogaine®, Botafex®)
  • Τοπική θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής με Lasercomb – LLLT (Low Level Laser Therapy)
  • Τοπική εφαρμογή PRP (Platelet Rich Plasma)

    Η χρήση φιναστερίδης, εφόσον δεν έχουν εμφανιστεί παρενέργειες κατά τους πρώτους μήνες από την έναρξη της θεραπείας, μπορεί να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα επί σειρά ετών. Τα αποτελέσματα της χρήσης φιναστερίδης στην πρόληψη της τριχόπτωσης είναι πιο εμφανή σε ασθενείς μικρότερης ηλικίας, από 20-30 ετών, ενώ η δραστικότητά της μειώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών, καθώς τα επίπεδα των ανδρογόνων στο αίμα σταθεροποιούνται σταδιακά και εν συνεχεία αρχίζουν να μειώνονται. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, συνιστάται τακτικός έλεγχος με εξέταση αίματος, του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), το οποίο μπορεί να εμφανίζει χαμηλές τιμές λόγω της αγωγής με φιναστερίδη και επομένως να αποκρύπτεται κατά τον τρόπο αυτό η πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου του προστάτη.

Δραστικότητα της Θεραπείας Τριχόπτωσης με Φιναστερίδη
Άνδρες ως 30 ετών

85%

Άνδρες ως 40 ετών

50%

Άνδρες άνω των 40 ετών

25%


    H φιναστερίδη ενδείκνυται σε νέους ασθενείς μεταξύ 20-40 ετών, με εξελισσόμενη τριχόπτωση, χωρίς να αποκλείεται η χρήση της και από μεγαλύτερους ασθενείς. Πολύ σημαντική θεωρείται η θεραπεία με φιναστερίδη σε ασθενείς ως τμήμα του προεπεμβατικού και μετεπεμβατικού πρωτοκόλλου, όταν υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών. Η θεραπεία της τριχόπτωσης με φιναστερίδη αντενδείκνυται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας καθώς και σε παιδιά.

    Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν φιναστερίδη επί σειρά ετών χωρίς να παρουσιάσουν παρενέργειες. Αν και έχουν συζητηθεί ιδιαίτερα οι ανεπιθύμητες ενέργειες της φιναστερίδης λόγω της αντιανδρογόνου δράσης της, στην πραγματικότητα το ποσοστό των ανδρών που εμφάνισαν μείωση της libido ή στυτική δυσλειτουργία μετά από λήψη φιναστερίδης, είναι μόλις 1-2%. Η διακοπή της θεραπείας με φιναστεριδη, έχει ως αποτέλεσμα την άμεση εξαφάνιση αυτών των ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών.